Στην Κρήτη βρέθηκε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, όπου μαζί με τον Νίκο Δένδια μετέβησαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης.
Οι δύο Υπουργοί πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις τα θέματα αιχμής που απασχολούν τα Υπουργεία Άμυνας των δύο κρατών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Επιπλέον, συμφώνησαν να βρίσκονται σε διαρκή επαφή σχετικά με τα θέματα ασφάλειας και τις προκλήσεις που απασχολούν τις δύο πλευρές.
Οι δύο υπουργοί παρακολούθησαν βολές των αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT, LEFLASYS-OZELOT, καθώς και βολή – πιστοποίηση του νέου συστήματος αεράμυνας IRIS-Τ SLM, στο πλαίσιο της άσκησης αεράμυνας «SPARTAN ARROW – 26». Η άσκηση «SPARTAN ARROW» διοργανώνεται ετησίως από τις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις στο NATO MISSILE FIRING INSTALLATION – NAMFI (Πεδίο Βολής Κρήτης).
«Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Μπόρις, Είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή να σε καλωσορίζω στην Ελλάδα και ιδίως στην Κρήτη, σε μια περίοδο που είναι τόσο απαιτητική για την ασφάλεια της Ευρώπης. Τόσο η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία όσο και η Ελλάδα είναι χώρες στον πυρήνα των εξελίξεων, και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο Ν. Δένδιας στον Πιστόριους.
«Και θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα, ότι η θέληση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι να ενισχύσουμε τις αμυντικές και τις στρατιωτικές μας σχέσεις με τη Γερμανία, με περισσότερες κοινές εκπαιδεύσεις, με τη φιλοξενία γερμανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, με ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, με δημιουργία και απόκτηση κοινών πλατφορμών. Και οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή, ριζικής αναδιάρθρωσης των Ενόπλων τους Δυνάμεων ενόψει των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε».
Και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα, με την Ατζέντα 2030, βρισκόμαστε σε ένα στάδιο υλοποίησης αυτής της προσπάθειας, με καταληκτική ημερομηνία – όπως λέει το ίδιο το όνομα- το 2030 και η Γερμανία έχει ήδη ανακοινώσει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Υπάρχει, λοιπόν, πολύ μεγάλο περιθώριο συνεργασίας».
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μπόρις, τον κύριο Υπουργό και Γερμανό ομόλογό μου, για τη σημερινή μας συνάντηση, για την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Να επαναλάβω την πρόσκλησή μου, να μας κάνει την χαρά και την τιμή να επισκεφθεί και την Αθήνα μετά τη Κρήτη, και να τον διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι πάντοτε ένας ειλικρινής και έντιμος συνομιλητής της Γερμανίας» είπε καταλήγοντας.