Πέτσας: Αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου - iefimerida.gr

Πέτσας: Αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου

Ο Στέλιος Πέτσας
Ο Στέλιος Πέτσας / Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αναπληρωτή υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε το σενάριο ότι την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο, καθώς τα έως τώρα δεδομένα με τον κορωνοϊό δεν το επιτρέπουν.

Ο κ.Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως είναι «αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημεία συνέντευξης του Στέλιου Πέτσα

Για τα ατομικά τεστ από τα φαρμακεία

Υπάρχει μία έλλειψη ψυχραιμίας, η οποία σε κάποιο βαθμό μπορεί να αποδοθεί στην κόπωση, από την άλλη όμως δεν δικαιολογείται. Από την πρώτη ανακοίνωση της Κυβέρνησης, δόθηκε ένας χρονικός ορίζοντας από το τέλος Μαρτίου μέχρι τις αρχές Απριλίου που θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία για τα δωρεάν ατομικά τεστ. Στο μεσοδιάστημα, είχαμε πει -από την Παρασκευή- ότι θα γίνει αυτή η συζήτηση, αλλά και η αποσαφήνιση όλων των χαρακτηριστικών αυτής της πρωτοβουλίας, ιδίως για το τι γίνεται εάν κάποιος διαγνωστεί θετικός και πώς ξεκινάει κατόπιν μία σοβαρή ιχνηλάτηση. Το να προτρέχουμε και να λέμε, για παράδειγμα, ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει» ή ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αποζημίωσης εκ των προτέρων, χωρίς μάλιστα να έχουμε συζητήσει τις λεπτομέρειες, αυτό δεν βοηθά κανέναν.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται σε ένα στρατηγικό σχέδιο, ιδίως για τον Απρίλιο, για να μπορέσουμε -μαζί με τον μαζικό εμβολιασμό- να έχουμε και μαζικά τεστ για τον πληθυσμό, ώστε να μπορούμε από το Πάσχα και μετά να είμαστε καλύτερα.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα υπάρχει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα μπορεί να γίνεται η διαδικασία ιχνηλάτησης, ωστόσο οι λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν τέλος του μήνα με αρχές του επόμενου, όταν και θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με τα self test. Ας κάνουμε, λοιπόν, λίγη υπομονή και ας υπάρξει λίγη περισσότερη συνεργασία στο μεσοδιάστημα. Αυτό είναι που χρειάζεται αυτή τη στιγμή. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την πανδημία

Από τώρα μέχρι και το τέλος Απριλίου, θα έχουμε περίπου 1,8 εκατ. εμβολιασμούς, δηλαδή περισσότερους από ότι είχαμε, συνολικά, τους τρεις πρώτους μήνες. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο για το «χτίσιμο» του τείχους ανοσίας.

Μέχρι τέλος Απριλίου, θα μπορούμε να μιλάμε συνολικά για έναν εμβολιασμό πάνω από 3 εκατ. συμπολιτών μας. Θα έχουμε, επίσης, ένα τείχος ανοσίας με πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας που έχουν νοσήσει, άρα θέλω να πιστεύω ότι από τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου, θα είμαστε καλύτερα. 

Εάν στο μεσοδιάστημα, από τώρα μέχρι το Πάσχα, πειστούμε ότι όντως αυτός είναι ο πιο κρίσιμος μήνας -ο πιο δύσκολος ενδεχομένως λόγω της κόπωσης, αλλά και ο πιο σημαντικός για να τηρήσουμε όλα όσα κάνουμε το τελευταίο διάστημα και μας συστήνουν οι ειδικοί- τότε, ναι, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βεβαίως, η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχίσει να αυξάνει, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να πέφτουν. Αυτό μας διδάσκει η εμπειρία του προηγούμενου έτους. Όμως, η πίεση στο σύστημα υγείας δεν είναι ο μόνος δείκτης, ο οποίος παρακολουθούμε. Πρέπει να παρακολουθούμε και τη διασπορά στην κοινότητα, την πτώση δηλαδή των κρουσμάτων που είναι, επίσης, ένας σημαντικός δείκτης. Όπως σημαντικός δείκτης είναι και ο αριθμός των νοσηλευομένων, όχι μόνο οι διασωληνωμένοι, αλλά και όσοι χρειάζονται νοσηλεία. Και αυτός ο δείκτης θα αρχίσει να πέφτει, καθώς εμβολιάζεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, άνω των 60 ετών, που είναι και οι πιο ευάλωτοι μαζί με εκείνους που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Αυτές οι εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας είναι οι πιο σημαντικές. Η μπάλα είναι στα πόδια μας, ας παίξουμε μπάλα λοιπόν και ας μην την πετάμε στην εξέδρα.

Για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων

Θεωρώ σχεδόν αδύνατο το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα, με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα. Αυτό που πρέπει, πάντως, να κρατήσουμε είναι ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει τις οικονομικές δραστηριότητες όχι τόσο για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά κυρίως για λόγους που έχουν να κάνουν με την πραγματική οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να αντέξει ένα τόσο παρατεταμένο lockdown. Θέλουμε, σιγά-σιγά, να επανέλθουμε σε κάποια μορφή κανονικότητας, αλλά όχι θυσιάζοντας τη δημόσια υγεία. Γιατί η δημόσια υγεία και η οικονομία πάνε μαζί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την επίταξη υπηρεσιών υγείας ιδιωτών γιατρών

Η επίταξη κλινών ή υπηρεσιών δεν είναι δωρεάν, κοστίζει. Αυτό είναι κάτι, το οποίο είναι δεδομένο και έχει αναφερθεί όχι μόνο από την Κυβέρνηση, αλλά και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και από τον κ. Τσίπρα και από τον κ. Πολάκη.

Όταν, λοιπόν, πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ από πέρυσι τον Μάρτιο, χωρίς να τις χρειαζόμαστε, σημαίνει ότι θα έπρεπε ο Έλληνας φορολογούμενος να βγάλει από την τσέπη του, για κάθε κλίνη που επιτάσσεται, 1.600 ευρώ την ημέρα και να μεταφέρει αυτά τα 1.600 ευρώ την ημέρα, για κάθε κλίνη, στην τσέπη του ιδιώτη που έχει την κλινική. Αυτό θα είχε νόημα, εάν όντως το χρειαζόμασταν. 

Όταν κάνουμε ένα σχόλιο για κάτι το οποίο έχει ειπωθεί στο παρελθόν, έχει σημασία να το τοποθετούμε στη χρονική του διάσταση και όχι να το εξετάζουμε με βάση του τι συμβαίνει σήμερα. Από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2020, δεν χρειάστηκε να επιταχθεί κάποια ιδιωτική κλίνη ΜΕΘ. Μέχρι τότε, εάν είχαμε κάνει αυτό που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε δώσει περίπου 120 εκατ. ευρώ από την τσέπη των φορολογουμένων στους ιδιώτες, χωρίς να χρειαζόταν. Άρα θα είχαμε ζημιώσει τους Έλληνες φορολογούμενους. Από τον Νοέμβριο και μετά, όταν χρειάστηκε για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη να γίνει επίταξη, έγινε επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις και κάνει αυτό που χρειάζεται για την προστασία της δημόσιας υγείας. Προχωρήσαμε σε επίταξη κλινών και όταν χρειάστηκε να έχουμε και υπηρεσίες που πρέπει να επιταχθούν, όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες των γιατρών, προχωρήσαμε και σε αυτήν. 

Θα προχωρούμε στην επίταξη και άλλων υγειονομικών υπηρεσιών και κλινών, εφόσον αυτό χρειάζεται. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας αντιμετωπίζει τη χώρα ως μία υγειονομική περιφέρεια, με όλους να υπάγονται σε αυτήν, είτε μιλάμε για δημόσια νοσοκομεία, είτε για ιδιωτικά νοσοκομεία, είτε για στρατιωτικά νοσοκομεία και με βασικό γνώμονα ότι όλοι προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Εφόσον χρειάζεται, ναι, θα προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη επίταξη χρειάζεται. 

Για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας

Σε όλες τις μετρήσεις, η απάντηση του κόσμου είναι θετική· ότι, δηλαδή, η Κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η βασική εικόνα δεν ανατρέπεται. Το δεύτερο είναι τα επίσημα στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, δηλαδή ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων με βάση τον πληθυσμό. Και εκεί η Ελλάδα, ευτυχώς, χάρη στην υπευθυνότητα και τη συλλογική ωριμότητα των πολιτών και στις προσπάθειες της Πολιτείας, βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ