Σακελλαροπούλου από Λετονία: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη διαρκή αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας - iefimerida.gr

Σακελλαροπούλου από Λετονία: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη διαρκή αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας

Η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη Ρίγα της Λετονίας
Η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη Ρίγα της Λετονίας / Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Προέδρου της Δημοκρατίας-ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επίσημη επίσκεψη στη Ρίγα της Λετονίας πραγματοποιεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου έστειλε το μήνυμα από τη λετονική πρωτεύουσα ότι «ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, όπως επίσης και η αποφυγή χρήσης ή απειλής χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και αμετακίνητοι πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τη Λετονία, έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου της στη βαλτική χώρα. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Έγκιλς Λέβιτς, η κ. Σακελλαροπούλου επανέλαβε ότι η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε την ρωσική εισβολή και υποστήριξε έμπρακτα την Ουκρανία με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού υλικού, καθώς και με την υποδοχή χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων. Και αυτό, όπως είπε, «παρά το ότι η χώρα μου, σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης και πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βίωσε τα προηγούμενα χρόνια μια πρωτοφανή κρίση, επωμιζόμενη δυσανάλογο βάρος από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα».

Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη διαρκή αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας

Αναφερόμενη στις περιφερειακές προκλήσεις στα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα, που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Λετονία, υποστήριξε ότι «όπως ακριβώς η Λετονία, εδώ και χρόνια, είχε επίγνωση και προειδοποιούσε τη διεθνή κοινότητα για τη συμπεριφορά της Ρωσίας, το ίδιο και η χώρα μου αντιμετωπίζει τη διαρκή αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, η οποία όλο και κλιμακώνει την παραβατική δραστηριότητά της, υπονομεύοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και χρησιμοποιώντας εμπρηστική ρητορική και απειλές. Συμπεριφορά που, στο πλαίσιο του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος και της ιδιαίτερα κρίσιμης συγκυρίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν δυσχεραίνει μόνο τη διμερή συνεννόηση, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή και υπονομεύει την ενότητα της Συμμαχίας».

Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Προέδρου της Δημοκρατίας-ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Προέδρου της Δημοκρατίας-ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «γι' αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ να παραμείνουμε ενωμένοι, αλληλέγγυοι και επικεντρωμένοι στην ανάγκη για πλήρη σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε, επίσης τους παραλληλισμούς που υπάρχουν μεταξύ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της τουρκικής στην Κύπρο πριν από 48 χρόνια. Όπως τόνισε «σχεδόν μισό αιώνα μετά, η ρωσική εισβολή μας θυμίζει πόσο επιτακτικός είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και στην Κύπρο. Επιβεβαιώνω την προσήλωσή μας στον στόχο μιας αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης του Κυπριακού, εντός του δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της ΕΕ».

Ως προς τις διμερείς μας σχέσεις Ελλάδας και Λετονίας, υποστήριξε ότι επιθυμούμε την περαιτέρω σύσφιξή τους, με έμφαση στο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα, τις μεταφορές και την ενέργεια. «Κοινός μας στόχος είναι η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων για την ενεργειακή μας ασφάλεια μέσω πολλαπλών εναλλακτικών επιλογών. Τέλος, επιζητούμε την ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος. Η χώρα μας, με το φυσικό της κάλλος, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τη γεωγραφική ποικιλομορφία και την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία, συγκαταλέγεται μεταξύ των αγαπημένων προορισμών των Λετονών τουριστών. Για τους λόγους αυτούς, προσβλέπουμε σε υψηλότερη εισροή επισκεπτών».

Τέλος, υπενθύμισε, ότι η επίσκεψή της συμπίπτει με την επέτειο των 100 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών, που διαπνέονται από αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ των λαών μας και προσήλωση σε κοινές αρχές και αξίες, πάνω στις οποίες οικοδομήσαμε την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.

«Η Ελλάδα ποτέ δεν αναγνώρισε την παράνομη προσάρτηση της Λετονίας στη Σοβιετική Ένωση. Χαίρομαι δε που η χώρα μου, μετά την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας σας, έχει παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή σας πορεία, αφού είχε πρωτοστατήσει υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Συνθήκη ένταξης της Λετονίας υπεγράφη στην Αθήνα το 2003» σημείωσε η ΠτΔ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Προέδρου της Δημοκρατίας-ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Προέδρου της Δημοκρατίας-ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ελευθερίας, συνοδευόμενη και από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη.

Σακελλαροπούλου στο επίσημο δείπνο στη Ρίγα: Στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά σήμερα αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις

«Οι χώρες μας μοιράζονται το ίδιο όραμα για μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών τους. Η περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας, προς όφελος των λαών μας και της ισχύος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, αποτελεί κοινό στόχο», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την αντιφώνησή της στο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν της ο Έγκιλς Λέβιτς.

Η ΠτΔ υπογράμμισε ότι η συνάντησή της, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη των ελληνο-λετονικών διπλωματικών σχέσεων, ένα σημαντικό ορόσημο που έθεσε τα θεμέλια μιας στενής συνεργασίας με έναν πολυδιάστατο σήμερα χαρακτήρα, αφού οι δύο χώρες μας είναι ευρωπαίοι εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ενώ στα Κοινοβούλια των δύο χωρών έχουν θεσμοθετηθεί ομάδες φιλίας Ελλάδας-Λετονίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Και βέβαια δεν ξεχνάμε ότι στην Αθήνα, το 2003, υπεγράφη η συνθήκη προσχώρησης της Λετονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι δε γνωστή, κύριε Πρόεδρε, η δική σας συμβολή, το 1990, στην διακήρυξη της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας της χώρας σας, η θητεία σας ως πρώτου Λετονού Δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η συνεισφορά σας στην προάσπισή τους, καθώς και στην εξέλιξη του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε σήμερα, υποστήριξε ότι «στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά σήμερα αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, με αποκορύφωμα τη βάναυση ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, 48 χρόνια μετά την τελευταία εισβολή επί ευρωπαϊκού εδάφους, εκείνης της Κύπρου από την Τουρκία. Η βίαιη προσβολή της κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους, η αμφισβήτηση με στρατιωτικά μέσα της αρχής της εδαφικής του ακεραιότητας και η απειλή μαζικής καταστροφής με τη χρήση πυρηνικών όπλων, όχι μόνο παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις κοινές μας αξίες και αρχές, αλλά επιχειρούν και την αναθεώρηση του μεταπολεμικού κεκτημένου της ειρήνης και της προόδου και την επιστροφή στις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας».

Όπως σημείωσε, «στον πόλεμο αυτό, η εδώ και τρεις μήνες ηρωική αντίσταση του ουκρανικού λαού μας συγκινεί βαθύτατα και εμπνέει την ανθρωπότητα. Χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας είναι να υπερασπιστούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κόσμου, επιδεικνύοντας πνεύμα αλληλεγγύης».

Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Προέδρου της Δημοκρατίας-ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Προέδρου της Δημοκρατίας-ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, τόνισε ότι «ο αναθεωρητισμός είναι υπαρκτή απειλή και για την Ελλάδα, η οποία υφίσταται καθημερινά την έμπρακτη αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την Τουρκία, συμπεριφορά που θέτει και σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» και τόνισε ότι «αποτελεί πάγια πεποίθηση της χώρας μου ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των απειλών, από όπου κι αν προέρχονται, είναι η αμοιβαία υποστήριξη και συσπείρωση εκείνων των κρατών που τάσσονται με το διεθνές δίκαιο και θέλουν να διαφυλάξουν τη διεθνή νομιμότητα».

Ειδικότερα, επισήμανε ότι ο συνδυασμός της ανθρωπιστικής τραγωδίας που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία με μια σειρά άλλων κρίσεων, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, ο κίνδυνος επισιτιστικής ανεπάρκειας και η κλιματική αλλαγή - για να αναφέρω μόνο ενδεικτικά κάποιες - δημιουργεί, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, συνθήκες «τέλειας καταιγίδας» για τον κόσμο, την οποία μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε.

Αναφερόμενη στις μακροχρόνιες και φιλικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Λετονίας, τόνισε ότι βρίσκονται σε υψηλότατο επίπεδο και διαπνέονται από πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης και κατέληξε λέγοντας ότι «επιθυμία και στόχος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωσή τους όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, και σε τομείς που έχουν μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και ο τουρισμός».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ