ΠτΔ από Λιθουανία για ελληνοτουρκικά: Είναι μια κρίσιμη στιγμή, χρειαζόμαστε στο πλευρό μας τους εταίρους μας - iefimerida.gr

ΠτΔ από Λιθουανία για ελληνοτουρκικά: Είναι μια κρίσιμη στιγμή, χρειαζόμαστε στο πλευρό μας τους εταίρους μας

H ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την επίσημη επίσκεψή της στη Λιθουανία
H ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την επίσημη επίσκεψή της στη Λιθουανία / Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επίσημη επίσκεψη στη Λιθουανία πραγματοποιεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εστιάζοντας στα ελληνοτουρκικά.

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ενεργεί πάντοτε με γνώμονα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας», τόνισε αρχικά η κυρία Σακελλαροπούλου, για να επισημάνει ότι «ωστόσο, δεν θα παύσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα δικαιώματά της, λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο αποτρεπτικό μέτρο για την ασφάλειά της, αλλά και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Λιθουανό ομόλογό της, Γκιτάνας Ναουσέντα, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε -μετά τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών- ότι οι δύο Πρόεδροι είχαν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, σε θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος και σημείωσε ότι μεταξύ αυτών, προέχουσα θέση είχε η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που δυστυχώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, προσφέροντας αμυντικό υλικό, πραγματοποιώντας πολλαπλές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και υποδεχόμενη ουκρανούς πρόσφυγες. Επιπλέον, παρά το σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία μας, υποστηρίζουμε και εφαρμόζουμε πλήρως όλες τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της επιτιθέμενης Ρωσίας», υπογράμμισε η ΠτΔ.

Σακελλαροπούλου: «Θέατρο κλιμακούμενης έντασης η Ανατολική Μεσόγειος, λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας»

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «είναι μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή και για τους εταίρους μας, τους οποίους χρειαζόμαστε στο πλευρό μας. Η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καταδεικνύει ότι η ρωσική εισβολή, η οποία κατά τη Μόσχα πραγματοποιήθηκε ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οδηγεί στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε ότι «η ίδια αναγκαιότητα έμπρακτης υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας στην Ουκρανία από επεκτατικές βλέψεις και αναθεωρητικά αφηγήματα υφίσταται και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία, δυστυχώς, δεν έχει παύσει να αποτελεί θέατρο κλιμακούμενης έντασης, λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σακελλαροπούλου «είναι λυπηρό η χώρα μας να βρίσκεται μέχρι σήμερα αντιμέτωπη με επίσημα διατυπωμένη απειλή πολέμου από την γείτονα και καθημερινή επιθετικότητα στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ενεργεί πάντοτε με γνώμονα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Ωστόσο, δεν θα παύσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα δικαιώματά της, λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο αποτρεπτικό μέτρο για την ασφάλειά της, αλλά και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας».

«Το Κυπριακό αποτελεί επίσης διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής εδαφών»

Αντίστοιχα, επισήμανε ότι, όπως ακριβώς και η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κυπριακό αποτελεί επίσης διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής εδαφών κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Τόνισε, επίσης, την εύλογη προσδοκία και αξίωσή μας, η διεθνής κοινότητα να επιδείξει για την Κύπρο και τον λαό της την ίδια ευαισθησία και αλληλεγγύη που επιδεικνύουμε, σταθερά, για την Ουκρανία.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, επισήμανε ότι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την αναγκαιότητα αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τμήμα των οποίων αποτελούν τα σύνορα και των δικών μας χωρών. «Η Ελλάδα επωμίσθηκε τα προηγούμενα χρόνια δυσανάλογο βάρος από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα. Στο θέμα αυτό, συμφωνήσαμε ότι είναι επιτακτικό να προσαρμοστεί το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο στη σημερινή πραγματικότητα και ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για τη διαχείριση του προβλήματος και την αποτροπή της απάνθρωπης εργαλειοποίησης κατατρεγμένων ανθρώπων», υπογράμμισε η Πρόεδρος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με τις διμερείς μας σχέσεις, ευχαρίστησε τον Λιθουανό Πρόεδρο, για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί τη χώρα, με την ευκαιρία, μάλιστα, της επετείου των 100 χρόνων από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Λιθουανίας. Όπως επισήμανε, αποτελεί «μια επίσκεψη ιστορική, καθώς για πρώτη φορά από την ίδρυση της πρεσβείας μας στο Βίλνιους επισκέπτεται Έλληνας Πρόεδρος τη Λιθουανία» και πρόσθεσε ότι «ειδικά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική δυναμική στο επίπεδο επαφών των χωρών μας, γεγονός που επισφραγίζει και η δική μου παρουσία εδώ».

Ακολούθως, υπογράμμισε τον σπουδαίο ρόλο του πολιτισμού στη διαμόρφωση των διμερών σχέσεων, εκφράζοντας την κοινή βούληση για εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιθουανίας. Όπως είπε, «η διατήρηση και ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Λιθουανίας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για μας. Η προώθηση της διάδρασης των πανεπιστημίων των δύο χωρών μέσω της ενίσχυσης των ανταλλαγών ακαδημαϊκών και σπουδαστών αποτελεί σημείο κοινού μας ενδιαφέροντος».

Ειδική αναφορά έκανε και στις οικονομικές μας σχέσεις, υποστηρίζοντας, ότι υπάρχει πάντα σημαντικό περιθώριο επέκτασής τους, σε συνδυασμό και με τις γειτονικές αγορές της Εσθονίας, Λετονίας και Φινλανδίας, όχι μόνο σε παραδοσιακούς για τη χώρα μας τομείς, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός, αλλά και σε τομείς αιχμής, όπως οι νέες τεχνολογίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων για την ανεξαρτησία της Λιθουανίας, στο κοιμητήριο Antakalnis. Αμέσως μετά, μετέβη στο Κυβερνητικό Μέγαρο, όπου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας, Ίνγκριντα Σιμονιτέ (Ingrida Šimonytė). Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ναουσέντα: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει τους εταίρους και τους συμμάχους πιο κοντά παρά ποτέ»

Την ανάγκη αύξησης της πίεσης και αυστηροποίησης των κυρώσεων προς τη Ρωσία για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ομόλογό του της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από τη συνάντησή τους στο Βίλνιους.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η προσεχής Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, θα αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ένωση να επιδείξει αποφασιστικότητα, ισχύ και ενότητα ενάντια στη ρωσική παραβατικότητα. «Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε, ενισχύοντας τις άμυνές μας, αλλά και ενισχύοντας και ισχυροποιώντας την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αυτό αποτελεί θέμα ασφάλειας όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη τη Συμμαχία και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει το θέμα αυτό, όταν τεθεί στη Μαδρίτη», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Ναουσέντα, «ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει τους εταίρους και τους συμμάχους πιο κοντά παρά ποτέ», ενώ τόνισε ότι «συμμεριζόμαστε τον πόνο και την ανησυχία για τη Μαριούπολη, μια πόλη που πριν τον πόλεμο είχε μια πολύ μεγάλη ελληνική κοινότητα».

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «όσο συνεχίζει η Ρωσία την ανελέητη σφαγή του ουκρανικού λαού καταστρέφοντας πόλεις και εκκλησίες, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, ανθρωπιστικά, στρατιωτικά και πολιτικά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η χώρα αυτή, που επιτίθεται σε μια άλλη, πρέπει να τύχει πλήρους απομόνωσης. Πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το έβδομο πακέτο κυρώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς καθυστέρηση» τόνισε ο Λιθουανός Πρόεδρος.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό το θέμα της λογοδοσίας, δηλαδή της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και αυτών που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου σε διεθνές επίπεδο, να συζητηθεί εκτενώς.

Κρίσιμης σημασίας χαρακτήρισε, επίσης, την ανάγκη να δοθεί η ιδιότητα του υποψήφιου προς ένταξη κράτους στην ΕΕ, στην Ουκρανία, ως πολιτικό μήνυμα προς τους Ουκρανούς για να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την κυριαρχία της χώρας τους αλλά και για τις πανευρωπαϊκές αξίες.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Λιθουανίας, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που υποδέχεται την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, σημείωσε ότι φέτος γιορτάζουμε την 100ή επέτειο των διπλωματικών μας σχέσεων, ενώ τόνισε ότι η επίσκεψή της θα δώσει ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη των μακροχρόνιων φιλικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισήμανε, ακόμη, ότι κατά τη συνάντησή του με την κ. Σακελλαροπούλου, συζήτησαν όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων, με έμφαση στα θέματα πολιτικής, οικονομίας, πολιτισμού, μετανάστευσης και καινοτομίας.

«Είμαστε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και είναι σαφές ότι οι χώρες μας ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ναουσέντα και ευχαρίστησε την Ελληνίδα ομόλογό του για την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας και την κατανόησή της, όταν πέρυσι η Λιθουανία αντιμετώπισε υβριδική επίθεση παράνομης μετανάστευσης από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία και σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για τη βελτίωση των πολιτικών Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιπροσθέτως, ανέφερε, ότι συζήτησαν με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το θέμα της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στα δυτικά, ανατολικά και νότια Βαλκάνια και υποστήριξε ότι πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή της ΕΕ στις περιοχές αυτές και να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Τέλος, παρατήρησε, ότι «η υφιστάμενη κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη και η απόπειρα της Ρωσίας να ξαναγράψει την ιστορία, μας θύμισαν για άλλη μια φορά, ότι δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο η Ελευθερία. Οι δημοκρατικές αξίες πρέπει να τύχουν υπεράσπισης και ότι πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ιστορική μνήμη της Ευρώπης» και κατέληξε λέγοντας ότι «η ενότητα των εταίρων θα θριαμβεύσει ενάντια σε κάθε κακό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ