Με μηνύματα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, λαμπερές παρουσίες αλλά και ηχηρές απουσίες καθώς και κλίμα αμηχανίας κύλησε η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 51η επέτειο από την πτώση της χούντας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τους κυρίους Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα, Φάμελλο, παρόντος του Κωνσταντίνου Τασούλα και του Νικήτα Κακλαμάνη, στο κιόσκι του προεδρικού κήπου, φέρεται να μην έκρυψε τη δυσφορία του για το τοξικό κλίμα που επικρατεί στον πολιτικό διάλογο.

«Είναι πολύ δύσκολο να προσποιούμαστε ότι συναντιόμαστε κοινωνικά και χαλαρά με συνομιλητές που μας κατηγορούν με απαξιωτικούς και χυδαίους χαρακτηρισμούς. Και αυτό επισημάνθηκε από μένα» είπε σε δημοσιογράφους αμέσως μετά.

Την ενόχλησή του είχε εκφράσει από χθες ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, λέγοντας: «Συμμορία», «μαφία», «καμόρα», «χούντα», «καθεστώς», αυτή δεν είναι μια φρασεολογία η οποία ταιριάζει σε μια ώριμη δημοκρατία. Ούτε αυτό μπορεί να είναι επίπεδο ενός κοινοβουλευτικού διαλόγου αντάξιου αυτού που προσδοκούν οι πολίτες. Και, δυστυχώς, σε αυτόν τον ανταγωνισμό έχουν εισέλθει και κόμματα τα οποία εν πάση περιπτώσει θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται από μια διαφορετική -θα έλεγα- αίσθηση ευθύνης, καθώς έχουν κυβερνήσει τον τόπο αυτό. Άρα, σίγουρα η εικόνα του κοινοβουλίου αυτή την εποχή δεν νομίζω ότι μας επιτρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το πώς οι πολίτες βλέπουν συνολικά τον κοινοβουλευτισμό».

Φάμελλος: Η κυβέρνηση δίνει δικαιώματα να γίνονται χαρακτηρισμοί
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος φέρεται να απάντησε στον πρωθυπουργό: «Η κυβέρνηση δίνει δικαιώματα για να γίνονται χαρακτηρισμοί. Ο χαρακτηρισμός για εγκληματική οργάνωση εμπεριέχεται στη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Όπως και η πρόταση διερεύνησης ποινικής ευθύνης υπουργών».

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: Έχει δίκιο ο Σκέρτσος
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός είχε διάλογο και με τον Νίκο Ανδρουλάκη, για την τοξικότητα στον δημόσιο λόγο.
«Εσείς ο,τι θέλετε σε αυτό το ύφος το βάζετε και το γράφουν για λογαριασμό σας, εγώ δεν έχω τέτοια δυνατότητα. Το σημερινό συμβάν με τον Σκέρτσο είναι απαράδεκτο και ενδεικτικό» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Έχει δίκιο ο Σκέρτσος» φέρεται να απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αν πράγματι θέλετε να υπηρετήσετε τη διαφάνεια, να υπάρξει μια πρωτοβουλία θεσμική ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι αντιπροσωπεύει ο καθένας» αντέτεινε ο Ν. Ανδρουλάκης
Ο πάγος εμφανής ακόμη και στη μικρή διαδρομή ως το κιόσκι
Η αμηχανία και ο «πάγος» ήταν εμφανείς στη διαδρομή που έκαναν οι πολιτικοί αρχηγοί από το χώρο που απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι το κιόσκι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμενε πιο πίσω, συνομιλώντας και χαιρετώντας δεξιά και αριστερά στο διάδρομο, έχοντας δίπλα τον τον ύπατο πολιτειακό παράγοντα. Πιο μπροστά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, που συνομιλούσαν διαρκώς, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
Δείτε βίντεο:
Οι απουσίες και η αποχώρηση Χαρίτση
Από τη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας έφυγε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, καθώς παρουσιάστηκε συνοδεία ενός Παλαιστίνιου πρόσφυγα, στον οποίο δεν επετράπη η είσοδος.
Δεν παρέστησαν επίσης η πρόεδρος της Πλεύσης Ζωή Κωνσταντοπούλου, που είπε ότι «την ώρα της δεξίωσης θα βρεθώ στο Σύνταγμα, στην εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό» και πως «έχουμε μια διαφορετική αντίληψη για τη Δημοκρατία». Απών και ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, που είπε ότι δεν συμμετέχει σε «"εορτές" που συμπίπτουν με εθνικές τραγωδίες, όπως η μέγιστη τραγωδία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης εθνοκάθαρσης του κυπριακού ελληνισμού», και ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, που από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για «πανηγυράκι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε στους κήπους της Ηρώδου του Αττικού με τον άνθρωπο που βούτηξε για να σώσει τα δύο παιδιά στον Άραχθο, τα δύο κορίτσια με τις υψηλότερες βαθμολογίες στις Πανελλήνιες, τον Ολυμπιονίκη των κρίκων Λευτέρη Πετρούνια και Παραολυμπιονίκες.
Τασούλας: Μήνυμα ενότητας και σταθερότητας
Μήνυμα ενότητας και σταθερότητας απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας κατά την ομιλία του στη Γιορτή για την 51η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας: «Με ενότητα στα μεγάλα και στα σπουδαία, που πρέπει να μας ενώνουν, σταθερότητα στο εσωτερικό και διεθνή υπόληψη να μπορούμε να ξεπερνούμε κάθε φορά τις Συμπληγάδες που ορθώνονται μπροστά μας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της 24ης Ιουλίου για την Γ' Ελληνική Δημοκρατία και εξήρε τον ρόλο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάνοντας λόγο για έναν εμβληματικό ηγέτη, που σφράγισε τις πιο ζωογόνες, τις πιο θεμελιώδεις κατακτήσεις του σύγχρονου Ελληνισμού.
Οι πολιτικοί αρχηγοί μετά την ομιλία του Κωνσταντίνου Τασούλα αποσύρθηκαν μαζί με τον Πρόεδρο προς το κιόσκι του προεδρικού κήπου, υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού.
Τα «πηγαδάκια»
Παρά τον αφόρητο καύσωνα, το κλίμα στα «πηγαδάκια» υπουργών και βουλευτών ήταν πιο χαλαρό και ευδιάθετο.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συνομιλούσε χαμογελαστός με τους περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη, Ανατολικής Μακεδονίας Χριστόδουλο Τοψίδη και Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό.

Λίγο πιο πέρα, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου συζητούσαν μακριά από «αδιάκριτα αυτιά».

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ήταν περιχαρής (ίσως για τα μέτρα που εξήγγειλε για τις Ένοπλες Δυνάμεις). Παρά ταύτα, ο αρχαιότερος βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, φάνηκε να μην είχε... χωνέψει την κατάργηση της θητείας σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

Δείτε εικόνες από την εκδήλωση























































