Πρ. Παυλόπουλος: Εθνικός στόχος ο επαναπατρισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα - iefimerida.gr

Πρ. Παυλόπουλος: Εθνικός στόχος ο επαναπατρισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα

Από αριστερά: ημήτρης Παντερμαλής, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Προκόπης Παυλόπουλος, Λίνα Μενδώνη
Πρ. Παυλόπουλος: Εθνικός στόχος ο επαναπατρισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα -Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εθνικό στόχο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, κατά την παρουσίαση των Πρακτικών της διεθνούς ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, καθώς και την πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για την πρωτοβουλία της έκδοσης αυτής, υπογραμμίζοντας ότι «η ως άνω ημερίδα είναι ένας πραγματικός σταθμός στην τεκμηρίωση και διεθνοποίηση του όλου κοινού μας αγώνα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ήτοι για την επίτευξη ενός εθνικού, κυριολεκτικώς, στόχου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στα όσα είχε επισημάνει κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης ημερίδας τον Απρίλιο του 2019, επανέλαβε ότι η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δίκαιο αίτημα και πρόσθεσε ότι η αιτία για την οποία αγωνιζόμαστε είναι θεσμικώς δίκαιη και ηθικώς επιβεβλημένη, στο όνομα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Υποστήριξε, επίσης, ότι «δικαίως η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη του έτους “ Μελίνα Μερκούρη”, αν αναλογισθούμε τον κορυφαίο ρόλο της Μελίνας στον αγώνα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος-Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος-Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παράλληλα, τόνισε, ότι μεταξύ των μνημείων της ελληνικής αρχαιότητας, που συνθέτουν τον πυρήνα της όλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κορυφαία θέση κατέχει ο Παρθενώνας. «Και τούτο διότι, κατά κοινή πλέον ομολογία, ο Παρθενώνας συμβολίζει, με ανεπανάληπτο μάλιστα τρόπο, την αφετηρία και την κοιτίδα του εν γένει δυτικού πολιτισμού, συγκεκριμένα δε, την αφετηρία και την κοιτίδα τόσο των πνευματικών μας καταβολών, όσο και των θεσμικών πυλώνων της Δημοκρατίας μας» πρόσθεσε.

Ακολούθως, εξήγησε, ότι πριν απ' όλα είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν, δικαιωματικώς και πολιτισμικώς, στον Παρθενώνα και στα Μνημεία του. Και τούτο διότι χωρίς τα Γλυπτά αυτά ο Παρθενώνας, βαριά λαβωμένος από μιαν ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού και λεηλασίας του Έλγιν, που καλύπτεται εδώ και πάνω από δύο αιώνες εκ μέρους του Βρετανικού Μουσείου υπό την λεοντή μιας, δήθεν, «αρχαιολατρίας», η οποία πλήττει ευθέως την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, δεν μπορεί να συμβολίσει και, επέκεινα, να εκπέμψει προς την Ανθρωπότητα το αιώνιο, αειθαλές και μοναδικό πολιτισμικό μήνυμα που του αναλογεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι το αίτημά μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε, ήδη από το 1943, έναν «απρόσμενο» σύμμαχο στο πρόσωπο του Λόρδου Kenneth Clark, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων Ιστορικών Τέχνης του 20ου αιώνα, κυρίως ως συγγραφέας έργων για την σημειολογία της Ευρωπαϊκής Γλυπτικής, καθώς και για τους Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μποτιτσέλι και Πιέρο ντέλλα Φραντσέσκα και επισήμανε ότι με βάση αυτό το παράδειγμα μπορεί κανείς να κρίνει πόση ευγένεια ψυχής και πολιτιστικού ήθους εκπροσωπεί, εν ονόματι της παράδοσης της Μεγάλης Βρετανίας, ο Kenneth Clark, εκφράζοντας έτσι και τον σεβασμό του στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και στις ρίζες του Πολιτισμού μας.

ΠτΔ: Μίζερη και ανάξια η στάση του Βρετανικού Μουσείου

«Και πόσο «μίζερη» και εντελώς ανάξια της ως άνω παράδοσης της Μεγάλης Βρετανίας είναι η στάση των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου σήμερα, οι οποίοι, κατ' αποτέλεσμα, αναδεικνύονται αφενός κατώτεροι των περιστάσεων ως προς την υπεράσπιση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του κοινού μας Πολιτισμού. Και, αφετέρου, αμετανόητοι συνεργοί του εγκληματικού πολιτιστικού ανοσιουργήματος του Έλγιν» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Η εκδήλωση εγκαινιάζει ουσιαστικά τις δράσεις για το έτος Μελίνας Μερκούρη 2020, όπως έχει κηρυχτεί το τρέχον με αφορμή την επέτειο από τα 100 χρόνια της γέννησης της σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού, αγωνίστριας και πολιτικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παντερμαλής: «Ελπίζω να δω τα μάρμαρα πίσω στην Αθήνα πριν πεθάνω»

«Ελπίζω να δω τα μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ». Με αυτά τα λόγια της αείμνηστης Μελίνας, που θύμισε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής στον χαιρετισμό του, αλλά και με ένα βίντεο που έγινε με τη μέριμνα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη σχετικά με τη δράση της στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ξεκίνησε η εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος.

Από αριστερά: Δημήτρης Παντερμαλής, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Προκόπης Παυλόπουλος, Λίνα Μενδώνη
Από αριστερά: Δημήτρης Παντερμαλής, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Προκόπης Παυλόπουλος, Λίνα Μενδώνη

Μενδώνη: Το ελληνικό κράτος δεν θα αναγνωρίσει ποτέ δικαιώματα επί των Γλυπτών

«Η θέση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν εξαρχής και παραμένει εθνική, ομόφωνη, ομόθυμη, αμετάβλητη και σαφής. Από νομικής πλευράς, η βίαιη και καταστροφική απόσπαση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το μνημείο και η απομάκρυνσή τους από το φυσικό και εννοιολογικό τους περιβάλλον αντέβαινε στους ισχύοντες νόμους, το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τα χρηστά ήθη της εποχής που συντελέστηκε. Και σήμερα, άλλωστε, εξακολουθεί να αντίκειται στο εθνικό και διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, καθώς και στις κοινώς αποδεκτές αρχές και αντιλήψεις για την προστασία και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως εκ τούτου, το ελληνικό κράτος δεν δύναται και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει στο Βρετανικό Μουσείο οποιοδήποτε δικαίωμα ιδιοκτησίας, κατοχής, νομής και εκμετάλλευσης επί των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το ελληνικό κράτος υποχρεούται συνταγματικά και νομιμοποιείται ηθικά να αξιώνει και να επιδιώκει με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο την οριστική, μόνιμη και αμετάκλητη επιστροφή τους προς επανόρθωση του δικαίου και της ηθικής τάξης, αλλά και αποκατάσταση της ακεραιότητας του μνημείου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η υπ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη -Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Η υπ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη -Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Διεκδικούμε το δικαίωμα που μας ανήκει

«Η Ελλάδα διεκδικεί ένα δικαίωμα που της ανήκει: τη δυνατότητα να προσφέρει στην ανθρωπότητα το θαύμα του μοναδικού αυτού μνημείου στην ολότητά του. Διεκδικεί την ηθική αποκατάσταση, την τάξη και το δίκαιο. Στην πρόσφατη συνάντησή μου με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Audrey Azoulay στο Παρίσι πριν από μια εβδομάδα είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί της για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα και με χαρά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την υποστήριξη από μέρους της και μια σειρά από δράσεις που δρομολογούμε για τις οποίες θα μπορώ να σας ενημερώσω σύντομα», σημείωσε από την πλευρά της η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO.

Η πρέσβειρα καλής θελήσεως της Unesco Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Η πρέσβειρα καλής θελήσεως της Unesco Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Η ημερίδα αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Τα λόγια φεύγουν, αλλά τα γραπτά μένουν. Η δημοσίευση των πρακτικών είναι πολύ σημαντική. Δεν μπορούσαμε να τιμήσουμε με καλύτερο τρόπο τη Μελίνα Μερκούρη, το όραμα της οποίας είναι σήμερα πιο ζωντανό από ποτέ», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η δρ. Christiane Tytgat, ιστορικός - αρχαιολόγος, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (IARPS). «Όποιος αγαπά την Ελλάδα και τη Δημοκρατία -ο Παρθενώνας είναι σύμβολο της Δημοκρατίας- πρέπει να μάχεται για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Φειδία […] Δεν μπορεί η Μεγάλη Βρετανία σήμερα να μην υποδέχεται την κραυγή όλου του κόσμου ότι θέλουν τα Γλυπτά κοντά στον ναό της θεάς. Στην Αγγλία πολλοί σήμερα μάχονται μαζί μας. Πρέπει να τους βοηθήσουμε κι έτσι ελπίζω ότι σύντομα τα αστέρια του ουρανού της Ελλάδας θα ξαναδούν τα μάρμαρα της θεάς δίπλα στον Ιερό Βράχο», τόνισε ο καθηγητής Louis Godart, ακαδημαϊκός, τέως πρόεδρος της IARPS.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ