ΠΑΣΟΚ: Το παρασκήνιο με το Πολιτικό Συμβούλιο -Τα νέα πρόσωπα, οι συμβολισμοί Ανδρουλάκη και οι εκπλήξεις

Σπυρόπουλος (κέντρο), Χρονοπούλου (αριστερά επάνω), Σκαφίδας (αριστερά κάτω), Μαρκογιαννάκη (δεξιά επάνω), Ξεκαλάκης (δεξιά κάτω)

Σε σύσκεψη στη Χ. Τρικούπη το μεσημέρι του Σαββάτου οριστικοποιήθηκε η τελική λίστα με τα ονόματα που θα πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κεντρική Επιτροπή για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η πρόταση ήταν στο πλαίσιο που είχε ορίσει εξαρχής ο Νίκος Ανδρουλάκης: ανανέωση, σύνθεση, ενότητα και αντιπροσωπευτικότητα.

Το 31μελές Πολιτικό Συμβούλιο έχει εκπροσώπους από όλες τις «φυλές» του κόμματος, νέα και φρέσκα πρόσωπα, αλλά και έμπειρους.

Η λογική που επικράτησε ήταν η ενότητα: «Πάμε για εκλογές, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί», όπως το συνοψίζει έμπειρο στέλεχος. «Ήταν μια έξυπνη επιλογή», παραδέχονται οι παπανδρεϊκοί. Το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία Ανδρουλάκη-Παπανδρέου οδήγησε την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού να στηρίξει χωρίς πολλά λευκά την υποψηφιότητα του γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου, που εξελέγη με το εμβληματικό ποσοστό του 88%, αλλά και να μην υπάρξουν «αντάρτικα».

Ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος

Γενικώς, υπάρχει ικανοποίηση σε όλες τις πλευρές, αν και διατυπώνονται από ορισμένους (ακόμη και προεδρικούς) ενστάσεις για την υπερβολική πριμοδότηση νέων στελεχών σε σχέση με πιο έμπειρους.

«Σήμερα θα παιχθεί το ανάποδο έργο σε σχέση με εκείνο της Κεντρικής Επιτροπής» προέβλεπε έμπειρο κομματικό στέλεχος το μεσημέρι της Κυριακής, στο διάλειμμα για φαγητό σε ένα από τα στέκια πέριξ του «Κάραβελ», και δικαιώθηκε.

Το νέο «αίμα» στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με τη Χ. Τρικούπη, το «νέο» αίμα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δεν σηματοδοτεί μόνο την ηλικιακή ανανέωση. «Κυρίως, πρόκειται για πρόσωπα αυτοδημιούργητα, που το καθένα μέσα από την προσωπική του διαδρομή προσωποποιεί την κοινωνική ελληνική πραγματικότητα: Του brain drain, της δημιουργικής Ελλάδας και του πολιτισμού. Οι επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη υπηρέτησαν πρωτίστως την ανανέωση», λένε χαρακτηριστικά.

Ο Στέφανος Ξεκαλάκης σάρωσε, καθώς ήρθε πρώτος στη σταυροδοσία για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (και τρίτος στην Κεντρική Επιτροπή). Έχει τεράστια εμπειρία στα εσωκομματικά, καθώς χρημάτισε και γραμματέας του κόμματος την περίοδο Γεννηματά, ενώ θεωρείται από τα πιο ικανά στελέχη του στρατοπέδου Ανδρουλάκη.

Ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, Στέφανος Ξεκαλάκης, που ήρθε πρώτος σε σταυρούς στο Πολιτικό Συμβούλιο

Η Ελένη Χρονοπούλου εκλέχθηκε τέταρτη στη σειρά κατάταξης, με μεγάλο ποσοστό σταυροδοσίας που την έφερε ψηλότερα και από γνώριμα πρόσωπα της πολιτικής. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Βέλγιο. Εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος επί 6 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και για θέματα ασύλου και μετανάστευσης. Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται ως νομική σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών) και εκπροσωπεί τον Απόδημο Ελληνισμό. Στο Συνέδριο μάλιστα ήταν ομιλήτρια σε θεματική εκδήλωση για το Brain Drain. Δύτρια και δρομέας… ρίχτηκε δυναμικά στον αγώνα αντοχής της πολιτικής. Μία επιλογή Ανδρουλάκη η οποία ίσως να συνδέεται με το Επικρατείας, όπου, ως γνωστόν, στις τρεις πρώτες θέσεις πρέπει να υπάρχει ένας απόδημος.

Η Ελένη Χρονοπούλου, η οποία εξελέγη τέταρτη στη σειρά σταυροδοσίας για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Ξεχωρίζει επίσης η συμμετοχή του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη Γεράσιμου Σκαφίδα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Δουλεύει ως επαγγελματίας ηθοποιός από το 2009. Οι πιο σημαντικοί σταθμοί του είναι η συνεργασία του με τον αείμνηστο Σπύρο Ευαγγελάτο και τον αείμνηστο Διαγόρα Χρονόπουλο στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο. Παράλληλα με την υποκριτική, τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης θεώρησε σημαντικό να αυτενεργήσει. Εδώ και 6 χρόνια είναι καλλιτεχνικός και οικονομικός διευθυντής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Θεατρικής Εταιρείας ΜΥΘΩΔΙΑ, που σε πολλά θέατρα της χώρας ανεβάζει παραστάσεις κλασικού ρεπερτορίου όλο το χρόνο. Παράλληλα, έχει την καλλιτεχνική και οικονομική διεύθυνση του θεάτρου Άνεσις.

Ο σκηνοθέτης Γεράσιμος Σκαφίδας

Η Όλγα Μαρκογιαννάκη είναι αντιπρόεδρος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Columbia University. Είναι ιδρυτικό στέλεχος νεοφυούς εταιρείας τεχνοβλαστού και διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τομέα της έρευνας και στην ακαδημαϊκή διδασκαλία. Επί σειρά ετών δραστηριοποιείται και στη μελέτη, επίβλεψη και διαχείριση έργων. Διαμένει στην Κοζάνη με την οικογένειά της.

Η Όλγα Μαρκογιαννάκη

Η «γραμμή» των προεδρικών

Η «γραμμή» των προεδρικών λειτούργησε αποτελεσματικά με το σύστημα σταυροδοσίας που επελέγη και έτσι βγήκαν ψηλά όλα τα πρόσωπα που επέλεξαν, εν αντιθέσει με την Κεντρική Επιτροπή που η γραμμή έσπασε και προκρίθηκε η ανάγκη της πλειοψηφίας και όχι της σειράς κατάταξης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος / Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ-EUROKINISSI

Αν δει κανείς τη λίστα εκλογής, μπορεί να τη χωρίσει σχηματικά σε τρία κομμάτια: Στο πρώτο και μεγαλύτερο, με την πιο ψηλή κατάταξη, βγήκαν κυρίως οι αμιγώς «ανδρουλακικοί», στο δεύτερο οι «λοβερδικοί» (που στηρίχθηκαν από τους προεδρικούς, όπως και οι ανθυποψήφιοι Ανδρουλάκη, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης) και στο τέλος οι «παπανδρεϊκοί», που στηρίχθηκαν σε «ίδιες δυνάμεις» και βγήκαν με τη σκληρή γραμμή των 77 στελεχών που ήταν παρόντες στην ΚΕ συν κάποιες προσωπικές ψήφους που πήραν οι Μ. Χριστοδουλάκης (98) και Φ. Σαχινίδης (95).

Ο Παύλος Χρηστίδης

Έτσι στην πρώτη πεντάδα βγήκαν οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη: Στέφανος Ξεκαλάκης (216 ψήφους), Δημήτρης Μάντζος (184) και Νίκος Μήλης (179), η Ελένη Χρονοπούλου (178) και ο Αντώνης Σαουλίδης (169), από τους στενούς συνεργάτες Ανδρουλάκη, που αποτελεί ένα από πρόσωπα που παίζουν δυνατά στις βουλευτικές εκλογές στην Α' Θεσσαλονίκης.

Ο Αντώνης Σαουλίδης

Πολύ ψηλά έβγαλαν οι προεδρικοί τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο (168) (εν αντιθέσει με την ψηφοφορία στην ΚΕ), το ιστορικό στέλεχος και πρόεδρο του Συνεδρίου Πέτρο Ευθυμίου (157), το επίσης ιστορικό στέλεχος Κώστα Σκανδαλίδη (153).

Ο Πέτρος Ευθυμίου στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ / Φωτογραφία: Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η πλευρά Λοβέρδου εξέλεξε τρεις: Πιο ψηλά απ’ όλους εξελέγη ο Γιάννης Μεϊμάρογλου (153), εκδότης της «Μεταρρύθμισης».

Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου

Η Χαρά Κεφαλίδου εξελέγη 22η, με 133 ψήφους, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος 32ος με 114 σταυρούς, θέση αρκετά χαμηλά σε σχέση με το ειδικό πολιτικό του βάρος και το ποσοστό που έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές, που δείχνει ότι πριμοδοτήθηκε «τόσο-όσο» από τους προεδρικούς.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης / Φωτογραφία: Intimenews/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στις τελευταίες 8 θέσεις ήρθαν οι 7+1 παπανδρεϊκοί: Ο πρώην γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης (είχε έρθει δεύτερος στην Κεντρική Επιτροπή), ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης (11ος στην ΚΕ), η βουλευτής Νότιου Τομέα Τόνια Αντωνίου, ο Θ. Μαργαρίτης, ο Δ. Οικονόμου, η Εφη Χαλάτση (είχε έρθει πρώτη γυναίκα σε σταυρούς στο σύνολο στην ΚΕ) και η Πωλίνα Λάμψα. 

Σημειωτέον ότι από την πλευρά των πρώην ΔΗΜΑΡ, η πλευρά Ανδρουλάκη στήριξε τον Γ. Γιάνναρο (147), ενώ τον Θόδωρο Μαργαρίτη (86) εξέλεξαν οι παπανδρεϊκοί.

Η Έφη Χαλάτση

Οι επικοινωνίες Ανδρουλάκη με Παπανδρέου-Λοβέρδο

Είχαν προηγηθεί βολιδοσκοπήσεις σε παπανδρεϊκούς και λοβερδικούς από τους προεδρικούς, ενώ ακολούθησαν τα τηλεφωνήματα του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη σε Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο το βράδυ του Σαββάτου. Στις επικοινωνίες αυτές ξεκαθαρίστηκαν εκατέρωθεν οι θέσεις και τα πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμούσε να προτείνει τον παπανδρεϊκό Δημήτρη Ρέππα, αλλά ο πρώην υπουργός διεμήνυσε ότι δεν θέλει να είναι υποψήφιος για το Πολιτικό Συμβούλιο. 

Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι δεν προτάθηκαν οι «γεννηματικοί» -αλλά με διαύλους επικοινωνίας και καλές σχέσεις με τον Ν. Ανδρουλάκη- Μανώλης Όθωνας και Χρήστος Πρωτόπαπας. Ορισμένοι διερωτήθηκαν αν η κίνηση εντάσσεται σε γραμμή απογεννηματικοποίησης ή συνέβη κάτι άλλο, άλλοι εκτιμούν πως επικράτησε η λογική ανανέωσης, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν είχαν εκδηλώσει την επιθυμία να είναι υποψήφιοι.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μ. Όθωνας είναι στην επιτροπή ψηφοδελτίων υπό τον Βαγγέλη Αργύρη, ενώ ο Χρ. Πρωτόπαπας εκτός από την ΚΕ δραστηριοποιείται και στο In Social.

Σημειωτέον ότι δεν ήταν τελικά υποψήφιοι ο Μιχάλης Καρχιμάκης (που ήρθε πρώτος από τους παπανδρεϊκούς στην ΚΕ), αλλά ούτε η βουλευτής και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, αμφότεροι υποψήφιοι στη Δυτική Αθήνα.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι δεν μετείχαν ως υποψήφιοι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως η Μάρα Κουκουδάκη, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Αν. Σιμητροπούλου κ.α.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Γιώργος Παπανδρέου και πολλοί «παπανδρεϊκοί», μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, πήγαν για φαγητό, μπυρίτσα και χαλαρή κουβέντα στο καφέ Sablo, στη Φιλοθέη, ενώ οι «ανδρουλακικοί» επέλεξαν μαζώξεις σε σπίτια.

Η κατάταξη στο Πολιτικό Συμβούλιο

Η τελική κατάταξη της σταυροδοσίας των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου έχει ως εξής, επί 315 ψηφισάντων.

  • Σ. Ξεκαλάκης 216
  • Δ. Μάντζος 184
  • Ν. Μήλης 179
  • Ε. Χρονοπούλου 178
  • Α. Σαουλίδης 169
  • Κ. Χρυσόγονος 168
  • Π. Δαλαμπουρα 166
  • Ρ. Μπέη 162
  • Ο. Μαρκογιαννάκη 158
  • Π. Ευθυμίου 157
  • Μ. Καναβάκη 156
  • Γ. Μεϊμάρογλου 153
  • Κ. Σκανδαλίδης 153
  • Γ. Αλεξόπουλος 151
  • Π. Χρηστίδης 150
  • Ο. Αποστόλου 149
  • Γ. Γιάνναρος 147
  • Δ. Τσακάλου 146
  • Χ. Καστανίδης 143
  • Γ. Σκαφίδας 143
  • Π. Κουκουλόπουλος 140
  • Χ. Κεφαλίδου 133
  • Α. Λοβέρδος 114
  • Γ. Παπαγεωργόπουλος 104
  • Μ. Χριστοδουλάκης 98
  • Φ. Σαχινίδης 95
  • Τ. Αντωνίου 88
  • Θ. Μαργαρίτης 86
  • Δ. Οικονόμου 82
  • Ε. Χαλατση 79
  • Π. Λάμψα 76

Υπήρξαν δύο λευκά ψηφοδέλτια και δύο άκυρα.

Η νέα ΕΔΕΚΑΠ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Επίσης, η Κεντρική Επιτροπή εξέλεξε τη νέα ΕΔΕΚΑΠ.

Η τελική κατάταξη της σταυροδοσίας των μελών της ΕΔΕΚΑΠ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής σε σύνολο 315 ψηφισάντων:

  • Ρ. Ζαρκαδούλα 194
  • Ν. Βρυώνη 189
  • Ε. Ζούπη 172
  • Χ. Τσούνης 170
  • Δ. Καπώνης 165
  • Δ. Κανταρέλης 161
  • Δ. Μανέτας 154
  • Ειρ. Σενετάκη 98
  • Π. Καμάς 86
  • Γ. Αναγνώστου 79
  • Α. Μπούτση 44

Υπήρξαν τέσσερα λευκά ψηφοδέλτια και δύο άκυρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ