Τις νέες προσθήκες στο υφιστάμενο πλαίσιο για τα ηλεκτρικά πατίνια με σημαντικότερη την απαγόρευση χρήσης τους από άτομα κάτω των 17 ετών παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στη Βουλή.
Με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των ανηλίκων και τη δημιουργία μιας πιο ενισχυμένης κουλτούρας οδικής ασφάλειας, ο Γιώργος Κώτσηρας αναφέρθηκε στο νέο πιο «δομημένο» πλαίσιο που προβλέπει ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάσεις, όπως η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και η κυκλοφορία σε δρόμους ή λεωφόρους, όπου το επιτρεπόμενο όριο υπερβαίνει τα 50 χλμ./ώρα.
Στο εξής οι οδηγοί υποχρεούνται να φέρουν μαζί νόμιμο έγγραφο ταυτοποίησης και αποδεικτικό ασφάλισης. Παράλληλα απαγορεύεται η πώληση, εκμίσθωση ή διάθεση ηλεκτρικών πατινιών σε ανήλικους κάτω των 17 ετών, με τις επιχειρήσει να έχουν την υποχρέωση ελέγχου του πιστοποιητικού ταυτοποίησης. Για την ενίσχυση της εποπτείας του νέου πλαισίου, δημιουργείται ηλεκτρονικό αρχείο (μητρώο) ηλεκτρικών πατινιών.
Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Γιώργος Κώτσηρας μίλησε για «ένα ακόμα βήμα» στην κατεύθυνση της ενίσχυσης ασφάλειας των ανηλίκων με στόχο «να καλλιεργήσουμε μια πιο ενισχυμένη κουλτούρα οδικής ασφάλειας προσαρμοσμένη σε κανόνες», σημειώνοντας ότι το νέο πλαίσιο συνοδεύεται από κυρωτικό και ελεγκτικό μηχανισμό.
«Τα περισσότερα ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια αφορούν κυρίως ανηλίκους», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζοντας πως τα θανατηφόρα δυστυχήματα έχουν ήδη μειωθεί, ενώ ο στόχος είναι να εξαλειφθούν πλήρως.