Όσα γνωρίζουμε για τις υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ, με το Pegasus -Οι σχέσεις με τις εταιρείες Krikel και Ιntellexa - iefimerida.gr

Όσα γνωρίζουμε για τις υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ, με το Pegasus -Οι σχέσεις με τις εταιρείες Krikel και Ιntellexa

Το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ
Το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στοιχεία που βασίζονται σε επίσημες έρευνες πιστοποιούν ότι τα συστήματα παράνομων παρακολουθήσεων λειτούργησαν στη χώρα μας την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


Μπορεί η Κουμουνδούρου να επιχειρεί με συνεχείς επιθέσεις να βάλει στο κάδρο τη σημερινή κυβέρνηση και ειδικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις παρακολουθήσεις, ωστόσο τα πραγματικά ντοκουμέντα δείχνουν ότι τα κακόβουλα λογισμικά στήθηκαν στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο του 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Βάσει έκθεσης του Citizen Lab, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τα πρόσωπα-κλειδιά, οι εταιρείες και οι μηχανισμοί είναι οι ίδιοι με αυτούς που εμφανίζονται να παίζουν ρόλο σήμερα και τα οποία από το 2016 φαίνεται να λειτούργησαν τα πρώτα συστήματα παρακολούθησης στην Ελλάδα. Η έκθεση αυτή δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 και αποτέλεσε έργο του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, που συνεργάζεται με τους πλέον αξιόπιστους φορείς εντοπισμού παράνομων λογισμικών. Τα συστήματα αυτά ονομάζονταν Pegasus, και δεν είναι τυχαίο ότι η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολείται με τη διερεύνηση των καταγγελιών στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ονομάζεται Pega.

Το Pegasus λειτουργούσε επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας δηλώνει άγνοια


Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά. Η έρευνα έδειξε ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες 44 χώρες, εντοπίστηκε η δράση του παράνομου λογισμού υποκλοπών Pegasus για την περίοδο από τον Aυγούστο 2016 έως τον Αύγουστο του 2018. Παρ’ όλα αυτά, το θέμα ενδεχόμενων υποκλοπών δεν είχε λάβει τότε διαστάσεις, όπως σήμερα, και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Είναι αξιοσημείωτη η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, πριν από λίγες ημέρες, όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Star, εάν επί της διακυβέρνησής του υπήρχαν παράνομες παρακολουθήσεις, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο.
«Εσείς είχατε στοιχεία για λειτουργία παράνομου λογισμικού στη χώρα μας όταν εσείς ήσασταν πρωθυπουργός; Σας το ρωτώ γιατί το Citizen Lab είπε ότι λειτουργούσε το Pegasus το 2018. Εσείς έτυχε ποτέ να ενημερωθείτε γι' αυτό;» ήταν η ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά «Δεν έτυχε να ενημερωθώ, αλλά δεν αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε».


Όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το 2018, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αντί να διερευνήσει εις βάθος τις αποκαλύψεις, προσπέρασε τα ευρήματα και τον Δεκέμβριο του 2018 προχώρησε σε συμφωνία με το Ισραήλ για θέματα τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας. Η συμφωνία αυτή αποτέλεσε πεδίο κριτικής ακόμα και για τον φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ Τύπο. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, στις 22 Δεκεμβρίου 2018, όπου αναφέρεται ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά σε υπηρεσίες και εταιρείες που κατηγορούνται για επιχειρήσεις δολιοφθοράς, απειλές εναντίον δημοσιογράφων, αλλά ακόμη και για τον φρικτό θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι.

Black bird επί ΣΥΡΙΖΑ


Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα του ερευνητικού κέντρου Citizan Lab στη χώρα μας, ο υποκλοπέας είχε «βαφτίσει» τη σχετική επιχείρηση με τον κωδικό black bird (μαύρο πουλί). Εκτός από την Ελλάδα δρούσε σε Ιορδανία, Κουβέιτ, Λιβύη, Κατάρ, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία και Υεμένη.
Η κυβέρνηση Τσίπρα, μόλις έλαβε γνώση της σχετικής έκθεσης, δεν έπραξε το παραμικρό, όταν για άλλες χώρες όπως στην Ισπανία ξεκίνησαν έρευνες μετά από αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Με βάση τα πορίσματα της ίδιας έρευνας, αποκτούν ευρύτερη σημασία οι καταγγελίες για παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ το 2017 και του κινητού τηλεφώνου του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση Black Bird είχε διεισδύσει στη χώρα μας μέσω της Otenet.SA, εισβάλοντας παρανόμως στο λογισμικό και στα τηλέφωνα χρηστών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


«Μεταξύ Αυγούστου 2016 και Αυγούστου 2018 σαρώσαμε το Διαδίκτυο για διακομιστές που σχετίζονται με το λογισμικό υποκλοπής Pegasus του ομίλου NSO. Βρήκαμε 1.091 διευθύνσεις IP που ταιριάζουν με το δακτυλικό μας αποτύπωμα και 1.014 ονόματα τομέα που τις αποδεικνύουν» σημειωνόταν στην έρευνα, ενώ στην ίδια έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζονταν ύποπτες μολύνσεις NSO Pegasus που σχετίζονται με 33 από τους 36 χειριστές του Pegasus που εντοπίστηκαν σε 45 χώρες.


Τα ίδια πρόσωπα


Εταιρεία-κλειδί στο θέμα των υποκλοπών αναδεικνύεται η Κrikel, η οποία είχε συνάψει απόρρητες συμβάσεις με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε χρονικό διάστημα που ξεκινά αρκετά χρόνια πίσω, κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η Krikel φαίνεται να σχετίζεται με την Intellexa, σύμφωνα με πληροφορίες, την εταιρεία που εμπορεύεται το λογισμικό Predator, με κομβικό ρόλο του διδύμου Λαβράνου-Μπίτζιου. Η πρώτη σύμβαση της Krikel με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπεγράφη το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αρμόδιο υπουργό τον Νίκο Τόσκα, για την ανάπτυξη του συστήματος επικοινωνίας ΤΕΤΡΑ της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με όσα ανέφερε ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, Σταμάτης Τρίμπαλης, στην εξεταστική της Βουλής που ερεύνησε την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι συναντήθηκε τότε με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα για ζητήματα που αφορούσαν τις επεκτάσεις του ΤΕΤΡΑ.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο γιος Τόσκα στην Krikel

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, αλλά και σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατη αντιπαράθεσή του με τον Χρήστο Σπίρτζη, στον ΣΚΑΪ, στην εταιρεία Κrikel προσελήφθη ο γιος τουυπουργού Τόσκα, ενώ βάσει καταγγελιών του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, πίσω από την εταιρεία αυτή βρίσκονται οι επιχειρηματίες Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος. Με μια όμως «σύμπτωση» που δεν αναφέρεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Η συγκεκριμένη εταιρεία ξεκίνησε τη δράση της με επίσημες συμβάσεις συνεργασίας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με υπουργό τον Νίκο Τόσκα, και στη συνέχεια εργαζόμενο σε αυτή τον υιό Τόσκα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Από κακούργημα, πλημμέλημα


Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παράνομα λογισμικά τύπου Pegasus ξεκίνησαν στη χώρα μας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή όχληση ή διερεύνηση, αν και υπήρξε τεκμηριωμένη έκθεση που πιστοποιούσε τη δράση των παρακρατικών κυκλωμάτων στη χώρα μας. Επιπλέον, τεκμαίρεται ότι ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν έδωσε εντολή για διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών, αλλά αντιθέτως άναψε το πράσινο φως ώστε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ξεκινήσει συνεργασία με εταιρίες που σχετίζονταν άμεσα ή έμμεσα με το σύστημα παρακολουθήσεων.
Ταυτόχρονα, νέα διάσταση λαμβάνει η επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα λίγες μέρες πριν από την αποχώρησή της από την εξουσία να συμπεριλάβει στον ποινικό κώδικα, διάταξη με την οποία μετατράπηκε σε πλημμέλημα από κακούργημα η χρήση κακόβουλων λογισμικών.

Ο διάλογος της δημοσιογράφου Μάρας Ζαχαρέα με τον Αλέξη Τσίπρα (στη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Σταρ) είναι χαρακτηριστική:

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω να μου απαντήσετε και σε κάτι άλλο και το συνδέετε: Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι πριν τις εκλογές του ’19 τροποποιήθηκε το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα και οι παρακολουθήσεις παγιδεύσεις κτλ., έγιναν πλημμέλημα από κακούργημα. Θα ήθελα το σχόλιό σας σε αυτό. Και επίσης, αν μπορείτε να μου απαντήσετε, όταν έρθουν οι πιο αυστηρές διατάξεις, θα τις ψηφίσετε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και γιατί δεν το άλλαξαν λοιπόν; Αυτή η καραμέλα σε οτιδήποτε έρχεται, σε οτιδήποτε συμβαίνει στον δημόσιο βίο, για όλα φταίει ένας Ποινικός Κώδικας, τον οποίο η Νέα Δημοκρατία τον έχει αλλάξει 4 φορές από τότε που τον ψηφίσαμε εμείς.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τις πιο αυστηρές διατάξεις θα τις ψηφίσετε που λέει η κυβέρνηση ότι θα φέρει;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση και θα δούμε τι θα ψηφίσουμε.

Το «τρίγωνο» των διαρροών


Από τα παραπάνω φαίνεται ότι το δίκτυο Λαβράνου-Μπίτζιου είχε σχέσεις με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, αρκετά χρόνια πριν. Εξάλλου, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός, πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπάρχει ένας ακόμη δημοσιογράφος και ένας υπουργός» υπό παρακολούθηση όπως δήλωσε στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.
«Υπάρχει πολιτικός, από τους 31 που περιλαμβάνει η λίστα που βγήκε στην δημοσιότητα, που παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ;» ήταν το ερώτημα που έθεσε δημόσια ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας να εννοηθεί πως γνωρίζει… κάτι παραπάνω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ερώτημα που θέτουν σήμερα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης -και παραμένουν αναπάντητα- είναι γιατί τα περισσότερα ονόματα της λίστας είναι ενδιαφέροντος ΝΔ και βρίσκονται σε γνώση του Κώστα Βαξεβάνη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ