ΣΥΡΙΖΑ για Παπαγγελόπουλο: Κατασκευασμένο κατηγορητήριο και προειλημμένες αποφάσεις -Το πόρισμα του κόμματος | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

ΣΥΡΙΖΑ για Παπαγγελόπουλο: Κατασκευασμένο κατηγορητήριο και προειλημμένες αποφάσεις -Το πόρισμα του κόμματος

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Δημήτρης Τσοβόλας
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Δημήτρης Τσοβόλας -Φωτογραφία: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο πόρισμά τους, στο κλείσιμο της προανακριτικής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αποδομήσουν όλες τις κατηγορίες οι οποίες αποδίδονται στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με βάση τα πορίσματα της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής.

Κάνουν λόγο για ακυρότητα της λειτουργίας της επιτροπής τόσο λόγω εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη, όσο και λόγω ακυρότητας -όπως αναφέρουν- της κλήσης του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου να παράσχει εξηγήσεις τον περασμένο Μάιο. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της ΝΔ που ζητά Ειδικό Δικαστήριο για τον Παπαγγελόπουλο.

Επίσης αναφέρουν ότι η επιτροπή ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει καταθέσει σε αυτή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, βασικός μηνυτής του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η πλειοψηφία της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ στην Προκαταρκτική θα προτείνει στη Βουλή την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου και η Ολομέλεια θα λάβει την απόφασή της εντός του Ιουλίου. Για να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα η πλειοψηφία της Επιτροπής δεν καλεί τον Αντώνη Σαμαρά στην Επιτροπή παρά το ότι είναι ο βασικός μηνυτής του πρ. αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης», αναφέρει το πόρισμα.

Όσον αφορά τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η παραπομπή του κ. Παπαγγελοπούλου στο Ειδικό Δικαστήριο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  μιλούν για μαγική εικόνα

«Εξαρχής, λοιπόν, γίνεται φανερό με την ανάγνωση της πρότασης των 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ότι οι αποδιδόμενες στον πρ. Αν. Υπουργό πράξεις συνιστούν ένα είδος "μαγικής εικόνας": Γίνεται λόγος για συμμετοχή σε πράξεις άγνωστες, που δεν κατονομάζονται, δεν περιγράφονται κατά χρόνο και τόπο, ούτε βέβαια ορίζεται ο φυσικός αυτουργός-δράστης.

Η ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής, παρά το πλήθος των διαδικαστικών ατοπημάτων στα οποία περιέπεσε δεν έχει κατορθώσει να εξατομικεύσει και να περιγράψει καμία αυτουργική πράξη. Είναι ευνόητο ότι ο ηθικός αυτουργός του "τίποτε", επίσης δεν διαπράττει ο ίδιος τίποτε αξιόποινο. Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία της ΝΔ αντιλαμβανόμενη την αδυναμία πραγμάτωσης  της  νομοτυπικής υπόστασης οποιουδήποτε από τα παρατιθέμενα στο κατηγορητήριο αδικήματα, επιλέγει μια νομική κατασκευή, ένα ιδιώνυμο αδίκημα ώστε να χωρέσει τα πάντα».

Μάλιστα, παρατίθενται και αποσπάσματα μαρτυρικών καταθέσεων από τα οποία προκύπτει, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η αδυναμία στοιχειοθέτησης οποιασδήποτε αντικειμενικής  ή υποκειμενικής υπόστασης των ερευνώμενων  αδικημάτων τα οποία φέρεται να τέλεσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Αναφερόμενοι  στο ηχητικό ντοκουμέντο που κατέθεσε στην επιτροπή ο Σάμπι Μιωνής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  κάνουν λόγο για παράνομα αποδεικτικά μέσα, ενώ καταλήγουν στο πόρισμά τους εκφράζοντας τιμή και σεβασμό, όπως αναφέρουν, προς τους προστατευόμενος μάρτυρες.

«Εμείς του ΣΥΡΙΖΑ θα θέλαμε να κλείσουμε το παρόν Πόρισμά μας εκφράζοντας την τιμή και τον σεβασμό μας προς τους προστατευόμενους μάρτυρες, σ’ αυτούς  τους ήρωες που κυνηγημένοι από τεράστια πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα επέμεναν μέχρι τέλους  στις καταθέσεις τους με κίνδυνο της ζωής των ιδίων και των οικείων τους», αναφέρουν.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η προανακριτική ξεκίνησε ως παρωδία κει κατέληξε σε φάρσα

Νωρίτερα, πηγές της Προανακριτικής ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν:

«Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ξεκίνησε ως παρωδία και κατέληξε σε φάρσα, μετατρέποντας μια επιτροπή του κοινοβουλίου σε κομματικό όργανο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με κατασκευασμένο κατηγορητήριο και προειλημμένες αποφάσεις η πλειοψηφία της Επιτροπής κατέθεσε το πόρισμα παραπομπής του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αγνοώντας αποκρύπτοντας βασικά στοιχεία και μαρτυρίες που θα φώτιζαν την υπόθεση .

1)    Παίρνουν απόφαση χωρίς να είναι στη διάθεση της Επιτροπής τα πορίσματα των δύο αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κ. κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή, οι οποίοι για μήνες πραγματοποίησαν έρευνα για τους χειρισμούς στο σκάνδαλο Νοβαρτις

2)    Δεν συνεδρίασε η Επιτροπή για να συζητήσει την απόφαση βόμβα του αμερικανικού δικαστηρίου για τη Novartis Hellas, όπου αποκαλύπτεται πλήρως το κύκλωμα διαφθοράς και ο επηρεασμός κυβερνητικών αξιωματούχων, κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά, για την διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων. Θυμιζουμε ότι στελέχη του τότε κυβερνητικού σχηματισμού, όπως οι κ. Λυτζέρης, Ευαγγελάτος και Αντωνίου, κατέθεσαν ότι η τιμολόγηση ήταν πολιτική απόφαση, με υπογραφή υπουργού.   

3)    Το κατηγορητήριο στηρίχθηκε σε μάρτυρες που αποδείχτηκε ότι οι καταθέσεις τους ήταν ψευδείς. Πανηγύριζαν μέσω διαρροών, μετά την κατάθεση Φρουζή ότι καταρρέει η σκευωρία. Επτά φορές κατέθεσε ο συγκεκριμένος ότι το πρόγραμμα exactly δεν ήταν πρόγραμμα δωροδοκίας. Το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται τέσσερις φορές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους Αμερικανούς ως πρόγραμμα διαφθοράς, γεγονός που επέσυρε τεράστια πρόστιμα ύψους 310 εκατ. Ευρώ. 

Η βασική μάρτυρας της πλειοψηφίας, Ελένη Ράικου αποδείχτηκε ότι οι ισχυρισμοί της ήταν ψευδείς ως προς τα πολιτικά πρόσωπα. Την διέψευσαν έγγραφα των Αμερικανών που απεστάλησαν στις ελληνικές αρχές. Επίσης αποκαλύφθηκε στην πορεία της διαδικασίας ότι ο σύζυγός της είχε δοσοληψίες με τη Νοβαρτις, καθώς βρέθηκαν καταθέσεις από την εταιρεία στον κοινό τους λογαριασμό.

Ο άλλος βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ο αντιεισαγγελέας Αγγελής, αποδείχτηκε ότι αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές, παρά το γεγονός ότι ακόμη και τα έγγραφα τα οποία είχε προσκομίσει ο ίδιος στην Επιτροπή της Βουλής έδειχναν ότι υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο, με βάση τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών. 

Μπροστά στο αδιέξοδο που βρέθηκαν στην υπόθεση της Novartis, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προχώρησαν στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, ανακαλύπτοντας ανάμειξη του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε διένεξη ιδιωτών επιχειρηματιών.  Έφεραν στο προσκήνιο τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου με όχημα τις καταθέσεις Μιωνή. Και εκεί όμως το έδαφος αποδείχθηκε σαθρό, αφού έφτασαν λόγω της διεύρυνσης όλες οι σχετικές δικογραφίες που εξέθεσαν τόσο τον μάρτυρα όσο και την πλειοψηφία της Επιτροπής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη και στη νέα διαδικασία, η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του κατηγορούμενου για την κλήση μαρτύρων, κλείνοντας άρον–άρον την υπόθεση».

Το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική Παπαγγελόπουλοιυ

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παπαγγελόπουλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ