Μητσοτάκης με το νέο υπουργικό -«Να έχετε ψηλούς στόχους αλλά χαμηλό βλέμμα» - iefimerida.gr

Μητσοτάκης με το νέο υπουργικό -«Να έχετε ψηλούς στόχους αλλά χαμηλό βλέμμα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης
Σύσσωμη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οικογενειακή φωτογραφία έξω από τη Βουλή /Φωτογραφία: Intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πανηγυρική ήταν η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Βουλή.

Η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

«Μας περιμένει όλους πολύ σκληρή δουλειά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

«Η δουλειά έχει ξεκινήσει»

«Ζητήσαμε ισχυρή εντολή, οι πολίτες μάς της έδωσαν απλόχερα. Τώρα ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις Ελληνίδες και Έλληνες κάτω από ένα όραμα ευημερίας και προκοπής. Η δουλειά έχει ξεκινήσει, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Μέσα σε λίγες ημέρες δρομολογούμε δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες για να υλοποιήσουν. Εμπειρότεροι και νεότεροι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Πολιτικοί και τεχνοκράτες σε μια δημιουργική σύνθεση», τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στο υπουργικό συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στο υπουργικό συμβούλιο

«Ο πρώτος ο οποίος αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ»

«Δεν έκρυψα προεκλογικά τη φιλοδοξία μου η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή. Ο πρώτος ο οποίος αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ. Η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι.Στις 17 ορκιζόμαστε, στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κ. Τασούλα ως πρόεδρό της. Στις 20-22 Ιουλίου θα γίνουν προγραμματικές δηλώσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία ανοιχτή και η εισήγηση του πρωθυπουργού μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέλυσε στη συνέχεια διεξοδικά τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης με το περίφημο «πρωθυπουργικό γραφείο».

Σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο
Σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο νομοσχέδιο μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

«Η εποχή του διχασμού, της ανούσιας πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου. Θέλω να σας συγχαρώ με τον τρόπο που χειριστήκατε τις τελετές παράδοσης - παραλαβής, είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους υπουργούς. Την επόμενη ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα κατατεθεί το πρώτο μας νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και μία εβδομάδα μετά, το πρώτο φορολογικό με τις πρώτες μειώσεις φόρου. Θα αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

«Καθαρές προτεραιότητες και καθαρά χρονοδιαγράμματα»

«Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και σαφές χρονοδιάγραμμα. Σήμερα θα παραλάβετε όλοι από ένα φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο και τις εκκρεμότητες και δεσμεύσεις που εγκαταλείπει η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Θα συζητάμε ελεύθερα, χωρίς κάμερες και μικρόφωνα. Οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι ευκαιρία για επικοινωνία και εντυπώσεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση και κάθε υπουργείο αποκτούν το ετήσιο στρατηγικό τους σχέδιο. Πρώτη η ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας τις 12 προτεραιότητες της κυβέρνησής του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 12 προτεραιότητες της κυβέρνησης

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα υπάρχει ετήσιο στρατηγικό σχέδιο για κάθε υπουργείο και έθεσε τις 12 βασικές προτεραιότητες:

- Ισχυρή ανάπτυξη με επενδύσεις.
- Αξία στην ακίνητη περιουσία.
- Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα.
- Κοινωνική συνοχή και αληλλεγγύη.
- Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό. Σημείωσε ότι αύριο θα επίσκεφθεί το υπουργείο Παιδείας για να συζητήσουμε το σχέδιο για το μέλλον της εκπαίδευσης.
- Ποιοτική δημόσια υγεία.
- Νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κράτους, εργαζομένων και επιχειρήσεων. Όπως επισήμανε, δεν θα δεχθούμε καμία απόκλιση από την εργασιακή νομοθεσία.
- Υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη.
- Προστασία του περιβάλλοντος.
- Σύγχρονο ψηφιακό κράτος.
- Νέο μοντέλο πολιτισμού.
- Ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε την επικοινωνία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας δίπλα του τους Σταϊκούρα, Δένδια, Παναγιωτόπουλο, Βρούτση και Χατζηδάκη

Οι τρεις επισημάνσεις Μητσοτάκη στους υπουργούς

Ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε πώς θα το πετύχουμε και θα το πετύχουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τρεις επισημάνσεις προς τους υπουργούς:

  • Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια. Ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ. Μειώνουμε κατά το 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες των μελών της κυβέρνησης.
  • Δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Αλλάζουμε το τρόπο με τον οποιο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δεν σταματάμε στην ψήφιση ενός νόμου, παρακολουθούμε την εφαρμογή του. Πρόσθετο όπλο το πληροφοριακό σύστημα "Μαζί".
  • Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο, αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε, αλλά και για όσα εκπέμπουμε.

«Ζήτησα από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να συναντήσει όλους τους επιθεωρητές εργασίας. Καμία απόκλιση από την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας δίπλα του τους Πικραμμένο, Γεωργιάδη και Χρυσοχοΐδη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θα γίνουμε άλλη μια κυβέρνηση, αλλά μια άλλη κυβέρνηση»

Για μια ισχυρή Ελλάδα σε ένα κόσμο που αλλάζει έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και ενημέρωσε ότι επικοινώνησε χθες με πολλούς ομολόγους του και με τον αντιπρόεδρο και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Πριν από λίγες ημέρες ο λαός μάς εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα. Με την ίδια τόλμη και ωριμότητα καλούμαστε να κυβερνήσουμε. Μακάρι να συναντήσουμε την ίδια και από την αντιπολίτευση. Αντιπαλοί μας οι δυσκολίες. Να σηκώσουμε τα μανίκια ψηλά. Αγαπάμε αυτούς που μας επέλεξαν να τους υπηρετούμε. Να αποδείξουμε ότι δεν θα γίνουμε άλλη μια κυβέρνηση, αλλά μια άλλη κυβέρνηση. Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλες και όλους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, τελειώνοντας την ομιλία του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στο υπουργικό έχοντας δίπλα του, εκ δεξιών τους Πικραμμένο-Γεωργιάδη και εξ' αριστερών τους Σταϊκούρα-Δένδια

Ενας μπλε φάκελος σε κάθε υπουργό

Κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου στον τομέα ευθύνης του σε βάθος εξαμήνου, αλλά και όποια έτοιμα νομοσχέδια υπάρχουν από την εποχή που η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση και τα δούλευαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στην οδό Πειραιώς. Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρα πως όλοι οι υπουργοί τελούν υπό αξιολόγηση στο χρονικό διάστημα αυτού του εξαμήνου, κατά το οποίο θα πρέπει να παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα. Την αξιολόγηση αυτή αναλαμβάνει απευθείας το πρωθυπουργικό γραφείο και συγκεκριμένα ο υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αφίξεις στο υπουργικό συμβούλιο

Από νωρίς άρχισαν να προσέρχονται οι υπουργοί και υφυπουργοί στη Βουλή για το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νέος πρωθυπουργός

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νίκος Βρούτσης, υπουργός Εργασίας

Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας:

Ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νότης Μηταράκης, υφυπουργός Εργασίας:

Οι φάκελοι με οδηγίες μοιράστηκαν σε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού, προσέρχεται στο υπουργικό:

Ο Αντώνης Διαματάρης, υφυπουργός Εξωτερικών:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού:

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λευτέρης Οικονόμου, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη:

Αλλαγές στο πλάνο διακυβέρνησης από τον Μητσοτάκη

Οι υπουργοί παρέλαβαν σήμερα φακέλους στους οποίους περιγράφονται λεπτομερώς οι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο αλλά και ο τρόπος αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Και παράλληλα να θέσει αυστηρούς κανόνες στους υπουργούς του.

Μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσίασε στα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου το νέο πλαίσιο και τους κανόνες λειτουργίας της νέας κυβέρνησης. Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στους κανόνες συμπεριλαμβάνονται η απαγόρευση πρόσληψης συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπως και απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο για συζύγους και παιδιά των στελεχών της κυβέρνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εισήγησή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς μεταδόθηκε ζωντανά, ωστόσο αυτή θα είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που θα συμβεί αυτό καθώς οι πόρτες θα είναι κλειστές από εδώ και στο εξής. Στο εξής, το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και θα προσέρχονται μόνο οι υπουργοί και οι αναπληρωτές υπουργοί.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ