Σταϊκούρας: Νέες μειώσεις φόρων το 2020 αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος

Ο υπoυργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας /Φωτογραφία:EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Την πρόθεση της κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση φόρων όταν δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ασφαλής εκτίμηση για τον φετινό προϋπολογισμό μπορεί να γίνει μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020 υπογραμμίζοντας ότι σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι ασκήσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες. Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο όποιος δημοσιονομικός χώρος προκύψει να πηγαίνει κατά 80% σε μειώσεις φόρων και κατά 20% σε αυξήσεις δαπανών. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού είναι εντός του δημοσιονομικού πλαισίου και δεν προκύπτει δημοσιονομική τρύπα.

«Το 2020 μας ενδιαφέρει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για να πετύχουμε τον στόχο του 3,5 στο πλεόνασμα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε το β΄ εξάμηνο του 2019 όταν με ασφάλεια δημιουργούνταν δημοσιονομικός χώρος να μειώνει φόρους και να αυξάνει δαπάνες με έμφαση στα χαμηλότερο στρώματα. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, δώσαμε τις 120 δόσεις, δώσαμε εμπροσθοβαρώς το επίδομα θέρμανσης, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις».

Σταϊκούρας: Τα τέσσερα επιχειρήματα της Αθήνας για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το αίτημα για μείωσή του τέθηκε από την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και αναφέρθηκε στα τέσσερα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

1. η χώρα θα έχει μεγαλύτερους ρυθμούς μεγέθυνσης από αυτόυς που προβλέπουν οι θεσμοί. Όπως είπε για το 2019 ταυτίζονται στο 1,6%-1,7%, φαίνεται ότι θα κινηθούμε κοντά ίσως και οριακά πάνω από το 2%

2. η χώρα συνεχίζει να έχει χαμηλό κόστος δανεισμού πολύ χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις που είχαν οι Θεσμοί πριν από 2 χρόνια όταν συνέτασαν την έκθεση βιωσιμότητας χρέους

3. η χώρα αποπλήρωσε το ακριβότερο κομμάτι του δανεισμού αυτά του ΔΝΤ

4. η χρήση των ANFA και SMP's για αναπτυξιακούς λόγους

«Το θέτουμε σοβαρά και τεκμηριωμένα το θέμα τώρα. Αυτή τη στιγμή αν δεν ολοκληρωθεί η άσκηση δεν βάζω πήχη. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερα (σ.σ. τα πρωτογενή πλεονάσματα) γιατί δημιουργείται χώρος για δημοσιονομικές πράκτικές όπως οι μειώσεις των φόρων» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Τέλος, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μια πρώτη καταληκτική ημερομηνία είναι τον Μάιο, αλλά η πραγματική καταληκτική είναι ο Οκτώβριος του 2020.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ