Παναγιωτόπουλος: Έρχονται άλλα τέσσερα Rafale, ναυπηγείται η δεύτερη φρεγάτα Belharra, εν αναμονή των F-35 - iefimerida.gr

Παναγιωτόπουλος: Έρχονται άλλα τέσσερα Rafale, ναυπηγείται η δεύτερη φρεγάτα Belharra, εν αναμονή των F-35

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλο - Φωτογραφία αρχείου: Intimenews / ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν θα σταματήσει η εντατική προσπάθεια για να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο οι Ένοπλες Δυνάμεις» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας σήμερα στον επίσημο εορτασμό του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων, στη Δεκέλεια, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε:

«Σήμερα, στην εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας, πέταξαν δύο καινούργια Rafale που ανήκουν στη δεύτερη εξάδα που παραδίδεται αυτό το διάστημα στην Πολεμική Αεροπορία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας σε στρατιωτικούς συντάκτες, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ευχήθηκε «σε κάθε γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας να έχουμε ένα ή περισσότερα καινούργια μέσα να εμφανίζονται στους ελληνικούς ουρανούς».

«Τα επόμενα τέσσερα Rafale από τη δεύτερη εξάδα θα παραδοθούν στο προσεχές διάστημα, με ρυθμό περίπου ένα ανά μήνα. Κι έπεται συνέχεια», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Προχωρά ο εκσυγχρονισμός των F-16 Viper, εν αναμονή για τα F-35

«Το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας προδιαγράφεται λαμπρό, αφού ήδη εντάσσονται τα Rafale και προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός των 83 F-16 στην εκδοχή "Viper", την πιο προηγμένη εκδοχή στον κόσμο σήμερα», υπογράμμισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σημείωσε, δε, ότι «έχει παρθεί η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό και των F-16 Block 50. Η Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα F-35, σε μερικούς μήνες περιμένουμε την απάντηση στο LOR που έχουμε στείλει προκειμένου να εξελιχθεί κι αυτή η διαδικασία και έπεται συνέχεια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Περισσότερη διακλαδικότητα, περισσότερη δικτυοκεντρικότητα, αφού στη σύγχρονη, την ψηφιακή εποχή, η ταχύτητα μετάδοσης πληροφορίας στο χειριστή και από τον χειριστή σε άλλα μέσα και άλλων Κλάδων είναι κρίσιμης σημασίας, που τον βοηθούν να εκτελεί καλύτερα την αποστολή του. Και σε αυτή την εποχή μπαίνει λοιπόν και η Πολεμική Αεροπορία», ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Παναγιωτόπουλος: Ακολουθεί σύντομα και δεύτερη φρεγάτα Belharra

Για την τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας Belharra του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, που έγινε χθες, παρουσία του Ν. Παναγιωτόπουλου, στη Γαλλία, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε ότι «ήταν μια μεγάλη μέρα για τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, για το γαλλικό Ναυτικό, όμως με σημασία και για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού ακολουθεί το δεύτερο καράβι, που θα είναι για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού».

Η δεύτερη φρεγάτα, όπως είπε, «ναυπηγείται ήδη στα Ναυπηγεία της "Group Naval", με ταχείς ρυθμούς. Το πρόγραμμα είναι μπροστά όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Τα δύο καράβια θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό αρχές και τέλος του 2025».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Άρα», συμπλήρωσε, «είμαστε μέσα στο πρόγραμμα, με ταχύτατους ρυθμούς κι είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τις εργασίες ναυπήγησης, τις δυνατότητες αυτού του πολύ μεγάλου πλοίου, τις ψηφιακές ιδίως δυνατότητες που έχει, αφού στην ουσία κι αυτό μετατρέπεται σε ένα ψηφιακό κέντρο μετάδοσης και επεξεργασίας κάθε πληροφορίας, που, όπως είναι κατανοητό, δημιουργεί νέες δυνατότητες στο τακτικό περιβάλλον, το ναυτικό και όχι μόνο, καθώς και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει σε επίπεδο εξοπλισμού».

Ανέφερε, επίσης, ότι αντάλλαξε απόψεις «με το Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται ήδη εδώ κι αρκετό καιρό στη Λοριάν της Γαλλίας και παρακολουθούν από κοντά όλη τη διαδικασία, διασυνδέουν την κατασκευάστρια εταιρεία με εταιρείες της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας».

«Ήδη», συνέχισε, «έχουν υπογραφεί συμβόλαια για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό που λαμβάνει χώρα στη Γαλλία, αλλά εμπλέκει και ελληνικές εταιρείες».

«Η στρατηγική σχέση με τη Γαλλία εξελίσσεται. Αποδεικνύεται μέσα σε αυτά τα προγράμματα που τρέχουν γρήγορα και νομίζω ότι το μεγάλο όφελος είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύονται με τα τελειότερα μέσα, τα πιο σύγχρονα μέσα, σε αέρα και θάλασσα, και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς», εξήγησε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιμένουμε τις τελικές προτάσεις Γάλλων και Ιταλών για τις κορβέτες

Για το ζήτημα των κορβετών, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επισήμανε ότι «είναι μία απόφαση που θα μας απασχολήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Όπως ξεκαθάρισε, περιμένουμε «αυτή τη στιγμή τις τελικές προτάσεις των Γάλλων και των Ιταλών, οι οποίοι θα είναι στην τελική φάση επιλογής». «Αυτές οι προτάσεις έχουν να κάνουν και με το χρηματοδοτικό, το πρόγραμμα αποπληρωμής δηλαδή, το οποίο θα θέλαμε να είναι το ευνοϊκότερο δυνατό, ώστε να μπορούμε να το καλύψουμε στον οικονομικό σχεδιασμό μας. Έχουν να κάνουν με τα χρονοδιαγράμματα παραλαβής και βέβαια με το ζήτημα της ναυπήγησης σε ελληνικό ή ελληνικά ναυπηγεία», διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

«Εφόσον δοθούν επαρκείς, ικανοποιητικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα», συνέχισε, «θα αξιολογηθούν βέβαια από το Πολεμικό Ναυτικό». «Νομίζω, είμαστε κοντά στη λήψη απόφασης, ασφαλώς πριν από το τέλος του έτους και γι' αυτό το ζήτημα», ανέφερε.

Για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι με το Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιέν Λεκορνού επιβεβαίωσαν «την κοινή βούληση» για συνεργασία, «έτσι ώστε να υπερισχύσουν αυτοί που επιθυμούν ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παναγιωτόπουλος: Καθημερινές οι προσβολές της Τουρκίας

«Κατανοούν όλοι τις διαφορές που έχουμε, την ένταση που υπάρχει, τις προκλήσεις, αλλά και τις προσβολές» εξήγησε, και συμπλήρωσε: «Έκανα λόγο και για προσβολές σε καθημερινή σχεδόν βάση από τους γείτονες. Θα θέλαμε όλοι να φτάσουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο κατανόησης, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξει η ρητορική και να πέσουν οι τόνοι».

Υπογράμμισε ότι «οι σύμμαχοί μας είναι κοντά μας», ενώ για τη γαλλική πλευρά ξεκαθάρισε ότι «διαχρονικά, κατανοούσαν τα επιχειρήματά μας και ήταν δίπλα μας και σε επίπεδο πολιτικής, αλλά και σε επίπεδο πράξεων».

«Όλα αυτά τα εξοπλιστικά που κάνουμε με τη Γαλλία, η συμφωνία που έχουμε υπογράψει, η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που υπάρχει σ' αυτή τη συμφωνία κι έχουν διατυπώσει την άποψή τους να εφαρμοστεί, εάν απαιτηθεί, νομίζω αποδεικνύουν καλύτερα απ' όλα την ποιότητα και το βάθος αυτής της συμμαχικής σχέσης», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Όπως ανακοινώθηκε, παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιάνος Πετράκης, και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, έδωσαν το «παρών» βουλευτές, ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, απόστρατοι αρχηγοί και αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αρχηγός ΓΕΑ: Η Πολεμική Αεροπορία πιο ισχυρή, πιο έτοιμη, πιο ικανή από ποτέ

Η Πολεμική Αεροπορία σήμερα, πιο ισχυρή, πιο έτοιμη, πιο ικανή από ποτέ, έχει εισέλθει στην επόμενη τεχνολογική εποχή, μέσα από ένα τεράστιο αλλά τόσο αναγκαίο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποτρεπτικής ισχύος, αλλά και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας. Αυτό υπογράμμισε στην ημερήσια διαταγή του με την ευκαιρία του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

   Τόνισε ότι με συμπλήρωση 110 χρόνων «αεροπορικής ιστορίας» και «ανιδιοτελούς προσφοράς», η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει «τον καθημερινό της αγώνα για την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας».

   «Η ανάγκη για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εμφανίζεται πιο επιτακτική από ποτέ», είπε και συνέχισε: «Ειδικότερα στην ταραγμένη περιοχή και εποχή που ζούμε, όπου η έννοια της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου τίθενται επανειλημμένα σε αμφισβήτηση, και που οι λέξεις ευνομία, σταθερότητα και ομαλότητα έχουν πια χάσει τη διαχρονική τους δυναμική».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   «Σε ένα τέτοιο περιβάλλον» ξεκαθάρισε, «μόνο ο ισχυρός μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωσή του, να εξασφαλίσει τη φυσική του υπόσταση και οντότητα, να υπερασπιστεί την εθνική του ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, και εν τέλει να παραδώσει στις επόμενες γενιές μία πατρίδα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ευημερούσα».

   «Η Πολεμική Αεροπορία επί πολλά έτη δημιούργησε κουλτούρα βασιζόμενη σε θεμελιώδεις αξίες, με σκοπό, σε περίπτωση επιχειρήσεων, να την οδηγήσουν σε νίκη και όχι σε ηρωοποίηση» ανέφερε και συνέχισε: «Δεν ακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά καθορίζει τον τόπο και τον χρόνο της ενδεχόμενης αναμέτρησης. Δίνει έμφαση στη ρεαλιστική εκπαίδευση του προσωπικού, στην αξιολόγηση, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των στελεχών, στην ποιότητα έναντι της ποσότητας και σε ένα έξυπνα συνδυαζόμενο σύστημα αεράμυνας. Έτσι, αναπτύσσει δυνατότητες που συμβάλλουν καθοριστικά στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, πρωτίστως, μέσω της αποτροπής».

   Αναφερόμενος στην εκπαίδευση, ανέφερε ότι «είναι σε εξέλιξη ενέργειες για την έγκαιρη και ασφαλή μετάβασή μας στη συνθετική εποχή, ως μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας αύξησης της ψηφιακής εκπαίδευσης, με απώτερο σκοπό να καταλάβει ένα ικανό μέρος της όλης διαδικασίας».

   Για την κοινωνική προσφορά, ο αρχηγός ΓΕΑ υπογράμμισε ότι «η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να δίνει το καθημερινό της παρόν με ευαισθησία, αυταπάρνηση, επαγγελματισμό και αλτρουισμό, στη μάχη για τη διασφάλιση της υγείας, της περιουσίας και της ασφάλειας των πολιτών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   «Προτεραιότητα» συμπλήρωσε, «είναι η διασφάλιση της επάρκειας, λειτουργικότητας και αποδοτικότητας των μέσων, με αναζήτηση λύσεων και επιλογών που θα εξασφαλίσουν στο μέγιστο δυνατό τη διαθεσιμότητά τους και την αποτελεσματικότητα και εφικτότητα της αποστολής». 

   Στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης, ο αρχηγός ΓΕΑ επισήμανε ότι «το πρωτοποριακό έργο της δημιουργίας του Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, ένας στόχος δεκαετιών, υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς και έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει έμπρακτα αποτελέσματα στην αεροπορική εκπαίδευση των Ικάρων μας».

   «Σε λίγους μήνες», πρόσθεσε, «η είσοδος στις τάξεις της αεροπορίας του νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους Μ-346, αναμένεται να αλλάξει τελείως τη φιλοσοφία της εκπαίδευσης, αλλά και της ευρύτερης εκπαιδευτικής λειτουργίας και κουλτούρας της Πολεμικής Αεροπορίας, εισάγοντάς την στην ψηφιακή εποχή». 

   «Τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν και την ικανότητα και τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την εθνική στρατηγική και την εξωτερική πολιτική που χαράσσει η ηγεσία, διαφυλάσσοντας την κυριαρχία και διασφαλίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, με προσήλωση στο καθήκον και στον όρκο που έχει δώσει μπροστά στα μέγιστα σύμβολα του έθνους μας, στη σημαία και στο ευαγγέλιο. Το χρωστάμε στους αθάνατους νεκρούς μας, που χάραξαν με τη θυσία τους την πορεία προς τη σημερινή Αεροπορία της κυριαρχίας, της αποτροπής, της προσφοράς και της διεθνούς αποδοχής. Τους θυμόμαστε, τους σεβόμαστε και τους τιμούμε» καταλήγει στην ημερήσια διαταγή του ο αρχηγός ΓΕΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ