Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα στη
Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου, που θα πραγματοποιηθεί στη γερμανική καγκελαρία.
Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα, όπου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε βασικά ζητήματα, ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων όπου αναμένεται να συναντηθεί για δεύτερη φορά εντός λίγων ημερών με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία θα δώσει το «παρών» στη Σύνοδο, όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Με το πέρας της Διαδικασίας του Βερολίνου θα υπάρξει υιοθέτηση κοινής Διακήρυξης για την ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας, όχι μόνο ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και ως δύναμης-κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ζήτημα που καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι η περιφερειακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξή τους και θα υπογραμμίσει τον κομβικό ρόλο, που έχει η συνεργασία στην ενέργεια, ιδιαίτερα στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο. Είναι σαφές, όπως επισημαίνουν από την ελληνική κυβέρνηση, ότι η Αθήνα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο ρόλος-κλειδί της Ελλάδας στο ενεργειακό
Ο πρωθυπουργός θα παρέμβει και θα μιλήσει σε ειδική ενότητα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό μετασχηματισμό, γεγονός ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στον ρόλο- κλειδί της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και της αναγνώρισης των πρωτοβουλιών, που έχει αναλάβει με τις υποδομές που αναπτύσσει για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής - και το έχει αποδείξει ήδη με το παράδειγμα της Βουλγαρίας, καθώς και με τη λειτουργία του ελληνο βουλγαρικού αγωγού IGB.
Τέλος, η Σύνοδος, στην οποία θα δώσουν ακόμη το «παρών» η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αναμένεται να καταλήξει στην υιοθέτηση Διακήρυξης για την ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση στα Δυτικά Βαλκάνια.