Στο Παρίσι αύριο ο Μητσοτάκης, στη Διάσκεψη Μακρόν για τη Γάζα -Συζητούνται ανθρωπιστικοί διάδρομοι διά θαλάσσης - iefimerida.gr

Στο Παρίσι αύριο ο Μητσοτάκης, στη Διάσκεψη Μακρόν για τη Γάζα -Συζητούνται ανθρωπιστικοί διάδρομοι διά θαλάσσης

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης / apimages
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Οι πυκνές εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας εντείνουν και τις διπλωματικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, με Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες να μην κρύβουν την ανησυχία τους για την επέκταση της κρίσης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο είναι η ανθρωπιστική κρίση που διογκώνεται μέρα με τη μέρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμπλοκή και άλλων δυνάμεων στη διαμάχη και στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβουλεύσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο για ανθρωπιστικούς διαδρόμους διά θαλάσσης

Την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη που διοργανώνει ο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, και στο περιθώριο θα υπάρξουν εντατικές διαβουλεύσεις μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων διά θαλάσσης προκειμένου να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας. Αυτό που προβληματίζει όλες τις πλευρές είναι η δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τα πλοία που θα αναχωρούν από ελληνικά και κυπριακά λιμάνια προκειμένου να φτάσει η βοήθεια στην περιοχή.

«Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια φτάνει σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται περισσότερο, κι αυτό να γίνει με τη μέγιστη ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Politico, περιγράφοντας τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση. Η Αθήνα εκτιμά ότι η έντιμη και ξεκάθαρη στάση που έχει τηρήσει από την αρχή της κρίσης τής δίνει τη δυνατότητα να μιλάει με όλες τις πλευρές, έχοντας λόγο και ρόλο στις εξελίξεις. «Η στάση μας αυτή μας έχει ωφελήσει, ώστε να μπορούμε σήμερα να γινόμαστε σεβαστοί και από τις δύο πλευρές. Και από την πλευρά του Ισραήλ, με το οποίο έχουμε μια στρατηγική σχέση, η οποία διατηρείται, και βεβαίως με τον αραβικό κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών».

Πόσο μπορεί να επηρεάσει τα ελληνοτουρκικά η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Το ερώτημα που έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα υπό το πρίσμα της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή είναι κατά πόσον μπορεί να επηρεάσει την ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα εύθραυστη. «Διαβάζω πολλές αναλύσεις στις εφημερίδες, ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Εγώ είμαι της αντίθετης άποψης, ότι θα τον επηρεάσει θετικά», ήταν η απάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση. Η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται πυρετωδώς για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών στις 7 Δεκεμβρίου, με αρμόδιες πηγές να διαβεβαιώνουν ότι οι συζητήσεις με την Άγκυρα δεν έχουν επηρεαστεί από την επιθετική προς τη Δύση και το Ισραήλ στάση που τηρεί από την αρχή της κρίσης η Άγκυρα.

«Η μακρά περίοδος ησυχίας, την οποία βιώνουμε περίπου δέκα μήνες, είναι από μόνο του μια κατάκτηση. Είναι κάτι που δεν ήταν δεδομένο», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης. «Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να ζουν σε μια περιοχή η οποία εκρήγνυται. Και η έκρηξη αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή αφορά και τους δύο μας. Άρα και οι δυο μας έχουμε κάθε συμφέρον να μην επεκταθεί αυτή η κρίση», είναι η εκτίμηση της κ. Παπαδοπούλου, η οποία είναι επιφορτισμένη με την προώθηση του πολιτικού διαλόγου εκ μέρους της Αθήνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη διατήρηση του θετικού κλίματος επιβεβαίωσε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «έχουμε συνεννόηση με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και παρατηρείται ήδη μεγάλη μείωση των ροών και περισσότερο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς τον Οκτώβριο είχαμε μια μείωση κατά 43%». Παράλληλα, εκτίμησε πως τον Νοέμβριο η πτώση των μεταναστευτικών ροών θα ξεπεράσει το 70%. Η συμφωνία των δύο χωρών για το μεταναστευτικό είναι από τις πλέον σημαντικές που αναμένεται να υπογραφούν στις 7 Δεκεμβρίου και οι διαβουλεύσεις είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, με τα σημαντικότερα σημεία να έχουν κλειδώσει. Σε αυτά περιλαμβάνεται η μόνιμη εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη, και αντίστοιχα Τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη, για τον καλύτερο έλεγχο των ροών και από τις δύο πλευρές, η δέσμευση των δύο χωρών για αποφυγή εμπρηστικών δηλώσεων εκατέρωθεν και η ευκολότερη μετακίνηση Τούρκων πολιτών σε επτά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Παρίσι Κυριάκος Μητσοτάκης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ