Η αποπομπή της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην Αθήνα.
Τις τελευταίες πέντε ημέρες ήταν το πιο καυτό θέμα συζήτησης σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία καθώς έφταναν μηνύματα δυσαρέσκειας από την Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα ήταν πολύ προσεκτική και φρόντισε με κάθε τρόπο να τηρήσει αποστάσεις ασφαλείας από τα όσα διαδραματίζονταν στο εσωτερικό της αμερικανικής διπλωματίας και μία διαμάχη που έχει πολιτικές σκοπιμότητες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Τι άλλαξε στις σχέσεις της Γκίλφοϊλ με την κυβέρνηση μετά τα δημοσιεύματα της WSJ
Από την πρώτη στιγμή που έφτασε η κα Γκίλφοϊλ στην Ελλάδα τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης επιδίωξαν ή απέκτησαν επαφή με τη δραστήρια κα Γκίλφοϊλ, η οποία κατά τη θητεία της είχε ενεργό ρόλο στην άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και συνέβαλε σε ενεργειακά έργα που αφορούν την Ελλάδα και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής και εν μέρει εξωτερικής πολιτικής.
Τα πρώτα σύννεφα προέκυψαν μετά τα δημοσιεύματα της Wall Street Journal για την κ. Γκίλφοϊλ που μετέφεραν διάλογό της με Έλληνες αξιωματούχους στον οποίο φερόταν να απειλεί την κυβέρνηση και να επικαλείται τη δυνατότητα των ΗΠΑ να προκαλέσουν κυβερνητική αστάθεια. Άμεσα διαψεύστηκαν κατηγορηματικά και από την Αμερικανίδα πρέσβη και από την ελληνική κυβέρνηση και όσους αναφέρονταν στα δημοσιεύματα. Αυτή η διάψευση φαίνεται πως ήταν αρκετή και για την Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στήριξε δημόσια την κ. Γκιλφόιλ. «Αρκεί να πω ότι η πρεσβεία μας εδώ κάνει εξαιρετική δουλειά. Η πρέσβης μας έχει υπάρξει μια ισχυρή πρέσβης εδώ», απάντησε.
Το μήνυμα της Γκίλφοϊλ για τα 100.000 δολάρια και η αντίδραση του Μάρκο Ρούμπιο
Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ένα νέο δημοσίευμα της WSJ ανέτρεψε τα δεδομένα. Η εφημερίδα λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδος, δημοσίευσε διαδικτυακά ένα νέο ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο φέρεται να ζητούσε από τον επιχειρηματία και δωρητή του Τραμπ Έρικ Ντίτερς 100.000 δολάρια ώστε να αποπληρώσει οφειλή της στην American Express. Το συγκεκριμένο μήνυμα χρονολογείται στις 3 Ιουλίου 2025. Την επόμενη μέρα, κατά την αναχώρησή του από την Ελλάδα ο κ. Ρούμπιο έδειξε ενοχλημένος όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει το δημοσίευμα. Είπε ότι δεν είχε εξετάσει τα στοιχεία και σχολίασε ότι θα χειριστεί το θέμα «κατάλληλα».
Το παρασκήνιο της αποχώρησης Γκιλφόιλ από την Αθήνα -Τι γνώριζαν στην ελληνική κυβέρνηση
Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για την παρουσία της κ. Γκιλφόιλ στην Αθήνα ως πρέσβης. Ήδη από το πρωί της Παρασκευής υπήρχαν πληροφορίες πως το κλίμα στο Λευκό Οίκο ήταν βαρύ και σύντομα η εικόνα αυτή μεταφέρθηκε και σε πηγές της ελληνικής κυβέρνησης. Το Σάββατο, σε ορισμένους κύκλους που έχουν ανοιχτή γραμμή με την Ουάσιγκτον επικρατούσε βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και θα ξεκινήσει η αναζήτηση νέου επικεφαλής για την πρεσβεία της Αθήνας. «Υπήρχε η εικόνα ότι κάτι τρέχει», σύμφωνα με μία πηγή, ωστόσο στην Αθήνα όλοι φρόντισαν να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας και όταν ρωτούσαν κυβερνητικά στελέχη για τις εξελίξεις τόνιζαν πως «είναι εσωτερικό θέμα των ΗΠΑ». Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πάνω από πρόσωπα, έχουν δική τους δυναμική και ισχυρές πολιτικές, αμυντικές, ενεργειακές και διπλωματικές «ρίζες». Το κλίμα απέδωσε και η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πριν από τις ανακοινώσεις από την Ουάσιγκτον. «Εμείς συνεχίζουμε και έχουμε συνεργασία, την υψηλότερη δυνατή συνεργασία, με τον στρατηγικό μας σύμμαχο που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης στη Ναυτεμπορική.