Ψήφος αποδήμων: Πώς μπορεί να φτάσουμε στην απόλυτη πλειοψηφία των «300» - iefimerida.gr

Ψήφος αποδήμων: Πώς μπορεί να φτάσουμε στην απόλυτη πλειοψηφία των «300»

Πώς μπορεί να φτάσουμε στην απόλυτη πλειοψηφία των «300»
Πώς μπορεί να φτάσουμε στην απόλυτη πλειοψηφία των «300» -Φωτογραφία: Eurokinissi
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Η συναίνεση των κομμάτων για την ψήφο των αποδήμων διευρύνεται σε τέτοιο βαθμό που πιθανολογείται ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα λάβει την ιστορική πλειοψηφία των 300 βουλευτών!

Πώς προκύπτει η αισιοδοξία της κυβέρνησης για ένα δυσθεώρητο ποσοστό 100% των βουλευτών όλων των κομμάτων;

Στην «πιρουέτα» (όπως την χαρακτήρισε η ΝΔ) του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υπό τον κίνδυνο να εμφανιστεί απομονωμένος από τα υπόλοιπα κόμματα έσπευσε να στρίψει αριστερά, καλυπτόμενος πίσω από τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει εξαρχής το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Κουμουνδούρου, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναλογίστηκαν προφανώς και το εκλογικό κόστος στις ψήφους των ομογενών, καθώς διαπίστωναν ότι σχηματίζεται ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται ως το μόνο κόμμα που καταψήφισε. Ετσι, εξαναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοίνωση αιτιολογώντας πολιτικά την... «στροφή».

Στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εσωτερικών, δεν αιφνιδιάστηκαν ιδιαίτερα, πάντως. Κορυφαίο στέλεχος προέβλεπε μιλώντας στο iefimerida.gr μετά την πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, ότι «το ΚΚΕ μπορεί να συμπαρασύρει και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρύτατης συναίνεσης έπαιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κατά τις πρόσφατες διερευνητικές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων, είχε διαμηνύσει ότι είναι δεκτικός στις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις τους, ότι δεν θα διστάσει να κάνει υποχωρήσεις πλην ενός σημείου: Να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο εκλογικό αποτέλεσμα, κάτι που απέρριπτε μετά βδελυγμίας ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί μετά τις συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς ότι διαμορφώνεται κατ' αρχήν μια ευρύτατη πλειοψηφία από Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής και, υπό προϋποθέσεις, με ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση. Με άλλα λόγια το σχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων συγκέντρωνε 5 «ναι» και ένα «ίσως», αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι, μετά τις σχετικές διαβουλεύσεις στην διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα στο υπ. Εσωτερικών υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο, φάνηκε ότι το κόμμα - κλειδί ήταν το ΚΚΕ για να «σπάσει» το «200» (205 για την ακρίβεια) με προοπτική να ανέβει ακόμη παραπάνω. Ετσι, ο υπ. Εσωτερικών έσπευσε να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη.

Κάτι που διεφάνη στην πρόταση τεσσάρων σημείων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που απέστειλε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στα κόμματα της αντιπολίτευσης την Παρασκευή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τέσσερα σημεία αποτελούν την κυβερνητική πρόταση για το θέμα και βάσει αυτών θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη Διακομματική Επιτροπή που συνεδριάζει τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Όπως προκύπτει από την επιστολή, γίνεται δεκτό το αίτημα του ΚΚΕ να οριστούν ως προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές, η ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ και η απουσία από την Ελλάδα να μην υπερβαίνει τα 30 έτη.

Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15, ενώ ως εκλογικά κέντρα προτείνονται οι πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ με επιστολική ψήφο θα ψηφίζουν όσοι κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από αυτούς τους χώρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Θεοδωρικάκος στην επιστολή του αναφέρει:

«1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ' αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ' όσον το επιθυμούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ