fbpx Πέτσας: Προς όφελος των τοπικών κοινωνιών οι νέες κλειστές δομές | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Πέτσας: Προς όφελος των τοπικών κοινωνιών οι νέες κλειστές δομές

Στέλιος Πέτσας
25|02|2020 | 13:09
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας -Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα στη δημιουργία των νέων κλειστών δομών στα νησιά διεμήνυσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας ήδη έγινε εξαντλητικός διάλογος ο οποίος δεν μπορεί ούτε να διαιωνίζεται, αλλά ούτε να γίνεται άλλοθι αδράνειας. «Δεν γίνεται να μην υπάρχει στα νησιά καμία δομή. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατον», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως οι άναρχες ανοικτές δομές πρέπει να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν.

Εν συνεχεία, ο Στέλιος Πέτσας παρέθεσε έξι σημεία τα οποία σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι προς όφελος των πολιτών.

Συγκεκριμένα:

  • Η δημιουργία κλειστών δομών θα βάλει τέλος στις σημερινές άναρχες ανοικτές δομές και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές
  • Η δημιουργία τους θα περιορίσει τα φαινόμενα παραβατικότητας και θα τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Κανένας δεν θα μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει, αλλά μόνο μετά από σχετική άδεια. Εξαιρούνται όσοι έχουν δείξει παραβατική συμπεριφορά, όσοι είναι προς επιστροφή και όσοι αφορούν τις νέες αφίξεις. Οι νέες δομές θα είναι κλειστές το βράδυ
  • Οι νέες δομές θα δημιουργηθούν μακρυά από τον αστικό ιστό
  • Θα περιλαμβάνουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, συνεπώς θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία των νησιών
  • Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν με προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα
  • Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους βρίσκονται στην Τουρκία και σχεδιάζουν να μπουν παράνομα στη χώρα μας

Ολόκληρη η αρχική τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για τον Προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα, όπως γνωρίζετε. Δεν συμφωνήθηκε ούτε το ύψος, ούτε η κατανομή του ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού. Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι θα ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς δεν μπορεί - όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός - να γίνουν περισσότερα με λιγότερους πόρους. Δεκαεπτά χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα, κρατήσαμε μία σταθερή γραμμή, διεκδικώντας το αυτονόητο: περισσότερους πόρους για να κάνουμε πράξη φιλόδοξες πολιτικές για το κοινό μας μέλλον. Στη γραμμή αυτή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -που προσήλθε στη Σύνοδο με ξεκάθαρες θέσεις- εργάζεται προκειμένου να πετύχουμε απτά αποτελέσματα σε τέσσερις άξονες:

-Πρώτον, να προστατεύσουμε το εισόδημα των αγροτών μας, αλλά και να τους βοηθήσουμε στη μετάβαση σε μία αγροτική παραγωγή, πιο φιλική προς το περιβάλλον.

-Δεύτερον, να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για τις πολιτικές Συνοχής, που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης..

-Τρίτον, να εξασφαλίσουμε σημαντικούς πόρους για τη δίκαιη μετάβαση της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη μετά λιγνίτη εποχή.

-Και τέταρτον, να πετύχουμε ουσιαστική στήριξη στις πολιτικές που αφορούν τη μετανάστευση, τη φύλαξη των συνόρων μας, την ενίσχυση της Frontex.

Δεν πρόκειται για μια θεωρητική άσκηση. Αφορά τις ζωές των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών. Αφορά τους δρόμους, τα λιμάνια και τα δίκτυα που μας ενώνουν, αλλά και τα αγροτικά προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι μας. Αφορά την ασφάλεια και την ευημερία όλων μας. Και τελικά αφορά τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας.

Β. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών στα πέντε νησιά, όπως ακριβώς είχαμε ανακοινώσει. Ήδη έγινε εξαντλητικός διάλογος, ο οποίος όμως δεν μπορεί ούτε να διαιωνίζεται, ούτε να αποτελεί άλλοθι αδράνειας. Είναι ανάγκη να κλείσουν, το ταχύτερο δυνατό, οι σημερινές άναρχες δομές. Και για να κλείσουν οι δομές αυτές, είναι ανάγκη να δημιουργηθούν προηγουμένως οι κλειστές. Δεν μπορεί να κλείσουν οι υφιστάμενες δίχως να φτιαχτούν νέες. Και βέβαια δεν μπορεί να μην υπάρχει στα νησιά καμία δομή. Είναι πρακτικά αδύνατον κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει άλλη οδός, παρά μόνο η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου. Και βασικός άξονας του σχεδίου αυτού είναι η κατασκευή των κλειστών δομών. Και αυτό είναι πρωτίστως προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Και αυτό διότι η δημιουργία κλειστών κέντρων:

1. Θα βάλει τέλος στις σημερινές άναρχες ανοιχτές δομές και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές.

2. Θα περιορίσει τα φαινόμενα παραβατικότητας και θα τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Κανένας δεν θα μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει, αλλά μόνο κατόπιν σχετικής άδειας. Και από την άδεια αυτή θα εξαιρούνται όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, όσοι είναι προς επιστροφή και όσοι αφορούν τις νέες αφίξεις. Επιπλέον, οι δομές θα είναι κλειστές το βράδυ.

3. Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και την τόνωση της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας των νησιών. Σημειώνεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας καταστημάτων κοντά στις κλειστές δομές, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι διαμένοντες σε αυτές.

4. Οι κλειστές δομές θα έχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, γεγονός που αφενός θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες όσων φιλοξενούνται σε αυτές και αφετέρου θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία των νησιών.

5. Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν με προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα.

6. Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους βρίσκονται στην Τουρκία και σχεδιάζουν να μπουν παράνομα στη χώρα μας, αφού θα συμβάλουν - μαζί με τις νέες διαδικασίες ασύλου - στην αύξηση και την επίσπευση των επιστροφών.

Με πυξίδα όλα αυτά τα πλεονεκτήματα των κλειστών δομών, η Κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του σχεδίου της. Το σχέδιο αυτό είναι προς όφελος της χώρας και κυρίως των τοπικών κοινωνιών. Ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχουν σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας, γίνεται καλύτερα αντιληπτό από όλους, ότι θέματα όπως ο κορονοϊός μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μία κλειστή δομή, και όχι σε μία άναρχη ανοιχτή δομή που αποτελεί «υγειονομική βόμβα». Καλούμε τους πολίτες και τις τοπικές Αρχές να μας εμπιστευτούν: οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες, ανοιχτές, δομές θα κλείσουν.

Γ. Μνημόνιο για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου

Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Κέφεριν και τον Αντιπρόεδρο της FIFA Γκρέγκ Κλάρκ, για την υπογραφή συνυποσχετικών ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση και στους δύο φορείς, με στόχο την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ελληνική Δημοκρατία, η UEFA και η FIFA δεσμεύονται από κοινού για την υγιή ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και για την προστασία των αθλητικών αξιών στην Ελλάδα, οι οποίες υπονομεύονται από τη βαθιά κρίση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Συνεπώς, θα συνεργαστούν για να προωθήσουν ορθολογικές και βιώσιμες λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχτεί τις χρόνιες παθογένειες που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και έχουν μετατρέψει το δημοφιλέστερο άθλημα, σε παιχνίδι για λίγους. Για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση υπογράφει σχετικά συνυποσχετικά που επιτρέπουν τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου συνεργασίας. Η UEFA και η FIFA θα συντάξουν εντός 3 μηνών από σήμερα, μια ολιστική μελέτη για τη βελτίωση και αναβάθμιση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, βασισμένη στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Οι προτάσεις τους θα αναπτυχθούν σε τέσσερις άξονες:

1. τη δομή και οργάνωση του ποδοσφαίρου,

2. την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των παιχνιδιών, της διαφθοράς και του ντόπινγκ,

3. την αποφυγή δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διακρίσεων στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, και

4. το σύστημα διαιτησίας.

Η Κυβέρνηση θα παράσχει κάθε αναγκαία πολιτική στήριξη στις προτάσεις που θα διατυπωθούν από την UEFA και τη FIFA, εισάγοντας με εύλογο τρόπο τις προτάσεις αυτές στην εγχώρια έννομη τάξη, και η UEFA και η FIFA, με τη σειρά τους, θα καταβάλουν εύλογες προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα εφαρμοστούν από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Η ελληνική Κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία παραχώρηση, όσον αφορά στην εφαρμογή των κανόνων που θα οριστούν. Οποιαδήποτε παράβαση των κανόνων, συμπεριλαμβανομένων δηλώσεων μίσους εκ μέρους των αξιωματούχων οποιασδήποτε ποδοσφαιρικής ομάδας, θα συνεπάγεται την αποβολή της ομάδας αυτής από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Δ. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό

Όπως γνωρίζετε, λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη, ενώ ταυτόχρονα εντείνεται η προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών που αυτά μπορεί να συνεπάγονται. Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επιφυλακή και ήδη έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων. Έχουν οριστεί 13 νοσοκομεία αναφοράς, ενώ σε ετοιμότητα είναι όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΔΥ, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων. 

Στο πλαίσιο του συντονισμού για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού, έγινε χθες έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή, πέραν του Υπουργού Υγείας, συναρμόδιων Υπουργών. Συνεδρίασε επίσης η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων.  Όπως  επισημάνθηκε από τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο κορονοϊός, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος. 

Τόσο η διυπουργική Επιτροπή, όσο και η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων, αποφάσισαν ότι απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού. Σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό, προχωρούμε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊου.

Περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

- Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

- Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

- Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

- Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

- Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

- Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται, ανάλογα με την εξέλιξη του κορονοϊού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε ο,τιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ε. Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο

Ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας η συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Επίσης, από την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται στη Βουλή και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την Κεντρική Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΣΤ. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης άνοιξε

Όπως υπενθύμισε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στον τομέα του Πολιτισμού. Από τις προγραμματικές δηλώσεις είχαμε τονίσει ότι αντιλαμβανόμαστε τον Πολιτισμό και ως ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο. Ένα σημαντικό βήμα γίνεται τις ημέρες αυτές. Μετά από 20 χρόνια προσπαθειών, αρκετών αναβολών και απογοητεύσεων, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης άνοιξε τις πύλες του. Αρχικά για τους δημοσιογράφους και τα σχολεία και από στις 28 Φεβρουαρίου, στο κοινό με ελεύθερη είσοδο για ένα μήνα.

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το κτίριο του Μουσείου που ανήκει σήμερα στην «Αττικό Μετρό», θα περάσει στην ιδιοκτησία του ίδιου του Μουσείου. Επίσης θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Μουσείου, έτσι ώστε να ενισχυθεί το καλλιτεχνικό του έργο. Καλούμε τους πολίτες να αγκαλιάσουν αυτή τη σημαντική στιγμή για τον σύγχρονο πολιτισμό μας.

Ζ. Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου θα επισκεφθεί χώρους δουλειάς και θα έχει σύσκεψη με εκπροσώπους επιμελητηρίων, παραγωγικών και θεσμικών φορέων της Θράκης.

Την Τετάρτη, πραγματοποιείται το Δ’ Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, στην Αλεξανδρούπολη. Σκοπός του είναι η διεύρυνση και ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών σε τομείς όπως η Άμυνα, η Ασφάλεια, η πολιτική προστασία και οι μεταφορές, στο ανώτατο επίπεδο με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στη συνέχεια, θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου.

Την Παρασκευή, θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Κλείνω με μια βαθιά υπόκλιση στην Κική Δημουλά, τη μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια, που αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη, παρουσία του Πρωθυπουργού, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ