Στο παρασκήνιο του δημοψηφίσματος του 2015, αλλά και στη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Μιλώντας στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Παυλόπουλος σχολίασε τη σύγχυση που επικρατούσε τότε τόσο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εντός της ελληνικής κυβέρνησης. Αναφέρθηκε, επίσης, στα πρακτικά της κρίσιμης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να δημοσιοποιηθούν.
Αιφνιδίασε τους πάντες ο Τσίπρας με το δημοψήφισμα, λέει ο Παυλόπουλος
Ο πρώην ΠτΔ τόνισε αρχικά: «Αιφνιδιάστηκα με το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας διότι δεν το γνώριζα καθόλου. Δεν είχα δηλαδή κάποια προσλαμβάνουσα παράσταση. Γιατί μίλησε πρώτα με εμένα και μετά με τη Μέρκελ και τον Ολάντ.
Και εκείνοι αιφνιδιάστηκαν. Του είπα πως "πράγματι με αιφνιδιάζεις, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάνεις αυτή την επιλογή, αλλά ήθελα να σου πω ένα πράγμα, γιατί οι στιγμές ήταν κρίσιμες. Σε ό,τι αφορά το αίτημα, γιατί ξέρω τι θα αντιμετωπίσω -ξέρω καλά τι λέει, η δουλειά μου είναι, το άρθρο 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος-, για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, η οποία τροποποιήθηκε το 85-86, δεν μπορώ να σου αρνηθώ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί δεν έχω τέτοιο νομικό δικαίωμα. Από εκεί και πέρα, θα σου πω δυο πράγματα, πρώτον, το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό" -γιατί μου το είχε πει Παρασκευή βράδυ 9μισι-10, την άλλη Κυριακή είναι ουσιαστικά οκτώ μέρες και μαζί με τη συζήτηση που θα γινόταν στη Βουλή στην ουσία είχε από Κυριακή σε Κυριακή.
Και δεύτερον είναι το ερώτημα, γιατί το ερώτημα στην περίπτωση αυτή ήταν για κρίσιμο εθνικό ζήτημα. "Δεν καταλαβαίνω ποιο θα είναι το ερώτημα" του είπα. Μου απάντησε "θα είναι η πρόταση που μας έκαναν, αν την εγκρίνουμε ή όχι". Για την πρόταση εκείνη την οποία είχε ήδη απορρίψει, είπε πως θα την θέσει σε δημοψήφισμα. Του είπα "μου δίνεις την ευκαιρία να σου πω κάτι;". Του λέω, "άρα μου λες πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι το δημοψήφισμα μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη, γιατί αν είναι αυτό το ερώτημα, να θυμάσαι ένα πράγμα, παραβιάζουμε τη βασική αρχή που είπαμε. Εγώ δεν μπορώ να την αποδεχτώ αυτή, σε περίπτωση που τεθεί έτσι το ερώτημα και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εγώ είμαι υποχρεωμένος να αποχωρήσω από την προεδρία της Δημοκρατίας".
Μου είπε "σου είπα ποιο θα είναι το ερώτημα" και του απάντησα "εφόσον το ερώτημα δεν είναι μέσα ή έξω (από την Ευρωζώνη), τότε εσύ τι θα πεις, γιατί θα πρέπει να πεις κάτι στον ελληνικό λαό ή δεν σκοπεύεις να πεις τίποτα;". Ο Τσίπρας μου είπε ότι θα πει στον λαό "όχι". Του λέω "ξανασυζητάμε αυτή τη στιγμή ένα πράγμα για να έχουμε καλούς λογαριασμούς. Αυτή τη στιγμή θα πεις ότι μπαίνει σε δημοψήφισμα η πρόταση και δεν σημαίνει ότι φεύγουμε από την Ευρώπη και δεύτερον αν την άλλη Κυριακή -που δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι- το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, την ίδια ώρα πρέπει να δηλώσεις ότι αυτό είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο χρησιμοποιήσεις για εκ νέου διαπραγμάτευση, σαν μια ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Και κατόπιν τούτου, αυτό το πράγμα δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι μας οδηγεί εκτός ευρώ". Συμφωνήσαμε σε αυτό και κλείσαμε (το τηλέφωνο)».
«Δυστυχώς την Τρίτη ναυάγησαν όλα και την Τετάρτη είχαμε capital controls»
Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε: «Έγινε η συζήτηση στη Βουλή, μου στάλθηκε το διάταγμα και το υπέγραψα. Ο Γιούνκερ είχε αιφνιδιαστεί, γιατί είχε μείνει εκεί Παρασκευή βράδυ για να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση. Όταν είδε τι έγινε και όταν είχε ήδη αποφασιστεί το δημοψήφισμα, την Κυριακή το βράδυ μού έστειλε μια πρόταση για να τη δώσω στον πρωθυπουργό για να κάνουμε αίτηση και να μπούμε σε πρόγραμμα πάλι. Την πρόταση την έδωσα στον Αλέξη Τσίπρα και μου απάντησε "τη βρίσκω ενδιαφέρουσα"».
«Έγιναν δύο συζητήσεις, μεταξύ των επιτελών του Μαξίμου και του Eurogroup. Θυμάστε τον κ. Δραγασάκη Δευτέρα βράδυ, είχε τη σύσκεψη και τον ρώτησαν τι θα γίνει με το δημοψήφισμα και εκείνος απάντησε «αφήστε να δούμε αν θα γίνει». Δυστυχώς, την Τρίτη ναυάγησαν όλα και την Τετάρτη είχαμε capital controls», κατέληξε.
Δείτε τι είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος:
Η εισβολή του Λαφαζάνη
Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιβεβαίωσε, επίσης, ότι περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έφτασε στην Προεδρία της Δημοκρατίας και ζήτησε να δει τον Αλέξη Τσίπρα.
«Άνοιξε η πόρτα και μου είπαν ότι ήρθε ο Λαφαζάνης και θέλει να μιλήσει με τον Τσίπρα που μου είπε να διακόψουμε για να δούμε τι συμβαίνει. Είδα ότι η συνάντηση διαρκούσε. Όπως έμαθα, ο Λαφαζάνης είπε στον Τσίπρα ότι με τη μεθόδευση αυτή το "όχι" θα γίνει "ναι" και αγνοούσε μια πρόταση που είχε γίνει από την πλευρά της Ρωσίας. Ότι ο Πούτιν ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα με χρήματα και αν χρειαζόταν να κοπεί νόμισμα για να φύγουμε από την Ευρωζώνη» περιέγραψε ο κ. Παυλόπουλος.
Τότε ο ίδιος, «είπα στον Τσίπρα ότι πρέπει να επικοινωνήσει. Ο Λαφαζάνης χειριζόταν πράγματα που αγνοούσα και δεν μπορούσα να τα φανταστώ. Οι δύο τους πήγαν στο γραφείο του γενικού γραμματέα της Προεδρίας και επικοινώνησε ο Τσίπρας με τον Πούτιν, που του δήλωσε πλήρη άγνοια. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει ο ίδιος, όπως περιγράφει ο Ολάντ στο βιβλίο του, ότι μία-δύο ημέρες μετά από αυτά του είπε "επειδή ενδεχομένως έχεις ακούσει ότι μπλέκομαι στην Ελλάδα, δεν ξέρω ποιοι με μπλέκουν, εγώ τους έχω πει να παραμείνουν στην Ευρώπη».
Ερωτηθείς για τα πρακτικά του Συμβουλίου, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «βεβαίως κρατήθηκαν», προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου που ζήτησαν τη δημοσιοποίησή τους «πήραν απάντηση από την κυρία Σακελλαροπούλου και τον κ. Τασούλα, και οι απαντήσεις και των δύο είναι θεσμικά σωστές».
Για Μέρκελ: Αυτά που λέει τώρα είναι η μισή αλήθεια
Στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
«Και ευτυχώς που δεν έγινε τότε κανένα δημοψήφισμα, το οποίο θα τα πούμε και αυτό στην πορεία, η κυρία Μέρκελ το ήθελε πολύ. Του Γιώργου Παπανδρέου, μην ξεχνάμε, του είχε πει είναι απόλυτο δικαίωμά σου να πας να το κάνεις. Το ήθελε πολύ το δημοψήφισμα», είπε αρχικά.
Απαντώντας στην επισήμανση του Νίκου Χατζηνικολάου ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα η κ. Μέρκελ έκανε δηλώσεις του τύπου ότι δεν μπορεί να φανταστεί την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα και ότι περίπου ήταν απέναντι στον Σόιμπλε όταν εκείνος έκανε τέτοιες προτάσεις, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε: «Χαίρομαι που το λέει μετά από τόσα χρόνια η κυρία Μέρκελ, πράγμα το οποίο είπαμε το 2015 από κοινού δύο άνθρωποι, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και εγώ. Είχαμε συμφωνήσει να κάνουμε τη δήλωση εκείνη την κρίσιμη περίοδο, όταν είχε έρθει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, μετά το δημοψήφισμα καιρό μετά, είχαμε πει ότι αυτό θα είναι το μότο που θα μείνει από τη συνάντηση: Ούτε η Ευρώπη μπορεί να έχει έξω την Ελλάδα γιατί δεν θα είναι ίδια, ούτε η Ελλάδα μπορεί να είναι έξω της Ευρώπης. Αλλά εδώ, ας αφήσουμε το δημοψήφισμα, θα πρέπει να πάμε λίγο πίσω. Γιατί άκουσα και εγώ τι είπε η κυρία Μέρκελ.
Θα θυμηθούμε το εξής, ότι πρέπει να αντιπαραβάλουμε αυτό που μας είπε, γιατί μας είπε, ότι ξέρετε εγώ έκανα τα πάντα για να μην αφήσω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ήθελε να βγάλει την Ελλάδα έξω και συγκινήθηκε μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Χαίρομαι που το βλέπει έτσι, αλλά εγώ θα ήθελα να υπενθυμίσω κάτι, γιατί έχω διαβάσει και το βιβλίο της. Ο Σόιμπλε το έκανε τότε, μόνο που αυτό είναι μισή αλήθεια, κύριε Χατζηνικολάου».
«Γιατί για να δούμε την πραγματικότητα, τη σφαιρική, όπως συνηθίζουμε να δούμε πραγματικότητα, πρέπει να γυρίσουμε να δούμε πώς μας επιβλήθηκε το μνημόνιο, το 2010. Και αυτά που θα σας πω τώρα, δεν τα λέω εγώ. Είναι συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Απρίλιο του 2023, στο συνάδελφό σας κύριο Αλέξη Παπαχελά, 8 μήνες πριν πεθάνει. Ξέρετε τι λέει ο κύριος Σόιμπλε; “Ναι βεβαίως” λέει, “εγώ είχα αυτή την αυστηρή θέση. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε να δούμε πώς επιβλήθηκε το μνημόνιο που διαμόρφωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εγώ είχα πει στην κυρία Μέρκελ” -η συνέντευξη στη διάθεσή σας, μάλιστα είναι στο ένθετο της Καθημερινής την περασμένη Κυριακή- εκεί λοιπόν λέει ο Σόιμπλε: “Εγώ της έλεγα ότι πρέπει να είναι ευρωπαϊκή λύση. Γιατί δεν είναι δυνατόν να έχουμε χώρα του ευρώ και να μπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο είναι για τριτοκοσμικά κράτη και το οποίο δεν γνωρίζει από τα θέματα αυτά”.
Ξέρετε τι είπε τότε η απάντηση της κυρίας Μέρκελ; Όταν ο Σόιμπλε τότε έλεγε θέλω ευρωπαϊκή λύση. Το είπε και το λέει ο κύριος Σόιμπλε στη συνέντευξή του: “Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Γιατί αν ακολουθήσουμε ευρωπαϊκό μηχανισμό, αν σχηματίσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό” -που έπρεπε να φτιαχτεί εκείνη την ώρα, και ήταν εύκολο να φτιαχτεί, η αλήθεια είναι-, τότε λέει “οι Ευρωπαίοι στους θεσμούς είναι επιεικείς απέναντι στους εταίρους. Άρα πρέπει να μπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να είναι αυστηρό στη μεταρρύθμιση”. Αυτό είναι έργο της κ. Μέρκελ. Αλλά αυτός που έφτιαξε αυτό το μνημόνιο, που λέγεται κύριος Τόμσεν, που δεν είχαν ιδέα. Ένα μνημόνιο, το οποίο είναι από την αρχή μέχρι το τέλος λάθος. Γι’ αυτό, θα μου πεις, Παυλόπουλε, τα λες αυτά τώρα; Όχι. Πόσες φορές κύριε Χατζηνικολάου, μιλώντας με τη Μέρκελ, μιλώντας με τον Σταϊνμάιερ, με τόσους άλλους, κατέληγαν: “Εμείς θα είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας τις μνημονιακές, αν και η Ελλάδα επωμίστηκε βάρη, τα οποία δεν της ανήκαν, από λάθη άλλων. Αυτό, όποιος γκουγκλάρει -όπως λένε οι νέοι σήμερα- θα δει τις δηλώσεις μου. Αυτό υπονοούσα: Το μνημόνιο από κορφής μέχρι ονύχων, λάθος. Από μια τεχνική που δεν την γνώριζε καν κανείς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ευρώ, που δεν καταλάβαιναν τι γίνεται. Αυτή η γραμμή είναι εκείνη η οποία μας επιβλήθηκε από την κυρία Μέρκελ, ένα είδος προκρούστειας κλίνης, στην οποία ξαπλώθηκε η ελληνική οικονομία», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε: «Και από εκεί και πέρα ο κύριος Σόιμπλε, προτεστάντης, τον ξέρω από τον καιρό που ήμαστε υπουργοί Εσωτερικών -πέντε χρόνια ζήσαμε μαζί ως υπουργοί Εσωτερικών στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ο κύριος Σόιμπλε είχε ένα χαρακτηριστικό: είναι προτεστάντης. Όταν λάβει μια αποστολή θα την εκτελέσει μέχρι το τέλος. Τον έβαλε η κυρία Μέρκελ υπουργό Οικονομικών, από εκεί και πέρα έπρεπε να εφαρμοστεί το μνημόνιο. Pacta sunt servanda, όπως μου έλεγε κάθε φορά που συναντιόμασταν. Από εκεί και πέρα, δεν τον κατηγορεί η κυρία Μέρκελ, γιατί εκτέλεσε αυτά που εκείνη τον είχε βάλει να κάνει».
Τι είπε για τον Κώστα Καραμανλή και την απαρχή της πολιτικής του διαδρομής
Για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τα εθνικά ζητήματα, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως η κυβέρνησή του υπηρέτησε τα διεθνή θέματα με έναν ιδανικό τρόπο.
«Στα θέματα αυτά, ιδίως στα εθνικά, όπως τα συνηθίζουν να τα λέμε και στα ευρωπαϊκά εν γένει δηλαδή, θέλω να πω ότι οι απόψεις του κυρίου Καραμανλή και οι δικές μου ταυτίζονται στο ακέραιο, ξέρετε. Δηλαδή θα παρατηρήσετε και αυτό γιατί; Γιατί τα έχουμε ζήσει και μαζί στην κυβέρνηση Καραμανλή και ταυτίζονται και οι απόψεις μας. Δεν είναι, δηλαδή, ένα θέμα φιλίας. Δεν είναι ένα θέμα ότι ανήκουμε στην ίδια παράταξη.
«Είναι ένα θέμα το οποίο η κυβέρνηση Καραμανλή το υπηρέτησε. Με έναν ιδανικό τρόπο, ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε ένας ευπατρίδης πραγματικά πρωθυπουργός στην εποχή εκείνη, ιδίως για τα εθνικά θέματα», τόνισε.
«Έγινα υφηγητής Δημοσίου Δικαίου στα 32 μου. Οφείλω την πορεία μου στην πολιτική στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Εγώ του έλεγα "δεν κάνω για την πολιτική". Και εκείνος μου απαντούσε: "Ξέρεις εσύ και δεν ξέρω εγώ". Είχε εμμονή να ασχοληθώ με την πολιτική, που να φανταζόμουν ότι θα κατέληγα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν ήταν ποτέ στις βλέψεις μου», συμπλήρωσε.