Ψήφος ομογενών: Τέλη Νοεμβρίου η ψήφιση -Συμφωνία 4+1 σημείων για τουλάχιστον 200 «ναι» στη Βουλή - iefimerida.gr

Ψήφος ομογενών: Τέλη Νοεμβρίου η ψήφιση -Συμφωνία 4+1 σημείων για τουλάχιστον 200 «ναι» στη Βουλή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί στο υπουργικό συμβούλιο
Εντός 15 ημερών θα δοθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων / Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Το επόμενο 15νθήμερο θα δοθεί στα κόμματα για διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ύστερα από το χθεσινό πράσινο φως του υπουργικού συμβουλίου.

Στόχος είναι η ψήφιση του από την Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου και αφού προηγουμένως θα έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου οι περιορισμοί που τίθενται για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον μόνιμο τόπο διαμονής τους να μην παρουσιάζουν συνταγματικά κολλήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει μεγάλη επιτυχία την επίτευξη διακομματικής συναίνεσης πάνω στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, όπως προέκυψε από την διακομματική επιτροπή, με αποτέλεσμα να έχουν εξασφαλιστεί τουλάχιστον οι 200 βουλευτές που απαιτούνται για να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο κατοικίας τους, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει ακόμα και 300 ψήφους.

Θα πρόκειται για μια σπάνια συμφωνία του πολιτικού συστήματος σε μια θεσμική αλλαγή και ο Πρωθυπουργός ζήτησε χθες από τους υπουργούς να στηρίξουν ισχυρά και επιτακτικά αυτή την επιτυχία. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, που χειρίστηκε την όλη διαδικασία παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου και την διαδικασία μέσα από την οποία επιτεύχθηκε η σύνθεση των διαφορετικών απόψεων που υπήρχαν αρχικά από τα κόμματα.

Μετά την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη να συναντήσει για το σκοπό αυτό τους πολιτικούς αρχηγούς και τρεις συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής επιτεύχθηκε –καταρχήν- σύγκλιση σε μια συμφωνία 4+1 σημείων, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη της πλειοψηφίας των 200 θετικών ψήφων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ψήφος αποδήμων: Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι ομογενείς

Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία ή άλλους κατάλληλους χώρους, η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών, ενώ αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

Τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα και να διαθέτουν ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Για την επίτευξη συμφωνίας η κυβέρνηση χρειάστηκε να υπαναχωρήσει από την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου που ήταν στις αρχικές προθέσεις της, ωστόσο, η υποχώρηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί το μείζον που είναι η δυνατότητα να ψηφίζουν όσοι ζουν στο εξωτερικό στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, κάτι, που παρότι προβλέπεται στο Σύνταγμα, εκκρεμούσε επί δεκαετίες, καθώς τα κόμματα δεν είχαν ληφθεί οι κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ