Ύστερα από επεξεργασία των δεδομένων επί εβδομάδες και έντονες διαβουλεύσεις στα παρασκήνια του Μεγάρου Μαξίμου αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό να απορριφθεί το ενδεχόμενο Προκαταρκτικής και να κατατεθεί πρόταση για Εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τα πεπραγμένα στον ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του το 1998 μέχρι σήμερα.
Μετά από αυτή την απόφαση, στο κυβερνητικό επιτελείο θέλησαν να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και όχι να περιμένουν τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν προεξοφλήσει την προανακριτική, για να μην βρεθούν σε θέση απολογούμενου. Αντιθέτως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιδιώκουν με την πρόταση που ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «να εκθέσουν τη στάση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που έδειξαν αδύναμα να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση, περιοριζόμενα μόνο σε επίπεδο καταγγελτικού λόγου», όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Πιθανότατα σήμερα η πρόταση της ΝΔ θα κατατεθεί στη Βουλή με στόχο «να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπισθούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η στρατηγική της κυβέρνησης για απόδοση ευθυνών στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Αποτυπώνεται με αυτόν τον τρόπο ξεκάθαρα η πρόθεση να μπουν στο κάδρο των ευθυνών και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν το επίμαχο διάστημα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διάχυση των ευθυνών για τον τρόπο που λειτουργούσε διαχρονικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμάται πως θα αποσυμπιέσει το βάρος που δέχεται η κυβέρνηση και ταυτόχρονα θα της δώσει την ευκαιρία να αποκρούσει τις καταγγελίες για επιχείρηση κουκουλώματος της υπόθεσης. «Η Εξεταστική δεν αποκλείει μια οποιαδήποτε άλλη συνέχεια, εφόσον, όμως, προκύψουν στοιχεία από αυτήν, που να συνιστούν μία ποινική ευθύνη», όπως σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Μαξίμου: Προς διερεύνηση το σύνολο των προστίμων ύψους 2,7 δισ. ευρώ
Από το Μέγαρο Μαξίμου θέτουν προς διερεύνηση το σύνολο των προστίμων ύψους 2,7 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν σε αυτά τα σχεδόν 30 χρόνια στη χώρα από την Ε.Ε. για αποφάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι πράξεις των διοικήσεων που προκάλεσαν αυτή την οικονομική ζημία και τι έπραξαν οι πολιτικές ηγεσίες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Στο επίκεντρο μπαίνει και η περίφημη «τεχνική λύση», που υπήρξε διαχρονική επιλογή πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων και υπουργών, αλλά κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου και οι σχέσεις του με την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών
Η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση για Εξεταστική Επιτροπή, καθώς κατ’ αυτήν δεν προκύπτουν από τη δικογραφία που έχει πάει στη Βουλή από την ευρωπαϊκή εισαγγελία ποινικές ευθύνες για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Ως ενισχυτικό της άποψής τους προσθέτουν πως δεν έχουν ασκηθεί καν διώξεις για τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία η εισαγγελία προχώρησε σε διερεύνηση. Έτσι, απορρίφθηκαν εισηγήσεις που έγιναν στον κ. Μητσοτάκη για την κατάθεση μίας πρότασης για προανακριτική που θα περιλάμβανε το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.