Πέτσας: Μπαλάκι ευθυνών για τους καθαρισμούς των φρεατίων και των ρεμάτων δεν υπάρχει -Θα συγκρατήσουμε την αύξηση δημοτικών τελών [βίντεο] - iefimerida.gr

Πέτσας: Μπαλάκι ευθυνών για τους καθαρισμούς των φρεατίων και των ρεμάτων δεν υπάρχει -Θα συγκρατήσουμε την αύξηση δημοτικών τελών [βίντεο]

Πέτσας εγκαίνια
Ο Στέλιος Πέτσας / Φωτογραφία: ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μήνυμα πως όπου υπάρχουν ζημιές, η Πολιτεία βρίσκεται και θα βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες, έστειλε μέσω τηλεοπτικής του τοποθέτησης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα, σημείωσε μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Open πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει αποκοπεί από τα προβλήματα της κοινωνίας», ξεκαθάρισε ότι «μπαλάκι ευθυνών για τους καθαρισμούς των φρεατίων και των ρεμάτων δεν υπάρχει», ενώ σημείωσε πως «η διαχείριση των ομβρίων υδάτων έχει μείνει πολύ πίσω, τα τελευταία χρόνια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κατ’ αρχάς θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όπου υπάρχουν ζημιές και καταστροφές τόσο σε περιουσίες πολιτών, όσο και σε έργα υποδομών που πρέπει να γίνουν από τους δήμους και τις περιφέρειες, η Πολιτεία έχει αποδείξει ότι είναι δίπλα να στηρίζει. Και, πράγματι, το έχουμε κάνει αυτό όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα -από τον "Ιανό" και μετά- σε περιπτώσεις σεισμών ή πλημμυρών σε άλλες περιοχές της χώρας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Γιατί, ευτυχώς, η χώρα απολαμβάνει μιας ισχυρής εμπιστοσύνης και έχει τη δυνατότητα ο προϋπολογισμός της να στηρίζει τόσο τους πολίτες, όσο και την Αυτοδιοίκηση», είπε αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Για να προσθέσει: «Μπαλάκι ευθυνών για τα θέματα των φρεατίων και των ρεμάτων, δεν υπάρχει. Είναι άλλου είδους ζητήματα, εκεί όπου μπλέκονται "ανευθυνοϋπεύθυνοι" για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων. Ο καθαρισμός των φρεατίων -μέσα στα όρια ενός δήμου- είναι, σαφέστατα, αρμοδιότητα του δήμου. Για, δε, τα ρέματα είναι, σαφέστατα, αρμοδιότητα της περιφέρειας. Αυτό ισχύει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, καθώς -όπως ξέρετε- έχουμε εξαγγείλει μία μεγάλη προσπάθεια αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων, η οποία "ακουμπά" πολλά πράγματα, κυρίως τη σχέση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Κράτους και των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ένα θέμα, το οποίο προχωράει και θα έχει ολοκληρωθεί -στο μεγαλύτερο μέρος του- μέχρι το τέλος του έτους. Παρ' όλα αυτά, αυτή την στιγμή, δεν τίθεται ζήτημα για το ποιος έχει την αρμοδιότητα καθαρισμού των φρεατίων και των ρεμάτων. Είναι ξεκάθαρο].

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι είχε επικοινωνία με όλους τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και, προσωπικά, είχε στείλει επιστολή σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να κάνουν τα προβλεπόμενα λόγω της έκτακτης κατάστασης και της σφοδρότητας των φαινομένων. Οσον αφορά στο θέμα με τις εικόνες του Φαλήρου, είπε ότι στην περιοχή -τα τελευταία τρία χρόνια περίπου- έχουμε σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο ανάπλασης, από το ΣΕΦ μέχρι τον Φλοίσβο. Και πάντα, όταν υπάρχει ένα τόσο μεγάλο έργο τέτοιου ύψους -όπως το συγκεκριμένο που είναι πάνω από 100 εκατ. ευρώ- υπάρχουν μεγάλοι ανάδοχοι. Εν προκειμένω, ο ανάδοχος -η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει το έργο- ξέρετε ότι πέρασε από μία πολύ μεγάλη διοικητική περιπέτεια και ότι οι εργασίες είχαν ανασταλεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις, για τις οποίες δεν ευθύνεται ούτε η Πολιτεία, ούτε η περιφέρεια. Τους τελευταίους μήνες, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εκ νέου και, μάλιστα, προχωρούν και πολύ γρήγορα. Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι λόγω του όγκου του νερού, τα έργα που υπήρχαν από τον ανάδοχο προκειμένου να διοχετεύεται το νερό, δεν μπόρεσαν να αντέξουν. Το χρονοδιάγραμμα αυτών των εργασιών ήταν να έχει ολοκληρωθεί, φέτος την άνοιξη. Εχει πάει πίσω λόγω των καθυστερήσεων -που όπως προανέφερα- οφείλονται στον ανάδοχο. Από εδώ και στο εξής, το θέμα είναι τι θα γίνει όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο και αυτό το οποίο προβλέπεται είναι ότι όλο το νερό αυτό θα διοχετεύεται κάτω από την σημερινή παραλιακή και θα καταλήγει στη θάλασσα.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ωστόσο ότι τέτοιου είδους φαινόμενα υπάρχουν και αλλού, όχι μόνο στο Φάληρο. «Υπάρχουν στην Αττική, στη Νότια Κέρκυρα και σε πολλές άλλες περιοχές, γεγονός που δείχνει ότι η διαχείριση των ομβρίων υδάτων έχει μείνει πάρα πολύ πίσω. Και στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι --μόνο από το υπουργείο Εσωτερικών- χρηματοδοτούνται, αυτή τη στιγμή, έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος "Αντώνης Τρίτσης". Και προσπαθούμε να βρούμε άλλα 200 εκατ. ευρώ και για άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες -μπορεί να μην είναι υψηλού κινδύνου- εμφανίζουν, όμως, παρόμοια εικόνα, όπως η βιομηχανική ζώνη στο Κορωπί, το Μαρκόπουλο ή άλλες περιοχές στην Ανατολική Αττική. Χρειάζεται, δηλαδή, πολύ χρήμα, προσπάθεια και μελέτες για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν πάνω 700 χείμαρροι και ποτάμια που διέσχιζαν την Αττική, πριν από έναν αιώνα. Τώρα, είναι ελάχιστοι, γιατί έχουν καλυφθεί. Και όταν έλεγε ο Μεταξάς, το 1939, "θάπτομεν τον Ιλισόν", κάποια στιγμή θα έρθει, πράγματι, η ώρα που ο Ιλισός θα έρθει να μας θάψει, εάν δεν κάνουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε. Δεν μπορώ να πω τι έγινε τα προηγούμενα σαράντα χρόνια. Μπορώ, όμως, να πω τι κάνουμε εμείς τώρα και για αυτόν τον λόγο αναφέρθηκα στα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδοτούμε ή που αναμένεται να χρηματοδοτήσουμε, το αμέσως επόμενο διάστημα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Πέτσας συνέχισε: «Αυτό, λοιπόν, που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιταχύνουμε τη διευκόλυνση όλων των δήμων και των περιφερειών για έργα "υψηλού κινδύνου", προκειμένου να χρηματοδοτούμε άμεσα αντιπλημμυρικά έργα. Και για όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν τόσο τα προγράμματα του υπουργείου Εσωτερικών, στα οποία οι δήμοι και οι περιφέρειες υποβάλλουν τις προτάσεις τους, όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης για αντιπλημμυρικά έργα μεγαλύτερου μεγέθους. Είναι πολύ σημαντικό να διακρίνουμε τα αντιπλημμυρικά έργα στα βουνά -τα οποία συγκρατούν μεγάλους όγκους νερού και, ενδεχομένως, χρηματοδοτούν ταυτόχρονα και υδροηλεκτρικά ή αρδευτικά έργα- από τη διευθέτηση μικρών χειμάρρων, που προκαλούν τις εικόνες που είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Οσον αφορά, τώρα, στις αποζημιώσεις, όταν έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, η περιοχή κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, αμέσως, προχωρούμε μέσω της κρατικής αρωγής -το μοντέλο που έχετε δει να δουλεύει και στους σεισμούς και στις πυρκαγιές- για την αντιμετώπισή τους. Δηλαδή, η πρώτη έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους και τα ποσά κοινωνικής προστασίας στους δημότες -νοικοκυριά και επιχειρήσεις- μέσα από την πλατφόρμα της κρατικής αρωγής. Ακόμα και οι σεισμόπληκτοι στην Κρήτη, έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν τις πρώτες αποζημιώσεις».

«Θα συγκρατήσουμε την αύξηση των δημοτικών τελών»

Οσον αφορά το ζήτημα των αυξήσεων στην ενέργεια, ο κ. Πέτσας επισήμανε: «Εχει πει και ο υπουργός Οικονομικών ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από την αύξηση στο κόστος της ενέργειας. Φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλα περιθώρια στον προϋπολογισμό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Και, προσωπικά, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, από την πλευρά μας στο υπουργείο Εσωτερικών, είμαστε σε μία συζήτηση με το οικονομικό επιτελείο και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προκειμένου να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις αυξήσεις του κόστους ενέργειας έτσι, ώστε να μην μετακυλισθούν στα τιμολόγια υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων και, ως εκ τούτου, να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη.

Είμαστε αρκετά κοντά σε αυτό. Είναι τέσσερις οι επιλογές που εξετάζονται -τις ανέπτυξα αυτές τις δύο ημέρες και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στη Θεσσαλονίκη- και ένας συνδυασμός αυτών των επιλογών είναι που θα μας δώσει το αποτέλεσμα που θέλουμε, προκειμένου να μην υπάρξει επιβάρυνση για τους δημότες. Οι εναλλακτικές που εξετάζονται αφορούν τόσο τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, όσο μία προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο τιμολόγιο των ΔΕΥΑ και των υπηρεσιών των δήμων. Είναι στοιχεία που θα τα δούμε τις επόμενες ημέρες και θα έχουμε την καλύτερη δυνατή απάντηση. Σκοπός μας είναι να συγκρατήσουμε την αύξηση των δημοτικών τελών, η οποία- διαφορετικά- ενδεχομένως να ήταν και άνω του 15%, σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και νομίζω ότι είμαστε κοντά να το καταφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι συνεχίζουμε σταδιακά, με σύνεση και σωφροσύνη, προκειμένου να διαθέτουμε πόρους από τον προϋπολογισμό για τη στήριξη όλων των κοινωνικών ομάδων που το έχουν ανάγκη».

«Κίνηση αντιπερισπασμού από τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής»

Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (11/10) στην Ολομέλεια της Βουλής, την ώρα που εξελισσόταν η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Πέτσας σχολίασε πως «κάνει μία κίνηση αντιπερισπασμού, όπως προσωπικά την αντιλαμβάνομαι, σε μία στιγμή που δείχνει ότι έχει απομονωθεί από βασικά ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία. Και αυτό γιατί, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να έχει να πει κάτι για οικονομία, η οποία πηγαίνει καλύτερα από ό,τι όλοι είχαν εκτιμήσει. Αλλά και στα εθνικά θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ -μην ψηφίζοντας την Ελληνογαλλική συμφωνία- βλέπει να απομονώνεται από τον κορμό της Ελληνικής κοινωνίας. Αποφασίζει, λοιπόν, να κάνει μία κίνηση αντιπερισπασμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι με αφορά -γιατί υπάρχουν και άλλα θέματα στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής- αυτό που έχω να πω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται μικροπολιτικά απέναντι σε μία καμπάνια ενημέρωσης, την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς», η οποία ήταν, αφενός, νόμιμη -καθώς εδράζεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 14ης Μαρτίου 2020, ακριβώς δηλαδή στην κορύφωση της πανδημίας- και, αφετέρου, σωτήρια, καθώς καταφέραμε να πείσουμε τους Ελληνες να ακολουθήσουν τις συμβουλές των ειδικών και να σώσουμε ζωές, μέσα από την ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επιδείξαμε όλοι μας.

Εφόσον, λοιπόν, ένα κόμμα της αντιπολίτευσης θέλει να καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και εφόσον την πρόταση αυτή τη στηρίξουν και άλλα κόμματα και συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό που προβλέπει το Σύνταγμα -που εμείς, ως κυβέρνηση, αναθεωρήσαμε με δική μας πρωτοβουλία, έτσι ώστε να μπορεί, για πρώτη φορά, και η αντιπολίτευση να κάνει προτάσεις για σύσταση Εξεταστικής- φυσικά και θα τη συζητήσουμε. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι να μην επιστρέφουμε σε μία τοξικότητα, αλλά να προάγουμε το ήπιο πολιτικό κλίμα. Με τέτοιου είδους ενέργειες, το μόνο που μπορεί να γίνεται είναι η ατζέντα της Εξεταστικής Επιτροπής να διευρύνεται και να αρχίσουμε να ψάχνουμε πάλι για βοσκοτόπια και για Ινστιτούτα Φλωρεντίας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρόκειται για κάτι που μας κρατάει πίσω και που -σε καμία περίπτωση- δεν μας αφήνει να πάμε μπροστά».

«Η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας γίνεται πολύ πιο ισχυρή»

Σχετικά με τις συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία, που έχουν προκαλέσει μια έκδηλη νευρικότητα στην Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Ολες τις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας -και τις νέες δια στόματος του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης- πρέπει να τις βάζουμε στο ύψος που τους αναλογεί και να μην τις υπερμεγενθύνουμε. Από την άλλη, βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ ψύχραιμοι. Και αυτό γιατί, μεσοπρόθεσμα με τις δύο συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, η αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας γίνεται πολύ πιο ισχυρή και αυτό είναι κάτι που το ξέρουν, πλέον, όλοι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επομένως, μέχρι να μπορέσει να ξετυλιχθεί πλήρως το πλέγμα αυτής της αποτρεπτικής ισχύος -που δημιουργείται με τις συμφωνίες αυτές- θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να συνεχίζουμε να εκπέμπουμε αποφασιστικό μήνυμα ότι "εδώ, είμαστε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα". Αυτό κάνουμε πάντα και επειδή η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι προτιμότερο να συνομιλούμε σε ήπιο κλίμα για τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, παρά να κάνουμε τέτοιου είδους ανιστόρητες αναφορές, όπως είναι οι τελευταίες δηλώσεις που ακούσαμε. Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό των Τούρκων αξιωματούχων, όταν είναι τόσο πρόσφατο το μελάνι στις δύο συμφωνίες που υπόγραψε η Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα τους περάσει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ