Ως θετική εξέλιξη περιέγραψε τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για τους δασμούς ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε πως η συμφωνία «βάζει τέλος σε μια αβεβαιότητα μηνών, διασφαλίζει τη διατλαντική ενότητα, αποτρέπει έναν εμπορικό πόλεμο».
Ως προς το περιεχόμενο, είπε ότι «μελετούμε σε βάθος τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, για τις οποίες η ΕΕ ενημέρωσε σήμερα το πρωί τους μόνιμους αντιπροσώπους στις Βρυξέλλες».
Ο Κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή βάζει τέλος σε μια αβεβαιότητα μηνών αναφορικά με το καθεστώς ίσως της πιο μεγάλης διμερούς εμπορικής σχέσης στην παγκόσμια οικονομία, διασφαλίζει τη διατλαντική ενότητα, ενώ αποτρέπει έναν εμπορικό πόλεμο με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο και στις διεθνείς αλυσίδες διανομής και παραγωγής.
«Επίσης, η συμφωνία ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής οικονομίας στο προβλεπτό μέλλον», είπε ο κ. Πιερρακάκης.
Πιερρακάκης: Θα θέλαμε ένα χαμηλότερο ποσοστό δασμών
Η Ελλάδα ως θέση αρχής υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο βασισμένο σε σταθερούς κανόνες, είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών, και σημείωσε ότι η χθεσινή συμφωνία προβλέπει εφαρμογή δασμών της τάξης του 15% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, με κάποιους αστερίσκους.
Με βάση αυτήν τη θέση αρχής, «η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε ένα χαμηλότερο ποσοστό δασμών, ιδανικά μηδενικό, για το σύνολο των διατλαντικών εμπορικών ροών».
«Από την άλλη, το ποσοστό δασμών που ανακοινώθηκε είναι χαμηλότερο από αυτό που ήταν προγραμματισμένο να εφαρμοστεί την 1η Αυγούστου. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις σχετικές διαβουλεύσεις και στο βαθμό που θα επιτρέψει το πλαίσιο της συμφωνίας θα εξεταστούν δυνατότητες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν προϊόντα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας» είπε επίσης ο κ. Πιερρακάκης, και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει ότι αν θέλουμε μια πραγματικά ισχυρή, ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία, «οφείλουμε να γκρεμίσουμε τα τελευταία αόρατα τείχη που εμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών στο εσωτερικό της ΕΕ, να αφαιρεθούν τα εμπόδια κυρίως ανάμεσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες».
Αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας, πρόσθεσε πως «και εμείς, ως χώρα, θα πρέπει να μπορέσουμε να απευθυνθούμε συστηματικά σε ολοένα και περισσότερες αγορές, όπως είναι η Ινδία αλλά και οι αγορές της Μ. Ανατολής, για τις εξαγωγές μας».
Πιερρακάκης για πρόγραμμα SAFE: «30 δισ. συνολική αναβάθμιση του εξοπλιστικού σχεδιασμού»
Για το πρόγραμμα SAFE, ο υπουργός τόνισε πως «είναι πάνω απ' όλα εθνική υπόθεση».
«Σε μια εποχή αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων, η ανάγκη για ασφάλεια, σταθερότητα και ευρωπαϊκή αμυντική αυτάρκεια είναι καθοριστική. Η Ελλάδα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα -όλα αυτά που έχει περιγράψει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κύριος Δένδιας- συμμετέχει σε αυτή τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας. Και το κάνει όχι ως ουραγός, αλλά ως δύναμη πρωτοβουλίας» ανέφερε, προσθέτοντας πως ο σχεδιασμός για την περίοδο 2025-2036 αυξάνεται από 28,8 σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ετήσιες παραλαβές εξοπλισμού θα ενισχυθούν από 2,3 δισ. ευρώ το 2026 σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ από το 2028 και μετά.
«Αυτό δεν είναι απλώς αριθμητικό μέγεθος. Είναι πρόσθετη αποτρεπτική ισχύς για τη χώρα μας. Είναι ανάπτυξη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Είναι νέες θέσεις εργασίας, μεταφορά τεχνογνωσίας, παραγωγική επανεκκίνηση σε κρίσιμους τομείς» είπε.