Την ατζέντα της συνάντησης που είχαν χθες στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Michael McGrath και οι υπ. της κυβέρνησης Άκης Σκέρτσος και Παύλος Μαρινάκης, «ξεδίπλωσε» ο κ. Σκέρτσος.
Σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά FM» ο κ. Σκέρτσος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, και δη της αξιωματικής, για την υπόθεση των Τεμπών.
Τι ειπε για την συνάντηση στις Βρυξέλλες ο Α. Σκέρτσος
Εξηγώντας, αρχικά, το πλαίσιο της συνάντησης, υπενθύμισε ότι «ετησίως δημοσιεύεται μία έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αρμόδιες υπηρεσίες της οποίας αξιολογούν τα ζητήματα γύρω από το κράτος δικαίου σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Είναι μία σημαντική έκθεση, γιατί πέραν του ότι λειτουργεί ως καθρέπτης για κάθε χώρα, μπορεί να λειτουργήσει και συγκριτικά».
«Ακούμε κατά καιρούς εκθέσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όχι και τόσο ευυπόληπτων σε κάποιες περιπτώσεις, και δεν λαμβάνουμε υπ' όψιν τις σοβαρές και έγκυρες αξιολογήσεις και εκθέσεις που βγάζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σε όλες αυτές τις εκθέσεις τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα καταγράφει σημαντικά θετικά μηνύματα προόδου. Ενόψει και της ετήσιας έκθεσης του 2025, που θα δημοσιευθεί στις αρχές Ιουλίου, έχουμε προχωρήσει σε εκτενή συνεργασία τους προηγούμενους μήνες», πρόσθεσε.
«Έχουμε παραδώσει ένα αρχικό κείμενο 140 σελίδων και έχουμε απαντήσει σε πρόσφατες ερωτήσεις με άλλες 100 σελίδες. Χθες (σ.σ. Τρίτη) πήγαμε και κάναμε μία παρουσίαση, όπου συνοψίσαμε και είπαμε τα εξής: Από το 2022, όταν διατυπώνονται συστάσεις προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για τη βελτίωση του κράτους δικαίου, η Ελλάδα είχε λάβει έξι συστάσεις, έχει συμμορφωθεί με τις δύο από αυτές. Πλέον έχει τέσσερις συστάσεις. Υπάρχουν 18 κράτη-μέλη στα 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περισσότερες συστάσεις από την Ελλάδα», ανέφερε και ζήτησε «να μην ασχολούμαστε μόνο με μια εσωτερική, αντιπολιτευτική διαμάχη για το πώς πηγαίνει το κράτος δικαίου χωρίς να βλέπουμε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Στο από εδώ και πέρα, «οι τέσσερις πυλώνες στους οποίους έχουμε να κάνουμε κάποια πράγματα είναι, προφανώς, η λειτουργία της δικαιοσύνης, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η γενικότερη λειτουργία της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, λόγου χάριν πώς μπορούμε μέσα από θεσμικά αντίβαρα να βελτιώσουμε την παραγωγή νομοθετικού έργου», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και μίλησε για την έκθεση του 2024, όπου «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν αυτή που σημείωσε ότι η Ελλάδα καταγράφει μία πολύ θετική πρόοδο σε όλα τα θέματα, και στους τέσσερις πυλώνες. Μας καλεί να κάνουμε ακόμη περισσότερα».
Περισσότερο αναλυτικός για τον τομέα της δικαιοσύνης, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι «σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα εφαρμόζει ένα πάρα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στον χώρο της δικαιοσύνης», κάποιες από τις οποίες χρηματοδοτούνται, μάλιστα, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία έχουμε μεγαλύτερο αριθμό δικαστών από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δυστυχώς μέχρι πρότινος είχαμε τον διπλάσιο χρόνο απονομής δικαιοσύνης», είπε και συμπέρανε: «Δεν έχουμε πρόβλημα ποιότητας του δικαστικού έργου, έχουμε πρόβλημα χρόνου».
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης είχε να κάνει με την υπόθεση των Τεμπών, με τον υπουργό να επισημαίνει ότι «το αφήγημα της συγκάλυψης έχει καταπέσει με κρότο», κατηγορώντας συγχρόνως κόμματα της αντιπολίτευσης για την ενορχήστρωση αυτών των αφηγημάτων, όπως υποστήριξε. Θυμίζοντας, ειδικότερα, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει δύο προτάσεις δυσπιστίας, διερωτήθη αν «έχει ζητήσει συγγνώμη για αυτές;». Σε κάθε περίπτωση, «αναμένουμε και τις υπόλοιπες προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τοποθετηθούμε συνολικά», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς, δε, για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο και για ευθύνες του πρωθυπουργού, απάντησε ότι είναι «το γνωστό δόγμα Πολάκη, που θέλει αδιακρίτως όλους τους πολιτικούς να μπουν στη φυλακή. Αυτή είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας». Αφού διερωτήθη αν «έχετε ακούσει κάποια πρόταση από τα κόμματα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων;», κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης για «ποινικό λαϊκισμό», αφού «ως εναλλακτική αντιπολιτευτική πρόταση κατεβάζουν τον… μισό Ποινικό Κώδικα».
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Σκέρτσος επανήλθε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο και κατηγόρησε ότι «έχει γίνει η… ουρά της κυρίας Κωνσταντοπούλου, και το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ανδρουλάκης εκτελούν χρέη Κωνσταντοπούλου». Επιχειρηματολόγησε, μάλιστα, πως η μείζων αντιπολίτευση «με τον τρόπο που απαγγέλλει αδιακρίτως κατηγορίες προς όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών από το 2015-16 και μετά ως σήμερα, φαίνεται ότι κάνει ένα ποινικό και πολιτικό τσουβάλιασμα. Συγχέει την πολιτική με την ποινική ευθύνη».
Διευκρινίζοντας, πάντως, ότι «εμείς δεν λέμε ότι δεν πρέπει να διερευνηθούν τα πάντα», αναρωτήθηκε: «Είχε κάποιο σκοπό ή δόλο ο κ. Καραμανλής για να κερδίσει κάτι από αυτήν την υπόθεση;». Αντιθέτως, «μπορούμε να συζητήσουμε για πράξεις και παραλείψεις».
Σε άλλο σημείο, «η συζήτηση (σ.σ. στη δημόσια σφαίρα) για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μονοπωλήθηκε από την υπόθεση των Τεμπών και ειδικά από τα σενάρια, τα οποία τελικά έχουν καταπέσει γύρω από το παράνομο φορτίο που δεν υπάρχει πια. Έχουμε εκθέσεις του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Ελληνικής Αστυνομίας. Το ψέμα μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε μισή μέρα, η αλήθεια μπορεί να αργεί πολύ περισσότερο, αλλά τελικά έρχεται», ήταν το συμπέρασμά του, ενώ αιχμές άφησε και κατά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, τον οποίον κατηγόρησε ότι ειδικεύεται «στα σενάρια της φαντασίας».
Μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι «τις λαμβάνουμε υπ' όψιν τις δημοσκοπήσεις και προσαρμόζουμε την κυβερνητική πολιτική με βάση τις κατευθύνσεις που δίνουν η κοινωνία και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων». Χαρακτηρίζοντας «παρακινδυνευμένο να μιλήσουμε δύο χρόνια πριν από τις εκλογές για το εκλογικό αποτέλεσμα του 2027», αντέτεινε: «Εμείς πιστεύουμε στο έργο μας, πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας, σε εβδομαδιαία βάση παραδίδουμε δεσμεύσεις, έργα και πολιτικές που κάνουν λίγο καλύτερη τη ζωή των πολιτών. Θα κριθούμε στο τέλος της θητείας μας το 2027 από τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2023, κατά πόσο αυτές υλοποιήθηκαν».
Και με την επισήμανση ότι «δεν σταμάτησε ποτέ η παραγωγή του κυβερνητικού έργου», υπογράμμισε: «"Το είπαμε, το κάναμε" είναι το σταθερό μότο αυτής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Είναι ένας πρωθυπουργός της συνέπειας και του αποτελέσματος. Να δίνει λύσεις στα προβλήματα και να μην προκαλεί νέα».
Τελευταίο θέμα της συνέντευξης, τα σενάρια δημιουργίας κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «Εγώ παγίως αναφέρομαι στα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του ιδρυτή της ΝΔ, ότι η παράταξη αυτή -που είναι η πιο ανθεκτική από τη Μεταπολίτευση και μετά- υπηρετεί το εθνικό, το αληθές, το πατριωτικό και την αδιαπραγμάτευτη, αταλάντευτη πορεία της χώρας στην ευρωπαϊκή σύγκλιση», ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και κατέληξε: «Είμαστε μία κυβέρνηση που δεν ετεροπροσδιορίζεται».
ΑΠΕ-ΜΠΕ