Βουλή: Να επεκταθεί η έρευνα για τις παρακολουθήσεις θέλει η πλειοψηφία -«Σφήνα» στο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Το κτίριο της Βουλής / Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Να διερευνηθούν διαχρονικά οι κινήσεις της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις ζητούν ΝΔ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, μπαίνοντας «σφήνα» στο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Όπως διεφάνη από τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μέτωπο στήριξης της επέκτασης του χρονικού πλαισίου της κοινοβουλευτικής έρευνας για τη λειτουργία της ΕΥΠ την τελευταία δεκαετία δημιουργούν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται.

Με το τρόπο αυτό το αρχικό μέτωπο, που έσπευσε να δημιουργήσει η άμεση ανταπόκριση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει μόνο την τελευταία τριετία, φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

«Η πρόταση της ΝΔ για διεύρυνση φαίνεται να βρίσκει υποστήριξη», ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Ιωάννης Μπούγας, αμέσως μετά το τέλος της διάσκεψης των προέδρων, τονίζοντας πως μια μόνο υπόθεση δεν μπορεί να εξαντλήσει πλήρως το ζήτημα.

«ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση φαίνεται ότι συμφωνούν με την πρόταση της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά.

«Το ΚΚΕ συμφωνεί με τις διαδικασίες και με τη συζήτηση της εξεταστικής για την υπόθεση Ανδρουλάκη, αλλά και του ΚΚΕ, που έχει καταγγείλει εδώ και 6 χρόνια αλλά δεν έχει απαντήσει κανείς», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Θανάσης Παφίλης, ο οποίος δεν θέλησε να απαντήσει στο τι θα κάνει το κόμμα του στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ. Σημείωσε, ωστόσο, πως αν δεν συμπεριληφθούν και οι δικές του καταγγελίες ενδέχεται ακόμα και να καταθέσει δική του πρόταση, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ότι θα διερευνηθούν οι υποθέσεις και άλλων προσώπων και φυσικά αυτές της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Υπενθυμίζεται πως από το πρωί έχει ήδη κατατεθεί η πρόταση του ΚΙΝΑΛ, η οποία περιορίζει το εύρος του πλαισίου έρευνας της επιτροπής στην τελευταία τριετία και κυρίως στις καταγγελίες του κ. Ανδρουλάκη.

Πέραν όμως της συμφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόλοιπα κόμματα διαμηνύουν πως η συζήτηση θα πρέπει να επεκταθεί και να γίνει έρευνα σε βάθος στον τρόπο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών.

Η επίμαχη συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα το πρωί στη Βουλή και για να περάσει η πρόταση θα πρέπει να λάβει 120 θετικές ψήφους, που επί της ουσίας θα πρέπει να περιλαμβάνει και το ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ