Σταϊκούρας: Ευθύνη Πολιτείας και τραπεζών να αυξηθεί η περίμετρος των δυνητικών δανειοληπτών - iefimerida.gr

Σταϊκούρας: Ευθύνη Πολιτείας και τραπεζών να αυξηθεί η περίμετρος των δυνητικών δανειοληπτών

Ο Χρήστος Σταϊκούρας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων στη Βουλή
Ο Χρήστος Σταϊκούρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων / Φωτογραφία: Intimenews-ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευθύνη της Πολιτείας και των τραπεζών είναι να κινηθούν για να διευρυνθεί η περίμετρος των δυνητικών δανειοληπτών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Την τοποθέτηση αυτή έκανε, κλείνοντας τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία είχε ως αντικείμενο την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία από τα πιστωτικά ιδρύματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα και κατά την εισήγησή του στην Επιτροπή, ο κ. Σταϊκούρας είχε επισημάνει πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να συμβάλουν περισσότερο στην πραγματική οικονομία.

«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας να βοηθήσει να αυξηθεί η περίμετρος των δυνητικών δανειοληπτών», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Εξήγησε ότι από την πλευρά της Πολιτείας, αυτό θα γίνει ως εξής:

  • Κίνητρα για συγχωνεύσεις, για εξαγορές μικρού μεγέθους και συνεργασίες, προκειμένου να μεγαλώσει το μέγεθος των επιχειρήσεων.
  • Με ρύθμιση οφειλών, για να μπορέσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μπουν σε κανονικότητα και να έχουν πάλι χαρακτηριστικά δανειοδότησης.
  • Με προώθηση των μικροπιστώσεων, για να υπάρξουν και εναλλακτικά κανάλια χρηματοδότησης.
  • Με ενίσχυση της χρηματοδότησης της οικονομίας μέσα από την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, και των επιχορηγήσεων και των δανείων.

«Αυτή είναι η ευθύνη μας», είπε ο Χρ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι η Πολιτεία μέχρι σήμερα έχει αναλάβει τις ευθύνες της, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, και για τη χώρα και για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις τράπεζες, είπε ότι «έχουν ευθύνη -από τη στιγμή που υποστηρίζεται και το ενεργητικό και το παθητικό τους, και προωθούνται οι αναγκαίες πολιτικές για διευρυνθεί η περίμετρος των δυνητικών δανειοληπτών- να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν καλύτερη αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και να διευρύνουν και εκείνες, από την πλευρά τους, την περίμετρο των δυνητικών δανειοληπτών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι φορείς της αγοράς είναι πιο υπεύθυνοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης»

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε ειδικότερα τις τράπεζες να αναβαθμίσουν το σύστημα συλλογής πληροφορίας και δεδομένων, ποσοτικών και ποιοτικών, προκειμένου να είναι σε θέση να αναλύουν σε μεγαλύτερο βάθος τις ελληνικές επιχειρήσεις, να εντοπίζουν περισσότερες βιώσιμες επιχειρήσεις, και να τιμολογούν τον πιστωτικό κίνδυνο με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Οπως, όμως, έσπευσε ταυτόχρονα να τονίσει, ο υπουργός Οικονομικών, «ευθύνη έχουν και οι επιχειρήσεις και οι φορείς να ενημερώσουν τα μέλη τους, να κάνουν καλύτερες συμβουλευτικές για τους νέους τομείς της ψηφιακής μετάβασης, της πράσινης οικονομίας». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του αλφαβητισμού», για να σημειώσει ότι και τα Επιμελητήρια έχουν μεγάλη ευθύνη για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σχολιάζοντας τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως επιβεβαιώθηκε από τα λεχθέντα, των φορέων και των τραπεζών, ότι η κυβέρνηση ενήργησε έγκαιρα και μεθοδικά για τη στήριξη της ρευστότητας και δεν κάνει επικοινωνιακή διαχείριση. Οπως εξάλλου σημείωσε, αποδείχθηκε, και σήμερα, ότι οι φορείς της αγοράς είναι πιο υπεύθυνοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός σχολίασε ειδικότερα την έκκληση του κ. Καββαθά να μπει στόχος, σε ένα χρόνο από σήμερα, να υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα 100.000 επιχειρήσεις. «Το λέει ο εκπρόσωπος της αγοράς. Και ακούω από την αντιπολίτευση, επί μήνες, να λένε "πού είναι όλες οι άλλες επιχειρήσεις που δεν χρηματοδοτήθηκαν", θεωρώντας ότι είναι εφικτό να χρηματοδοτηθούν όλες οι επιχειρήσεις. Οι ίδιοι οι φορείς της αγοράς μιλούν με ρεαλισμό. Σας έχουν προσπεράσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί μιλούν με ρεαλισμό και σύνεση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθεσε ότι, «αυτός είναι ένας εφικτός στόχος και θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρός και πιο φιλόδοξος, και η κυβέρνηση δεσμεύεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, διότι αυτό σημαίνει ρεαλισμός και υπευθυνότητα, από τους φορείς της αγοράς».

«Ορατό το θετικό αποτέλεσμα με τα "κόκκινα" δάνεια»

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα «κόκκινα» δάνεια, σημειώνοντας πως «ήδη η μείωσή τους έχει ορατό θετικό αποτέλεσμα στα δημόσια οικονομικά».

Η μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι μεταξύ των παραγόντων εκείνων που κρατούν χαμηλό το κόστος του δανεισμού, είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι χαμηλό κόστος δανεισμού, για την Ελληνική Δημοκρατία, σημαίνει μείωση του δημοσίου χρέους, γιατί η εξυπηρέτηση είναι χαμηλότερη.

«Ηδη η σημαντική συρρίκνωση των "κόκκινων" δανείων, μέσω του ΗΡΑΚΛΗ, έχει επιφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα και για τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ και η επέκταση αυτού, έχουν συμφωνηθεί και εγκριθεί με τους θεσμούς, το Eurogroup, τον SSM, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού, με τους όρους που σήμερα υφίστανται και τα χαρακτηριστικά του», είπε ο κ. Σταϊκούρας και σχολίασε πως «συμβουλές από εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στην τρίτη αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση», δεν θα δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ