Πελώνη: Ο κ. Τσίπρας δεν έχει εξηγήσει τι εννοεί - «Θέλει αντάλλαγμα για να σταματήσει να βγάζει κόσμο στους δρόμους;» - iefimerida.gr

Πελώνη: Ο κ. Τσίπρας δεν έχει εξηγήσει τι εννοεί - «Θέλει αντάλλαγμα για να σταματήσει να βγάζει κόσμο στους δρόμους;»

Αριστοτελία Πελώνη
Αριστοτελία Πελώνη © INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο, παραμένει βεβαρυμένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Τα συνολικά δεδομένα θα εξεταστούν αύριο από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων η οποία θα καταθέσει τις εισηγήσεις της και η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα», είπε η κ. Πελώνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στόχος όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN είναι να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σ' έναν κοντινό ορίζοντα. Πάντοτε βέβαια με κανόνες και αυξημένη προσοχή».

Πελώνη: Η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Η κ. Πελώνη συνεχίζοντας την ενημέρωση, επεσήμανε πως «την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. ειδικά στην Αττική. Ήδη δύο ιδιωτικές δομές -το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου- νοσηλεύουν Covid περιστατικά, ενώ το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν έχει μπει στην εφημερία του Ε.Σ.Υ. για non-covid περιστατικά. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non Covid νοσοκομείο και το ΩΝΑΣΕΙΟ Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος».

Και συμπλήρωσε: «Για μια ακόμη φορά, όλη η Ελλάδα λειτουργεί και πάλι ως μια Υγειονομική Περιφέρεια. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής, άλλες 550 κλίνες από τις οποίες οι 450 non Covid και οι 100 Covid.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Το Hellenic Health Care Group παραχωρεί 300 κλίνες. Το ΙΑΣΩ GROUP 100 κλίνες.
 • Ο Όμιλος Αθηνών 50.
 • Ο Όμιλος ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ 60.
 • Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ 40

Επιπλέον:

 • Το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid.
 • Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251 μπαίνει στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για non Covid περιστατικά.
 • Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες Μ.Ε.Θ. Covid.
 • Παράλληλα, παραδίδονται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου».

Πελώνη: Ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι η ΕΕ υιοθέτησε πλήρως την πρόταση Μητσοτάκη για Ψηφιακό «Πράσινο» Πιστοποιητικό

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «όπως είναι καλά γνωστό, οι εμβολιασμοί στη χώρα μας προχωρούν με ασφάλεια, υποδειγματικό τρόπο και γρήγορους ρυθμούς, ανάλογα πάντα με τις ροές που φτάνουν. Έχουν ήδη ξεπεράσει το 1.345.000 και περισσότεροι από 915.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους μαθητές άνω των 16 ετών των Σχολικών Μονάδων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που έχουν υποβάλει αίτηση για εμβολιασμό και μπορούν άμεσα να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους».

Ακόμη πως «από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συμπολιτών μας - περίπου 250.000 - με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.

Θα ακολουθήσει, στις 26 Μαρτίου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού συμπολιτών μας της ηλικιακής ομάδας των 70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες - στις αρχές Απριλίου- θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού των συμπολιτών μας της ηλικιακής ομάδας 65-69 ετών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως υπογράμμισε η κ. Πελώνη «εκτιμάται μάλιστα ότι τον Απρίλιο θα γίνουν 1.500.000 εμβολιασμοί -περισσότεροι δηλαδή από όσους έχουν γίνει μέχρι σήμερα- χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα εμβόλια της Johnson & Johnson τον αριθμό των οποίων θα γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - όπως ανακοίνωσε χθες η πρόεδρός τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα Ψηφιακό «Πράσινο» Πιστοποιητικό με το οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν και πάλι να έχουν εύκολη μετακίνηση εντός της Ε.Ε.».

Και εξήγησε: «Το πιστοποιητικό αυτό -όπως από την αρχή είχε διευκρινίσει ο Πρωθυπουργός- θα λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, καθώς θα απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία, καλύπτοντας τρεις τύπους πιστοποιητικών: πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Προφανώς, λοιπόν, δεν πρόκειται για «πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας», ούτε για πρωτοβουλία «καταδικασμένη να αποτύχει», αλλά για μια σημαντική επιτυχία των προσπαθειών του Πρωθυπουργού που θα συμβάλει στη διευκόλυνση και την τόνωση των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πελώνη: Ψήφος εμπιστοσύνης το 30ετές ομόλογο

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην Οικονομία και επεσήμανε πως «χθες το ελληνικό Δημόσιο πέτυχε κάτι που -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- ήταν αδιανόητο πριν από δύο χρόνια. Για πρώτη φορά από το 2008 προχώρησε στην έκδοση 30ετους ομολόγου και άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο 1,956%.

Η εξέλιξη αυτή -και μάλιστα την ώρα που επικρατεί διεθνής αβεβαιότητα εξαιτίας της πανδημίας- αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι οι προσφορές ήταν υπερδεκαπλάσιες του ποσού που ζητήθηκε και το 90% πήγε σε ξένους επενδυτές».

Βίντεο: Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την Αριστοτελία Πελώνη

Σημαντικά σημεία της ενημέρωσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Κ.Τα συνολικά δεδομένα θα εξεταστούν αύριο από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
 • Στόχος πώς θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς να κάνουμε συμβιβασμούς για την ανάσχεση της πανδημίας.
 • Λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν η κόπωση στην κοινωνία.
 • Η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα ένα βήμα για την ενίσχυση του ΕΣΥ ειδικά στην Αττική.
 • Οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει το 1.345.000.
 • Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες , θα ακολουθήσει στις 26 Μαρτίου για την ηλιακή ομάδα για 70 έως 74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες για την ηλικιακή ομάδα 65 έως 69 ετών.
 • Εκτιμάται ότι τον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί.
 • Το πράσινο πιστοποιητικό είναι μία σημαντική επιτυχία των προσπαθειών του πρωθυπουργού.
 • Για δηλώσεις Τσίπρα για το πράσινο πιστοποιητικό: Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχει διαβάσει καλά την πρόταση της Κομισιόν και η οποία θα τονίσει τον ελληνικό τουρισμό και θα τονώσει την οικονομία.
 • Δεν μιλάμε για ανοίγματα, αυτό που περιγράφουμε είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων, που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης για τους πολίτες.
 • Πόσο κοντά είναι μία συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν: Εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες θα γίνει η συνάντηση Δένδια -Τσαβούσογλου. Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους με τη γείτονα χώρα. Ας γίνει πρώτα η συνάντηση με τους ΥΠΕΞ και θα το δούμε
 • Προσβλέπουμε και στη συνδρομή ιδιωτών γιατρών διαφορετικά θα προχωρήσουμε σε ό,τι είναι συνταγματικά προβλεπόμενο.
 • Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε αν πρέπει να σταματήσει η κυβέρνηση να προχωρά νομοθετήματα τα οποία ενδεχομένως τον ενοχλούν προκειμένου εκείνος σε αντάλλαγμα να σταματήσει να βγάζει κόσμο στους δρόμους, να υποκινεί πορείες και διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση έχει κρατήσει ανοιχτούς διαύλους σε όλα τα επίπεδα με όλα τα κόμματα και είναι πάντα έτοιμη να ακούσει μία σοβαρή, τεκμηριωμένη πρόταση.
 • H Ελλάδα είναι από τις χώρες της ΕΕ με τα περισσότερα τεστ, από τις πρώτες που εφάρμοσε τα rapid tests. Μία στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψιν τα νέα εργαλεία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
 • Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ είναι ήδη σε λειτουργία εδώ και μέρες.
 • Η δική μας απόφαση για την AstraZeneca ελήφθη με αυστηρώς επιστημονικά κριτήρια, δε υπήρξαν δεδ0ομένα να στηρίζουν απόφαση αναστολής τη δεδομένη χρονική στιγμή. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση ότι θα δικαιωθεί για την απόφαση να μην αναστείλει τους εμβολιασμούς. Οι πολίτες προσέρχονται στα ραντεβού και δεν υποκύπτουν σε αυτόν τον φόβο.
 • Δεν άκουσα τι μέτρα προτείνει ο Τσίπρας για την πανδημία.
 • Το προσωπικό του ΕΣΥ είναι άρτια εκπαιδευμένο σε περιστατικά Covid και επαναλαμβάνω την έκκληση να ανταποκριθούν γιατροί.
 • Κανένας συμπολίτης μας δεν μένει χωρίς ιατρική περίθαλψη και κανένας δεν θα μείνει.
 • Για τη δήλωση Τσίπρα ότι η κυβέρνηση ανήγαγε τον Κουφοντίνα ρυθμιστή του πολιτεύματος: «Είναι θράσος από την πλευρά του κ. Τσίπρα». Υπενθύμισε την ανάρτηση Τσίπρα με την έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της. «Ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που έσπευσε να υιοθετήσει τον Κουφοντίνα και τα αιτήματά του και να ζητήσει από την κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη. Τεράστιο θράσος να κατηγορεί την κυβέρνηση την ώρα που στελέχη της νεολαίας του βρισκόταν στις διαδηλώσεις για τον Κουφοντίνα».
 • Η συμπεριφορά της Τουρκίας κρίνεται και αξιολογείται σε όλα τα ζητήματα.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ