Το ΚΙΝΑΛ την Κυριακή αλλάζει όνομα: Το παρασκήνιο, οι συσκέψεις στη Χ. Τρικούπη και η διαφωνία Λοβέρδου - iefimerida.gr

Το ΚΙΝΑΛ την Κυριακή αλλάζει όνομα: Το παρασκήνιο, οι συσκέψεις στη Χ. Τρικούπη και η διαφωνία Λοβέρδου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ψηφοδέλτιο για το νέο όνομα του κινήματος
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ψηφοδέλτιο για το νέο όνομα του Κινήματος
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ
Αγγελος Μόσχοβας

Δύο επιλογές για αλλαγή ονόματος στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα έχουν τα μέλη του κόμματος που θα ψηφίσουν την Κυριακή 8 Μαΐου.

Το ψηφοδέλτιο θα έχει δύο ονόματα:

 • Κίνημα Αλλαγής
 • ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

Το ψηφοδέλτιο για την επιλογή ονόματος της παράταξης

Οπως φαίνεται και στο ψηφοδέλτιο, η πρώτη ονομασία έχει το σήμα του ΚΙΝΑΛ, ενώ η δεύτερη έχει τον ιστορικό πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας πρόσφατα σε κομματική εκδήλωση στην Πάτρα, είχε τονίσει: «Το όνομα της παράταξης, που θα κατέβουμε στις βουλευτικές εκλογές, θα το υπογράψουν με την ψήφο τους τα χιλιάδες μέλη μας που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της 8ης Μαΐου».

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο με τα δύο ονόματα:

Οι συσκέψεις στη Χ. Τρικούπη

Στη Χ. Τρικούπη έγιναν πολλές συσκέψεις για την τελική επιλογή. Την Τετάρτη και την Πέμπτη ακούστηκαν πολλές απόψεις. «Θα ήταν καλό να υπάρξει συνέχεια και να υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής στον νέο τίτλο», ήταν η μία. «Θα πρέπει να έχουμε και άλλες επιλογές», υποστήριξαν άλλοι, επικαλούμενοι τις αναφορές που έχει το ηλικιακό γκρουπ το οποίο θα προσέλθει στις κάλπες στην Κυριακή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη παραπέμπει στην εποχή του Γεωργίου Παπανδρέου, την Ένωση Κέντρου. Δεν είμαστε στα μετεμφυλιοπολεμικά χρόνια, όλα τα κόμματα είναι δημοκρατικά πλέον», ήταν ο αντίλογος.

Το βράδυ της Τετάρτης κυριαρχούσε η άποψη να υπάρξει εναλλακτική πρόταση, αλλά στην τελική σύσκεψη, το βράδυ της Πέμπτης, αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί η τρίτη επιλογή «ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη».

Γιατί επελέγησαν δύο ονόματα

Η λογική για τα δύο ονόματα ήταν συγκεκριμένη: Έπρεπε να υπάρχει πάση θυσία το όνομα Κίνημα Αλλαγής στον τίτλο, για πολλούς λόγους.

 • Κατ’ αρχάς, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
 • Ακόμη, πετυχαίνει την αλλαγή που ήθελε στο όνομα του κόμματος και για την οποία είχε δεσμευτεί, και μάλιστα το κάνει με τρόπο που δεν διχάζει.
 • Επιπλέον, το ΚΙΝΑΛ κατεβαίνει στις εκλογές και είναι εκείνο που εμφανίζεται δημοσκοπικά να κινείται πλέον στο 13%-15% και παραπάνω.
 • Ακόμη, το ΚΙΝΑΛ αποτελεί μια ασφαλή επιλογή, καθώς είναι συνασπισμός κομμάτων και καλύπτει και τις υπόλοιπες συνιστώσες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πρωτοβουλία για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση -που αποτελείται από την Ανανεωτική Αριστερά, τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και στελέχη προερχόμενα από το Ποτάμι- σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «κάθε όνομα το οποίο περιλαμβάνει το "Κίνημα Αλλαγής" αποτελεί την καλύτερη λύση για τον χώρο μας. Ένα όνομα που αποτυπώνει τη συμπαράταξη των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, όπως δρομολογήθηκε από το 2015 και το 2017». Για να καταλήξει: «Κοινός στόχος όλων μας είναι μια ανανεωμένη παράταξη ευθύνης, ικανή να εμπνεύσει, να συσπειρώσει και να αποτελέσει το νέο πόλο εξουσίας, με δική της πρόταση διακυβέρνησης στη βάση των αρχών της Σοσιαλδημοκρατίας».
 • Παράλληλα, ο τίτλος Κίνημα Αλλαγής αποτελεί και μια ένδειξη τιμής στην εκλιπούσα πρόεδρο Φώφη Γεννηματά.
 • Θα μπορούσε να υπάρχει και τρίτη επιλογή; Θα μπορούσε, αλλά αυτό θα δημιουργούσε άλλο πρόβλημα. Καμία δεν θα έπαιρνε πάνω από 50% και ως εκ τούτου θα φαινόταν αδύναμο το όποιο όνομα επικρατούσε. «Και τι θα κάναμε; Θα πηγαίναμε σε… δεύτερο γύρο;», αναρωτιόταν σκωπτικά κορυφαίο κομματικό στέλεχος.

Επικοινωνία Ανδρουλάκη-Παπανδρέου

Τον όρο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστήριζαν παπανδρεϊκοί, γεννηματικοί και άλλα στελέχη του χώρου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης επικοινώνησε με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ήταν απόλυτα σύμφωνος με τις εν λόγω επιλογές.

Όθωνας: Η Φώφη τα είχε προαναγγείλει όλα, σε αυτόν το δρόμο προχωράμε, κανένας διχασμός

Σε ανάρτησή του, ο Μανώλης Όθωνας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ και διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά, υπενθυμίζει όσα είχε πει κατά καιρούς η εκλιπούσα πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και σημειώνει με νόημα: «Προχωράμε σε αυτόν το δρόμο. Καμιά εσωστρέφεια, κανένας διχασμός για την παράταξη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάρτηση του Μανώλη Όθωνα:

 • «Η Φώφη τα είχε πει και προαναγγείλει όλα.
 • ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (1): ''Δεν μπορεί να υπάρξει ΠΑΣΟΚ χωρίς το Κίνημα Αλλαγής. Ούτε Κίνημα Αλλαγής χωρίς το ΠΑΣΟΚ''
 • ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (2): ''Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ φωτίζει το δρόμο του Κινήματος Αλλαγής. Και ναι, θεωρώ ότι εκτός από το ψηφοδέλτιο είναι υποχρέωσή μας να ανεβάσουμε περισσότερο τον ήλιο και θα τα συζητήσουμε όλα αυτά στο συνέδριό μας, βήμα-βήμα''.
 • Προχωράμε σε αυτόν το δρόμο. Καμιά εσωστρέφεια, κανένας διχασμός για την παράταξη».

Διαφωνεί ο Ανδρέας Λοβέρδος -Ήθελε ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος στην εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία είχε δηλώσει ότι θα αλλάξει το όνομα του ΚΙΝΑΛ σε ΠΑΣΟΚ, επαναφέροντας τον πράσινο ήλιο, υποστήριζε τις επιλογές «ΠΑΣΟΚ» ή «ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη».

Συνομιλητές του Α. Λοβέρδου έλεγαν ότι και το 2015 είχε προτείνει να ονομαστεί ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική παράταξη και αυτό ήθελε και τώρα ως όνομα. Οι δύο επιλογές δεν τον βρίσκουν σύμφωνο. Τι θα ψηφίσει πλέον; «Το μη χείρον...», απαντούν οι συνομιλητές του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως όλα δείχνουν, θα προκριθεί τελικά συντριπτικά από την κάλπη το όνομα ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση, «έτσι κι αλλιώς, στο τέλος όλοι ΠΑΣΟΚ θα το λένε...», τόνιζε έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Διαφωνία και από τον Πολυζωγόπουλο -Έπρεπε να υπάρχει μόνο ένα όνομα

Διαφωνία για τα δύο ονόματα του ψηφοδελτίου εξέφρασε και ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook αναφέρει πως το ψηφοδέλτιο στην εκλογική διαδικασία δεν πρέπει να δίνει λάθος μηνύματα ή να δημιουργεί σύγχυση και ψευτοδιαχωρισμούς. Γι' αυτό θα έπρεπε να υπάρχει μόνο ένα όνομα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η ανάρτηση Πολυζωγόπουλου

Σύντροφοί μου
Τα δημοψηφίσματα στα κόμματα διενεργούνται κατόπιν απόφασης των συλλογικών θεσμικών οργάνων και αφού προηγηθεί διάλογος επί των ερωτημάτων που τίθενται σε ψηφοφορία.
Το ψηφοδέλτιο στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής για το όνομα της Παράταξης δεν πρέπει να δίνει λάθος μηνύματα ή να δημιουργεί σύγχυση και ψευτοδιαχωρισμούς.
Μία θα έπρεπε να είναι η πρόταση...
ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ
Είναι πολιτικό λάθος να μπαίνει αντιπαραθετικά
1) ΚΙΝΑΛ
2) ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ
Αν υπάρχει κάποιος λόγος να έχουμε εναλλακτικά ερωτήματα, θα έπρεπε το ψηφοδέλτιο να διαμορφωνόταν ως εξής:
1) ΠΑΣΟΚ
2) ΚΙΝΑΛ
3) ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καμάς: Την Κυριακή θα ψηφίσω ΚΙΝΑΛ -Η ζωή προχωράει

Και οι αντιδράσεις συνεχίζονται για τα ονόματα στο ψηφοδέλτιο, με τον Παντελή Καμά, πρώην γραμματέα Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, να τοποθετείται μέσω facebook και να τονίζει πως θα ψηφίσει ΚΙΝΑΛ, γιατί αυτό το όνομα δείχνει την αλλαγή.

«Τα ονόματα δεν είναι απλά μια τυπολογία. Κρύβουν πολιτικές επιλογές.
Είναι πολιτική επιλογή η νοσταλγία; θα σε ψηφίσει κανείς γιατί ο παππούς του πέρασε κάποτε καλά; Θα ξεχάσει άραγε ότι έχουν υπάρξει και κακές στιγμές;
Ο καθένας την Κυριακή σε ένα δευτερεύον ερώτημα, σε ένα ανύπαρκτο πολιτικό ζήτημα θα πάρει μια θέση.
Εγώ θα πάρω, όπως πάντα, καθαρή θέση.
Η ζωή προχωράει και πρέπει να το σηματοδοτούμε. Να σηματοδοτούμε ότι αλλάζουμε.
Έχω πάγια άποψη από το 2012.
Αυτή θα ψηφίσω την Κυριακή. Κίνημα Αλλαγής», αναφέρει στην ανάρτησή του.

Ανδρέας Τσούνης: Δηλαδή, η Φώφη ήταν χαζή ή λιγότερο ΠΑΣΟΚ;

Ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, σε μια αιχμηρή ανάρτησή του εξέφρασε την αντίδρασή του για την επιλογή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να υπάρχει επιλογή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ως συνιστώσα στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Έτσι θα υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο ο τίτλος ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται και στο ΑΦΜ του καθαρού φορολογικά Κινήματος Αλλαγής και στο μαυρισμένο ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ. Άρα δίνουμε λαβή να μαυρίσουν και τα δύο. Αν υπήρχε δυνατότητα να ρυθμιστούν τα χρέη τότε δεν υπήρχε και λόγος να αλλάξει το όνομα. Δηλαδή, η Φώφη ήταν χαζή; Δεν μπορούσε αυτή να ονομάσει το κόμμα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ; Η Φώφη Γεννηματά ήταν λιγότερο ΠΑΣΟΚ; Είναι κάποιος περισσότερο ΠΑΣΟΚ από όσο ήταν η Φώφη; Μην τρελαθούμε. Ο Ν. Ανδρουλάκης είχε μιλήσει για ρύθμιση των χρεών του κόμματος μέχρι το συνέδριο. Αυτό πια έχει ξεχαστεί από όλους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολιτικά όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας νέος άνθρωπος, όπως ο Ν. Ανδρουλάκης, θέλει να ταυτιστεί η πορεία του με ένα όνομα το οποίο φέρνει ευχάριστες μνήμες στο μυαλό κάποιου ανθρώπου που είναι από 50 χρονών και πάνω. Οι νεότεροι δεν έχουν να θυμούνται κάτι ιδιαίτερο από το ΠΑΣΟΚ και είναι ακριβώς αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος που υποτίθεται θέλει να απευθυνθεί η νέα ηγεσία. Με τον όρο ΠΑΣΟΚ απευθύνεσαι σε ανθρώπους της γενιάς μου και άνω. Εάν θα έπρεπε να κάνω έναν παραλληλισμό, θα ήταν σαν ο Ανδρέας Παπανδρέου να ονόμαζε το κόμμα του Ένωση Κέντρου ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ΕΡΕ (που και την ΕΡΕ αυτός την είχε ιδρύσει αλλά καταλάβαινε την αξία του νεωτερισμού και άλλαξε το όνομα που είχε δώσει ο ίδιος).

Άρα, η Φώφη Γεννηματά έσπρωξε τον χώρο μπροστά, στο μέλλον, ο Ν. Ανδρουλάκης μας γυρνάει πίσω. Σε ένα ένδοξο παρελθόν για τους περισσότερους από εμάς που έτσι κι αλλιώς είμαστε και θα παραμείνουμε στον χώρο, για την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία δεν παίρνω όρκο. Το μέλλον είναι άδηλο.

Θα μου πεις, έγινε πουθενά διάλογος για να ειπωθούν τέτοιες ή άλλες σκέψεις; Τα συζήτησε ή τα αποφάσισε κάποιο όργανο; Δημιουργήθηκε Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, για να αφουγκραστεί ή να διαχειριστεί τις αγωνίες των μελών και του κόσμου της Παράταξης; Νιώθω ότι είναι σαν να ζητούμε πολλά από κάποιον που είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ