Π. Μαρινάκης για πυροπροστασία: Η χώρα φέτος ήταν πιο έγκαιρα προετοιμασμένη ως προς τα επιχειρησιακά σχέδια - iefimerida.gr

Π. Μαρινάκης για πυροπροστασία: Η χώρα φέτος ήταν πιο έγκαιρα προετοιμασμένη ως προς τα επιχειρησιακά σχέδια

Παύλος Μαρινάκης κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης / INTIME NEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είναι ένα φαινόμενο, το οποίο δεν εμφανίστηκε φέτος και δεν θα σταματήσει, δυστυχώς, φέτος. Σίγουρα χρειάζεται και να το αξιολογούμε, να το αξιολογούν οι πολίτες, τι γίνεται χρόνο με το χρόνο», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης, για της πυρκαγιές σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η χώρα μας φέτος ήταν πιο έγκαιρα προετοιμασμένη ως προς τα επιχειρησιακά σχέδια, με περισσότερους πυροσβέστες, συνολικά προσωπικό από 15.500 σε 16.500, με περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συνολικά αυξήθηκαν και αυτά και μάλιστα τα εναέρια, μέσα σε τέσσερα χρόνια, έχουν αυξηθεί κατά 30%, από 60 έχουν φτάσει 89. Με πολύ νωρίτερα τη χρηματοδότηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για καθαρισμούς εκτάσεων με ένα πρόγραμμα, το Αntinero II, για την υλοποίηση καθαρισμού 65.000 στρεμμάτων. Πάρα πολλές κινήσεις. Προφανώς, όμως, ποτέ δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτές οι κινήσεις είναι αρκετές όταν έχουμε τόσο έντονη την κλιματική κρίση, καύσωνες που έχουν να έρθουν πάρα πολλές δεκαετίες, που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους και την ξηρασία καθιστούν ένα φαινόμενο πάρα πολύ δύσκολο», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης σημειώνοντας ότι η Πυροσβεστική, μόνο χθες, διαχειρίστηκε πάνω από 30 κλήσεις και μέχρι κάποια ώρα, μπορεί μέχρι το βράδυ να ήταν και παραπάνω.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δικαιολογία για το κράτος. Το κράτος οφείλει και οφείλουμε κάθε χρόνο να είμαστε και πιο έτοιμοι. Είναι σημαντικό ότι έχουμε καταφέρει αυτήν την ετοιμότητα να την αποτυπώνουμε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, που είναι ύψιστη προτεραιότητα, το 112 και συνολικά τα επιχειρησιακά σχέδια, και εδώ αξίζουν συγχαρητήρια στους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες, τις γυναίκες και τους άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων. Δευτερευόντως, οι απώλειες περιουσιών να είναι όλο και λιγότερες, συνολικά έχουν καταγραφεί δύο "κόκκινα" σπίτια και δύο "κόκκινες" επιχειρήσεις, ενώ συνολικά, μαζί με την κίτρινη σήμανση, είναι 157 τα κτίρια, είτε σπιτιών είτε επιχειρήσεων», τόνισε.

Για τους καθαρισμούς από τους δήμους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δόθηκαν τα περισσότερα χρήματα και πιο έγκαιρα καταβληθέντα. Επίσης, άλλαξε η νομοθεσία και πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν συνεργάζεται ο ιδιοκτήτης καθώς μπορεί αυτεπαγγέλτως να μπει ο δήμος να καθαρίσει.

«Είδαμε και πολλές εικόνες που έδειξαν ότι τα καθαρισμένα οικόπεδα και εκτάσεις δεν απειλήθηκαν, σε αντίθεση με τα μη καθαρισμένα, αυτά που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, να επιδεινώνουν τις εστίες. Άρα είναι μία από τις βασικές αιτίες. Για να είμαστε ξεκάθαροι, το κράτος έχει υποχρέωση να υλοποιεί επιχειρησιακά σχέδια, να χρηματοδοτεί εγκαίρως, να δίνει τις κατευθύνσεις και βέβαια να αξιολογεί διά των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων συνολικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και βέβαια στη συνέχεια, το κυριότερο -και αυτό για εμάς και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μια λέξη ιερή- η λέξη λογοδοσία. Δεν θέλω να τσουβαλιάσουμε τους αυτοδιοικητικούς. Όπως όλοι οι βουλευτές δεν είναι ίδιοι, τα κόμματα δεν είναι ίδια, άνθρωποι στα ίδια κόμματα δεν είναι ίδια, έτσι δεν θεωρώ ότι και όλοι οι δήμαρχοι είναι ίδιοι», επεσήμανε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαρινάκης: Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Κανείς δεν είπε ότι μέσα σε έναν χρόνο, σε δύο, σε τρία- γιατί χρόνο με τον χρόνο υπάρχει βελτίωση σε δομές, σε προσωπικό, σε επιχειρησιακά σχέδια, σε χρηματικές καταβολές στην ΤΑ από το κράτος- ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Και προφανώς υπάρχει και η ατομική ευθύνη τού κάθε αυτοδιοικητικού, του κάθε εκπροσώπου της κεντρικής πολιτικής σκηνής και για αυτό υπάρχει και η λογοδοσία και η κρίση των πολιτών. Να είστε σίγουροι, ειδικά ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ότι οι πολίτες θα αξιολογήσουν όπως μας αξιολογούν όλους. Αλλά δεν πρέπει να πάμε από το ένα άκρο ότι όλοι είναι ανεπαρκείς ή στο άλλο άκρο της ασυδοσίας. Δεν υπάρχει ασυδοσία. Άκουσα κάποιες συνεντεύξεις -δεν είναι η πλειοψηφία των δημάρχων- και ανέφεραν πράγματα που δεν συνάδουν με τον πυρήνα του σκοπού αυτής της χρηματοδότησης, σε καμία περίπτωση εγώ δεν θα κρίνω, υπάρχουν οι Αποκεντρωμένες Αυτοδιοικήσεις. Αυτό γίνεται ήδη. Ποιος είναι ο ρόλος της; Έστω ότι ένας δήμος έχει πάρει μια χρηματοδότηση "Χ" για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Εν προκειμένω, καθαρισμό εκτάσεων. Και προβλέπεται, μάλιστα, αν δείτε την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, του Μαρτίου, η καταβολή έγινε λίγες ημέρες μετά, προβλέπει ακριβώς ποιες είναι οι πιθανές ενέργειες που μπορούν να γίνουν με τα χρήματα αυτά. Και λοιπόν έρχονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και βλέπουν -ήδη γίνεται αυτό- αν τα χρήματα αυτά πήγαν για τον σκοπό που έπρεπε. Αυτό δεν γίνεται μόνο στους δήμους. Γίνεται σε όλους τους οργανισμούς, γίνεται παντού. Δεν υπάρχει ασύδοτο ελληνικό κράτος σε καμία περίπτωση».

«Δεν είναι κάτι που γίνεται φέτος και μόνο για τις πυρκαγιές. Αυτός είναι ο ρόλος των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Δηλαδή, αν για κάποια χρήματα που έχουν δοθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους, το ξαναλέω δεν φύτρωσαν από κάπου τα χρήματα, χρησιμοποιούνται για τους εν λόγω σκοπούς», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι χθες ανακοινώθηκε μία σειρά σημαντικών μέτρων στήριξης, συνολικά 13, μία πρώτη αρωγή και μία άμεση ενίσχυση για την ανακατασκευή των σπιτιών, τα οποία χρηματοδοτούνται κατά 100% αν συνδυάσει κανείς την επιδότηση συνολικά από το κράτος, που είναι δωρεάν, και την επιδότηση του δανείου, που είναι 20%, επιδότηση για τις οικιακές συσκευές, επιδότηση ενοικίου για αυτούς τους μήνες, απαλλαγή από φορολογικές υποχρεώσεις, αναστολή οποιουδήποτε πλειστηριασμού.

«Αυτό είναι μία σημαντική παρέμβαση, που και αυτή είναι μία κατάκτηση, γρήγορη αποκατάσταση, το είδαμε και στον Ιανό και σε άλλες περιπτώσεις στην Εύβοια, που έχει έρθει για να μείνει στο κράτος. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να μένουν αβοήθητοι και δεν θα μείνουν. Συνεχίζεται η καταγραφή. Όπως, λοιπόν, ξεκίνησε η προετοιμασία για το καλοκαίρι από τον Ιανουάριο, οι συσκέψεις πολύ πριν -ουσιαστικά ξεκινάει από το τέλος της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου- έτσι προφανώς οφείλουμε να είμαστε και είμαστε έτοιμοι. Θα κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος και για όλα όσα μπορούν να συμβούν μέσα στον χειμώνα. Γιατί όταν μιλάμε για κλιματική κρίση δεν αναφερόμαστε μόνο στις αυξημένες θερμοκρασίες. Όλα αυτά τα φαινόμενα ήρθαν για να μείνουν και πρέπει να μας βρίσκουν ακόμα πιο έτοιμους συνολικά και για αυτό οφείλουμε να δίνουμε τις οδηγίες στους πολίτες για τον καύσωνα, για να αποφεύγουν την οποιαδήποτε αμέλεια, που πλέον δεν είναι αμέλεια, είναι εγκληματική αμέλεια. Και βέβαια για τις πλημμύρες, να προχωρήσουν τα έργα τάχιστα ώστε να είμαστε το συντομότερο δυνατό όλο και πιο έτοιμοι για κάτι που μπορεί να συμβεί τον χειμώνα», σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Π. Μαρινάκης: Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα του μέσου νοικοκυριού

Για την ακρίβεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του μέσου νοικοκυριού, όχι μόνο τώρα αλλά καθ' όλη τη διάρκεια της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης.

«Μπορώ να πω ότι η κυβέρνηση αυτή κάθε μέρα κάνει το μέγιστο δυνατό για να μειώσει όσο μπορεί τις συνέπειες -όχι για να απαλύνει πλήρως- ενός πολύ μεγάλου θέματος. Θα τα ακούσουμε αναλυτικά από τον πρωθυπουργό, που θα επισκεφθεί σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης. Η κυβερνητική πολιτική κινείται σε τρεις άξονες και αναλόγως με την περίοδο δίνεται έμφαση σε έναν εκ των τριών. Ο κυριότερος είναι τα μόνιμα μέτρα. Όπως, για παράδειγμα, το οικονομικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, στο οποίο εμπεριέχεται το 50% του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Μέσα σε ένα νομοσχέδιο. Ο πρώτος άξονας είναι ο πιο σημαντικός γιατί είναι τα μόνιμα μέτρα. Κάποια στιγμή οι κρίσεις θα φύγουν, ελπίζουμε το συντομότερο, τα μέτρα αυτά θα μείνουν. Είναι πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μόνο σε αυτό το νομοσχέδιο έχουμε αυξήσεις μετά από 14 χρόνια στους δημοσίους υπαλλήλους. Αν υπολογίσει κανείς τις ρυθμίσεις, που ήδη έγιναν για το 2023, μιλάμε για 2.000 μεικτά συνολικά, 1.400 ευρώ καθαρά, είναι τουλάχιστον 70 ευρώ τον μήνα. Μιλάμε για επέκταση του αφορολόγητου, ουσιαστικά μία έκπτωση φόρου 1.000 ευρώ για μία οικογένεια με παιδί, μιλάμε για την επιδότηση στους συνταξιούχους, που δεν θα δούνε αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς, μιλάμε για σημαντικά επιδόματα και αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις λοιπές μειώσεις φόρων, όπως είναι η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα σπίτια για φυσικές καταστροφές. Είναι ο πρώτος άξονας και ο πιο σημαντικός γιατί αυξάνει το εισόδημα άμεσα ή έμμεσα για όλους τους πολίτες», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε: «Ο δεύτερος άξονας είναι τα στοχευμένα μέτρα. Τα μέτρα που έρχεται το κράτος και λέει δεν αρκούν μόνο αυτά, χρειάζονται και στοχευμένες παρεμβάσεις. Και θα συνεχιστούν, προφανώς, όσο υπάρχει ανάγκη. Ήδη επεκτάθηκε το market pass έως το τέλος του χρόνου. Επεκτάθηκε το καλάθι του νοικοκυριού, έχουμε το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ένα μέτρο το οποίο χρειάζεται να "τρέξουμε" και θα περάσω τώρα και στον τρίτο άξονα, που είναι ο έλεγχος των αδικαιολόγητων κερδών. Όσο αυξάνονται οι τιμές υπάρχουν κάποιες αιτίες για αυτό. Και έρχεται το κράτος να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να μην πληρώνουν υπέρογκες αυξήσεις. Στο ρεύμα, για παράδειγμα, καλύψαμε το 90% των αυξήσεων, στα κοινωνικά τιμολόγια το 100%. Εδώ, λοιπόν, έρχεται ο τρίτος άξονας πολιτικής απέναντι στην ακρίβεια, που νομίζω ότι είναι πλέον και ο πιο σημαντικός ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Γιατί, όπως περιμένει κανείς από το κράτος να στηρίξει όταν υπάρχουν υπέρογκες αυξήσεις, περιμένει από αυτούς οι οποίοι ανέβασαν τις τιμές για κάποιες αιτίες, όταν οι αιτίες αρχίζουν να μειώνονται ή να αίρονται πλήρως -δηλαδή, το κόστος παραγωγής- αντιστοίχως να μειώνουν τις τιμές. Και να είστε σίγουροι, έχουν ξεκινήσει έλεγχοι. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, όπως δεν υπήρχε στην πραγματικότητα οργανωμένη Πολιτική Προστασία μέχρι το 2019, ήταν μία Γενική Γραμματεία -ουσιαστικά ένα σύνολο 5-6 γραφείων- και έχει γίνει μία ισχυρή δομή, που παρεμβαίνει και προστατεύει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες -συνεχώς οφείλει να βελτιώνεται και βελτιώνεται- έτσι και σε επίπεδο ελέγχων υπήρχε μία υπηρεσία στα χαρτιά. Πλέον, γίνονται έλεγχοι και να είστε βέβαιοι -και απευθύνομαι στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών- ότι δεν θα σταματήσουν στιγμή και θα ενταθούν. Και αυτό δεν το λέμε ούτε απειλητικά, προφανώς, ό,τι προβλέπει ο νόμος θα γίνει… όπου οι έλεγχοι οδηγηθούν στο συμπέρασμα αδικαιολόγητων κερδών, αυτό προβλέπει ο νόμος, αυτή είναι η δουλειά τους και αυτό θα γίνει».

Μαρινάκης για ψήφο αποδήμων: Ενώνεται ο ελληνισμός σε όλον τον κόσμο

Σχετικά με το νομοσχέδιο της ψήφου των αποδήμων και τις δηλώσεις Ραγκούση, επεσήμανε: «Είμαι κι εγώ ένας από τους πάρα πολλούς μιας γενιάς που πολλοί συμμαθητές μου, φίλοι μου, αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό. Κάποιοι έχουν γυρίσει τα τελευταία χρόνια, κάποιοι θέλουν να μείνουν, όμως υπήρχε ένα κύμα φυγής. Έρχεται, λοιπόν, η κυβέρνηση να λύσει μία, θεωρώ, πολύ άδικη εκκρεμότητα, την οποία θεωρώ ότι θα έπρεπε να στηρίξει το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Μιλάμε για ανθρώπους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι, δηλαδή, αν πάρουν ένα αεροπλάνο την ημέρα των εκλογών και έρθουν, μπορούν να ψηφίσουν. Δεν μιλάμε για διεύρυνση δικαιώματος. Δεν δίνουμε, δηλαδή, περαιτέρω σε κάποιους το δικαίωμα ψήφου. Οι συμπολίτες μας αυτοί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και να μπορούν από τον τόπο διαμονής τους, χωρίς περιορισμούς να ψηφίζουν. Τόσο απλό. Ενώνεται ο ελληνισμός σε όλον τον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βεβαίως. Δεν βάζουμε κανέναν περαιτέρω. Εδώ, λοιπόν, προκύπτει το πρωτοφανές της δήλωσης του κ. Ραγκούση. Ο κ. Ραγκούσης, πέραν του ότι προσέβαλε τους ανθρώπους αυτούς, Έλληνες σε όλον τον κόσμο, είπε ότι δεν είναι Έλληνες πολίτες στην πραγματικότητα. Είπε "θα βγαίνει πρωθυπουργός άλλος από αυτόν που έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός", μίλησε για αλλοίωση αποτελέσματος, τα οποία για μένα ξεπερνούν τα όρια της πολιτικής χυδαιότητας. Είναι μία βαθύτατη προσβολή στον ελληνισμό όλου του κόσμου. Και είμαστε απέναντι σ' αυτό. Και πρέπει να είμαστε όλοι απέναντι, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. Η κυρία Ελεφάντη είπε ότι όλο αυτό ενισχύει, λέει, την άκρα δεξιά. Δηλαδή είναι ακροδεξιοί οι ομογενείς; Είναι δυνατόν; Επίσης, όλο αυτό το οποίο είπε ο κ. Ραγκούσης ήταν ψευδές. Γιατί ουσιαστικά είπε ότι διευρύνεται το δικαίωμα ψήφου. Το οποίο δεν ισχύει, όπως σας είπα. Μιλάμε για ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και καταθέτει, χθες, μία τροπολογία, η οποία πραγματικά ξεπερνά κάθε προηγούμενο προσβολής. Τι λέει; Οι Έλληνες του εξωτερικού αν πάρουν το αεροπλάνο και έρθουν στην Ελλάδα, όπως είπαμε, να ψηφίζουν κανονικά κόμματα και να προσμετράται η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα, εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το αεροπλάνο, οι ίδιοι άνθρωποι να ψηφίζουν σ' ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στον τόπο διαμονής τους και να μην προσμετράται η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, και υποκριτική στάση και μία ουσιαστικά κίνηση υπεκφυγής. Εμείς ελπίζουμε να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο από τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό βουλευτών».

Επιπλέον, για την επιστολική ψήφο είπε ότι αυτήν τη στιγμή έχει πάρα πολλά τεχνικά θέματα, τα οποία πρέπει να διευθετηθούν.

«Εμείς θέλουμε να εξασφαλίζεται πλήρως όλη η διαδικασία του αποτελέσματος, γι' αυτό και φέραμε τον ακριβώς ίδιο νόμο, το ακριβώς ίδιο νομοσχέδιο με αυτό που είχε έρθει πριν από ενάμιση χρόνο, για να ψηφισθεί από τα περισσότερα δυνατό κόμματα και να υπάρχει μία πλήρης εξασφάλιση. Στην πραγματικότητα δεν αλλάζει κάτι. Ούτε σε εκλογικούς καταλόγους ούτε στην εκλογική διαδικασία», υπογράμμισε.

Μαρινάκης: Η Ελλάδα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πιο ισχυρή από ποτέ

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν συζητά οτιδήποτε θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το είπε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός αλλά ακόμη πιο σημαντικά είναι τα έργα και οι πράξεις. Η Ελλάδα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Είναι πιο ισχυρή από ποτέ αμυντικά, με όλες τις συμφωνίες που έχει συνάψει, με όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν ισχυροποιήσει τη χώρα, διπλωματικά με όλες τις διεθνείς συμφωνίες, με την παρουσία της χώρας από το Κογκρέσο μέχρι όλες τις διεθνείς συναντήσεις και τις επιτυχίες και σε οικονομικό επίπεδο σε όλες τις επιμέρους πρωτοβουλίες της. Εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο και θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερη μία φάση διαλόγου και επικοινωνίας μεταξύ των δύο χώρων, ακόμα και αν υπάρχουν οξύτατες διαφωνίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε μία πάγια εθνική θέση από το 1975. Ποια είναι αυτή η θέση; Η διευθέτηση της διαφοράς μας με την Τουρκία, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, να γίνει επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Δηλαδή, πού; Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εκεί δεν είμαστε τώρα, γιατί πρέπει να κάνει πολλά βήματα η Τουρκία. Εφόσον πάμε εκεί, θα υπάρχει ενδεχομένως μία απόφαση που θα συνεπάγεται αμοιβαίες υποχωρήσεις προς τις θέσεις της διαπραγμάτευσης. Σε καμία περίπτωση εκπτώσεις σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Το είπε ακριβώς έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δυστυχώς, υπάρχει ο πατριωτισμός της ευθύνης, τον οποίο εκπροσωπούμε εμείς και θεωρούμε ότι δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει σε όλους τους Έλληνες η έννοια αυτή και υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν ένα θέμα για να λαϊκίσουν. Εμείς αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να μπούμε σε μία καλύτερη φάση, από κει και πέρα θα κριθούνε όλα», ανέφερε.

Σχετικά με το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η υγεία είναι στοίχημα της κυβέρνησης και γι' αυτό είναι κατά προτεραιότητα οι 10.000 προσλήψεις.

«Ήδη, πέραν της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στο ΕΚΑΒ, βγήκε προκήρυξη για 250 νέο προσωπικό στην Αττική. Αντιστοίχως, θα προχωρήσει το σύνολο υλοποίησης του Προγράμματος στην Υγεία, το οποίο έχει, πέραν των προσλήψεων, 10.000 υγειονομικών κατά προτεραιότητα, δηλαδή πολύ νωρίτερα από άλλους κλάδους μέσα στην τετραετία. Έχουμε εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση, ακόμα και κατασκευή 80 νοσοκομείων, πάνω από 150 κέντρων υγείας, με στόχο τη μείωση των χρόνων αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία, τον εκσυγχρονισμό των κέντρων υγείας, για να ενισχυθεί μία κουλτούρα πρωτοβάθμιας υγείας, έχει ήδη ξεκινήσει ο προσωπικός γιατρός και "τρέχει", οι προληπτικές εξετάσεις έχουν αρχίσει και αποδίδουν.

Το οριζόντιο πρόβλημα της υγείας είναι η υποστελέχωση. Αυτό χρειάζεται, προφανώς, σταδιακά να αυξάνονται και οι απολαβές των ανθρώπων στην υγεία, έχουν γίνει ήδη κάποιες κινήσεις, αυξήθηκαν κατά 10%, μετά από πάρα πολλά χρόνια, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνωρίσθηκε το ίδιο από τον πρωθυπουργό ως ύψιστη προτεραιότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει ένα πρόγραμμα, όπως συνέβη το '19, στο '23 και είπαμε πόσα έγιναν στη χώρα και πόσα ακόμα πρέπει να γίνουν, έτσι θα συμβεί και σε αυτήν την τετραετία. Έχουμε ένα πρόγραμμα, εμείς ζητάμε να κριθούμε για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού και ως προς την αποτελεσματικότητά του», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ