Politico: Το ευρωομόλογο, η πρόταση Σολτς και οι εναλλακτικές λύσεις για τον κορωνοϊο ενόψει Eurogroup - iefimerida.gr

Politico: Το ευρωομόλογο, η πρόταση Σολτς και οι εναλλακτικές λύσεις για τον κορωνοϊο ενόψει Eurogroup

Η Σύνοδος Κορυφής
Με τηλεδιάσκεψη έγινε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής /Φωτογραφία: Ian Langsdon, Pool via AP

Για τα καλά έχουν επιστρέψει οι συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση χειρίζεται την κρίση, με αφορμή τη διαμάχη για έκδοση ή όχι ευρωομολόγου.

Το κοινό αίτημα εννέα κρατών-μελών για έκδοση κορωνομόλογου, το οποίο απορρίφθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ,«άναψε» για τα καλά τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους τρόπους με τους οποίους τα κράτη-μέλη χειρίζονται τις εκάστοτε κρίσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης: Η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο

Μπορεί το αίτημα Ιταλίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας και άλλων πέντε χωρών να απορρίφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου, όμως η συζήτηση επανέρχεται στο τραπέζι ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός άλλωστε, ήταν σαφής στο μήνυμά του μετά την τελευταία Σύνοδο: «Ο Κορωνοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών. […] Εδώ δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Το 2020 δεν είναι 2010…Δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες. Αυτά δεν αρκούν», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, λέγοντας ότι προσυπογράφει τα λόγια του Ζακ Ντελόρ και προειδοποίησε πως σε αυτή τη συγκυρία «η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο».

Το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα

Το Politico κάνει, σήμερα, αναφορά στο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» με το οποίο υποστηρίζει ότι η έκδοση ευρωομόλογου είναι η λύση για την Ευρωπαϊκή Ένωση τη συγκεκριμένη στιγμή κατηγορώντας, παράλληλα, τη Γερμανία ότι έχει μολύνει « το εθνικό της ακροατήριο εδώ και χρόνια, από τον ιό του σοβινισμού». Ο τέως Πρωθυπουργός σημειώνει, επίσης, ότι αν η Γερμανία και η Ολλανδία επιμείνουν στην αρνητική τους στάση τότε οι εννέα χώρες που συνυπέγραψαν την επιστολή μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση δικού τους ομολόγου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο άρθρο του το politico κάνει, επίσης, εκτενή αναφορά και στην εναλλακτική πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως σημειώνει, είναι παρόμοια με αυτό που πρότεινε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. «Αν το πρόβλημα είναι ο συμβολισμός του ευρωομολόγου, λύσεις υπάρχουν. Πάντα υπάρχουν τεχνικές εναλλακτικές με το ίδιο αποτέλεσμα αλλά με διαφορετικό όνομα. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συμφωνηθεί η έκδοση ενός μεγάλου ομολόγου του EMΣ. Ο ΕΜΣ έχει την πιστοληπτική δυνατότητα να δανείζεται με εξαιρετικούς όρους, ένα μεγάλο αλλά απαραίτητο ποσό κεφαλαίων -ισοδύναμο, για παράδειγμα, του ποσού που συμφώνησαν οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί για την προστασία της οικονομίας των ΗΠΑ. Βάσει αυτού του ομόλογου, ο ΕΜΣ θα μπορούσε στη συνέχεια να δημιουργήσει ανοιχτή πιστοληπτική γραμμή προς τα κράτη μέλη, χωρίς άλλη προϋπόθεση πέραν του να αξιοποιηθούν στην αντιμετώπιση των κρίσεων στην υγεία και την οικονομία», αναφέρει στο άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας.

Η εναλλακτική πρόταση Σολτς

Σύμφωνα με το politico η εναλλακτική αυτή πρόταση μοιάζει πιο προσιτή σε πολλές χώρες του Βορρά και είναι ίδια με αυτήν του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς ως τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του την Πέμπτη, επανέλαβε την πρότασή του για έναν συγκερασμό της πρότασης της Κομισιόν για την ανεργία, ένα δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μία πίστωση από το ΕΜΣ.

Θετικός ο Ρέγκλινγκ

Σε ένα τέτοιο σχέδιο αναφέρεται και ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ σε σημερινό του άρθρο στο οποίο σημειώνει ότι φέτος, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να εκδηλωθεί μέσω της χρηματοδότησης από υφιστάμενους θεσμούς της ΕΕ, όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του ΕSM, καθώς θεωρεί οι προτάσεις για τη δημιουργία νέων θεσμών χρειάζονται χρόνο.

Το Eurogroup της Τρίτης θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Σύμφωνα με όσα είπε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σήμερα στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ μπορεί να υπάρξει και εναλλακτική λύση χωρίς το ευρωομόλογο. Σημειώνεται, πάντως, ότι ήδη ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε χαρακτήρισε θετική την πρόταση της Κομισιόν για αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο πεδίο της ανεργίας, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ