Περιφέρεια Αττικής: Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας - iefimerida.gr

Περιφέρεια Αττικής: Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας

Περιφέρεια Αττικής: Εγκαινίαστηκε το υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας
Περιφέρεια Αττικής: Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας / Φωτογραφία: Intime-ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενισχύεται καθοριστικά η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και κρίσεων με τη λειτουργία του υπερσύγχρονου Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.

Tο νέο κέντρο επιχειρήσεων εγκαινιάστηκε από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ευάγελο Τουρνά, στο κτίριο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφ. Αττικής στο Μαρούσι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αποτελεί ένα ακόμη δυναμικό εργαλείο στο οπλοστάσιο της Περιφέρειας» τόνισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ικανοποιημένος από την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία, όπως ανέφερε, «αντιπροσωπεύει την παρακαταθήκη μας για μια ασφαλή και ανθεκτική Περιφέρεια έναντι της κλιματικής κρίσης».

Πατούλης: Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε στην Ελλάδα Κέντρο Πρόληψης Πολιτικής Προστασίας

«Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε στην Ελλάδα Κέντρο Πρόληψης Πολιτικής Προστασίας και το παραδίδουμε στους πολίτες, στους δήμους και την Πολιτεία» επισήμανε, σημειώνοντας ότι «μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματά μας ενώσαμε τους επιστήμονες με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, εστιάζοντας πολύ στην εκπαίδευση».

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, «τα επόμενα χρόνια θα είναι εξίσου εποικοδομητικά για την Περιφέρεια υπό τον Νίκο Χαρδαλιά, καθώς και η νέα διοίκηση είναι στο ίδιο πνεύμα με τη δική μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης
Ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης / Φωτογραφία: Intime-ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς συνεχάρη την Περιφέρεια για τη σύσταση του Κέντρου, τονίζοντας πως «στόχος είναι η επιμόρφωση στελεχών Πολιτικής Προστασίας και η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».

«Η κλιματική κρίση μάς έχει προσπεράσει και πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο για την οχύρωσή μας απέναντί της» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Αναφερόμενος στον προσανατολισμό του υπουργείου, ο κ. Τουρνάς υπογράμμισε: «Αφενός εστιάζουμε στην πρόληψη με προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ και δράσεις όπως οι καθαρισμοί δένδρων και τα αντιπλημμυρικά έργα, αφετέρου στην ενδυνάμωση των μέσων καταστολής των καταστροφών, όπως με την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας, ο κ. Τουρνάς χαρακτήρισε «εξαιρετική τη συνεργασία στον τομέα αυτό με την Περιφέρεια, τις υπηρεσίας της και τον κ. Πατούλη, ο οποίος ήταν πάντα διαθέσιμος, όποτε χρειαζόταν».

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς / Φωτογραφία: Intime-ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι το Επιχειρησιακό Κέντρο είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση της διακινδύνευσης των πολιτών και ότι οφείλουμε να μειώσουμε την τρωτότητα και να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας. Διαβεβαίωσε ότι αυτό γίνεται με συνεχείς δράσεις, μεταξύ των οποίων και η μεγάλη συνέργεια των Ανώτατων Επιστημονικών Ιδρυμάτων της Αττικής με την Περιφέρεια για την κατάρτιση του μάστερ πλαν «Εκτίμηση κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής».

Από την πλευρά του Αστεροσκοπείου, η κ. Τσούνη επιβεβαίωσε τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης έρευνας, σημειώνοντας ότι αποτελεί πρότυπο και συχνά την «παρουσιάζουμε σε ανάλογες περιστάσεις στο εξωτερικό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας
Ο πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας
/ Φωτογραφία: Intime-ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Το έργο του Κέντρου

Το Κέντρο αποτελεί μια καινοτόμο περιφερειακή διαχείριση, απέναντι στην κλιματική κρίση. Με άξονα το τρίπτυχο πρόληψη / ετοιμότητα-προετοιμασία / ανθεκτικότητα, φέρνει σε άμεση σύγκλιση τους τρεις βασικούς άξονες της Πολιτικής Προστασίας: την επιστημονική κοινότητα, τους επιχειρησιακούς φορείς και τον πολίτη. Είναι δυναμικός και διαρκώς εξελισσόμενος οργανισμός, οποίος έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνει συνεχώς, πρότυπες τεχνολογίες αιχμής, νέα επιστημονική γνώση και σύγχρονες βέλτιστες πρακτικές. Στις δυνατότητές του συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης βασισμένα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, υπερσύγχρονες κάμερες, ειδικοί αισθητήρες και δυναμικοί χάρτες πολλαπλής πληροφόρησης, αποτελώντας έτσι ένα από τα πιο πλήρη και σύγχρονα συστήματα λήψης αποφάσεων, όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και πανευρωπαϊκά.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής από τον Μάρτιο του 2021 έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), για την εκπόνηση έρευνας με τίτλο «Εκτίμηση κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής».

Ο σκοπός της σύμβασης είναι η κατάρτιση εκθέσεων για τον κίνδυνο πλημμύρας, πυρκαγιάς και σεισμού σε επιλεγμένες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, η δημιουργία κατάλληλου γεωπληροφοριακού διαδικτυακού συστήματος και η οργάνωση των παραγομένων πληροφοριών στο εν λόγω σύστημα. Επιπλέον, στοχεύει στην ενημέρωση και εκπαίδευση των εμπλεκομένων στην Πολιτική Προστασία οργάνων, υπηρεσιών και φορέων καθώς και στην απρόσκοπτη πρόσβαση τους στην παραγόμενη επιστημονική γνώση, τις πληροφορίες και τα παραδοτέα του έργου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπρόσθετα, η Περιφέρεια με την αυτοτελή διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συμμετέχει ενεργά σε δύο ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, τα οποία αναπτύσσουν ιδιαίτερα πρωτοποριακά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης (MR-IEWS) βασισμένα στην εκτίμηση πολλαπλής διακινδύνευσης συνδυάζοντας τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, τα οποία μετασχηματίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σε έκτακτες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών, κλιματικών και γεωφυσικών φαινομένων.

Τα αποτελέσματα και η παραγόμενη γνώση της έρευνας, που προκύπτουν από την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων αξιοποιούνται ήδη από τις αρχές και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ παράλληλα ενσωματώνονται διαρκώς στο πληροφοριακό σύστημα του νέου Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ