Μητσοτάκης: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο εμπρησμός στην Πεντέλη -Το κράτος θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο εμπρησμός στην Πεντέλη -Το κράτος θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συντονιστικό με Στυλιανίδη και Πέτσ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συντονιστικό με Στυλιανίδη και Πέτσα / Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων μετέβη το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των πυρκαγιών, έκανε λόγο για πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά στην Πεντέλη, τονίζοντας πως υπήρξε πολύ καλύτερος συντονισμός από ό,τι είχαμε συνηθίσει και έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού», τόνισε χαρακτηριστικά για τη φωτιά στην Πεντέλη ο πρωθυπουργός.

Ως προς την πορεία των πυρκαγιών σε Μέγαρα και Σαλαμίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του. Διαβεβαίωσε δε ότι το κράτος θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες.

Αυτη την ώρα, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, καθώς τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στη Σαλαμίνα, όπου ξέσπασαν τρεις πυρκαγιές ταυτόχρονα, και εστάλη μήνυμα εκκένωσης των κατοίκων της περιοχής, ενώ σε ύφεση είναι το δεύτερο μέτωπο στα Μέγαρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός Πολιτικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, νωρίτερα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εμπρησμού για την περίπτωση στην Πεντέλη.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε χθες, πριν από τα μεσάνυχτα, τηλεδιάσκεψη με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, ενώ από τις 5:30 το πρωί της Τετάρτης πήγε επί τόπου για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Πεντέλη.

Σημειώνεται ότι αναβάλλεται λόγω των πυρκαγιών στην Αττική η προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη, περιοδεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρέβεζα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Κατ’ αρχάς είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη φωτιά χθες στην Πεντέλη και θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας όλους όσοι με αυτοθυσία έδωσαν τη μάχη στο πεδίο. Πρώτα και πάνω από όλα τους πυροσβέστες μας, τους εθελοντές μας, τους αστυνομικούς μας, τους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων αψήφησαν τις εντολές για εκκένωση για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Ήταν μια πυρκαγιά που, όπως εξήγησε ο Υπουργός, είχε πάρα πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά. Ξεκίνησε στην Πεντέλη, αλλά μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις / Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις / Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Και πιστεύω ότι όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο  παρελθόν. Με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουμε μια πυρκαγιά στα Μέγαρα. Αντιμετωπίζεται με τα εναέρια, με τα επίγεια τμήματα, συγκρατημένη αισιοδοξία. Καθώς και κάποιες πυρκαγιές στη Σαλαμίνα.

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια περίοδο που έχουμε 50 με 60 φωτιές πια την ημέρα. Τις πιο πολλές δεν τις μαθαίνουμε ποτέ, δεν τις μαθαίνετε ποτέ, διότι σβήνουν εν τη γενέσει τους. Όμως, στατιστικά, είναι βέβαιον ότι κάποιες θα ξεφύγουν και δεν θα μπορούμε να έχουμε την έγκαιρη παρέμβαση η οποία απαιτείται», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς και αν υπάρχει πιθανότητα για εμπρησμό, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής τη δουλειά του. Σίγουρα για την Πεντέλη δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο  Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της Πυροσβεστικής με Στυλιανίδη-Πέτσα / Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της Πυροσβεστικής με Στυλιανίδη-Πέτσα / Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος

Μητσοτάκης: Η πολιτεία θα είναι στο πλευρό των πληγέντων

Στη συνέχεια, απαντώντας για το αν έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και αν θα ανακοινωθούν και κάποια μέτρα για όσους έχουν χάσει περιουσίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Κοιτάξτε, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πληγεί, ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους με μεγάλη ταχύτητα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Δεν σας κρύβω ότι η χθεσινή εικόνα της πυρκαγιάς, το βράδυ, μας έκανε πιο απαισιόδοξους για την έκταση των ζημιών.

Φαίνεται ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες και φυσικά ο κρατικός μηχανισμός θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για να αποκαταστήσει τους συμπολίτες μας, αυτούς οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους ή αυτούς οι οποίοι υπέστησαν ζημιές. Αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω μέχρι που να υπάρξει μία πλήρης καταγραφή των ζημιών, η οποία θα γίνει με μεγάλη ταχύτητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλω, επίσης, να επισημάνω το γεγονός ότι χθες εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης σε περιοχές στις οποίες κατοικούν σχεδόν 100.000 συμπολίτες μας. Αυτές οι εκκενώσεις υλοποιήθηκαν με απόλυτη ασφάλεια, με τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, έτσι ώστε να θέσουμε σε προτεραιότητα και να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό, που είναι η ανθρώπινη ζωή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις / Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις / Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος

Μητσοτάκης: Πολύ καλύτερο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού

Τέλος, ο πρωθυπουργός απάντησε εάν είναι ικανοποιημένος από το επιχειρησιακό σχέδιο όπως εφαρμόστηκε.

«Δεν θα κάνω καμία αξιολογική κρίση την ώρα της μάχης. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με βεβαιότητα και έχοντας πια αποκτήσει μία σχετική εμπειρία, έχοντας διαχειριστεί και τις περσινές πυρκαγιές, είναι ότι υπάρχει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νομίζω ότι όλοι οι αρμόδιοι είναι μία ομάδα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία ομαδική αποστολή στην οποία θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε πια όλοι εδώ, σ’ ένα υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο, όλοι οι αρμόδιοι στον ίδιο χώρο, είναι  κάτι για το οποίο είχαμε επιμείνει πάρα πολύ με τον αρμόδιο Υπουργό, έχοντας εικόνα, έχοντας πληροφορία. Αυτή είναι η πεμπτουσία του συντονισμού, ο οποίος τόσο απαραίτητος είναι  σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις.

Επίσης, να τονίσω ότι προφανώς η Ελλάδα δεν είναι η μόνη η οποία πλήττεται αυτή την εποχή από πυρκαγιές. Στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη έχουμε πολύ μεγαλύτερες, πολύ πιο καταστροφικές πυρκαγιές. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Μεσόγειος πια είναι στο επίκεντρο της Κλιματικής Κρίσης. Το έχουμε πει πολλές φορές. Οι πυρκαγιές θα είναι εδώ, θα είναι μαζί μας, θα γίνονται ολοένα και εντονότερες, το οποίο σημαίνει ότι εμείς κάθε φορά, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο πρέπει να ανεβάζουμε το επίπεδο της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ