Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ι. Σαρμάς, ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός -Του παρέδωσε τον μπλε φάκελο ο Μητσοτάκης - iefimerida.gr

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ι. Σαρμάς, ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός -Του παρέδωσε τον μπλε φάκελο ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγχειρίζει στον Ιωάννη Σαρμά τ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγχειρίζει στον Ιωάννη Σαρμά τον μπλε φάκελο με τις προτεραιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης / Φωτογραφία Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, παρουσία της ΠτΔ, και στη συνέχεια πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου για την παράδοση-παραλαβή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος του παρέδωσε τον φάκελο με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα αναμένεται η ανακοίνωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα ορκιστεί αύριο στις 12 το μεσημέρι στο Προεδρικό.

Όλοι οι υπουργοί που θα αναλάβουν έχουν ήδη ενημερωθεί, ενώ έχουν ήδη παραλάβει από τον γ.γ. κάθε υπουργείου και τον αντίστοιχο φάκελο που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ιωάννη Σαρμά, με όλα τα σημαντικά ανοικτά θέματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον Ιωάννη Σαρμά στο Μαξίμου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον Ιωάννη Σαρμά στο Μαξίμου / Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Σαρμά

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας και θα ήθελα να σας παραδώσω έναν ογκώδη φάκελο με στοιχεία που θα βρείτε χρήσιμα, όπως τη συνοπτική κυβερνητική πολιτική, διεθνείς υποχρεώσεις και τα ορόσημα του επόμενου τριμήνου. Το επιτελικό κράτος διασφαλίζει τη συνέχεια του κράτους. Πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η μετάβαση να γίνει με όλους τους κανόνες που επιβάλλει η συνέχιση του κράτους. Θα είμαι στη διάθεσή σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιωάννης Σαρμάς: Ευχαριστώ πολύ, κύριε πρόεδρε. Η κυβέρνηση αυτή θα είναι υπηρεσιακή, αλλά και για να εφαρμόσει τον νόμο μέχρι να έρθει ο πρωθυπουργός από τη λαϊκή βούληση. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και να εξασφαλίσει πως θα συνεχιστεί η εκτελεστική λειτουργία του κράτους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενεχειρίζει στον Ιω. Σαρμά τον μπλε φάκελο με τις προτεραιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης-
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγχειρίζει στον Ιωάννη Σαρμά τον μπλε φάκελο με τις προτεραιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης / Φωτογραφία Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ι. Σαρμά

Ακολουθεί η επιστολή που παρέδωσε μαζί με τον «μπλε φάκελο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιδίωξή μου ήταν, από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης, η εμπέδωση διαδικασιών και κανόνων που θα εγγυώνται τη θεσμική μνήμη και συνέχεια στην απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Ο νόμος για το επιτελικό κράτος υπηρετεί ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία συνέπειας και συνέχειας ώστε να υπάρχει μεσομακροπρόθεσμος πολιτικός σχεδιασμός, έγκαιρος ρυθμιστικός προγραμματισμός, αναβαθμισμένη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, λογοδοσία προς τους πολίτες και επαρκής ετοιμότητα από κάθε κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις εθνικές και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο των παραπάνω καθώς και των σχετικών αρμοδιοτήτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σας παραδίδω σήμερα με την ανάληψη των καθηκόντων σας:

α) Συνοπτική παρουσίαση του ρόλου, των λειτουργιών και των παραχθέντων αποτελεσμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης,
β) Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής του 2023 όπως συντάχθηκε κατ’ εφαρμογή των προβλέψεων του ν. 4622/2019,
γ) Συνολικό σημείωμα με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας καθώς και κανονιστικές αποφάσεις, οι οποίες μέλλει να εκδοθούν από τα αρμόδια Υπουργεία τον μήνα Ιούνιο.
δ) Αρχείο με τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου των ετησίων σχεδίων δράσης των Υπουργείων.

Επιπροσθέτως, θα επιθυμούσα να σας ενημερώσω πως εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της χώρας μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την εκταμίευση συνολικού ύψους 1,72 δισ. Ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0». Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δύνανται να ζητήσουν πρόσθετες πληροφορίες, αλλαγές και πράξεις της διοίκησης για τα ορόσημα και τα παραδοτέα αυτών, τα οποία κατατέθηκαν ως επιτευχθέντα από τις Ελληνικές Αρχές στις αρχές Μαΐου. Η οποιαδήποτε πρόσθετη τεκμηρίωση που αφορά μεταρρυθμιστικά ορόσημα πραγματοποιείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, για τον Ιούνιο προγραμματίζονται συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των Ελληνικών Αρχών, υπό τον Συντονισμό της Γενικής Γραμματείας, με τα αντίστοιχα κλιμάκια των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ESM), στο πλαίσιο της 3ης έκθεσης της μετα-προγραμματικής Εποπτείας, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί στο τέλος τους τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες πραγματοποιούνται συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των Ελληνικών Αρχών με τους ομολόγους τους του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αυτές τις ημέρες δημοσιεύονται η Εθνική Έκθεση (Country Report) και οι Εθνικές Συστάσεις (Country Specific Recommendations) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επί των οποίων θα προβεί σε σχολιασμό η ελληνική κυβέρνηση δια της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Τέλος, εντός του Ιουνίου θα συνεχιστούν οι συνεδριάσεις της Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας για την προετοιμασία της νέας αντιπυρικής περιόδου για το τρέχον έτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως διατηρούνται στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, και είναι στη διάθεσή σας, τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων για το 2023, αναφορά με τις εκκρεμότητες έκδοσης της δευτερογενούς νομοθεσίας κάθε Υπουργείου και αναφορά με τις παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κάθε Υπουργείου.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και ο Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, μαζί με τα στελέχη των υπηρεσιών τους, είναι στην απόλυτη διάθεση σας για την επιβοήθηση του έργου σας καθώς και για την ενημέρωσή σας για οιοδήποτε θέμα κρίνετε σκόπιμο.

Σας εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία!

Κυριάκος Μητσοτάκης»

Στις 16:40 ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου. Το στρατηγείο του προέδρου της ΝΔ μεταφέρεται πλέον στην Πειραιώς, στα γραφεία του κόμματος, όπου ήδη έχουν μετακομίσει όλοι οι συνεργάτες του.

Οι δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη και Ι. Σαρμά κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κύριε πρόεδρε, σας υποδέχομαι σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας παραδώσω έναν ολίγον ογκώδη φάκελο, ο οποίος συμπεριλαμβάνει μία σειρά από στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμα, όπως τη συνοπτική παρουσίαση των λειτουργιών και των παραχθέντων αποτελεσμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, το ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2023, ένα σημαντικό σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου, καθώς και τα ετήσια σχέδια δράσης των Υπουργείων.

Πιστεύω ότι καταδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι το επιτελικό κράτος διασφαλίζει για τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Παρότι το Σύνταγμα προβλέπει ορισμένο χρόνο στα καθήκοντά της υπηρεσιακής κυβέρνησης -όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα- είστε κυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και κατά συνέπεια πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η μετάβαση από την απερχόμενη κυβέρνηση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να γίνει με όλους τους κανόνες που η συνέχεια του κράτους επιβάλλει.

Οπότε και πάλι θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας και προφανώς είμαι πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση μπορεί να έχετε».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ιωάννης Σαρμάς κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ιωάννης Σαρμάς κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟ-Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιωάννης Σαρμάς: «Σας ευχαριστώ πολύ, κ. πρόεδρε. Η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια κυβέρνηση υπηρεσιακή. Θα έχει βέβαια όλες τις εξουσίες, αλλά μόνο τις εξουσίες για να εφαρμόσει τον νόμο, μέχρις ότου εδώ, στο Μαξίμου, επανέλθει πάλι αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, ξέρει πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και επίσης για να συνεχιστεί η λειτουργία της εκτελεστικής λειτουργίας και του κράτους, χωρίς να υπάρξει κενό, μέχρι να έρθει αυτός που είναι ο φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτίριο».

Ο μπλε φάκελος που παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ιωάννη Σαρμά
Ο μπλε φάκελος που παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ιωάννη Σαρμά / Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟ-Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Ορκωμοσία υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ορκωμοσία υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά
Ορκωμοσία υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά
Ορκωμοσία υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά
Ορκωμοσία υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ορκωμοσία υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ