Εντός Ιουλίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις υποψηφιότητες αντιπεριφερειαρχών στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, έπειτα από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραιτηθούν εντός του μήνα τα στελέχη της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης που επιθυμούν να πολιτευτούν.
Τον αγώνα για επανασυσπείρωση της βάσης της συνεχίζει η Νέα Δημοκρατία με τις τελευταίες δημοσκοπικές μετρήσεις να καταγράφουν ενίσχυση της δυναμικής της. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το MEGA, η Νέα Δημοκρατία αύξησε το ποσοστό της στο 30.4%,, καταγράφοντας άνοδο 1,9 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με το ζήτημα του κόστους ζωής να παραμένει ωστόσο το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση. Ανοδική τάση παρουσιάζει επίσης το κόμμα ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 17,1%, που σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση.
ΝΔ: Στο μικροσκόπιο οι υποψηφιότητες -Τι ισχύει για τους αντιπεριφερειάρχες
Στο μεταξύ, η Πειραιώς, έχοντας καταγράψει σαφή δείγματα συσπείρωσης, συνεχίζει σε την αξιολόγηση υποψηφιοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, με τη συμμετοχή των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις «γαλάζιες» λίστες να εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο εσωτερικής συζήτησης.
Όπως έχει γράψει το iefimerida, η πρόταση που κέρδιζε έδαφος στο «γαλάζιο» επιτελείο ήταν να δοθεί «πράσινο φως» για την ένταξη των εν ενεργεία αντιπεριφερειαρχών στα ψηφοδέλτια, ωστόσο νωρίτερα εκείνοι που επιθυμούν να τεθεί το όνομά τους στο τραπέζι της Πειραιώς να έχουν παραιτηθεί από τις εκτελεστικές τους θέσεις, προκειμένου να καμφθούν οι έντονες αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί στους κόλπους της «γαλάζιας» ΚΟ.
Ίσοι όροι για όλους: Η απόφαση Μητσοτάκη για τους αντιπεριφερειάρχες που θέλουν να πολιτευτούν
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την περασμένη Τετάρτη απευθυνόμενος στους βουλευτές του, ανακοίνωσε την απόφαση για τη συμμετοχή αντιπεριφερειαρχών στις εκλογικές λίστες της ΝΔ, με όρο την παραίτησή τους σχεδόν δέκα μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεκριμένα τόνισε πως η ανανέωση είναι όχι απλά στόχος, αλλά υποχρέωση, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο ανταγωνισμός πρέπει να γίνεται επί ίσοις όροις.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του πρωθυπουργού έρχεται να βάλει τέλος στη συζήτηση που λάμβανε χώρα στο παρασκήνιο, με ορισμένους βουλευτές να εισηγούνται στην Πειραιώς «μπλόκο» στους αντιπεριφερειάρχες της εκλογικής τους περιφέρειας, εκτιμώντας ότι η ένταξή τους στα ψηφοδέλτια δημιουργεί συνθήκες «άνισης μάχης» στον προεκλογικό αγώνα. «Οι αντιπεριφερειάρχες είναι ουσιαστικά οι παλιοί νομάρχες», έλεγαν στις συζητήσεις τους βουλευτές, κυρίως προερχόμενοι από την περιφέρεια, κάνοντας λόγο για αδικία σε βάρος τους εάν τα συγκεκριμένα στελέχη κατέλθουν στον εκλογικό στίβο με το αξίωμα του αντιπεριφερειάρχη.
Για τον λόγο αυτόν, όπως εξηγούσαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε πως εάν υπάρχουν στελέχη του Β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα οποία θέλουν να πολιτευτούν στις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να έχουν υποβάλει την παραίτησή τους μέσα στον Ιούλιο, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι πράγματι θα μπορούν ενδεχομένως να ανταγωνιστούν εν ενεργεία βουλευτές επί ίσοις όροις.
Οι ενστάσεις βουλευτών και η τελική φόρμουλα της ΝΔ για τους αντιπεριφερειάρχες
Στην Πειραιώς, εκτιμάται ότι σε ορισμένες περιφέρειες, όπου η ΝΔ έχει μειωμένες δυνάμεις, η συμμετοχή αντιπεριφερειαρχών θα ενισχύσει την εκλογική δυναμική του κυβερνώντος κόμματος και σε αυτό το πλαίσιο απορρίφθηκε το οριζόντιο «κόψιμό» τους από τα υπό κατάρτιση ψηφοδέλτια, αντιθέτως προκρίθηκε η πρόταση για άμεσες παραιτήσεις των ενδιαφερόμενων στελεχών, ως μέτρο ίσου ανταγωνισμού.
Εξάλλου, το βασικό επιχείρημα των βουλευτών που εξέφραζαν αντιδράσεις για τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών Β΄βαθμού στα ψηφοδέλτια ήταν ότι ένας χωρικός αντιπεριφερειάρχης διαχειρίζεται κονδύλια και παράγει έργο στην περιφερειακή του ενότητα, το οποίο δεν μπορεί να κάνει ένας βουλευτής καθώς δεν διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα.
Μαξίμου: Οι παραιτήσεις αυτοδιοικητικών δεν σημαίνουν πρόωρες εκλογές
Σε κάθε περίπτωση, πηγές της ΝΔ επισημαίνουν ότι η απόφαση για τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών στελεχών στα ψηφοδέλτια θα αξιολογηθεί κατά περίπτωση, και υπόψη θα ληφθεί το στίγμα του κάθε πιθανού υποψηφίου και η προοπτική που δίνει στον στόχο του «ανοίγματος» σε νέο εκλογικό κοινό ή ψηφοφόρους που έχουν αποστασιοποιηθεί από τη ΝΔ, όπως και το εάν η εκλογική περιφέρεια που επιθυμεί να πολιτευτεί χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση πέραν της υπάρχουσας δυναμικής.
Ουσιαστικά, όπως τόνιζαν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε καθαρούς κανόνες και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ενώ, όσον αφορά το ερώτημα που γεννάται για το εάν η απόφαση για παραιτήσεις των αυτοδιοικητικών στελεχών εντός μηνός προκειμένου να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών υποκρύπτει πρόθεση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η απάντηση των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι αρνητική.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση για τις άμεσες παραιτήσεις αιρετών της Αυτοδιοίκησης ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της προεκλογικής προετοιμασίας, ούτως ώστε να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές του 2027, από τότε δηλαδή που τα ενδιαφερόμενα στελέχη θα έχουν παραιτηθεί έως τη διεξαγωγή των εκλογών.
Κατηγορηματικός ο Μητσοτάκης: Τέλος τα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Κατηγορηματικός ως προς τον χρόνο των εκλογών εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Liberal.gr, επαναλαμβάνοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της θητείας, την άνοιξη του 2027.
«Η κυβέρνηση αυτή μόλις συμπλήρωσε τρία χρόνια από τότε που μας τίμησε ο ελληνικός λαός με την εμπιστοσύνη του. Έχουμε έναν χρόνο ακόμα δουλειάς. Καταλαβαίνω ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο μπορεί να υπάρχει μια τάση να προεξοφλούνται πρόωρες εκλογές ή να υπάρχει μια αίσθηση χαλάρωσης του κυβερνητικού έργου και χρέος μου είναι αυτό να μην το επιτρέψω», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.