Πιο αυστηρά στο εξής τα μέτρα για μετανάστες -Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά και φωνάζει

Αυστηρότερα μέτρα για το μεταναστευτικό ετοιμάζει η κυβέρνηση / Φωτογραφία: Intime ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό, καθώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι το πιο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση, στα πρώτα της βήματα.

Δεν είναι μόνο οι κοινωνικές αντιδράσεις που το πιστοποιούν, όπως έδειξαν οι προχθεσινές οργισμένες και βίαιες αντιδράσεις των κατοίκων στα Βρασνά του νομού Θεσσαλονίκης. Είναι και η αδυναμία της Ευρώπης να διατυπώσει μια συνεκτική πολιτική καταμερισμού των προσφύγων στις χώρες της Ένωσης, που κάνει την εξεύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης εξαιρετικά πολύπλοκη.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και την οξύτατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλαμβάνει, με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ακόμα και για το χάος της Μόριας. Ένα στρατόπεδο-ντροπή για την πολιτισμένη Ευρώπη, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε σε σημείο «υπερκορεσμού» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και που επιχειρείται τώρα να χρεωθεί στη νέα κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας υποστεί σφοδρή κριτική τόσο από την Κομισιόν όσο και από τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αδυναμία της να ανταποκριθεί έστω και στοιχειωδώς στο μεταναστευτικό, αλλά και έχοντας υποστεί δριμύτατη κριτική επί 4 συνεχή χρόνια από τα διεθνή ΜΜΕ για το χάος της Μόριας, επιχειρεί να πάρει τη «ρεβάνς» από τη Νέα Δημοκρατία και την κατηγορεί ταυτόχρονα και για αναποτελεσματικότητα και για ακροδεξιές πολιτικές τύπου Ορμπαν.

Χαρακτηριστική της έντασης της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρίτση, που έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει εμμέσως την κυβέρνηση ακόμα και για το τραγικό ναυάγιο στην Κω. Όταν σκάφος του Λιμενικού, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, συγκρούστηκε με σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, με αποτέλεσμα ένα παιδί 3 ετών να πνιγεί.

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τις συνθήκες του θανατηφόρου περιστατικού», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης, για να του απαντήσει ο Στέλιος Πέτσας: «Ο ανθρωπισμός του ελληνικού λαού και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του Λιμενικού που σώζουν χιλιάδες ζωές και αγκαλιάζουν κατατρεγμένους ανθρώπους αποδεικνύονται κάθε μέρα στην πράξη. Ας μην τους κουνά κανείς το δάχτυλο. Ιδίως ο κ. Τσίπρας που γιγάντωσε με την πολιτική του το πρόβλημα».

Κλειδί οι επαναπροωθήσεις

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ όμως να κατατάξει την κυβέρνηση στην κατηγορία των ακροδεξιών κυβερνήσεων τύπου Ορμπαν και Σαλβίνι, που έχουν κάνει σημαία τους τη μη αποδοχή των προσφύγων-μεταναστών, δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως και στο υπουργείο Άμυνας, που συνεργάζονται στενά ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των συνεχών ροών προσφύγων και μεταναστών από τα παραλία της Μικράς Ασίας -ανάλογα με τις ορέξεις και τις γεωπολιτικές επιδιώξεις του Ερντογάν- γνωρίζουν ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά και ότι η ελληνική κοινωνία απαιτεί αποτελεσματικότητα.

Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπει παράλληλες δράσεις. Στο εξωτερικό και στο επίπεδο της ΕΕ η πρωτοβουλία ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για μια πιο αλληλέγγυα πολιτική κατανομής των προσφύγων. Και για μια αναθεώρηση της πολιτικής του Δουβλίνου, που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής. Μέχρι στιγμής, οι εταίροι δεν δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ταυτόχρονα όμως, προωθείται μια ριζική ανατροπή της πολιτικής αντιμετώπισης των προσφύγων-μεταναστών, έτσι όπως ίσχυε επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Κλειδί είναι οι επαναπροωθήσεις. Το νομοσχέδιο για το άσυλο, που συζητείται από χθες στη Βουλή, προβλέπει έναν αυστηρό διαχωρισμό των προσφύγων, που δικαιούνται το άσυλο, και των μεταναστών, που πρέπει να επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Επί ΣΥΡΙΖΑ όλοι παρέμεναν στη χώρα μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι σύντομα να είναι σε θέση να αρχίσει τη διαδικασία επιστροφής των παράτυπων μεταναστών πίσω στην Τουρκία, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες.

Οι διατάξεις για το ποιος θεωρείται «ευάλωτος» και συνεπώς χρήζει ειδικής προστασίας αλλάζουν. Επί ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και οι παράνομοι μετανάστες, λόγω των κινδύνων που αντιμετώπιζαν στο ταξίδι προς την Ευρώπη, χαρακτηρίζονταν «ευάλωτοι». Με αποτέλεσμα όλοι να μένουν στην Ελλάδα. Τώρα πλέον, όλοι οι παράνομα εισελθόντες στην Ελλάδα μετανάστες θα κρατούνται και θα ξεκινάει αμέσως η διαδικασία επιστροφής. Όπως δήλωσε άλλωστε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε στηθεί και ολόκληρο κύκλωμα με γιατρούς, που χαρακτήριζαν ευάλωτους τους μετανάστες ώστε να δικαιούνται προστασίας.

Σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών

Άμεσος στόχος της κυβέρνησης, επίσης, είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η απόφαση της κυβέρνησης, όμως, προβλέπει την ισοκατανομή των προσφύγων στις διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας και ο υφυπουργός Άμυνας κ. Στεφανής έχει αναλάβει το έργο του συντονισμού των υπηρεσιών, ώστε να βρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις. Στρατόπεδα που έχουν περιέλθει σε αχρησία θα χρησιμοποιηθούν ώστε να στεγαστούν οι πρόσφυγες. Παράλληλα θα δημιουργηθούν κλειστές δομές για τους παράνομους μετανάστες, έως ότου ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία του επαναπατρισμού τους.

Ταυτόχρονα απλοποιούνται και οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου, ώστε να γίνεται γρήγορα σαφές ποιοι δικαιούνται προστασίας και ποιοι όχι. Τις τελευταίες ημέρες, λόγω των εξελίξεων στη Συρία, οι ροές προς τα ελληνικά νησιά σημειώνουν μια μικρή κάμψη. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η πολιτική Ερντογάν τώρα που κέρδισε την παρτίδα στη Μέση Ανατολή και θεωρεί ότι έχει το πάνω χέρι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ