Πέτσας: Προετοιμαζόμαστε για την άφιξη των τουριστών την 1η Ιουλίου -Θα ανοίξουν πιο πλατιά οι πύλες της χώρας | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Πέτσας: Προετοιμαζόμαστε για την άφιξη των τουριστών την 1η Ιουλίου -Θα ανοίξουν πιο πλατιά οι πύλες της χώρας

Στέλιος Πέτσας
Στέλιος Πέτσας © INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις ξεκίνησε στη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση αναπτύσσουν πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την ανάδειξη των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Για την ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της

Πατρίδας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας, την ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργασιών, την προσέλκυση επενδύσεων. Και βέβαια για την προώθηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των αποφάσεων που θα φέρουν πιο γρήγορα και θα κάνουν πιο δυνατή την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάταξη της κοινωνίας μας», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, που ήταν η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Επικαλούμενος τα λόγια του πρωθυπουργού ο κ. Πέτσας τόνισε ότι στόχος του ταξιδιού ήταν «να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη στρατηγική μας σχέσης, μέσω στενότερης συνεργασίας σε μια σειρά καθοριστικών τομέων». «Στη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκαν σημαντικές διμερείς συμφωνίες για τον Τουρισμό, την κυβερνοασφάλεια και τη Γεωργία. Συζητήθηκαν, ακόμη θέματα που αφορούν στην ενέργεια, την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία», σημείωσε.

Όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι έγινε μία «ιδιαίτερης σημασίας συζήτηση» για την «τουρκική δραστηριότητα που συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής» και ειδικότερα για «τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας». Όπως και για τις “αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη Λιβύη” και την “απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών”».

Σχετικά με το ταξίδι στο Ισραήλ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι «επαναβεβαιώθηκε, ταυτόχρονα, η κοινή πεποίθηση για τη γεωστρατηγική σημασία του EastMed και η κοινή βούληση για την προώθηση του έργου. Σε ό,τι αφορά τη διμερή αμυντική συνεργασία ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορεί να αναπτυχθεί, “όχι μόνο επιχειρησιακά, αλλά και σε ό,τι αφορά την αμυντική υποδομή”».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής κορυφαίων εταιρειών αμυντικού υλικού και επενδυτικών κεφαλαίων, προς τους οποίους απηύθυνε πρόσκληση για επενδύσεις στην Πατρίδα μας.

Πέτσας: Τι είπε ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ

Ο κ. Πέτσας δήλωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, που έγινε με τηλεδιάσκεψη «αναφέρθηκε στο άνοιγμα του τουρισμού και επανέλαβε την πρόσκλησή του να γίνει μία από τις επόμενες Συνόδους Κορυφής στην Ελλάδα, Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει, εντός του Ιουλίου, συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Έβαλε στην ατζέντα την τουρκική προκλητικότητα στην Μεσόγειο, τονίζοντας αφενός ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί παραβίαση της κυριαρχίας της και αφετέρου ότι η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει σε επίπεδο δηλώσεων. Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή επιχείρηση “Ειρήνη” για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και τόνισε ότι “δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους”.

Πέτσας για την επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο

Όσον αφορά στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι μεταφέρθηκε η διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο.

Χαρακτήρισε σημαντικό βήμα τη συνάντηση Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Sameh Shoukry, με τον οποίον συζήτησαν τα περιφερειακά θέματα, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Λιβυκό και την τουρκική προκλητικότητα. «ώστε Ελλάδα και Αίγυπτος να ξαναπιάσουν το νήμα της διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέτσας: Προετοιμαζόμαστε για το μεγάλο βήμα στον τουρισμό

«Προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μεγάλο βήμα, την 1η Ιουλίου, ημέρα που θα ανοίξουν πιο πλατιά οι πύλες της χώρας στον τουρισμό. Πρώτο μέλημά μας, όπως τόνισε κατ΄ επανάληψη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η ασφάλεια των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς, καθώς και των επισκεπτών μας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις προσπάθειες για επιστροφή στην κανονικότητα.

Σημείωσε ότι «έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο ενδυνάμωσης των δομών και των υπηρεσιών Υγείας στη νησιωτική χώρα και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη ιχνηλάτηση ενδεχόμενων κρουσμάτων, την απομόνωση, την παροχή περίθαλψης. Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι σε περιοχές της χώρας με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο».

Εξήγησε ότι σε περίπτωση εντοπισμού αυξημένου αριθμού κρουσμάτων «θα λαμβάνονται - όπως ήδη γίνεται σε περιοχές της Ξάνθης – στοχευμένα, τοπικά,

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

περιοριστικά, μέτρα». Ταυτόχρονα, είπε, «εντείνονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ παράλληλα ενιαιοποιείται και εξορθολογίζεται το πλαίσιο κυρώσεων. Το νέο απλό και ομοιόμορφο πλαίσιο προβλέπει αυξημένες κυρώσεις για όσους είναι υπότροποι».

Όσον αφορά στις κυρώσεις εξήγησε ότι «στην πρώτη παράβαση εκτός του διοικητικού προστίμου (που εξαρτάται από τα τετραγωνικά της επιχείρησης) προβλέπεται 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, στη δεύτερη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 30 ημέρες και στην τρίτη - εκτός του προστίμου - αν αυτή γίνεται εντός τριμήνου υπάρχει αναστολή λειτουργίας για 90 ημέρες και αν γίνεται εντός εξαμήνου τότε η αναστολή λειτουργίας».

«Σε κάθε περίπτωση επαγρυπνούμε, δεν εφησυχάζουμε. Εκπτώσεις σε ζητήματα ασφάλειας και υγείας δεν γίνονται», επανέλαβε.

Πέτσας για την οικονομία

Όσον αφορά στην οικονομία ο κ. Πέτσας σημείωσε τα εξής:

Παρατείνεται έως και το τέλος του χρόνου, η ισχύς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, που σηκώνουν, πέρα από τις συνέπειες της πανδημίας, και το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα τακτικής ανεργίας για όσους δικαιούχους η σχετική επιδότηση έληξε εντός του Μαΐου.

Επεκτείνεται και για τον Ιούνιο η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «προχωρά και η θέσπιση πλαισίου που θα ανοίξει το δρόμο σε μικροχρηματοδοτήσεις, με στόχο να ενισχυθούν οι πολίτες που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, ή θέλουν να προχωρήσουν στη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων ή να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου με βάση τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για μια «γενναία» μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, υπενθύμισε ότι παρατείνεται μέχρι 29 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Πέτσας: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συμβιβάσουν το πόσο φιλόδοξο πρέπει να είναι το Ταμείο Ανάκαμψης

Καταλήγοντας ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός συμμετέχει, με τηλεδιάσκεψη, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Βασικά θέματα είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι θέσεις μας είναι γνωστές και έχουν διατυπωθεί έγκαιρα, ανοιχτά και σε κάθε κατεύθυνση. Όπως, άλλωστε γνωρίζετε, το περιεχόμενο της πρότασης της Κομισιόν κινείται στην κατεύθυνση που είχαν προτείνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι οκτώ ηγέτες χωρών μελών της Ένωσης, με την κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις 25 Μαρτίου. Στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, για το Ταμείο Ανάκαμψης:

-Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο.

-Να είναι ευέλικτο.

-Να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια.

-Να χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό.

«Είναι πολύ θετικό ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη να υπάρχει αφενός ευελιξία σε σχέση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου ένας μηχανισμός κοινού δανεισμού από τα κράτη-μέλη. Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία. Οι ηγέτες των κρατών-μελών αντιλαμβανόμενοι πόσο ιστορική είναι η ευκαιρία αυτή, καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Και να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των ευρωπαίων πολιτών. Καλούνται λοιπόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμβιβάσουν το πόσο φιλόδοξο πρέπει να είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και ποιο χρονικό ορίζοντα θα πρέπει να θέσουν για την ολοκλήρωσή του», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Πέτσα

  • Προετοιμαζόμαστε για την 1η Ιουλίου, που θα ανοίξουν πιο πλατιά οι πύλες της χώρας στον τουρισμό
  • Παρατείνεται έως το τέλος του χρόνου η ισχύς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού
  • Τέλος Ιουνίου - αρχές Ιουλίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για μια γενναία μείωση προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων
  • Οι θέσεις μας στη σημερινή EUCO είναι γνωστές, κινείται στην κατεύθυνση που είχαν θέσει οι 9 ηγέτες με την επιστολής τους
  • για τη λίστα ΜΜΕ: Δεν μπορεί να δοθούν ποσά στη δημοσιότητα πριν ολοκληρωθεί η καμπάνια και οι διαδικασίες. Τώρα διεξάγεται ποιοτική έρευνα. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα δοθούν τα ποσά.
  • Όλη η φασαρία γίνεται από ένα συγκεκριμένο μέσο που συκοφαντεί τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του, χωρίς κανένα ντοκουμέντο. Ο κ.Τσίπρας να ενημερώσει πόσα χρήματα δόθηκαν στο συγεκριμένο μέσο προτίμησής του την περίοδο διακυβέρνησής του.
  • Όλα τα τεστ [κορονοϊού] που γίνονται στην επικράτεια δίνονται στη δημοσιότητα
  • Το διεθνές δίκαιο προβλέπει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ για τα νησιά μας, το έχουν αναγνωρίσει πολλές χώρες. Προχωρούμε με βάση το διεθνές δίκαιο.
  • Δεν θα κάνουμε καμία [σχετική] δήλωση πριν υπάρξει συμφωνία με κάποια χώρα για ορισμό θαλασσίων ζωνών.
  • Δεν υπάrχουν μνημονιακές υποχρεώσει για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόνες προϋποθέσεις η αντιμετώπιση της πανδημίας και ένα στέρεο σχέδιο που θα επιτρέψει στις χώρες να γυρίσουν σελίδα. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που θα αλλάξει την Ελλάδα.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ