Στις 5 ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή -Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα και αυξήσεις στο Δημόσιο - iefimerida.gr

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή / Φωτογραφία: INTIME/ Giorgos Zachos

Στις 17:00 στη Βουλή ξεκινάει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, η οποία θα διαρκέσει έως το βράδυ του Σαββάτου με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πρώτος στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής θα ανέβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η τοποθέτηση του οποίου αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς θα εξειδικεύσει το πλάνο διακυβέρνησης, ενώ θα ανακοινώσει και μέτρα στήριξης. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα κάνουν λόγο για «μέτρα άμεσης εφαρμογής, τα οποία θα ακούσουν οι πολίτες από τον ίδιο από το βήμα της Βουλής».

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, θεωρείται δεδομένη η επέκταση του market pass και του «καλαθιού του νοικοκυριού» για τους επόμενους μήνες ως μέτρων ανακούφισης των οικογενειακών προϋπολογισμών, αλλά και για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει επίσης την αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων. Την αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού. Επιπλέον, θα εξαγγείλει τη μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει σταδιακά.
Πιθανότατα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει και για μια επιπλέον ενίσχυση στους πιο αδύναμους. Ωστόσο, προς ώρας παραμένει άγνωστο αν αυτό θα αφορά κάποιο νέο μέτρο ή την εφαρμογή νωρίτερα κάποιας από τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Κατάργηση αυτόματης παρακράτησης σύνταξης στο 30%

Σύντομα πρόκειται να καταργηθεί η αυτόματη παρακράτηση του 30% της σύνταξης εργαζόμενων συνταξιούχων, ώστε να αντικατασταθεί με μια κλιμακωτή, χαμηλότερη εισφορά επί των μηνιαίων αποδοχών από εργασία, νομοσχέδιο που ήδη επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο -Εισαγωγικός μισθός στα 840 ευρώ

Από τη σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αναφορές για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Το ποσό του εισαγωγικού μισθού που θα ανακοινωθεί θα καθορίσει συνολικά τα μισθολογικά κλιμάκια, με την αύξηση να ξεπερνά το 6% και η εφαρμογή θα ισχύσει από 1ης/1/2024. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα κινείται κοντά στα 840 ευρώ (από 780 ευρώ σήμερα), αν και πηγές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν επιβεβαιώνουν το ακριβές ύψος. Στον μισθό θα συμπεριλαμβάνεται το επίδομα παιδιού, το οποίο θα είναι επιπλέον 70 ευρώ, δηλαδή ο μισθός θα φτάνει στα 910 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το επίδομα θα είναι 120 ευρώ για δύο παιδιά, και 170 ευρώ για τρία παιδιά.
Ουσιαστικά, πρόκειται για επαναφορά στο Δημόσιο των Δώρων που είχαν κοπεί τα χρόνια των μνημονίων.

Με τον Φάμελλο ο ΣΥΡΙΖΑ -Η επίσημη πρώτη Ανδρουλάκη

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο βήμα θα ανέβουν οι πολιτικοί αρχηγοί των υπόλοιπων 7 κομμάτων. Η διαδικασία άλλαξε σήμερα, καθώς μέχρι χθες ήταν γνωστό πως μετά τον κ. Μητσοτάκη θα ακολουθούσε ένας κύκλος 8 ομιλητών από όλα τα κόμματα και στη συνέχεια οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων 7 πολιτικών αρχηγών. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο βήμα θα ανέβει ο Σωκράτης Φάμελλος ως επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη μετά Τσίπρα εποχή.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Μάλιστα, θα είναι η πρώτη φορά που θα ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί για τις δικές τους ομιλίες, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ήδη έδειξε ότι θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους, καθώς κατά την εκλογή του προέδρου της Βουλής και των αντιπροέδρων έκανε παρέμβαση δύο φορές. Μάλιστα, σήμερα έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και στον πρωθυπουργό να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα bullying και διακρίσεων λόγω φύλου.
Στο βήμα της Ολομέλειας θα ανέβουν για πρώτη φορά και οι επικεφαλής των Σπαρτιατών και της Νίκης.

Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων

Απόψε η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες οκτώ βουλευτών από τα κόμματα και στη συνέχεια θα διακοπεί για αύριο.
Την Παρασκευή θα ανέβουν στο βήμα οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι -καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας- θα αναλύσουν τις προτεραιότητες των χαρτοφυλακίων τους την επόμενη τετραετία. Μεταξύ αυτών θα παρεμβαίνουν κύκλοι ομιλητών από τα κόμματα που στο τριήμερο υπολογίζονται σε συνολικά 56 βουλευτές. Με βάση τον προγραμματισμό, πάντως, θα μιλήσουν οι υπουργοί και οι αναπληρωτές αλλά όχι οι υφυπουργοί, προκειμένου να βγουν οι ασφυκτικοί χρόνοι που έχουν διαμορφωθεί λόγω των πολλών κομμάτων που έχουν εκλεγεί.

Το Σάββατο θα συνεχίζεται η παραπάνω διαδικασία μέχρι περίπου τις 16:00, όπου τον λόγο θα πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί, με την αντίστροφή δύναμη της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας. Θα ξεκινήσει δηλαδή η Ζωή Κωνσταντοπούλου και θα ολοκληρώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη δική του δευτερολογία, που έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και θα προηγηθεί της ψήφου εμπιστοσύνης που θα λάβει το βράδυ του Σαββάτου η κυβέρνηση.