Πρόταση μομφής: Αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβουλία Ανδρουλάκη -Γκρίνιες για την υπεραντίδραση Κασσελάκη - iefimerida.gr

Πρόταση μομφής: Αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβουλία Ανδρουλάκη -Γκρίνιες για την υπεραντίδραση Κασσελάκη

Πρόταση μομφής: Αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβουλία Ανδρουλάκη -Γκρίνιες για την υπεραντίδραση Κασσελάκη
Πρόταση μομφής: Αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβουλία Ανδρουλάκη -Γκρίνιες για την υπεραντίδραση Κασσελάκη
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΛΑΚΗΣ

Στον αέρα βρίσκεται για την ώρα η μομφή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον φαντάρο Στέφανο Κασσελάκη να επιχειρεί να βγει πιο μπροστά από τον Ανδρουλάκη ζητώντας παραίτηση Μητσοτάκη, εκλογές με διεθνείς παρατηρητές βάζοντας μάλιστα και τελεσίγραφα στον πρωθυπουργό μέσα από το στρατό.

Το δημοσίευμα για τη «μονταζιέρα στα Τέμπη» και τη συρραφή των παρανόμως κτηθέντων ηχογραφήσεων από τα καταγραφικά του ΟΣΕ που είχαν δει το φως της δημοσιότητας ώρες μόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών έθεσε σε συναγερμό τα κομματικά επιτελεία και την ίδια την κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης διάβασε ωστόσο εύστοχα τη συγκυρία, όπως όλα δείχνουν και μετά το δημοσκοπικό στραπάτσο της περασμένης εβδομάδας και την επιστροφή μετά από αρκετό καιρό του ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, έκανε τη δική του επικοινωνιακή και πολιτική ρελάνς καταθέτοντας πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.

Αυτό την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιούσε την πρώτη του έξοδο από το στρατό περιοδεύοντας μεταξύ Διστόμου, Λιβαδειάς και Θήβας.

Αιφνιδιασμός

Καλώντας τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ κατά μείζονα λόγο, να στηρίξουν την ύψιστου πολιτικού και θεσμικού συμβολισμού πρόταση μομφής, ο κ. Ανδρουλάκης είχε διανύσει ήδη τη μισή απόσταση σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη για να εξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία στην ηγετική δύναμη στην κεντροαριστερά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νέα Αριστερά έχοντας διαβάσει πρώτη την πολιτική συγκυρία και έχοντας ήδη απευθυνθεί σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν μομφή κατά της κυβέρνησης για την καταπάτηση του άρθρου 16 και τη συνταγματική εκτροπή όπως σημείωνε πριν ένα περίπου μήνα σύσσωμη η αντιπολίτευση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπσιτημίων, ξεκαθάρισε ευθύς αμέσως ότι θα συνυπογράψει την πρόταση Ανδρουλάκη.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις βρήκαν τον νεοσύλλεκτο στρατιώτη πυροβολικού Στέφανο Κασσελάκη για πρώτη φορά εξοδούχο. Και κάπου μεταξύ Λιβαδειάς και Διστόμου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε στην άκρη του δρόμου όχι για να στηρίξει την πρόταση μομφής αλλά για να υπερβεί την πρόταση Ανδρουλάκη και να βάλει ακόμη και τελεσίγραφο στον Μητσοτάκη καλώντας τον να του απαντήσει αν θα παραιτηθεί για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Η υπεραντίδραση του κ. Κασσελάκη κρίθηκε επιβεβλημένη από την Κουμουνδούρου καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε βγει πολύ πιο προωθημένος σε σχέση με τις αποκαλύψεις για τις αλλοιώσεις στα ηχητικά ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές» είπε ο κ. Κασσελάκης σε μια προσπάθεια να υπερβεί την πρόταση Ανδρουλάκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το βίντεο Κασσελάκη:

Συνδιαμορφωτές

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά ξεκαθάρισε εγκαίρως ότι σε κάθε περίπτωση η Κουμουνδούρου θα στηρίξει τη μομφή στην κυβέρνηση αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνυπογράψουν την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να συμπληρωθούν οι 50 υπογραφές που απαιτούνται.

Ωστόσο στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη καλλιεργούνταν η λογική ότι θα πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει λόγο στο περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ και ως το κόμμα με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη να μπορεί να συνδιαμορφώσει την πρόταση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο γραμμές

Αυτό ωστόσο που ακολούθησε της δήλωσης Κασσελάκη ήταν ένα έντονο παρασκήνιο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τα εμπειρότερα στελέχη του κόμματος να τάσσονται από τη πρώτη στιγμή υπερ του να προσυπογράψουν χωρίς αστερίσκους την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ για να μην χαθεί η ευκαιρία να δημιουργηθεί για πρώτη φορά ένα κοινό μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Εδώ και τώρα εκλογές. Κανένα ημίμετρο!» ανέφερε σε ανάρτησή της γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη δείχνοντας ότι βρίσκεται στην πλευρά εκείνων εντός του ΣΥΡΙΖΑ που αρνούνται να συντονιστούν με το ΠΑΣΟΚ διασπώντας ουσιαστικά τις δυνάμεις που μπορούν να συνεργαστούν για να λογοδοτήσει η κυβέρνηση για την τραγωδία των Τεμπών.

«Tο κίνημα της Θήβας»

Πάντως η εικόνα του Στέφανου Κασσελάκη να κάνει δήλωση μέσω κινητού τηλεφώνου και ενώ δεν έχει ακόμη ορκιστεί φαντάρος για ένα κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας και με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε οριακό σημείο από τις νέες αποκαλύψεις δεν ευχαρίστησε και πολλούς στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα η προτροπή του για προσφυγή σε εκλογές «με την παρουσία, διεθνών παρατηρητών» δεν έτυχε ευρείας αποδοχής ούτε στο ίδιο του κόμμα με πολλούς να τη χαρακτηρίζουν τουλάχιστον σπασμωδική, προκειμένου να «κάψει» το χαρτί που πέταξε στην πολιτική αρένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι για τους περισσότερους ήταν αναμενόμενη και η απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος πήρε μια ιδανική ευκαιρία από τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη για να τον χαρακτηρίσει υπονομευτή όχι μόνο της σταθερότητας της χώρας αλλά και του πολιτεύματος.

«Είναι αδιανόητο, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προσβάλλει τόσο βάναυσα την λαϊκή βούληση και να παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα» απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης στη δήλωση αμφισβήτησης από την πλευρά Κασσελάκη του αδιάβλητου των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ