«Πνεύμονας» πρασίνου 80 στρεμμάτων -Εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ από την μεταφορά 9 υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ - iefimerida.gr

«Πνεύμονας» πρασίνου 80 στρεμμάτων -Εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ από την μεταφορά 9 υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

Παρουσίαση του σχεδίου αξιοποίησης του οικοπέδου της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Παρουσίαση του σχεδίου αξιοποίησης του οικοπέδου της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη / Φωτογραφία: INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις εγκαταστάσεις της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού, παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την αξιοποίηση του χώρου. Eκεί θα μετεγκατασταθούν εννέα υπουργεία και θα γίνει πάρκο που θα μετονομαστεί σε «Αντρέας Λεντάκης», από το όνομα του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και πρώην δημάρχου Υμηττού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η παρέμβαση θα απελευθερώσει κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες, δημιουργώντας ένα πάρκο 80 στρεμμάτων κάτι που αποτελούσε εδώ και δεκαετίες αίτημα των κατοίκων. Παράλληλα θα εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών βάσει των μισθωμάτων που πληρώνει σήμερα το δημόσιο σε 7 έως 8 χρόνια», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στον Υμηττό.

Στις εγκαταστάσεις σχεδιάζεται η δημιουργία «κυβερνητικού πάρκου» με στόχο ως το 2026 να έχουν μεταφερθεί εκεί συνολικά εννέα υπουργεία που τώρα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι επικεφαλής των εννέα Υπουργείων που θα μεταφερθούν στο νέο πάρκο, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι μια σπουδαία ημέρα για τον δήμο Υμηττού -Δάφνης καθώς ανακοινώνουμε την έναρξη ενός εξαιρετικά φιλόδοξου σχεδίου αστικής ανάπλασης. Ενός σχεδίου τόσο προφανούς που το μόνο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι γιατί δεν το σκέφτηκε κάποιος νωρίτερα» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση για την αξιοποίηση του χώρου στο συγκρότημα των εγκαταστάσεων των εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού.

«Είναι ένας χώρος 170 στρεμμάτων στο κέντρο του δήμου, περίκλειστος στον οποίο σήμερα απασχολούνται λίγο παραπάνω από 300 άτομα. Μια βιομηχανική παραγωγή η οποία δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται εντός αστικού ιστού. Και ταυτόχρονα μια δημόσια διοίκηση η οποία εξακολουθεί να καταλαμβάνει δεκάδες νοικιασμένα κτήρια για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της στο κέντρο της Αθήνας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Προσφέρεται λοιπόν στην λογική της δημιουργίας αυτού του νέου κυβερνητικού πάρκου μια μοναδική ευκαιρία, μιας σημαντικής αστικής ανάπλασης η οποία από τη μία θα αλλάξει ουσιαστικά την όψη της πόλης και από την άλλη θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες να λειτουργήσει καλύτερα η δημόσια διοίκηση, σε καινούργια κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ πιο φιλικά στους εργαζόμενους».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία ενός καινούργιου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. «Μας δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε 120 στρέμματα, 80 στρέμματα σε πάρκα και 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους στους πολίτες της Δάφνης και του Υμηττού» είπε.

Σύμφωνα με το πλάνο θα μεταστεγαστούν όλες οι υπηρεσίες των υπουργείων, σε μία κίνηση που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα θα αναπλαστεί πλήρως η περιοχή στον Υμηττό και που μέσα στην επόμενη πενταετία θα φιλοξενήσει τις υπηρεσίες από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Αγροτική Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και τα 9 υπουργεία φιλοξενούνται σε κτίρια που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

Δείτε την εκδήλωση στον Υμηττό:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι,

Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τον Δήμο Υμηττού-Δάφνης, καθώς ανακοινώνουμε την έναρξη ενός εξαιρετικά φιλόδοξου σχεδίου αστικής ανάπλασης. Ενός σχεδίου, κατά την άποψή μου, τόσο προφανούς που το μόνο ερώτημα το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι γιατί δεν το σκέφτηκε κάποιος νωρίτερα.

Προσέξτε να δείτε ποια κατάσταση κληρονόμησε αυτή η Κυβέρνηση. Ένας χώρος 170 στρεμμάτων στο κέντρο ουσιαστικά του Δήμου, περίκλειστος, στον οποίο σήμερα απασχολούνται λίγο παραπάνω από 300 άτομα. Μια βιομηχανική παραγωγή η οποία δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται εντός αστικού ιστού. Ταυτόχρονα, μια δημόσια διοίκηση η οποία εξακολουθεί να καταλαμβάνει δεκάδες νοικιασμένα κτίρια για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της στο κέντρο της Αθήνας.

Προσφέρεται, λοιπόν, στη λογική της δημιουργίας αυτού του νέου κυβερνητικού πάρκου, μια μοναδική ευκαιρία μιας σημαντικής αστικής ανάπλασης η οποία από τη μια θα αλλάξει ουσιαστικά την όψη της πόλης και από την άλλη θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για να λειτουργήσει καλύτερα η δημόσια διοίκηση σε καινούργια κτίρια, φιλικά προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ πιο φιλικά προς τους εργαζόμενους.
5274624

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σχέδιο το οποίο έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία ενός καινούργιου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Όπως ανέφερε και ο αναπληρωτής Υπουργός, η κάλυψη είναι εξαιρετικά χαμηλή για τα δεδομένα ενός ουσιαστικά μητροπολιτικού χώρου, μεικτού χώρου στο κέντρο μιας πόλης, και ταυτόχρονα μας δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε 120 στρέμματα, 80 στρέμματα σε πάρκο, 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους στους πολίτες της Δάφνης και του Υμηττού.

Βρισκόμαστε τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε σταθμό Μετρό. Η δυνατότητα του χώρου αυτού να φιλοξενήσει 9 Υπουργεία θα οδηγήσει νομοτελειακά και στην οικονομική αναβάθμιση της περιοχής. Ταυτόχρονα, θα απελευθερωθούν πολλά ακίνητα στο κέντρο της πόλης, τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς, τονώνοντας με αυτόν τον τρόπο συνολικά και την κτηματαγορά της Αττικής. Αρκεί να δείτε το παράδειγμα του παλιού Υπουργείου Παιδείας, το οποίο όταν έφυγε από το κτίριο της Μητροπόλεως, μετετράπη σε ένα υπερσύγχρονο ξενοδοχείο. Το ίδιο ακριβώς θα μπορέσει να συμβεί και με μια σειρά από σημαντικά εμβληματικά κτίρια στο κέντρο της πόλης: αυτά τα κτίρια τα οποία είναι ιδιόκτητα κτίρια του Δημοσίου θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν προς όφελος του Δημοσίου, ενώ τα κτίρια τα οποία είναι νοικιασμένα θα μπορέσουν να αποδοθούν σε άλλες χρήσεις.

Η συνολική εξοικονόμηση πόρων όμως -και συγκρατήστε το παρακαλώ αυτό- σε ορίζοντα 30ετίας ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε και ο Αναπληρωτής Υπουργός, το σχέδιο αυτό θα εκπονηθεί με τη μορφή της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και εκτιμούμε ότι, εφόσον τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε θέσει (το 2025 -το αργότερο του 2026), όμως τμήματα του χώρου θα μπορούν να αποδίδονται στην τοπική κοινωνία και πολύ νωρίτερα.
5274644

Κλείνοντας, κύριε Δήμαρχε, επιτρέψτε μου να κάνω μια αναφορά σε μια κουβέντα που μου είπατε όταν μπήκα στο χώρο ότι, ήδη, τα παιδιά του Δήμου σας, σας ρωτούν πότε θα μπορέσουν να κάνουν ποδήλατο εντός αυτού του χώρου. Η απάντηση είναι σύντομα και βέβαια η ονομασία του χώρου αυτού, ως «κυβερνητικό πάρκο», σκεφτόμουν καθώς άκουγα τις ομιλίες σας ότι ίσως αδικεί πραγματικά το χαρακτήρα του. Διότι, ναι μεν είναι μια ευκαιρία να συγκεντρώσουμε στο χώρο αυτό μια σειρά από κυβερνητικές υπηρεσίες, πάνω από όλα όμως, θα είναι ένα πάρκο, ένας χώρος αναψυχής για τους δημότες του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προτείνω να ονομαστεί «Ανδρέας Λεντάκης»

Και ίσως, λοιπόν (αλλά αυτή η απόφαση θα είναι μια απόφαση που θα ήθελα να την πάρετε εσείς στο δημοτικό σας συμβούλιο), σκεφτόμουν ότι η πιο σωστή ονομασία αυτού του χώρου θα ήταν κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» για να τιμήσουμε τη μνήμη μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας, ο οποίος είχε τις ρίζες του εδώ στον Δήμο, διετέλεσε Δήμαρχος Υμηττού και άλλαξε την όψη της πόλης και για να κάνουμε με αυτόν τον τρόπο και τη σύνδεση μεταξύ ενός σχεδίου το οποίο έχει χαρακτηριστικά εθνικά, αλλά ταυτόχρονα και χαρακτηριστικά τοπικά. Η απόφαση, όμως, τελικά, της ονοματοδοσίας θα είναι μια απόφαση την οποία θα πάρετε εσείς, καθώς ο χώρος αυτός είναι ένας χώρος ο οποίος πρωτίστως αφορά εσάς.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικές αστικές αναπλάσεις, ξεκινώντας προφανώς με το σημαντικότατο έργο του Ελληνικού, προχωρώντας στην αξιοποίηση των χώρων στο πάρκο, στο Τατόι, τη μεταστέγαση των φυλακών Κορυδαλλού, τον παλιό βιομηχανικό χώρο της «ΧΡΩΠΕΙ», ο οποίος θα μετατραπεί σε πάρκο τεχνολογίας, την απόδοση στον Δήμο Αγίων Αναργύρων του παλιού χώρου στάθμευσης τρένων. Έρχεται, λοιπόν, να προστεθεί σε αυτόν τον κύκλο των σημαντικών αστικών αναπλάσεων και η σημερινή μας παρέμβαση με τη δημιουργία αυτού του νέου, μεικτού χώρου στον οποίον θα στεγαστούν 9 Υπουργεία και πολλές σημαντικές κυβερνητικές υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργεί και ένας σημαντικός χώρος αναψυχής και πρασίνου για τους δημότες του Δήμου Δάφνης και Υμηττού, αλλά και για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αθήνας.
5274639

Εύχομαι και ελπίζω και είμαι σίγουρος το έργο αυτό να προχωρήσει με την ταχύτητα που του αρμόζει έτσι ώστε σύντομα να μπορούμε να είμαστε μάρτυρες των πρώτων εργασιών, καταρχάς μεταγκατάστασης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Λαύριο και στη συνέχεια της αξιοποίησης αυτού του πραγματικά μοναδικού, αυτού του πανέμορφου χώρου ο οποίος μέσα στα επόμενα χρόνια θα αλλάξει εντελώς μορφή προς όφελος πρωτίστως των δημοτών του Δήμου σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σας ευχαριστώ πολύ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ