Σκυλακάκης: «Στο 7% η αύξηση στις συντάξεις - Δεν μπαίνουμε σε ύφεση» - iefimerida.gr

Σκυλακάκης: «Στο 7% η αύξηση στις συντάξεις - Δεν μπαίνουμε σε ύφεση»

Θεόδωρος Σκυλακάκης
Θεόδωρος Σκυλακάκης / Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κοντά στο 7% προβλέπεται να είναι η αύξηση στις συντάξεις το 2023, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ο υπουργός μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα και σημείωσε:

«Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα στο ΑΕΠ, γιατί η αύξηση των συντάξεων είναι το άθροισμα του 50% της αύξησης του ΑΕΠ και το 50% της αύξησης του πληθωρισμού, επειδή το 2022 θα έχουμε μια πολύ σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, αυτή η αύξηση παίζει ρόλο στο τι θα δουν οι συνταξιούχοι και πρέπει αυτά να υπολογιστούν για να πληρωθούν» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα είναι κοντά στο 9, το ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 5, επομένως προκύπτει το ποσοστό 7%. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Χατζηδάκη, προκύπτει ότι η αύξηση των συντάξεων θα αφορά τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δύσκολη η ερχόμενη περίοδος λόγω των τιμών στο φυσικό αέριο»

«Θα είναι δύσκολη η ερχόμενη περίοδος», παραδέχθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, «καθώς έχουμε πολύ υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη το οποίο επηρεάζει πάρα πολλά πράγματα και ταυτόχρονα έχουμε πληθωρισμό σε εξέλιξη και προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών με αύξηση των επιτοκίων και δημιουργία επιβράδυνσης και ύφεσης, επομένως όλα αυτά είναι ένας πολύ δύσκολος συνδυασμός».

Ωστόσο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η κρίση θα είναι λιγότερο βαθιά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Θα είναι καλύτερα τα πράγματα, δεν θα περάσουμε σε ύφεση κατά την γνώμη μου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε μια σχετική προστασία απέναντι στην ενεργειακή κρίση»

«Λόγω του υψηλού μεριδίου του Ταμείου Ανάκαμψης στην οικονομία και των μεταρρυθμίσεών μας που έχουν αυξήσει τις επενδύσεις, θα έχουμε μία προστασία από αυτά που συμβαίνουν έξω Προφανώς σχετική προστασία, δηλαδή θα πέσει ο ρυθμός ανάπτυξης. Δεν θα είναι εύκολα, αλλά θα είναι καλύτερα από άλλες χώρες. Η κρίση της πανδημίας ήταν χειρότερα στην Ελλάδα λόγω της δομής της οικονομίας της, αντίστοιχα η ενεργειακή κρίση θα είναι κατά τι καλύτερη λόγω της συγκυρίας» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Ερωτηθείς αν το κόστος του δανεισμού για τα κράτη και τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να κάνει τα επιτόκια αποτρεπτικά για νέο δανεισμό, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι ήδη έχουμε πολύ υψηλά επιτόκια. «Αυτή την στιγμή επειδή τρέχει ταυτόχρονα ένας υψηλός πληθωρισμός τα επιτόκια παραμένουν αρνητικά επί της ουσίας, δηλαδή αν ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι 8 ή 9 και τα επιτόκια είναι στο 3 ή στο 4, είναι προφανές ότι εξακολουθούμε να έχουμε αρνητικά επιτόκια. Όταν τα υψηλά επιτόκια θα τιθασεύσουν- αυτός είναι ο στόχος των κεντρικών τραπεζών- τον πληθωρισμό, ιδίως αν κάποια στιγμή τελειώσει και ο εφιαλτικός πόλεμος που έχουν εξαπολύσει οι Ρώσοι στην Ουκρανία, τότε θα δούμε πώς θα λειτουργήσουν τα επιτόκια, αλλά για την ώρα τα επιτόκια δεν είναι αποτρεπτικά για τις επενδύσεις» σημείωσε.

Η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου και η συσχέτισή της με τις τιμές των καυσίμων

Σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων εξήγησε πως ένα από τα προβλήματα είναι και η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ποσοστό περίπου 20% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αυτό πρακτικά σημαίνει 20% αύξηση στις τιμές όλων των εισαγομένων που τιμολογούνται σε δολάρια. Συνεπώς συνδέεται άμεσα η αύξηση των επιτοκίων με την άνοδο του ευρώ και την μείωση του πληθωρισμού εξ αυτού του λόγου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή την στιγμή τα καύσιμα δεν λειτουργούν όπως λειτουργούσαν στην προηγούμενη φάση. Για να είμαστε ακριβείς, στα καύσιμα έχουμε πλέον μια πτώση αρκετά σημαντική σε σχέση με το περασμένο τετράμηνο. Ήμασταν αρκετά κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι και καθώς θα μπαίνουμε σε ύφεση θα υπάρξει μια σοβαρή αποκλιμάκωση σε σχέση με τα καύσιμα, θα έχουμε μείωση των τιμών. Σήμερα έπεσαν στα 85,6» συμπλήρωσε.

«Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν σημαίνει επάνοδο στις παλαιές τιμές»

Σχετικά με τα είδη διατροφής, επισήμανε ότι υπάρχει μια μερική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών το τελευταίο δίμηνο, όμως η διατροφή κάνει πολύ περισσότερο χρόνο για να περάσει η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών να φανεί στο σουπερμάρκετ. «Υπάρχει το στοιχείο της κερδοσκοπίας όπως και το στοιχείο των αυξήσεων των μισθών που είναι σε εξέλιξη, οπότε δεν ξέρω ποιος θα είναι ο συνδυασμός τελικά όσο αφορά τα σουπερμάρκετ. Η εκτίμησή μας είναι ότι σταδιακά από του χρόνου θα περάσουμε σε μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά αυτό δεν σημαίνει επάνοδο στις παλαιές τιμές σε πολλά προϊόντα γιατί έχουν αλλάξει τα στοιχεία κόστους των επιχειρήσεων» προσέθεσε.

Σκυλακάκης: Το σύνολο των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να απορροφηθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2026

Απαντώντας στο ζήτημα της αναδιανομής κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θέτει η αντιπολίτευση με άξονα την ενεργειακή κρίση ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης απαιτεί να απορροφηθεί το σύνολο των πόρων μέχρι τον Αύγουστο του 2026. «Ο χρόνος είναι ασφυκτικός και οποιαδήποτε επικοινωνιακά παιχνίδια με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι άνευ σοβαρότητας διότι όλοι γνωρίζουμε ότι θα τρέχουμε με την ψυχή στο στόμα μέχρι την τελευταία στιγμή για να απορροφήσουμε όσα λέει το παρόν σχέδιο. Αν πάμε να κάνουμε δραστικές αλλαγές, απλούστατα όχι δεν θα απορροφήσουμε, θα στείλουμε πάρα πολλά χρήματα πίσω» επισήμανε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος τέλος στην διεθνή επικαιρότητα και ειδικά σε σχέση με τις εκλογές στην Ιταλία, σχολίασε «στην πραγματικότητα είχαμε το μόνο κόμμα που δεν είχε ασκήσει εξουσία μέχρι τώρα να κάνει μια πολύ μεγάλη άνοδο, δεν νομίζω ότι είναι τόσο πολύ στροφή της ιταλικής κοινωνίας η οποία παραμένει ίδια λίγο πολύ όσο η πολιτική συγκυρία και η αδυναμία του συστήματος εκεί να δώσει απαντήσεις σε μια δεκαετιών οικονομική δυσπραγία». Σε σχέση με την Ευρώπη, είπε ακόμα ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτει μια ακόμα παράμετρο συνθετότητας και δυσκολίας. «Αλλά δεν πιστεύω ότι αλλάζει τα οικονομικά πράγματα. Οι οικονομικές κρίσεις αντιμετωπίζονται όταν εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές» τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ