Οι κρυφές μπηχτές των 5 υποψηφίων στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -Η αθέατη μάχη για διεύρυνση και Κεντροαριστερά - iefimerida.gr

Οι κρυφές μπηχτές των 5 υποψηφίων στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -Η αθέατη μάχη για διεύρυνση και Κεντροαριστερά

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΛΑΚΗΣ

Τα καρφιά και οι ευθείες βολές μεταξύ των υποψηφίων ήταν το βασικό στοιχείο που κυριάρχησε στην πρώτη σύγκρουση των 5 υποψηφίων το Σάββατο στο συνέδριο-εξπρές του ΣΥΡΙΖΑ.

Για αντικειμενικούς λόγους το πρόσωπο που τράβηξε τα βλέμματα στο συνέδριο ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης.

Με τον αριθμό των συνέδρων να είναι μεγαλύτερος του αναμενόμενου, αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη έκπληξη για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που πιστώνεται στον ίδιο τον 35χρονο νέο πολιτικό, καθώς μέχρι την είσοδό του στην κούρσα κανείς δεν περίμενε ότι θα έφταναν «από την επαρχία και τις ξαπλώστρες» σύνεδροι για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του fast track συνεδρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρκετοί συμπέραναν ότι, εκτός από τις μετατοπίσεις που θα γίνουν, και αυτό θα αποτυπωθεί και μέσα στην εβδομάδα μέχρι την κάλπη της 10ης Σεπτεμβρίου, το μόνο βέβαιο είναι ότι ακόμη και η αντισυσπείρωση που προκαλεί η υποψηφιότητά του είναι αρκετή για την πολιτική νομιμοποίησή του ή της επόμενης προέδρου.

Και, αντικειμενικά, η Έφη Αχτσιόγλου είναι εκείνη που έχει το προβάδισμα.

Αυτοδυναμία με γραβάτα

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να απέσπασε την προσοχή όλων και το αμφιθέατρο στον Ελληνικό Κόσμο στην Πειραιώς να ξεχείλισε από συνέδρους την ώρα της ομιλίας του, ωστόσο οι περισσότεροι παρατήρησαν ότι μετά τις πρώτες αυτοαναφορικές περιγραφές της υποψηφιότητάς του άρχισαν πολλοί να βλέπουν έναν νέο άνθρωπο με κοστούμι και γραβάτα -ο μόνος με αυτό το ντύσιμο- και ταυτόχρονα να ακούν τον Παύλο Πολάκη.

Και αυτό φάνηκε στο υπαρξιακό ερώτημα που ταλαιπωρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και τέσσερα χρόνια. Αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η κεντρική πολιτική δύναμη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου ή αν θα κινηθεί στη γραμμή της συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις, δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δυο κορυφαίες στιγμές ήταν όταν επιχείρησε να «φωτογραφίσει» όλους όσοι στην τετραετία έβαλαν φρένο στον μετασχηματισμό και στη διεύρυνση, και όταν επιχείρησε να βάλει το επίδικο της επόμενης ημέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν ο Πολάκης έλεγε τα ίδια έναν χρόνο πριν


Και εδώ αξίζει μια παρένθεση.

Ήταν Απρίλιος του 2022 όταν διεξαγόταν το κρίσιμο συνέδριο του μετασχηματισμού στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Παύλος Πολάκης στην κεντρική του ομιλία ενώπιον 4.000 συνέδρων έθετε τότε το δίλημμα «συνεργασία ελέω απλής αναλογικής ή αυτοδυναμία».

Τότε απέσπασε ένα ηχηρό χειροκρότημα λέγοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά καθαρή νίκη στις εκλογές με απλή αναλογική, εμείς θα απευθυνθούμε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για να φτιαχτεί κυβέρνηση. Αν δεν το δεχτούν είτε γιατί είναι πουλημένοι είτε γιατί είναι πιασμένοι, τότε θα πάμε σε εκλογές με αυτοδυναμία για να εφαρμόσουμε αυτό το αριστερό σχέδιο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

(Στο 10:10 του βίντεο)

Η ταύτιση λοιπόν είναι σήμερα αναπόφευκτη, καθώς, όπως και έναν χρόνο πριν, η ίδια εσωτερική σύγκρουση γινόταν με την «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά την ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, λοιπόν, όταν είπε ότι με εκείνον πρόεδρο τελειώνει το άλλοθι του 41% του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, έμπαινε στην ουσία της στρατηγικής που από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ορθώσει κεφάλι στον ΣΥΡΙΖΑ και που αντί για αυτοδυναμία έφερε την κατάρρευση. «Αν θέλετε ένα κόμμα που θα είναι μεταξύ 10% και 15% για να συνεργάζεται -προσφέροντας την αριστερή του καθαρότητα- με το κεντροδεξιό ΠΑΣΟΚ ώστε να φτιάξουμε μια δήθεν κεντρώα κυβέρνηση, μάλλον δεν είμαι εγώ ο καταλληλότερος. Ας αφήσουμε λοιπόν τις αυταπάτες. Υπάρχει μόνο ο δρόμος της νίκης. Της αυτοδύναμης νίκης» είπε ο κ. Κασσελάκης, αποσπώντας ένα ζεστό χειροκρότημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκεπτικισμός στο Κέντρο

Ο κ. Κασσελάκης μπορεί να πήρε το βάπτισμα του πυρός στις κομματικές διεργασίες με το «καλημέρα», σε κορυφαία μάλιστα στιγμή για την επιλογή ηγεσίας ενός ιστορικού κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το διακύβευμα αφορά στον ευρύτερο χώρο του προοδευτικού Κέντρου.

Ο πρώτος που επιχείρησε να σχολιάσει ευθέως την τοποθέτηση έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Θόδωρος Μαργαρίτης από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά κατά των ανοιγμάτων της Χαριλάου Τρικούπη προς τα δεξιά.

Όπως παρατήρησε, ήταν ο μόνος που δεν έκανε καμία αναφορά σε συνεργασίες με άλλα κόμματα και άλλες δυνάμεις, γράφοντας χαρακτηριστικά «Ο Σ. Κασσελάκης είχε μία ευκαιρία. Να ξεπεράσει τα κομματικά κλισέ του κομματικού πατριωτισμού. Και την έχασε», «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τη γραμμή Πολάκη, που αποτελεί persona non grata για τη Χαριλάου Τρικούπη.

Και η αλήθεια είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν εκείνος που επιχείρησε να περάσει στα χωράφια της Έφης Αχτσιόγλου, μιλώντας περισσότερο από όλους τους άλλους υποψηφίους για το ζήτημα της διεύρυνσης, για να θυμίσει και αυτός μετά τον Νίκο Παππά ότι και εκείνος είχε πει ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η αναντιστοιχία ανάμεσα στον πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ και στον κοινωνικό. Αλλά είπα ότι δεν μπορεί να γίνει μόνο από πάνω προς τα κάτω».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Έφη Αχτσιόγλου, πάντως, επιλέγει τη μέση οδό σε αυτό το ζήτημα, επιχειρώντας και εκείνη εισπήδηση στο ακροατήριο της υποψηφιότητας Τσακαλώτου, δείχνοντας πάντα τη διεύρυνση από κάτω και τη λαϊκή υποστήριξη ως την εγγύηση για την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά με ορόσημο τις ευρωεκλογές, όπως το έθεσε εξάλλου και ο Αλέξης Τσίπρας τη βραδιά της ήττας του Ιουνίου.

Άδωνις: Ο Κασσελάκης θα ταίριαζε στη ΝΔ, πήγε ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει το κενό

Η περίπτωση Κασσελάκη πάντως ιντριγκάρει έντονα και το κυβερνητικό στρατόπεδο, με τον Άδωνι Γεωργιάδη σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται να προχωράει σε σκληρή αποδόμηση του προφίλ. Έτσι, χθες μιλώντας στο Mega τον χαρακτήρισε «ψώνιο»

Με το ενδιαφέρον όμως για την περίπτωσή του να ακουμπά και στο νεοδημοκρατικό ακροατήριο, τον χαρακτήρισε πιο ταιριαστό στη ΝΔ, αλλά, όπως πρόσθεσε, επειδή στη ΝΔ «θα είχε πολύ μεγάλο ανταγωνισμό, επέλεξε να πάει στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπάρχει κενό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ