Δένδιας από Ισπανία: Η Ρωσική επιθετικότητα δείχνει ότι ο ρεβιζιονισμός είναι σημαντική απειλή για την ειρήνη - iefimerida.gr

Δένδιας από Ισπανία: Η Ρωσική επιθετικότητα δείχνει ότι ο ρεβιζιονισμός είναι σημαντική απειλή για την ειρήνη

Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες / Φωτογραφία: Twitter-Nikos Dendias
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (José Manuel Albares Bueno), είχε ο Νίκος Δένδιας.

Μετά το τέλος της συνάντησης των κ.κ. Δένδια και Αμπάρες στη Μαδρίτη, ακολούθησαν οι κοινές τους δηλώσεις.

Οι συνομιλίες εστίασαν στην αναπτυσσόμενη συνεργασία Ελλάδας και Ισπανίας, καθώς και στον συντονισμό εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης επί κοινών αξιών, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 24 Φεβρουαρίου, την ενεργειακή ασφάλεια, το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δένδιας: Ο ρεβιζιονισμός είναι μια σημαντική απειλή για τη διεθνή ειρήνη και τάξη

Η ρωσική επιθετικότητα είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι ο ρεβιζιονισμός είναι μια σημαντική απειλή για τη διεθνή ειρήνη και τάξη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός ή να ενθαρρύνεται, από όπου κι αν προέρχεται, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις κοινές δηλώσεις με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, μετά τη συνάντησή τους.

Επίσης, ο κ. Δένδιας -όπως ανέφερε- ενημέρωσε τον Ισπανό ομόλογό του για την πρόσφατη άνευ προηγουμένου αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και τόνισε ότι μια τέτοια προκλητική συμπεριφορά δεν αντιβαίνει μόνο στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά υπονομεύει επίσης τη συνοχή της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν εκ νέου κάθε πράξη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Τέτοιες ενέργειες χρειάζονται μια ισχυρή απάντηση και ενιαία απάντηση, τόνισε ο Νίκος Δένδιας και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία, μαζί με τους εταίρους της ΕΕ και τις χώρες με όμοιες απόψεις, έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία και έχουν επιβάλει περιοριστικά μέτρα στη Ρωσία. «Καλούμε τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ευθυγραμμιστεί, να κάνουν ακριβώς το ίδιο» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τη συζήτηση για την Ουκρανία, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έδωσαν έμφαση στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ξεκινώντας από τη διμερή συνεργασία. Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας διαπίστωσε πως έχει διευρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πως υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος στην οικονομική τους συνεργασία. Η Ισπανία είναι από τους σημαντικότερους αγοραστές ελληνικών προϊόντων στην Ευρωζώνη, αλλά και η Ισπανία είναι ένας πολύ σημαντικός επενδυτής στην Ελλάδα, ανέφερε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στην προσήλωση των δύο χωρών, των κρατών-μελών της ΕΕ και της ΕΕ στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. «Δεσμευόμαστε να τηρούμε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), στην οποία είναι μέρη της όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία υπογραμμίζει συγκεκριμένα ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, κάτι που είναι σημαντικό για την Ελλάδα και την Ισπανία» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

Εξίσου, ο Ν. Δένδιας ανέδειξε πως οι δύο χώρες είναι ισχυροί εταίροι στην UNESCO, ειδικά όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά.

Άλλοι τομείς της διμερούς συνεργασίας περιλαμβάνουν οι επαφές μεταξύ των δύο λαών, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός. Σε αυτό το πλαίσιο, συζήτησαν για την επέκταση της διδασκαλίας της ισπανικής γλώσσας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περαιτέρω, επί τάπητος τέθηκε και η συνεργασία των δύο χωρών στην ΕΕ, ενόψει και της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το επόμενο έτος, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε φόρουμ των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9), με τον Νίκο Δένδια να το χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό και να συμφωνεί με τη βούληση της Ισπανίας να ενισχυθεί.

Εν συνεχεία, συζήτησαν για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, με τον υπουργό Εξωτερικών να επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ πρέπει να σταθεί ενωμένη ενάντια στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών.

Ακόμα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν την υποστήριξή τους για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ ενόψει της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνιο, οι Νίκος Δένδιας και Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες μίλησαν για την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της ενότητας του, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπροσθέτως, συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών

Επίσης, με την επίσκεψη του κ. Δένδια στη Μαδρίτη, υπεγράφησαν τα μνημόνια κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις και για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

«Χαίρομαι επίσης που σήμερα κάναμε συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών» ανέφερε σχετικά ο Νίκος Δένδιας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα δώσει ώθηση για την ανάπτυξη ισχυρότερων και βαθύτερων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων νέων ευκαιριών για περισσότερη συνεργασία σε διεθνή φόρουμ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδική αναφορά έκανε στη διμερή συνεργασία στον ΟΗΕ, αναφέροντας πως οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν αμοιβαία τις υποψηφιότητές τους για μία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συνάντηση Δένδια με την πρόεδρο του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων

Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Δένδια στη Μαδρίτη, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε νωρίτερα με την πρόεδρο του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) της Ισπανίας, Μεριτσέλ Μπατέτ (Meritxell Batet).

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε «γόνιμη συζήτηση για την ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, την κοινή μεσογειακή ταυτότητα μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας, θέματα ΕΕ και τις προκλήσεις για την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του προσφυγικού-μεταναστευτικού».

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μαδρίτη ξεκίνησε με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων της Ισπανίας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας και Ισπανίας και η συνεργασία στη βάση των κοινών αξιών, θέματα της ΕΕ, η εισβολή στην Ουκρανία και οι περιφερειακές εξελίξεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από την επίσκεψή του στην ιβηρική χώρα, ο κ. Δένδιας είχε υποδεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, στις 3 Μαΐου, τον νέο πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα.

Η συζήτηση εστίασε στην προώθηση των διμερών σχέσεων, καθώς και στις προσεχείς επαφές για την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του ΥΠΕΞ στο Twitter.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ