Σπήλιος Λιβανός: Το παρασκήνιο της αποπομπής -Το οργισμένο τηλεφώνημα Μητσοτάκη - iefimerida.gr

Σπήλιος Λιβανός: Το παρασκήνιο της αποπομπής -Το οργισμένο τηλεφώνημα Μητσοτάκη

Σπήλιος Λιβανός  στο γραφειο
Σπήλιος Λιβανός
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την ηχηρή αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού από την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα για την αντίληψη της εξουσίας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρωθυπουργός είδε το βίντεο που κυκλοφόρησε, με τους κυνικούς κομπασμούς του πρώην υπουργού και νυν δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, όπου θρηνήσαμε θύματα, ότι μοίραζαν σακούλες με λεφτά σε όποιον μιλούσε ελληνικά (!) και γύρισαν το παιχνίδι των εκλογών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος ήταν παρών στη σύσκεψη όπου ελέχθησαν αυτά, όχι μόνο δεν αντέδρασε αλλά χαμογελούσε, λέγοντας πως «έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά που κάνατε» και πως «ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα, υπολειπόμεθα»!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης... άστραψε και βρόντηξε. Τηλεφώνησε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και του ζήτησε εξηγήσεις. Οι απαντήσεις του κ. Λιβανού όχι μόνο δεν τον ικανοποίησαν αλλά επιτάχυναν την πρωθυπουργική αντίδραση. 

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Σπ. Λιβανός ισχυρίζεται ότι η στάση του ήταν «εμφανώς ειρωνική» απέναντι στην «απαράδεκτη και κυνική τοποθέτηση» του Π. Δούκα

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», έλεγαν πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου, για να προσθέσουν: «Ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος, αλλά αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού και η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο παραμονής του κυρίου Λιβανού στην κυβέρνηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή στο πρωθυπουργικό γραφείο και εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό. Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες».

Λίγο αργότερα, το Μαξίμου ανακοίνωσε πως ο Γιώργος Γεωργαντάς, μέχρι σήμερα υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αντικαθιστά τον αποπεμφθέντα Σπήλιο Λιβανό στη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ορκωμοσία του νέου υπουργού ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα γίνει αύριο στις 13:30, ενώ η θέση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την οποία κατείχε μέχρι σήμερα ο κ. Γεωργαντάς, δεν καλύπτεται.

Η επιστολή παραίτησης του Σπήλιου Λιβανού

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

«Η μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική και ο αξιακός μου κώδικας απέχουν πολύ από το περιεχόμενο διαλόγου με τον Δήμαρχο Σπάρτης, το οποίο κατεγράφη εν αγνοία μου και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα.

Παρά την εμφανώς ειρωνική μου διάθεση απέναντι στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτησή του, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω παρερμηνεία η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις αρχές της μεγάλης και φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης, θέτω στη διάθεσή σας την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θέση την οποία επί 13 μήνες υπηρέτησα άοκνα, με απόλυτο γνώμονα τη στήριξη και τον εκσυχρονισμό της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης και ιδιαίτερα την τοποθέτηση του Έλληνα αγρότη στη θέση που του αξίζει. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το έργο θα συνεχιστεί από την κυβέρνησή μας με επιτυχία, προς όφελος της πατρίδας μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με εκτίμηση,
Σπήλιος Λιβανός»

Οι απαράδεκτες δηλώσεις Π. Δούκα ενώπιον του Σπ. Λιβανού

Η «μοιραία» για τον κ. Λιβανό και εξαιρετικά ντροπιαστική, όπως εξελίχθηκε, σύσκεψη έγινε στις 2 Φεβρουαρίου στη Σπάρτη, για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό. Εκεί, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή και νυν δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, έκανε ενώπιον του Σπήλιου Λιβανού εξοργιστικές δηλώσεις. Το βίντεο αυτό έπεσε σήμερα στην αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τηλεφώνησε στον κ. Λιβανό και πήρε αμέσως την απόφαση για την καρατόμησή του.

Η «μοιραία» σύσκεψη στη Σπάρτη με τον Πέτρο Δούκα και δίπλα του τον Σπήλιο Λιβανό / Φωτογραφία: ilianews
Η «μοιραία» σύσκεψη στη Σπάρτη με τον Πέτρο Δούκα και δίπλα του τον Σπήλιο Λιβανό / Φωτογραφία: ilianews

Στο βίντεο -που ήταν σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook από την ιστοσελίδα lakones- εμφανίζεται ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, να καυχιέται για τα κατορθώματα του ιδίου και της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή, όπου ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • «Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…», είπε ο κ. Δούκας.
  • «Όποιος έλεγε καλημέρα, έπαιρνε λεφτά, έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά», ακούγεται να... πλειοδοτεί κάποιος από τη σύσκεψη.
  • «Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι», συμπλήρωσε ο σημερινός δήμαρχος Σπάρτης.

Ένα στέλεχος παρεμβαίνει για να επισπεύσει ο κ. Δούκας την κουβέντα για το θέμα των αποζημιώσεων από τον παγετό και τότε φαίνεται να παρεμβαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός και να λέει «αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα»... Και όλοι μαζί γελάνε.

Δείτε το βίντεο από το ilialive:

Η ΝΔ διέγραψε τον Πέτρο Δούκα

Λίγη ώρα μετά την αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού από τον πρωθυπουργό, η Νέα Δημοκρατία διέγραψε από μέλος της τον Πέτρο Δούκα.

Όπως ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία εκτός από αναληθείς ιστορικά οι δηλώσεις του πρώην υπουργού δεν έχουν σχέση με τις αρχές της ΝΔ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης» αναφέρει η ΝΔ στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Σπήλιος Λιβανός είχε προκαλέσει ξανά την οργή Μητσοτάκη

Δεν ήταν πάντως η πρώτη φορά που ο Σπήλιος Λιβανός είχε ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας είχε κάνει την περίφημη δήλωση για τον εκλιπόντα από κορωνοϊό αντιεμβολιαστή και αρνητή Μητροπολίτη Αιτωλίας Κοσμά, χωρίς ούτε μία αναφορά για τη στάση του εν μέσω της φονικής πανδημίας. Τότε, του χαρίστηκε, αλλά η στάση του είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης. Αυτήν τη φορά ο πρωθυπουργός αντέδρασε άμεσα, δείχνοντάς του την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην αποπομπή Λιβανού

Η αποπομπή Λιβανού προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η παραίτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού μετά την κατακραυγή δεν μπορεί να κρύψει την ακραία ψηφοθηρία της ΝΔ σε βάρος πολιτών με αφορμή φυσικές καταστροφές. Δεκαπέντε χρόνια μετά ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Λιβανού, αν και ακολουθεί την ίδια ακριβώς συνταγή εξαπάτησης. Η πολιτική αναισθησία του κ. Λιβανού χαρακτηρίζει όλη την κυβέρνηση, που μοίρασε διχίλιαρα με εκλογική υστεροβουλία μετά την τελευταία κακοκαιρία και το επιτελικό φιάσκο. Ο ελληνικός λαός όμως αυτή τη φορά τους έχει μάθει καλά και στις κάλπες τους ετοιμάζει μια δική του, αυτή τη φορά, ''εποποιία''».

ΚΙΝΑΛ: Αναλλοίωτες οι πελατειακές νοοτροπίες της ΝΔ

Για κυνική ομολογία υπουργών της ΝΔ, που προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων των πυρκαγιών στην Ηλεία, κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας την αποπομπή Λιβανού.

Η Χαριλάου Τρικούπη, σε ανακοίνωσή της για την παραίτηση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, αναφέρει χαρακτηριστικά:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κυνική ομολογία Υπουργών της ΝΔ για την ''πολιτική εποποιία'' της Κυβέρνησης Καραμανλή, στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και αποκαλύπτει τις πελατειακές νοοτροπίες που μένουν αναλλοίωτες στο κόμμα της ΝΔ, μετατρέποντας ακόμη και μια φυσική καταστροφή σε πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης».

Κατρίνης: Κυνισμός και ψηφοθηρία στις στάχτες και στο χιόνι, τα χαρακτηριστικά της ΝΔ

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, σε δήλωσή του έκανε λόγο για κυνισμό και ψηφοθηρία.

«Ο κυνισμός και η ψηφοθηρία στις στάχτες αλλά και στο χιόνι, ήταν και παραμένουν τα κύρια χαρακτηριστικά της νεοσυντηρητικής αντίληψης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ο κυνισμός και η ψηφοθηρία αποτελούν την πρώτη ύλη για να αποφεύγουν κάποιοι να αποδίδουν ή να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Συνέβη το 2007 με τις φωτιές στην Ηλεία, συνέβη και στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, συνέβη και στην πρόσφατη κακοκαιρία.

Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποπέμψει τον κ.Λιβανό από την κυβέρνηση για την ωμή παραδοχή της ‘’πολιτικής εποποιίας’’ της κυβέρνησης Καραμανλή να γυρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2007, μοιράζοντας τριχίλιαρα με κάθε τρόπο, όπως παραδέχτηκε ο τότε υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της ΝΔ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτές οι νοοτροπίες και αυτές οι πρακτικές δεν μπορούν να ξεριζωθούν, όσο υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν το κράτος προέκταση του κόμματος τους.

Όσο για τη διαχείριση και  των φυσικών καταστροφών δεν αποδίδονται ευθύνες και δεν υπάρχει μια ορθολογική διαχείριση στην αντιμετώπιση των συνεπειών τους.

Όσο μοιράζονται τριχίλιαρα και διχίλιαρα για να κλείνουν στόματα και να εκμαυλίζονται συνειδήσεις.''

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ