fbpx Σαρλ Μισέλ για Δημοσιονομικό: Με κοινή λογική θα φτάσουμε σε συμφωνία- Σήμερα η έκτακτη σύνοδος κορυφής | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σαρλ Μισέλ για Δημοσιονομικό: Με κοινή λογική θα φτάσουμε σε συμφωνία- Σήμερα η έκτακτη σύνοδος κορυφής

Αίθουσα συνεδρίασης της ΕΕ
20|02|2020 | 07:59
Το Δημοσιονομικό πλαίσιο θα συζητηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες των «27» / Φωτογραφία: AP

Σήμερα ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις των «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Η σημερινή έκτακτη σύνοδος κορυφής είναι πολύ κρίσιμη, καθώς έχουν υπάρξει ήδη αντιδράσεις τόσο από χώρες του βορρά, όσο και του νότου, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ να τονίζει σε επιστολή του πως «με κοινή λογική και αποφασιστικότητα, μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα ωφελήσει όλους τους Ευρωπαίους. Για να επιτευχθεί αυτό, όλα τα μέρη θα πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συμβιβασμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος Ευρωπαίος αξιωματούχος σε άτυπη ενημέρωση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, σύμφωνα με πηγή στις Βρυξέλλες, τόνισε την Τετάρτη πως «τώρα είναι η ώρα για συμφωνία». Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σύντομα δεν θα υπάρχει νομική βάση για δαπάνες και επισήμανε ότι όσο καθυστερεί η επίτευξη συμφωνίας, τόσο χάνεται χρόνος από φιλόδοξα προγράμματα, όπως το Green Deal και η ψηφιακή μετάβαση. Ο ίδιος αξιωματούχος απευθυνόμενος στα κράτη-μέλη, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, είπε πως το πλαίσιο είναι πολιτικό και πρέπει να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να εστιάσουν, να δώσουν προτεραιότητα σε ένα, το πολύ δύο πεδία, διαφορετικά κινδυνεύουν να μην κερδίσουν τίποτα.

Στις 15:30 ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το Δημοσιονομικό

Η έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσει στις 15:00 στις Βρυξέλλες, με την ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και ακολούθως, στις 15:30 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021-2027, την οποία θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ηγέτες των κρατών-μελών.

Ενόψει της συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε κατ' ιδίαν επαφές και με τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών και με βάση αυτές τις διαβουλεύσεις έχει υποβάλει την πρότασή του για το συνολικό μέγεθος του προϋπολογισμού και τον τρόπο κατανομής του. Το τρίπτυχο που διακρίνει την προσέγγιση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο ρεαλισμός, η φιλοδοξία και η δικαιοσύνη, ανέφερε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι στην πρόταση Μισέλ όντως υπάρχει ένα περιθώριο 11 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησης για την Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Δευτέρας, με θέμα την προετοιμασία του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης Πέμπτης, η ελληνική πλευρά, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει βελτίωση στην πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε σχέση με το σχέδιο της φινλανδικής προεδρίας- ιδίως ως προς το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που προικοδοτήθηκε με πρόσθετα δημοσιονομικά μέσα-, εντούτοις εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της, γιατί εξακολουθεί να προβλέπεται χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησης για δύο ιστορικές πολιτικές της Ένωσης και, συγκεκριμένα, την Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Οι προτεινόμενες μειώσεις δεν μας ικανοποιούν», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, προσθέτοντας ότι χώρες που έχουν υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να ορθοποδήσουν χωρίς επαρκή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Πρόκειται για «παράδοξο, που δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι, παρά τη σημερινή διαφαινόμενη αισιοδοξία, η ελληνική οικονομία έχει πληγεί περισσότερο από όλες τις ευρωπαϊκές κατά τη διάρκεια της κρίσης, χάνοντας το 25% του ΑΕΠ της.

Σασόλι: Μας χωρίζουν 230 δισ. ευρώ

Δίνοντας την οπτική του αντιπροσωπευτικού σώματος της ΕΕ για το επίπεδο των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι δήλωσε την Τρίτη πως είμαστε ακόμα μακριά από μία αποδεκτή πρόταση, καθώς η απόσταση ανάμεσα στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι 230 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι με έναν μικρότερο κοινοτικό προϋπολογισμό θα πρέπει να βρεθούν πόροι για να αντιμετωπιστούν οι τέσσερις προκλήσεις που αφορούν την Πολιτική Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή. Όπως υποστήριξε, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027.

Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο: Απαιτείται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) είναι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ. Καθορίζει τα όρια για τις δαπάνες της ΕΕ για την περίοδο επτά ετών και διασφαλίζει ότι οι δαπάνες της ΕΕ αναπτύσσονται κατά τρόπο ομαλό και εντός των ορίων των ιδίων πόρων της. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να συμμορφώνεται με το ΠΔΠ.

Η διαδικασία ξεκινά με την υποβολή πρότασης για νέο κανονισμό ΠΔΠ. Η πρόταση της Επιτροπής χρησιμοποιείται ως βάση για τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου, όπου διασφαλίζεται ότι όλα τα κράτη μέλη μπορούν να εγκρίνουν τη συμφωνία: απαιτείται ομοφωνία για την επίτευξη συμφωνίας. Όταν το Συμβούλιο καθορίζει τη θέση του, λαμβάνει πολιτική καθοδήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι συνέρχονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων, απαιτείται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ