Ψήφος αποδήμων: Γιατί αναβλήθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης - iefimerida.gr

Ψήφος αποδήμων: Γιατί αναβλήθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης

Το κτίριο της Βουλής
Τι ζήτησε η κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη με κάθε τρόπο και κάνοντας υποχωρήσεις από την αρχική της πρόταση να ψηφίσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γι’ αυτό και σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ζήτησε να μιλήσει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και τόνισε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι η συζήτηση του άρθρου 54, που αναφέρεται και στους απόδημους Ελληνες να πάει στο τέλος της αναθεωρητικής διαδικασίας προκειμένου μέχρι τότε να έχει υπάρξει η αναγκαία διαβούλευση με τα κόμματα για το θέμα της ψήφου των αποδήμων.

«Παραχωρήσεις για να υπάρξει συναίνεση στην ψήφο αποδήμων»

Η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας επί της ουσίας είναι προάγγελος για συνταγματικές- και όχι μόνο- νομοθετικές ρυθμίσεις, όσον αφορά την ψήφο των εκτός Επικρατείας εκλογέων. Οπως έλεγαν κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, η φράση του υπουργού Επικρατείας «υπάρχουν προτάσεις οι οποίες για να εφαρμοστούν απαιτούν και συνταγματική αναθεώρηση» φωτογραφίζει πιθανότατα την πρόταση του ΚΚΕ όσοι θα ψηφίσουν να έχουν ελληνικό και μάλιστα ενεργό ΑΦΜ.

Νωρίτερα, την πρόταση για αναβολή της συζήτησης του άρθρου 54, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, είχε κάνει επισήμως ο πρόεδρος της επιτροπής Ευριπίδης Στυλιανίδης, προκειμένου- όπως είπε- να μην θεωρηθεί ότι υπάρχει παρέμβαση στον διάλογο που έχει αρχίσει μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: «Κάποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση. Υπό αυτή την εκδοχή, η αναβολή της εκ των προτέρων συνταγματικής αναθεώρησης είναι πράξη ευθυκρισίας, για να μην θεωρηθεί ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός. Να κάνουμε τις βασικές παραχωρήσεις από τη βασική θέση που είχαμε εκφράσει, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη συναίνεση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαφώνησε, ζητώντας δημόσιο και διαφανή διάλογο, προκειμένου οι προτάσεις όλων να είναι στο φως και να μην προκαλείται η «στρεβλή εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώνεται».

Πάντως, διάθεση συναίνεσης φαίνεται πως υπάρχει από τα άλλα κόμματα και είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είπε ότι φαίνεται πως η πλειοψηφία των 101 βουλευτών οι οποίοι θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την ψήφο των αποδήμων δεν υπάρχει.

Τελικά, η Επιτροπή αποφάσισε να μεταθέσει τη συζήτηση για το άρθρο 54 για τις αρχές Νοεμβρίου, ζητώντας παράλληλα παράταση εργασιών της επιτροπής μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ