Συγκρότηση προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο και Novartis: Πώς ακριβώς θα γίνει η διαδικασία, βήμα βήμα - iefimerida.gr

Συγκρότηση προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο και Novartis: Πώς ακριβώς θα γίνει η διαδικασία, βήμα βήμα

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κάθετε σκεπτικός σε έδρανο της Βουλής
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος / Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντός των επόμενων 15 ημερών αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, σε ειδική ημερήσια διάταξη, η πρόταση δίωξης κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η οποία κατατέθηκε από 30 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι βουλευτές που κατέθεσαν την πρόταση δίωξης μπορούν να προτείνουν την ανάθεση του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και την αξιολόγηση της βασιμότητάς τους σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο. Το γνωμοδοτικό συμβούλιο συγκροτείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς εφετών, οι οποίοι κληρώνονται σε δημόσια συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής. Τη σύσταση γνωμοδοτικού συμβουλίου έχουν δικαίωμα να ζητήσουν οι βουλευτές οποιουδήποτε κόμματος. Το αίτημα κατατίθεται γραπτώς από τουλάχιστον 30 βουλευτές, μέσα σε επτά ημέρες από την ανακοίνωση της πρότασης άσκησης δίωξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, το ενδεχόμενο κατάθεσης αιτήματος για τη σύσταση γνωμοδοτικού συμβουλίου δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, δεδομένου πως στο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις έως τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες. Ως εκ τούτου, το επικρατέστερο σενάριο είναι ο Πρόεδρος της Βουλής να εγγράψει την πρόταση δίωξης κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε ειδική ημερήσια διάταξη, προκειμένου να συζητηθεί εντός 15 ημερών από την κατάθεση της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει τις απόψεις του στους βουλευτές, εφόσον η Βουλή το επιτρέψει. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει δικαίωμα να υποβάλει γραπτό υπόμνημα, το οποία καταχωρίζεται στα πρακτικά. Για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία και η απόφαση λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

Αν η Βουλή αποφασίσει προκαταρκτική εξέταση, ορίζει δωδεκαμελή επιτροπή για τη διενέργειά της. Ο αριθμός των μελών της επιτροπής αυξάνεται προκειμένου να εκπροσωπούνται με ένα τουλάχιστον μέλος και κατ’ αναλογία της δύναμής τους όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λεγόμενη προανακριτική επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών όταν αυτός διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Μπορεί επίσης να αναθέτει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή εφετών ειδικότερες πράξεις σχετικές με το αντικείμενο της εξέτασης.

Σε περίπτωση που η Βουλή αποφασίσει προκαταρκτική εξέταση για τα πεπραγμένα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, τότε ο τέως αναπληρωτής υπουργός θα κληθεί ενώπιον της επιτροπής να δώσει εξηγήσεις.

Συζήτηση του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής

Το πόρισμα της επιτροπής, το οποίο διανέμεται στους βουλευτές μέσα σε 10 ημέρες από τη κατάθεσή του, πρέπει να είναι αιτιολογημένο και σαφές σε ό,τι αφορά την πρόταση για την άσκηση ή μη της ποινικής δίωξης. Αιτιολογημένη πρέπει να είναι και η πρόταση της τυχόν μειοψηφίας, η οποία καταχωρίζεται σε χωριστό κεφάλαιο του ίδιου πορίσματος.

Μέσα σε πέντε ημέρες από τη διανομή του πορίσματος καταρτίζεται ειδική ημερήσια διάταξη της ολομέλειας της Βουλής. Η συζήτηση αρχίζει το αργότερο σε 15 ημέρες από την κοινοποίηση της ειδικής ημερήσιας διάταξης και αμέσως μετά τη λήξη της διεξάγεται μυστική ψηφοφορία. Η ψηφοφορία διεξάγεται για την πρόταση της προανακριτικής επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη, ενώ η απόφαση και πάλι λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι γίνεται σε περίπτωση απόφασης για άσκηση δίωξης

Αν η Βουλή αποφασίσει την άσκηση δίωξης, προχωρεί στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο περί ευθύνης υπουργών.

Η κλήρωση των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου γίνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής ενώπιον της ολομέλειας. Τα ονόματα των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, που μπορούν να μετέχουν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου και Δικαστικού Συμβουλίου, αποστέλλονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ