Σακελλαροπούλου στο γεύμα προς τιμήν του Αυστραλού γενικού κυβερνήτη: Οι χώρες μας συμμερίζονται κοινά ιδανικά - iefimerida.gr

Σακελλαροπούλου στο γεύμα προς τιμήν του Αυστραλού γενικού κυβερνήτη: Οι χώρες μας συμμερίζονται κοινά ιδανικά

Η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλόυ, στο γεύμα προς τιμήν του γενικού κυβερνήτη της Αυστραλίας, Ντέιβιντ Χάρλεϊ
Η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλόυ, στο γεύμα προς τιμήν του γενικού κυβερνήτη της Αυστραλίας, Ντέιβιντ Χάρλεϊ / Φωτογραφία: Intimenews-ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα κοινά ιδανικά και στις αρχές που συμμερίζονται Ελλάδα και Αυστραλία, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κατά την προσφώνησή της στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του γενικού κυβερνήτη της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας, Ντέιβιντ Χάρλεϊ, στο Προεδρικό Μέγαρο, η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε και την προσήλωση των δύο χωρών στην αξία του διαλόγου και στη διεθνή νομιμότητα, με την οποία προσεγγίζουν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΠτΔ τόνισε ότι «οι χώρες μας έχουν αποδείξει σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της νεότερης ιστορίας, ότι συμμερίζονται κοινά ιδανικά και αρχές, υπέρμαχοι της ειρήνης και της φιλίας μεταξύ των εθνών, έτοιμες ωστόσο, αν χρειασθεί, να υπερασπισθούν την ελευθερία και τη δημοκρατία» και πρόσθεσε: «Πολλές φορές υπήρξαμε σύμμαχοι στα πεδία των μαχών, αρχής γενομένης από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν στρατεύματα από υπερπόντιες χώρες στάλθηκαν να πολεμήσουν πολύ μακριά από την επικράτειά τους.

»Στην τραγική εκστρατεία της Καλλίπολης, το 1915, μέσα από τη θυσία χιλιάδων στρατιωτών στα στενά των Δαρδανελίων. Στη μάχη της Κρήτης, το 1941, όπου η γενναιότητα και η αυταπάρνηση των Αυστραλών συναντήθηκε με το αδούλωτο φρόνημα των Κρητικών στον κοινό αγώνα εναντίον του 'Αξονα. Στην συμμετοχή, τέλος, Ελλήνων και Αυστραλών σε ειρηνευτικές δυνάμεις στην Κορέα και το Αφγανιστάν».

Σημείωσε ακόμη, ότι «αύριο θα επισκεφθούμε το νησί του Ηφαίστου, την όμορφη Λήμνο, και θα συμμετάσχουμε στην εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες στην εκστρατεία της Καλλίπολης. Οι ηρωικοί εκείνοι στρατιώτες, που τραυματίστηκαν στο μέτωπο και δέχτηκαν τη φροντίδα και τη δυναμική συμπαράσταση των νησιωτών της Λήμνου, δεν ζουν πια, οι δεσμοί όμως παραμένουν ισχυροί και ακλόνητοι μέσα στις δεκαετίες. Όπως και οι δεσμοί των απογόνων όσων πολέμησαν στην Κρήτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο γιος του αξιωματικού του Βασιλικού Αυστραλιανού Μηχανικού, Λεν Φρέιζερ, που πολέμησε στη Μεγαλόνησο, όταν το ημερολόγιό του από την παραμονή του εκεί εκδόθηκε από την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών πριν από λίγα χρόνια: "Ο πατέρας μου δεν σταμάτησε ποτέ να μας μιλάει για την Κρήτη. Έβρισκε τους Έλληνες υπέροχους. Από τα πέντε χρόνια που βρισκόταν σε ενεργό υπηρεσία, το διάστημα που έμεινε στην Κρήτη ήταν το πιο σημαντικό για εκείνον"».

Σακελλαροπούλου: Ελλάδα και Αυστραλία καταδικάζουν απερίφραστα τον επιθετικό αναθεωρητισμό

Πρόποση της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τον γενικό κυβερνήτη της Αυστραλίας, Ντέιβιντ Χάρλεϊ
Φωτογραφία: Intimenews-ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αναφερόμενη, στο σήμερα και στον πόλεμο που μαίνεται στην Ευρώπη, μετά από την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι «η Ελλάδα και η Αυστραλία τηρούν την ίδια στάση, καταδικάζοντας αποφασιστικά και απερίφραστα, από την πρώτη στιγμή, την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τον επιθετικό αναθεωρητισμό. Οι χώρες μας, προσηλωμένες στην αξία του διαλόγου, ακολουθούν κοινή προσέγγιση αρχών στα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και ορίζουν τις σχέσεις τους με γνώμονα τη διεθνή νομιμότητα».

Όπως υποστήριξε, «το αβέβαιο και απειλητικό διεθνές περιβάλλον στο οποίο ζούμε, απαιτεί εγρήγορση, αλληλεγγύη και κοινή στάση απέναντι στις προκλήσεις με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι, όπως η κλιματική αλλαγή, οι υγειονομικές κρίσεις, η ενεργειακή επάρκεια, το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Προκλήσεις που, στον παγκοσμιοποιημένο μας κόσμο, μόνο συλλογικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα, όπως απέδειξε άλλωστε και η πρόσφατη πανδημία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων αντικατοπτρίζεται στο πλούσιο συμβατικό πλαίσιο που καλύπτει ευρύ φάσμα συνεργασίας, καθώς και στην αγαστή μας συνύπαρξη εντός των διεθνών οργανισμών» και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών της με την Αυστραλία σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Με μεγάλη ικανοποίηση παρατηρώ τη νέα ώθηση στο διμερές οικονομικό πεδίο και τις προοπτικές που διανοίγονται για την περαιτέρω εμβάθυνσή του, προς όφελος και των δύο χωρών».

Η κ. Σακελλαροπούλου υπενθύμισε ότι «έχουν παρέλθει 20 και πλέον χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Αυστραλού γενικού κυβερνήτη στην Ελλάδα, όταν ο σερ Γουίλιαμ Ντιν είχε γίνει δεκτός από τον αείμνηστο προκάτοχό μου, Κωστή Στεφανόπουλο, το 2000, την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϋ. Η φιλία των λαών μας όμως παραμένει θερμή και στενή, όπως και οι σχέσεις των χωρών μας».

Μάλιστα, τόνισε ότι «καίριο ρόλο στη διαμόρφωση και ενίσχυση των εγκάρδιων αισθημάτων σεβασμού και εκτίμησης που τις χαρακτηρίζουν, διαδραματίζει η ισχυρή παρουσία και η επιτυχής διαδρομή των Ελλήνων ομογενών στη χώρα σας. Οι ομογενείς μας, πολλοί από αυτούς σήμερα επόμενων γενεών, ευημερούν στην Αυστραλία έχοντας την Ελλάδα στην καρδιά τους και αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της πολυπολιτισμικής και φιλόξενης κοινωνίας της».

Καταλήγοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι «θα συνεχίσουμε με αμείωτο ζήλο και ενθουσιασμό τις προσπάθειές μας και σε άλλους τομείς και ότι η επίσκεψή σας στην Ελλάδα θα αποτελέσει έναν ακόμη σταθμό προς αυτή την κατεύθυνση. Η ιστορική φιλία μεταξύ των λαών μας αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την κοινή μας πορεία στο μέλλον».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χάρλεϊ: Οι φιλίες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι ιδιαίτερες και διαρκείς

«Η Αυστραλία και η Ελλάδα είναι ένθερμοι υποστηρικτές μιας διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες και σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών» τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός κυβερνήτης της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας, Ντέιβιντ Χάρλεϊ, κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα, που παρέθεσε η κυρία Σακελλαροπούλου προς τιμήν του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε ότι «σήμερα, στεκόμαστε ενωμένοι ενάντια σε μια νέα πράξη επιθετικότητας στην Ευρώπη, την ανήθικη και παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ενώ υπενθύμισε ότι «η Αυστραλία και η Ελλάδα στάθηκαν η μία στο πλευρό της άλλης σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους».

Υποστήριξε, επίσης, ότι «οι φιλίες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι ιδιαίτερες και διαρκείς» και πρόσθεσε: «Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν των πεσόντων της εκστρατείας της Καλλίπολης που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τους κατοίκους της Λήμνου».

Όπως είπε «αύριο, θα αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους στην εκστρατεία της Καλλίπολης, θα ευχαριστήσουμε τους κατοίκους της Λήμνου, που φρόντισαν τους άνδρες και τις γυναίκες μας, που υπηρέτησαν, και διατηρούν ζωντανή τη μνήμη τους και θα συμμετάσχουμε στην τελετή θεμελίωσης του Μονοπατιού Μνήμης της Λήμνου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, επισήμανε, ότι «το Μονοπάτι είναι μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Αυστραλίας, που έχει σαν σκοπό να τιμήσει την υπηρεσία και τη θυσία του αυστραλιανού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκόμων και των γιατρών, και να αφηγηθεί την ιστορία των ANZAC, ώστε οι επισκέπτες από το εξωτερικό να καταλάβουν γιατί θεωρούμε τη Λήμνο ιερό αυστραλιανό έδαφος» και εξέφρασε την ελπίδα, ότι «η αφήγηση αυτής της ιστορίας θα βοηθήσει στην καθιέρωση της Λήμνου ως τουριστικού προορισμού για τους Αυστραλούς».

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι «λιγότερο από 30 χρόνια μετά τα γεγονότα στη Λήμνο, οι Αυστραλοί στρατιώτες επέστρεψαν στην Ελλάδα, για να υπερασπιστούν την ελευθερία της χώρας σας από την επίθεση που δέχθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Οι Έλληνες της διασποράς είναι οι πολύτιμοι και ανεπίσημοι πρεσβευτές της χώρας στην Αυστραλία»

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, τόνισε, ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Αυστραλός αρχηγός κράτους εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Ακόμη, υποστήριξε ότι «παρά τη γεωγραφική μας απόσταση, οι χώρες μας δεν βρέθηκαν ποτέ πιο κοντά ή πιο εναρμονισμένες ως προς τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο. Δεν είστε, όπως είπε κάποτε ένας προκάτοχός σας, ένα "έθνος ανάδελφο". Εμείς οι Αυστραλοί σίγουρα θεωρούμε τους εαυτούς μας αδελφούς και αδελφές σας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, σημείωσε, ότι «ως επίδοξος αρχαιολόγος στα νιάτα μου, πάντα θαύμαζα τον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας. Ανυπομονώ σε αυτή την επίσκεψη να μάθω περισσότερα για τη σύγχρονη και ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας» και συμπλήρωσε ότι «πολλές χιλιάδες Αυστραλοί επιστρέφουν κάθε χρόνο στην πατρίδα τους μετά από ένα ταξίδι στην Ελλάδα, νιώθοντας δέος για την ιστορική κληρονομιά της χώρας σας, αλλά και αποκτώντας μια αίσθηση της εγγύτητας των δεσμών μας αλλά και της σύγχρονης πορείας της Ελλάδας».

Ειδική αναφορά έκανε και στην ελληνική διασπορά, υποστηρίζοντας ότι «είναι οι πολύτιμοι και ανεπίσημοι πρεσβευτές της Ελλάδας στην Αυστραλία!». Πρόσθεσε ότι «η ελληνο-αυστραλιανή κοινότητα έχει διανύσει πολύ μεγάλο δρόμο από τότε που οι πρώτοι καταγεγραμμένοι Έλληνες έφτασαν στην Αυστραλία το 1829, καθώς σήμερα, η Αυστραλία είναι το σπίτι για σχεδόν 500.000 άτομα ελληνικής καταγωγής».

Όπως είπε o κ. Χάρλεϊ, «η ελληνική διασπορά έχει συμβάλλει σημαντικά στην πολυπολιτισμικότητα και την ευημερία της Αυστραλίας» και παρατήρησε ότι «η Μελβούρνη έχει τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων στον κόσμο, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «οι Ελληνοαυστραλοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική, την επιχειρηματικότητα, την επιστήμη, τις τέχνες και τον αθλητισμό της Αυστραλίας», ενώ ανέφερε ότι «υπάρχουν σήμερα περίπου 60.000 Αυστραλοί που κατάγονται από το Καστελλόριζο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισήμανε δε, ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, οι αυστραλιανές εταιρείες έχουν επενδύσει περισσότερα από 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας και έχουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για περαιτέρω επενδύσεις, ενώ έχουμε υποδεχτεί με χαρά σημαντικές επενδύσεις από ελληνικές εταιρείες σε πολλά έργα ηλιακής ενέργειας στην Αυστραλία».

Κλείνοντας, τόνισε ότι «η Αυστραλία και η Ελλάδα βρίσκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης μιας Συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας, η οποία θα ξεκλειδώσει περαιτέρω εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες μεταξύ των δύο χωρών». Καταληκτικά είπε ότι «η σχέση ανάμεσα στην Αυστραλία και την Ελλάδα είναι μακροχρόνια, στηρίζεται σε ισχυρά θεμέλια και θα συνεχιστεί στο μέλλον».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ