Σύγκρουση στο ΚΙΝΑΛ για τον Ποινικό Κώδικα: «Ναι» η πλευρά Λοβέρδου, «παρών» η επίσημη θέση

Κώστας Σκανδαλίδης και Ανδρέας Λοβέρδος / Φωτογραφία: INTIMENEWS

Τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο βρίσκεται σε ρυθμούς εσωκομματικών εκλογών, δοκιμάζουν οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα στη Βουλή.

Η αυστηροποίηση των ποινών που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε σειρά εγκλημάτων (βιασμό ανηλίκων, γυναικοκτονίες, ισόβια), έχει προκαλέσει τριγμούς και μια ιδιόμορφη διελκυστίνδα: Η στάση του κόμματος κινείται στο «παρών» επί της αρχής, θέση με την οποία όμως διαφωνεί τμήμα της ΚΟ.

Αυτό φάνηκε από την αιφνιδιαστική αποχώρηση της εισηγήτριας Νάντιας Γιαννακοπούλου (στηρίζει τον Ανδρέα Λοβέρδο) και την αντικατάστασή της από τον Αχμέτ Ιλχάν (στηρίζει τον Γ. Παπανδρέου), ενώ κατέστη ξεκάθαρο από την τοποθέτηση του υποψηφίου προέδρου Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο ρόλος Καμίνη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι πρότινος η στάση του ΚΙΝΑΛ ήταν να υπερψηφίσει τον Ποινικό Κώδικα, παρά τις κάποιες ενστάσεις. Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν η εισηγήτριας μέχρι τότε, εκ μέρους του Κινήματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Γιώργος Καμίνης, η Ευαγγελία Λιακούλη, ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Μάντζος. Εκεί, κυρίως με την πίεση του κ. Καμίνη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επικράτησε η άποψη το ΚΙΝΑΛ να επιλέξει το «παρών» και να μην υπερψηφίσει τις διατάξεις για την αυστηροποίηση των ποινών, όπως μέχρι τότε υποστήριξε στην επιτροπή η Ν. Γιαννακοπούλου, εφαρμόζοντας την κατεύθυνση από το κόμμα. Αυτό ανάγκασε την Ν. Γιαννακοπούλου να ενημερώσει τον κ. Μάντζο ότι «για λόγους αρχών, σοβαρότητας και αξιοπρέπειας», όπως σημείωνε στη σχετική επιστολή, δεν μπορεί να παραμείνει εισηγήτρια. Τη θέση της πήρε στη συνέχεια ο βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν, με την κοινοβουλευτική ομάδας όμως να διχάζεται.

Την θέση του εξέφρασε στην ολομέλεια ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ξέσπασε, λέγοντας:

«Θεωρώ αδιανόητο η εισηγήτρια μας η Νάντια Γιαννακοπούλου να έχει πει επανειλημμένα γιατί αργείτε να αυστηροποιήσετε τον Ποινικό Κώδικα, η αείμνηστη πρόεδρος μας να σας έχει κάνει κριτική για το ίδιο θέμα, να έρχονται οι αυστηροποιήσεις των ποινών και εμείς να έχουμε ομιλίες πρωτευόντων βουλευτών μας επί θεμάτων σοβαρών μεν, αλλά που δεν μπαίνουν στην ουσία του σχεδίου νόμου. Είναι δυνατόν να υπάρχουν βουλευτές που θα καταψηφίσουν τη ρύθμιση για τους βιασμούς ανηλίκων και παράλληλα θα βγαίνουν στις τηλεοράσεις με δάκρυα για όσα συμβαίνουν γύρω μας; Είναι ψεύτες αυτοί που θα το κάνουν. Είναι δυνατόν να λέμε "οχι" και να αναζητούμε ψευτοδικαιολογίες σε ψευδομελέτες;».

Ο Α. Λοβέρδος πρόσθεσε ότι «θα καταθέσει τις απόψεις του σύμφωνα με αυτά που η συνείδηση του επιβάλλει, ως ελεύθερος άνθρωπος, χωρίς φόβο, χωρίς πάθος, χωρίς να τον δεσμεύει τίποτε».

Η απάντηση Σκανδαλίδη

Η απάντηση ήρθε λίγη ώρα αργότερα, πάλι από το βήμα της Βουλής, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Κώστα Σκανδαλίδη (στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη), ο οποίος, εξηγώντας τη θέση του ΚΙΝΑΛ, διαμήνυσε: «Δεν κάνουμε νομικό δογματισμό. Δεν στεκόμαστε πίσω από νομικίστικες θεωρίες. Κάνουμε επί της ουσίας κριτική και ψηφίζουμε "παρών" επί της αρχής αναλύοντας τη θέση μας στα επιμέρους άρθρα».

Ο κ. Σκανδαλίδης, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει επί της αρχής του το νομοσχέδιο, αλλά μόνο διατάξεις που αυστηριοποιούν τις ποινές για ειδεχθή εγκλήματα, όπως βιασμοί ανηλίκων, ανθρωποκτονίες, γυναικοκτονίες. Ας σημειωθεί ότι το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται να συμφωνεί με τα 158 από τα 173 άρθρα των αλλαγών στον ποινικό κώδικα.

«Εμείς δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό, δεν κάνουμε αντιπολίτευση της πλάκας, ψηφίζουμε “παρών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης απαντώντας εμμέσως στον Ανδρέα Λοβέρδο, που ανακοίνωσε ότι διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή του κόμματός του και θα το υπερψηφίσει.

«Το δίλημμα δεν είναι η αυστηριοποίηση των ποινών ή η συνέχιση της εγκληματικότητας. Το ζητούμενο είναι, όπου χρειάζεται να υπάρξει αυστηριοποίηση, όπως στα σεξουαλικά εγκλήματα ή τις ανθρωποκτονίες -χωρίς ευθεία ή έμμεση κατάργηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιό σας δεν δίνει μια συνεκτική σύγχρονη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εγκληματικότητας», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης και συμπλήρωσε:

«Εμείς δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό, γι’ αυτό σταθμίζουμε τη θέση μας, δηλώνοντας “παρών” επί της αρχής, και θα δώσουμε το βάρος μας στα άρθρα, ψηφίζοντας επί της ουσίας της πολιτικής και όχι βάσει μικροκομματικών συμφερόντων που είναι η πάγια τακτική της ΝΔ».

Ο κ. Σκανδαλίδης συνέχισε την επίθεση του στη ΝΔ, υπογραμμίζοντας:

«Τις αποχρώσεις του “ναι, όχι, παρών”, εσείς τις δημιουργήσατε με τα βαρίδια που βάζετε στο νομοσχέδιο. Η δική μας κοινοβουλευτική ομάδα αγωνίζεται να κρατήσει τα θετικά και δεν κάνει αντιπολίτευση πλάκας. Μακάρι και εσείς στη ΝΔ να κάνετε εξονυχιστικό διάλογο και να κάνετε την αυτοκριτική σας. Θα ήταν έτσι η δική σας συμβολή στηn καλύτερη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δεν μπορεί να νομοθετείτε με βάση την πρόσκαιρη επικαιρότητα».

Αιχμηρός όμως ήταν ο κ. Σκανδαλίδης και για τις αναφορές που έγιναν στη Φώφη Γεννηματά, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Επιλέξατε να εμπλέξετε και τη Φώφη Γεννηματά. Πράγματι εξέφρασε την επιθυμία αστηριοποίησης των ποινών στα σεξουαλικά εγκλήματα για αυτό υπερψηφίζουμε τις συγκεκριμένες διατάξεις. Όμως η τυφλή καταστολή, η συντηρητική αντίδραση είναι άλλο πράγμα… Η αυστηριοποίηση των ποινών από μόνη της, δεν είναι μεταρρύθμιση».

Θέση για το ζήτημα πήρε λίγη ώρα αργότερα και ο Βασίλης Κεγκέρογλου (στηρίζει τον Γ. Παπανδρέου), επιχειρώντας να εξηγήσει το «παρών» του Κινήματος Αλλαγής: «Είναι γνωστό ότι η ουσία είναι τοποθέτηση σε κάθε άρθρο χωριστά. Τα δικαστήρια αποφασίζουν με βάση τα άρθρα και όχι επί της αρχής! Γίνεται σπέκουλα και προπαγάνδα για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς. Τεχνικά δεν είναι ενιαία η αρχή του νομοσχεδίου για ποια αρχή να ψηφίσουμε! Και πολιτικά όμως η κυβέρνηση περνά το μήνυμα πως από μόνη της η αυστηροποίηση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Αυτό δεν ισχύει. Λέμε για τα άρθρα τις θέσεις μας που είναι ξεκάθαρες. Από 173 άρθρα ψηφίζουμε τα 158».

Αιχμές κατά της στάσης Λοβέρδου άφησε ο δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης. «Οι προσωπικές επιλογές είναι θεμιτές στην πορεία εκλογής νέου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Οχι όμως όταν αποδυναμώνουν την ενότητα και τη συνοχή της παράταξης» έγραψε στο twitter.

Λίγο αργότερα, το ΚΙΝΑΛ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το «παρών» στον Ποινικό Κώδικα:



«Χωρίς φόβο και πάθος»

Το Κίνημα Αλλαγής, πιστό στις αρχές και τις πολιτικές του παραδόσεις, χαράσσει το δικό του διακριτό στίγμα. Χωρίς ετεροπροσδιορισμό. Χωρίς νομικό ακτιβισμό ή δογματικές προσκολλήσεις. Επιδιώκουμε ένα Ποινικό Δίκαιο όχι μόνο «τιμωρητικό», αλλά κυρίως βαθιά παιδευτικό. «Εργαλείο» του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. Για την ασφάλεια του πολίτη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα με τη στάση μας απέναντι στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αυτή αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.

Συμφωνούμε και ψηφίζουμε την αύξηση των ποινών για ιδιαίτερης βαρύτητας αδικήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα, οι βιασμοί ανηλίκων, οι ομαδικοί βιασμοί, οι πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, τα εγκλήματα κατά των εργαζομένων κ.α.

Επιδιώκουμε την πραγματική έκτιση των ποινών για τα αυξημένης βαρύτητας εγκλήματα. Ψηφίζουμε την αύξηση του ορίου για την υφ’ όρον απόλυση.

Καταγγέλλουμε, όμως, την προκλητική άρνηση της Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την κοινωφελή εργασία και τις εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών.

Για να μπορεί να υπάρξει χώρος στις φυλακές για όσους πρέπει πραγματικά να εκτίσουν τις ποινές κάθειρξης και να αποφύγουμε νέες οριζόντιες και άκριτες αποφυλακίσεις.

Λέμε όχι στην ακραία ποινικοποίηση απόψεων ή δηλώσεων που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν «fake news» που φτάνει στο άλλο άκρο: φιμώνει την ενημέρωση και την ελεύθερη δημοσιογραφία.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση να τολμήσει να κατοχυρώσει τη γυναίκα ως θύμα εγκλημάτων έμφυλης βίας, που έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά «κοινωνικής πανδημίας».

Μένουμε σταθεροί στην ανάγκη για μια βαθιά μεταρρύθμιση, με στόχο την ασφάλεια του πολίτη και την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών.

Διαφωνούμε με το ψευδεπίγραφο δίλημμα: αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα, που «λανσάρει» με επικοινωνιακό επιφανειακό τρόπο η Κυβέρνηση. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η ασφάλεια για τον πολίτη δεν έρχεται μόνο με ποινές, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης. Η χώρα έχει ανάγκη από νέα αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Όχι άλλα μπαλώματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ