Τσίπρας στη Βουλή: Η λέξη που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση είναι η «αποτυχία» - iefimerida.gr

Τσίπρας στη Βουλή: Η λέξη που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση είναι η «αποτυχία»

Ο Τσίπρας στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για συνολική αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, εθνικό, υγειονομικό, οικονομικό.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στη Σύνοδο Κορυφής πέρασε κάτω από τον πήχη κάνοντας πολλά βήματα πίσω σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα της χώρας. Παράλληλα, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες καθώς δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την κριτική για για μη ενίσχυση της δημόσιας υγείας στην περίοδο της πανδημίας ενώ υποστήριξε ότι στο πεδίο της οικονομίας, οι επιλογές της κυβέρνησης ενισχύουν την ύφεση. Χαρακτήρισε προκλητικό τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση και ζήτησε τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης των εργαζομένων. Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσω του Σχεδίου Πισσαρίδη επιχειρεί να φέρει ελαστικοποίηση της εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις υποδομών, συρρίκνωση έως εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μείωση κοινωνικών δαπανών για φοροελαφρύνσεις για λίγους

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης Τσίπρα

  • Αν μια λέξη χαρακτηρίζει το προϋπολογισμό που παρουσιάζετε και τη διαχείριση που κάνετε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το τόπο και τους πολίτες, αλλά και τη κυβέρνησή σας συνολικά, η λέξη είναι: Αποτυχία.
  • Τόσο που η αποτυχία σας να μετατρέπεται σε τραγωδία για χιλιάδες ανθρώπους. Και είναι σοκαριστικό το πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκεστε εσείς, οι Υπουργοί σας και όσοι βουλευτές της συμπολίτευσης μίλησαν από βήματος. Το πόσο δεν εννοείτε να αισθανθείτε, αυτό που ζει η χώρα.
  • Για τη Σύνοδο Κορυφής: Οχι απλά περάσατε κάτω από τον πήχη αλλά δεν πλησιάσατε καν στον πήχη. Δεν αποπειραθήκατε καν να τον περάσετε. Και όταν βγήκατε έξω, κάνατε ότι ήσασταν σε άλλη σύνοδο. Ανέμελος και στην Ελλάδα με τη πανδημία και στην Ευρώπη με τη Τουρκία και τα εθνικά μας θέματα.Και αντί να πείτε δυο λόγια για το τι πραγματικά συμβαίνει, όπως προσπάθησε να κάνει έστω ο υπουργός σας των εξωτερικών στη Βουλή προχθές, μας είπατε ότι έγινε ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός. Κανένα βήμα μπροστά δεν έγινε. Το αντίθετο, έγιναν τεράστια βήματα προς τα πίσω. Ποια όπλα χρησιμοποιήσατε στην προσπάθεια να αναλάβει η ΕΕ τις ευθύνες της;
  • Το 2021 θα είναι χρονιά μεγάλων διεργασιών και ανακατατάξεων. Θα είναι χρονιά που μπορεί να καθορίσει τους όρους για την όποια επίλυση του Κυπριακού και προσφυγή στη Χάγη. Σας προειδοποιώ ότι η προχθεσινή διπλωματική ήττα μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας, αν συνεχίσετε έτσι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από τις διεργασίες που την αφορούν.
  • Οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις σήμερα, όπως πάντα, είναι οι πρώτες που θα στηρίξουν έναν έντιμο διάλογο και μια έντιμη λύση με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, χωρίς εκβιασμούς. Αλλά, κ Μητσοτάκη, το λέω με απόλυτη σαφήνεια. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για γκρίζες ζώνες στην κυριαρχία των νησιών μας. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού, στην Κύπρο.
  • Για τη μη ψήφιση των αμυντική δαπανών: Περιμένουμε έστω τώρα, τη στοιχειώδη αυτοκριτική και την επιστροφή σε μια στρατηγική για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και μια σοβαρή, συγκροτημένη στρατηγική για τον αμυντικό μας σχεδιασμό και τα εξοπλιστικά, που δεν έχετε τόσο καιρό παρουσιάσει. Και πώς να σας εμπιστευτούμε και να υπερψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες μετά από όλα αυτά; Δεν καταψηφίζουμε την αύξηση των δαπανών. Αλλά και δε σας δίνουμε λευκή επιταγή, χωρίς συνεννόηση, χωρίς σχέδιο και στρατηγική.
  • Για την πανδημία: Η χώρα μας μετρά πάνω από 3.500 νεκρούς από την πανδημία. Και το πιο συγκλονιστικό σχεδόν 3.000 νεκρούς από τις αρχές Νοέμβρη. Από εκεί που ήμασταν το θετικό παράδειγμα γίναμε παράδειγμα προς αποφυγή. Πώς αλήθεια συνέβη αυτή η πρωτοφανής τραγωδία, κύριε Μητσοτάκη; Ήταν αποτέλεσμα μόνο της μεταδοτικότητας του ιού; Δεν έχετε εσείς καμιά ευθύνη, καμία απολύτως, για τις χαμένες ζωές;
  • Αλλά πήρατε όλα τα μέτρα, όταν έπρεπε και είχατε την ευκαιρία; Δεν είναι αλήθεια ότι επί έξι μήνες θαυμάζατε τον εαυτό σας για την πρώτη φάση, αντί να θωρακίσετε το ΕΣΥ, αντί να δώσετε δυνατότητα για δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό, αντί να πολλαπλασιάστε τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Δεν είναι αλήθεια ότι ανοίξατε το τουρισμό δίχως σχέδιο ; Δεν είναι αλήθεια ότι αγνοήσατε τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας, ακόμη και την επιστολή εννέα κορυφαίων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και του κου Δερμιτζάκη που παραιτήθηκε από τη Προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας ;
  • Δεν είναι αλήθεια, τέλος, ότι διαρκώς επιρρίπτατε την ευθύνη στους πολίτες; Έντεκα εκατομμύρια ατομικές ευθύνες σε αυτή τη χώρα, μόνο μια ευθύνη δεν υπήρξε ποτέ. Η δική σας. Ή μήπως δεν είναι αλήθεια; Ακόμη και όταν εσείς ο ίδιος σπάσατε το lockdown, σε μια στιγμή ανεμελιάς όπως μας είπατε, στη Πάρνηθα, δε σκεφτήκατε να ζητήσετε ούτε μια συγνώμη. Τόσο απλό θα ήταν. Μια συγνώμη. Αναλαμβάνω την ευθύνη.
  • Οικονομία: Αυτή που θα πληρώσετε και στο τέλος της ημέρας. Θέλω να ξεκινήσω από τις προβλέψεις σας, για να επιβεβαιώσω τη κρίση μου περί ελλείμματος κατανόησης. Στην αρχή της πανδημίας μας λέγατε ότι όλη η Ευρώπη θα έχει ύφεση αλλά η Ελλάδα θα κινηθεί πάνω από το μηδέν, θα χει δηλαδή οριακή ανάπτυξη. Μετά μιλάγατε για ύφεση 4%. Και πάντοτε μας λέγατε ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι το αγγλικό γράμμα V. Δηλαδή ό,τι απώλειες έχουμε φέτος θα τις αναπληρώσουμε το 2021.Και τελικά είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη στο τρίτο τρίμηνο.
  • Το βασικό σας επιχείρημα, εν τέλει, είναι ότι δε γινόταν αλλιώς. Εγώ δε θα σας έλεγα κουβέντα αν υποεκτιμούσατε 1-2 μονάδες την ύφεση γιατί αυτό θα σήμαινε ότι μιλάμε στην ίδια τάξη μεγέθους και έχετε επίγνωση της κατάστασης. Αλλά προσέξτε: Προβλέπατε ότι η Ελλάδα θα έχει ύφεση 4%. Ξέρετε τι σήμαινε αυτό; Μακράν τη μικρότερη ύφεση στην ΕΕ. Γιατί το Μάϊο – πριν τις αναθεωρήσεις επί τα χείρω - η Κομισιόν εκτιμούσε ότι τη μικρότερη ύφεση θα την έχει το Λουξεμβούργο με 5,4. Και εμάς μας υπολόγιζε στο -9,7%. Και θα κλείσουμε τελικά με ύφεση -10,5. Εχετε απόλυτη άγνοια κινδύνου. Γιατί το -10,5 δεν είναι απλά ύφεση, είναι καταστροφή. Καταστροφή εφάμιλλη της περιόδου 2010-2014 όταν η Ελλάδα έχασε το ¼ του ΑΕΠ της, 60 δισ. Και τη χειρότερη χρονιά το 2011 είχαμε ύφεση 9%.
  • Η Ευρώπη κατάλαβε έγκαιρα τι συμβαίνει, και δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα, να δαπανήσουν χωρίς περιορισμούς, χωρίς σύμφωνο σταθερότητας, με πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης. Και εσείς το αρνείστε. Και φέρνετε διψήφια ύφεση. Για αυτό σας λέμε ότι αποτύχατε δομικά. Η αποτυχία σας όμως, πολύ φοβάμαι δεν είναι επιβλαβής μόνο για το σήμερα. Είναι ωρολογιακή βόμβα για το αύριο του τόπου. Το χρέος φέτος θα αγγίξει το 210% του ΑΕΠ.
  • Εσείς όχι μόνο δεν έχετε τη τρόικα, αλλά έχετε δυνατότητες που καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ποτέ. Έχετε μαξιλάρι ασφαλείας 37 δισ. Έχετε ρυθμισμένο χρέος. Έχετε πρωτόγνωρη ρευστότητα και φτηνό δανεισμό. Έχετε αναστολή συμφώνου σταθερότητας. Και καμία δέσμευση για πλεονάσματα. Δε δικαιολογείστε με όλα αυτά να είστε στη τελευταία θέση στην Ευρώπη.
  • Για τον Προϋπολογισμό: Εκτός από εικονικός σε ότι αφορά τις προβλέψεις του είναι και προκλητικός. Ενώ η πανδημία φαίνεται να δημιουργεί σε όλο το κόσμο μια νέα συνθήκη, εσείς φαίνεται να είστε κολλημένοι στο παρωχημένο και αναποτελεσματικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Και δε θέλω να το θέσω με ιδεολογικούς όρους. Το θέτω με πρακτικούς όρους. Απέτυχε αυτό το μοντέλο και πριν τη πανδημία. Μετά τη πανδημία, όποιος επιμένει δε θα οδηγηθεί απλά σε αποτυχία αλλά σε καταστροφή.
  • Σε όλο το κόσμο από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη πληθαίνουν οι φωνές ηγετών, κοινωνικών φορέων και διεθνών οργανισμών που λένε ότι πρέπει να πάμε σε ένα άλλο βιώσιμο και δίκαιο παραγωγικό μοντέλο, να στηρίξουμε τα εθνικά συστήματα υγείας, να ενισχύσουμε την εργασία να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες και στη καινοτομία να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες. Δε το λένε επειδή έγιναν σοσιαλιστές όλοι αυτοί. Το λένε επειδή βλέπουν ότι ο λογαριασμός δε βγαίνει. Και εσείς εδώ δε καταλαβαίνετε τίποτα. Φέρνετε έναν προϋπολογισμό που το 2021 προβλέπει 572 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τη Δημόσια Υγεία. Εμείς σε περίοδο δημοσιονομικής στενότητας και χωρίς να έχουμε πανδημία, αυξήσαμε τις δαπάνες για την υγεία κατά ένα δις. Εσείς τώρα τις μειώνετε. Αν αυτό δεν είναι ιδεολογική εμμονή, τι μπορεί να είναι;
  • Φέρνετε ένα προϋπολογισμό που δεν απαντά στις αγωνίες μιας μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα είναι σιωπηρή. Μιας κοινωνικής πλειοψηφίας που προσπαθεί μόνη της να τα βγάλει πέρα απέναντι στην πανδημία, στις υποχρεώσεις που τρέχουν, στη δουλειά, στο μαγαζί. Αυτή είναι η μεσαία τάξη. Που τάχα τόσο σας ενδιαφέρει.
  • Ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων: Άμεσα μέτρα για να στηρίξετε τη Δημόσια Υγεία. Προχωρήστε σε 15.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, ενισχύστε το εισόδημα των εργαζομένων στο ΕΣΥ και αυξήστε τις συνολικές δαπάνες για την υγεία. Προχωρήστε σε συνταγογράφηση των τεστ για το σύνολο του πληθυσμού. Δώστε το δώρο των Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους, με δημόσια δαπάνη. Δεν έχουν την αντοχή οι επιχειρήσεις. Το έχουν μεγάλη ανάγκη οι εργαζόμενοι. Προχωρήσετε έστω ενόψει των εορτών σε παροχή του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία για όσο διαρκεί η κρίση. Θεσμοθετήστε μέτρα επιδότησης της εργασίας και όχι της αναστολής της. Να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και μέρος του μισθού για να διατηρηθούν οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας. Μετατρέψετε σε ΜΗ επιστρεπτέα την επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων. Προχωρήσετε σε γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη πανδημία, με κούρεμα όχι μόνο τόκων και προσαυξήσεων αλλά και σημαντικού μέρους της βασικής οφειλής, όπως κάναμε εμείς με τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Για την Έκθεση Πισσαρίδη: Σε ένα πλανήτη που βλέπει την επιστημονική γνώση να κάνει τεράστια άλματα και την τεχνολογία να δίνει νέες δυνατότητες στην παραγωγή. Η κυβέρνηση της ΝΔ μας σερβίρει το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό, που μας οδήγησε στη χρεοκοπία το 2010. Αυτό είναι η Έκθεση Πισσαρίδη και η πρόταση της κυβέρνησης για το ταμείο ανάκαμψης. Και ποιες είναι οι θεμελιακές αρχές που αποτυπώνονται εκεί για την στρατηγική θέση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη;

1.Ελαστικοποίηση της εργασίας. Κι άλλη. Μέχρι του βαθμού της κατάργησης του 8ώρου, της 10ωρης εργασίας και της απλήρωτης εργασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2.Ιδιωτικοποιήσεις υποδομών, δικτύων, υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, και φυσικά του ασφαλιστικού

3. Συρρίκνωση έως εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

4. Μείωση κοινωνικών δαπανών για φοροελαφρύνσεις για λίγους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ