Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ: «Νέα Αριστερά» το όνομα του κόμματος των 11 -Χαρίτσης: «Το μέλλον μάς ανήκει» - iefimerida.gr

Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ: «Νέα Αριστερά» το όνομα του κόμματος των 11 -Χαρίτσης: «Το μέλλον μάς ανήκει»

Ο Αλέξης Χαρίτσης ποζάρει με το λογότυπο της «Νέας Αριστεράς»
Ο Αλέξης Χαρίτσης ποζάρει με το λογότυπο της «Νέας Αριστεράς» / Φωτογραφία: Intime, ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το νέο κόμμα παρουσίασαν οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και σχημάτισαν ανεξάρτητη ΚΟ με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση.

Το όνομα του νέου φορέα θα είναι τελικά «Νέα Αριστερά» και το ανακοίνωσε, κλείνοντας, ο Αλέξης Χαρίτσης.

To λογότυπο που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το όνομα της νέας παράταξης
To λογότυπο που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το όνομα της νέας παράταξης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέλουμε μια αριστερά που δεν θα αναλώνεται σε τοξικούς καβγάδες στο διαδίκτυο, αλλά θα δίνει μάχη μέσα στην κοινωνία και θα προτείνει πραγματικές λύσεις με ξεκάθαρες προτεραιότητες. Με ισότητα, δικαιοσύνη, δουλειά, κοινωνικό κράτος και δημοκρατία που θα βαθαίνει το περιεχόμενό της» τόνισε ο επικεφαλής του νέου σχήματος, περιγράφοντας τα διακυβεύματα της Νέας Αριστεράς.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη, τονίζοντας πως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα ηγετική ομάδα, «κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς, παράγει σκανδαλολογικό λαϊκισμό, έχει συντηρητικές θέσεις».

Η Έφη Αχτσιόγλου
Η Έφη Αχτσιόγλου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως «σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας. Μια νέα αρχή για τις ζωές μας. Γνωρίζετε πολύ καλά όλοι ότι για κανέναν από εμάς δεν ήταν εύκολο. Όμως εύκολο είναι τελικά αυτό που μπορεί να υπηρετήσει η συνείδησή σου. Και σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή για τη συνείδησή μας. Κάνουμε μια νέα αρχή για τον κόσμο της εργασίας και για τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη ζωή του, για να δυναμώσει η θέση του. Κάνουμε μία νέα αρχή για να υπάρχει μία οικολογική πρόταση για την επόμενη μέρα σε αυτή τη χώρα.

Το πρώτο βήμα γι’ αυτή τη νέα αρχή είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα που σήμερα ανακοινώνουμε, με επικεφαλής έναν άνθρωπο, τον Αλέξη Χαρίτση, που έχει την πολιτική συγκρότηση, την εμπειρία, το πολιτικό ήθος και ύφος που μας κάνουν όλους και όλες περήφανους και περήφανες που είναι μπροστά μας.

Αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να πορευτεί με ένα άλλο πρώτο βήμα, αυτό που θα κινητοποιήσει όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στην αδράνεια, στην απογοήτευση και στην ανάθεση.

Αυτή τη συνάντηση θέλουμε να πετύχουμε, για να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία που θα καταφέρει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και πιστεύω ότι θα την πετύχουμε αυτή τη συνάντηση. Θα την πετύχουμε γιατί είστε όλοι εσείς εδώ. Γιατί εσείς πιστέψατε σε εμάς, πριν από εμάς. Θα το πετύχουμε γιατί μπορούμε.»

Από την πλευρά του, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε: «Ξεκινάμε από την αρχή αλλά όχι από το μηδέν», και «δημιουργούμε μια νέα δύναμη που δεν φοβάται την αλλαγή και το να μαθαίνει. Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την κυριαρχία της ΝΔ και την αδυναμία των προοδευτικών δυνάμεων να την αντιμετωπίσουν. Να μην περιμένουμε να ωριμάσουν οι συνθήκες, αλλά να δράσουμε άμεσα. Σε κανέναν δεν αξίζει να είναι εγκλωβισμένος σε μια κοινωνία χαμηλών αξιών. Γνωρίζουμε ότι έπρεπε να αλλάξουμε και να δημιουργήσουμε μια πολιτική δύναμη που δεν θα φοβάται την αλλαγή και θα συνεχίσει να μαθαίνει και να δημιουργεί μαζί με την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους της τέχνης. Ριζοσπαστικά, ρεαλιστικά, αριστερά, οικολογικά και φεμινιστικά. Να δείξουμε ότι η πολιτική μπορεί να γίνει υπόθεση των πολιτών, της κοινωνίας».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος
Ο Νάσος Ηλιόπουλος

Από την πλευρά του, στον σύντομο χαιρετισμό του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χαριτολογώντας: «Το τελευταίο απεριτίβο πριν το κυρίως πιάτο. Αν και είναι νόστιμα τα απεριτίβο!». Για να συνεχίσει: «Καινούργια αρχή αλλά όχι παρθενογένεση. Έχουμε επίγνωση τι κάναμε σωστά και τι λάθος. Έχουμε κριτική προσέγγιση στο παρελθόν μας, αλλά δεν είμαστε και στο ρεύμα του Μεσαίωνα, του αυτομαστιγώματος. Δεν είμαστε στρατηγοί που κάνουμε παλιές μάχες αλλά καινούργιες. Δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί. Καλούμε τον κόσμο να απαξιώσει την απαξίωση της πολιτικής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον σύντομο χαιρετισμό του
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον σύντομο χαιρετισμό του

Ο επικεφαλής Αλέξης Χαρίτσης είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του:

«Πρέπει να πω ότι αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες και ειδικά σήμερα, με την εκδήλωση, είναι κάτι που μας συγκινεί βαθιά. Δημιουργείται κάτι νέο και ελπιδοφόρο που μας γεμίζει με ευθύνη. Να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών χιλιάδων πολιτών, που ήδη αγκαλιάζουν την προσπάθειά μας. Κάνουμε σήμερα το πρώτο βήμα, αλλά δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Γνωριζόμαστε. Η ομάδα μας αποτελείται από πρόσωπα με ξεχωριστή διαδρομή. Συναντηθήκαμε από διαφορετικές διαδρομές».

Πρόσθεσε δε πως «δεν θα απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε. Για πάντα περήφανοι που πετύχαμε την έξοδο από τα μνημόνια. Περήφανοι για τις τομές στην εργατική πολιτική. Για την καταπολέμηση ανισοτήτων. Για την ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών. Για τη Σσυμφωνία των Πρεσπών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα καταφέραμε. Στεκόμαστε και αυτοκριτικά σε αυτά που ανεχτήκαμε και υποτιμήσαμε ή δεν καταφέραμε να πετύχουμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να σημειώσει: «Δεν είναι στόχος να επιστρέψουμε πίσω τον χρόνο. Θέλουμε κάτι νέο. Μια αξιόπιστη και μαχητική αριστερά. Ανοιχτόμυαλη, που δεν κρύβει τις προθέσεις της. Πιστεύουμε σε μια κοινωνία ισότητας. Με ελευθερία και δημοκρατία. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα απαντά και θα δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας».

Ο Αλέξης Χαρίτσης
Ο Αλέξης Χαρίτσης

Ο κ. Χαρίτσης άφησε αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, κάνοντας λόγο για διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η βαρύτατη ήττα των εκλογών δεν οδήγησε στην ιδεολογική και πολιτική συζήτηση για τα αίτια της ήττας, αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει αλλού: Στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις» τόνισε, για να επισημάνει: «Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό. Η Αριστερά στη χώρα μας δεν κινδυνεύει μόνο από την εκλογική συρρίκνωση, αλλά ακόμη περισσότερο από την ιστορική της απαξίωση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για την ανάγκη για μια «Νέα Αριστερά», περιγράφοντας έτσι το όνομα του νέου φορέα.

«Η δεξιά επέβαλε με την ατζέντα της αλαζονεία και εκφοβισμό. Το σύστημα εξουσίας του Κ. Μητσοτάκη είναι που θέτει τους όρους συζήτησης κι αυτό έχει επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών. Ενα σύστημα που έχει επιβάλει ακρίβεια, διάλυση υποδομών, υποβάθμιση της ζωής και θεσμική απαξίωση. Μια χώρα που επενδύει στο παλιό. Οπου η αδικία γίνεται νόμος και η δημοκρατία υποχωρεί. Η απόφασή μας είναι να αντισταθούμε, να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες που νιώθουν εγκλωβισμένοι. Η αριστερά μπορεί, φτάνει αυτά που λέει να τα πιστεύει χωρίς δογματισμό και φόβο. Με ρεαλιστικά μέτρα δικαιοσύνης. Μια αριστερά που θα επιτάσσει το πώς μεταφράζονται οι ιδέες της σε πράξεις, για την ασφάλεια, το κοινωνικό κράτος».

Και συνέχισε: «Οι αναζητήσεις της νέας γενιάς να μπουν στη πρώτη γραμμή και θα βάλει τέλος στο πλέγμα των διακρίσεων που μετατρέπει πολίτες σε παρίες. Μια πολιτική που θα μεταφέρει τη Βουλή την αναγνώριση του όρου των γυναικοκτονιών, για το δικαίωμα στο γάμο ομόφυλων, στην αριστερά οραματικών στόχων».

Ο Αλέξης Χαρίτσης κατέληξε: «Θέλουμε μια αριστερά που θα διεκδικήσει την κυβέρνηση της χώρας, με τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό που έχει τη βούληση να αλλάξει σήμερα τη ζωή των πολιτών και όχι τη Δευτέρα Παρουσία. Που θα αποτελεί νέο υπόδειγμα πολιτικής, μακριά από μοναρχισμούς. Δεν ανακοινώνουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα. Ξεκινάμε με επίκεντρο την ΚΟ, την προσπάθεια επιστροφής στη ζωή των αριστερών προοδευτικών πολιτών. Εκείνων που απέχουν και αδιαφορούν επειδή η πολιτική δεν απαντά στις ανάγκες και τα προβλήματά τους. Θέλουμε να κάνουμε πολιτική… αλλιώς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέλουμε μια αριστερά που δεν θα αναλώνεται σε τοξικούς καβγάδες στο διαδίκτυο»

«Θέλουμε να μπουν κανόνες στην κερδοφορία των λίγων, να μη νιώθουν ανασφάλεια οι πολίτες, να γίνουμε ισχυρός παραγωγικός πόλος οικονομικής ευημερίας. Μια αριστερά που δεν θα αναλώνεται σε τοξικούς καβγάδες στο διαδίκτυο, αλλά θα δίνει μάχη μέσα στη κοινωνία και θα προτείνει πραγματικές λύσεις με ξεκάθαρες προτεραιότητες. Με ισότητα, δικαιοσύνη, δουλειά, κοινωνικό κράτος και δημοκρατία που θα βαθαίνει το περιεχόμενό της» είπε, και τόνισε κλείνοντας: «Το όνομα του νέου σχηματισμού, για το οποίο ρωτούσαν όλοι, είναι "Νέα Αριστερά". Το μέλλον μάς ανήκει».

Νωρίτερα, οι «11» πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη διαφοροποίησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, καθώς οι 10 ψήφισαν «παρών» στην ψηφοφορία για τους servicers.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο πρώην υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος. Γραμματέας της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα οριστεί η Πέτη Πέρκα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 11 είναι οι: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα, Χουσεΐν Ζειμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Ολόκληρη η ομιλία Αλ. Χαρίτση

«Καλησπέρα σε όλες και όλους.

Πρέπει να πω ότι αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες, αυτό που συμβαίνει σήμερα, μας συγκινεί.

Αισθανόμαστε ότι είμαστε μπροστά σε κάτι καινούριο και ελπιδοφόρο.

Και αυτό μας γεμίζει χαρά, αλλά και μεγάλη ευθύνη: να σταθούμε αντάξιοι της προσδοκίας χιλιάδων πολιτών που ήδη αγκαλιάζουν το εγχείρημά μας για μια αριστερά της εποχής μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα.

Κανένα όμως ταξίδι, δεν ξεκινά πραγματικά από το μηδέν.

Γνωριζόμαστε.

Η νέα κοινοβουλευτική μας ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που έχουν ο καθένας και η καθεμία μια ξεχωριστή διαδρομή.

Συναντηθήκαμε από διαφορετικές αφετηρίες σε έναν μεγάλο σταθμό της ιστορίας: την αριστερά στην κυβέρνηση της χώρας. Και δοκιμαστήκαμε.

Μην περιμένετε να απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε.

Θα είμαστε για πάντα περήφανοι και περήφανες που πετύχαμε την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια και τα δημόσια οικονομικά σε τάξη, θα είμαστε περήφανοι και περήφανες για τις τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, για την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, για την προώθηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης.

Θα είμαστε βεβαίως περήφανοι και περήφανες για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτά που καταφέραμε. Ξέρουμε όμως ότι δεν αρκούν.

Και σήμερα, στεκόμαστε αυτοκριτικά, απέναντι σε αυτά που ανεχτήκαμε και πλήγωσαν το αξιακό μας σύστημα. Στεκόμαστε αυτοκριτικά απέναντι σε αυτά που υποτιμήσαμε, σε αυτά που δεν πετύχαμε.

Το εγχείρημά μας όμως δεν είναι νοσταλγικό. Δεν μας ενδιαφέρει να γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου προς τα πίσω: στο 1968, στο 1991, στο 2012 ή στο 2015.

Θέλουμε κάτι νέο.

Μια νέα, σύγχρονη, ευρωπαϊκή αριστερά.

Μια αριστερά αξιόπιστη, μαχητική, οραματική.

Μια αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη που μιλά με ειλικρίνεια και σαφήνεια.

Μια αριστερά που δεν κρύβει τις προθέσεις της: βρισκόμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε σε μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης.

Βρισκόμαστε εδώ γιατί μας εμπνέει ο στόχος του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα με ελευθερία και δημοκρατία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βρισκόμαστε εδώ γιατί μας ενώνει μια διπλή επίγνωση: η επίγνωση της στρατηγικής μας δοκιμασίας, αλλά και η επίγνωση των συγκλονιστικών δυνατότητων της εποχής μας.

Ο προοδευτικός χώρος συνολικά, βιώνει μια στρατηγική κρίση σε μια εποχή ριζικών μετασχηματισμών.

Δεν έχει νόημα να ξορκίζουμε αυτούς τους μετασχηματισμούς.

Αυτό που χρειάζεται είναι να προτάξουμε ένα συνολικό, φιλόδοξο, σχέδιο που θα απαντά στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση, τις κοινωνικές ανισότητες, την ποιότητα της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα.

Αυτή είναι η συζήτηση που λείπει. Δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο. Είναι δυστυχώς η κοινή ευρωπαϊκή εμπειρία.

Στη χώρα μας όμως εκφράστηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο μέσα από τη διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023 δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει αλλού: στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό.

Η αριστερά στη χώρα μας κινδυνεύει όχι από την εκλογική της συρρίκνωση, αλλά από κάτι πιο σοβαρό: την ιστορική της απαξίωση.

Η απαξίωση αυτή οδηγεί σε μια πρωτοφανή κατάσταση.

Η Δεξιά έχει επιτύχει, για πρώτη φορά στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, να επιβάλλει την ατζέντα της.

Προωθεί ένα μοντέλο πολιτικής που στηρίζεται στην αλαζονεία και στον ιδεολογικό εκφοβισμό. Το σύστημα εξουσίας του κυρίου Μητσοτάκη θέτει τους όρους της συζήτησης.

Και αυτό έχει επιπτώσεις.

Επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας - στην ακρίβεια, στη στεγαστική κρίση, στη διάλυση των δημόσιων υποδομών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπτώσεις στη ζωή μας - στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στην υποβάθμιση της αξίας της ανθρώπινης ζωής.

Επιπτώσεις στη δημοκρατία μας - στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στη θεσμική απαξίωση.

Αλλά η βαρύτερη συνέπεια από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι υπονομεύει το μέλλον.

Απέναντι στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμια κλίμακα, καταδικάζει τη χώρα μας στην αναπαραγωγή ενός στρεβλού, αναποτελεσματικού και άδικου μοντέλου.

Δεν επενδύει στο μέλλον. Επενδύει στην εξουσία του παλιού.

Εκεί που η αδικία γίνεται νόμος. Εκεί που η πολιτική μετατρέπεται σε διαχείριση της μιζέριας. Εκεί που η δημοκρατία υποχωρεί γιατί οι πολίτες δεν την εμπιστεύονται.

Εκεί που οι μικρές και μεγάλες ανισότητες γεννούν θυμό και απελπισία.

Εκεί που η κοινωνία, τελικά, χάνει το δικαίωμα να πιστεύει στον εαυτό της.

Και η δική μας απόφαση είναι να αντισταθούμε σε αυτήν την εξέλιξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να βάλουμε την πολιτική στο τιμόνι.

Να εμπνεύσουμε αυτοπεποίθηση στους πολίτες που νιώθουν εγκλωβισμένοι.

Να θυμίσουμε ότι η αριστερά μπορεί.

Φτάνει να λέει αυτά που πιστεύει και κυρίως να πιστεύει αυτά που λέει.

Χωρίς δογματισμό, αλλά και δίχως φόβο.

Γιατί ο φόβος της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Δεξιά γεννά τέρατα. Τρέφει την άνοδο της αυταρχικής δεξιάς, την έκρηξη της άκρας δεξιάς που σηκώνει κεφάλι σε όλη την Ευρώπη.

Στερεί από τους πολίτες την προοδευτική εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Τον Ιούνιο του 2024 μας περιμένει μια μεγάλη μάχη - στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Μια μάχη ενάντια στις σύγχρονες ανισότητες.

Μια μάχη ενάντια στη Δεξιά ηγεμονία.

Και σε αυτή τη μάχη θα είμαστε εκεί. Γιατί αφορά το μέλλον της κοινωνίας μας. Αφορά τις ζωές μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό θέλουμε πάνω από όλα. Να δώσουμε τη μάχη για τη ζωή. Με μια νέα αριστερά.

Θέλουμε μια αριστερά που δίνει τη μάχη των ιδεών.

Που δεν κρύβεται πίσω από τη λογική του πολιτικού κόστους και του μέσου όρου. Αλλά πείθει ότι τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν μεγάλες απαντήσεις.

Χρειαζόμαστε έναν νέο ηθικό ρεαλισμό.

Που θα μιλά για αξίες και θα τις συνδέει με ρεαλιστικά μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Που θα συγκρούεται με τον πυρήνα της νέας Δεξιάς. Και θα αντιτάσσει όχι την αφηρημένη αλληλεγγύη ή τις προοδευτικές ιδέες γενικώς, αλλά το πώς αυτές μεταφράζονται σε πράξεις:

για ισχυρό κοινωνικό κράτος, για ασφάλεια σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, για τη δυνατότητα η χώρα μας να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση τη δημογραφική πρόκληση, την ερήμωση της υπαίθρου, τις προκλήσεις μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλουμε μια αριστερά που παρεμβαίνει στις μεγάλες συζητήσεις της εποχής μας.

Με πρώτη και κύρια την κλιματική κρίση.

Που δεν αρκείται σε μισόλογα, αλλά λέει ξεκάθαρα: το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης μας οδηγεί στην καταστροφή.

Σε καμένες εκτάσεις, σε πλημμυρισμένες περιοχές, στην υπερθέμανση του πλανήτη, στην καταστροφή των καλλιεργειών.

Αλλά και στην αύξηση των ανισοτήτων.

Και είναι δική μας ευθύνη να βάλουμε μπροστά τον μεγάλο στόχο της κλιματικής δικαιοσύνης.

Που απαιτεί ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που στηρίζεται στη σύγχρονη επιστήμη και τεχονολογία, που συνδυάζει την ενεργειακή μετάβαση με την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικολογική ισορροπία.

Θέλουμε μια αριστερά που αφουγκράζεται τα κοινωνικά κινήματα.

Με τις αναζητήσεις της νέας γενιάς στην πρώτη γραμμή.

Με το αίτημα για να μπει τέλος στο καθεστώς των διακρίσεων, στο πλέγμα της αδικίας που μετατρέπει τους ευάλωτους σε παρίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια πολιτική που θα μετασχηματίζει σε υλική δύναμη το αίτημα των χιλιάδων νέων ανθρώπων που διαδήλωσαν ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών.

Μια πολιτική που θα μεταφέρει στη Βουλή το αίτημα για τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας, το αίτημα για τον

γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα, την καθημερινή μάχη για ίσα δικαιώματα για όλες και όλους - ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και κυρίως κοινωνική τάξη.

Θέλουμε μια αριστερά των οραματικών στόχων και των συγκεκριμένων βημάτων.

Που θέτει στο επίκεντρο το μεγάλο ζήτημα της κοινωνικής ανισότητας και υποτάσσει τα πάντα στο στόχο της καταπολέμησής της.

Και κυρίως αναλαμβάνει την ευθύνη της σύγκρουσης με τα ισχυρά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που αυξάνουν τη δύναμή τους την ώρα που οι πολλοί και οι πολλές μαθαίνουν να ζουν με τα λίγα - τόσο ως εισόδημα, όσο και ως προσδοκίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να μπουν κανόνες στην κερδοφορία των λίγων, για να μην είναι η εργασιακή ανασφάλεια και επισφάλεια οι αυτονόητες συνθήκες για τη νέα γενιά, για ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα μετατρέπει τη χώρα μας σε φτηνό πάροχο υπηρεσιών, αλλά σε ισχυρό παραγωγικό πόλο οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας.

Το λέμε γιατί το πιστεύουμε. Οι κοινωνίες της ισότητας είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτές και μόνο αυτές εγγυώνται την ειρήνη, την ευημερία, τη σύγχρονη δημοκρατία.

Θέλουμε μια αριστερά φιλόδοξη και ενωτική.

Που δεν εμπλέκεται σε τοξικούς καυγάδες στο διαδίκτυο, αλλά δίνει την ουσιαστική μάχη της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μέσα στην κοινωνία.

Που μιλά πολιτικά, θέτει την ατζέντα της σύγχρονης συζήτησης, συνομιλεί πάνω σε πραγματικά προβλήματα και προτείνει πραγματικές λύσεις.

Με ξεκάθαρες προτεραιότητες, ξεκάθαρη λογική, ξεκάθαρο μήνυμα: κλιματική δικαιοσύνη, κοινωνική ισότητα, δουλειά με δικαιώματα για όλους, ισχυρό κοινωνικό κράτος, συμπεριληπτικό μοντέλο ανάπτυξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για μια χώρα που θα ανταμείβει τον κόπο των ανθρώπων της. Για μια δημοκρατία που θα βαθαίνει και θα ανανεώνει το περιεχόμενό της.
Για μια Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί στην ειρήνη και στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου.

Θέλουμε μια αριστερά στην κυβέρνηση.

Δεν είμαστε δύναμη διαμαρτυρίας. Είμαστε δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης. Αλλά είμαστε και δύναμη πολιτικής αλλαγής.

Με τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων στο σήμερα και όχι στη Δευτέρα Παρουσία.

Δεν μας αρκεί η διαπίστωση του προβλήματος.

Η αντιμετώπιση των πολλαπλών ανισοτήτων και κρίσεων που μας περιβάλλουν απαιτεί ένα τεκμηριωμένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα κυβερνητικής προοπτικής.

Που αντλεί δύναμη από τις αναζητήσεις και τις αγωνίες των πολιτών, που έρχεται σε ρήξη με αδράνειες του παρελθόντος, που δείχνει, στην πράξη, ότι η εποχή μας είναι μια εποχή συγκλονιστικών δυνατοτήτων όταν αυτές υπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών - όχι των λίγων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλουμε μια αριστερά που εμπνέει ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής συμμετοχής.

Μια πολιτική που επενδύει στο περιεχόμενο, ανανεώνει το πρόγραμμά της, στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή του πιο πολύτιμου κεφαλαίου που διαθέτουμε: τις ικανότητες των ανθρώπων μας.

Γιατί η δημοκρατία που οραματιζόμαστε, ξεκινά από εμάς τους ίδιους. Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας: να φτιάξουμε ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής, μακριά από αρχηγισμούς, ηγεμονισμούς, απόλυτες και μοναδικές αλήθειες.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Έχουμε πει ότι σήμερα δεν ανακοινώνουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα.

Σήμερα ξεκινάμε, με επίκεντρο την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, να διαμορφώνουμε ένα νέο εγχείρημα συλλογικής συμμετοχής και επιστροφής της πολιτικής στη ζωή των αριστερών και προοδευτικών πολιτών.

Εκείνων που απέχουν και αδιαφορούν, εκείνων που νιώθουν ότι η πολιτική δεν απαντά στις ζωτικές τους ανάγκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλουμε να κάνουμε πολιτική αλλιώς.

Να ανακαλύψουμε νέους τρόπους οργάνωσης, να σκεφτούμε επινοητικά, να αντλήσουμε δύναμη και ιδέες από τη συμμετοχή αυτών που μέχρι χτες δεν ήταν μαζί μας.

Με ενθουσιασμό, με κέφι και πάνω από όλα με την πεποίθηση ότι η πολιτική έχει σημασία.

Σήμερα, η συνάντησή μας, είναι το πρόπλασμα αυτού που θέλουμε να φτιάξουμε.

Βλέπω γύρω μου ανθρώπους που δώσαμε μαζί τη μεγάλη μάχη στα χρόνια των Μνημονίων στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέπω ανθρώπους που έχουμε συναντηθεί σε κοινωνικά κινήματα, σε πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διεκδικήσεων για την κλιματική δικαιοσύνη, τα δικαιώματα των αναπήρων, τα δικαιώματα των αόρατων εργαζομένων, τα έμφυλα και κοινωνικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων.

Βλέπω διανοούμενους και καλλιτέχνες που με τις παρεμβάσεις τους διευρύνουν τους ορίζοντες της σκέψης και της ψυχής μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βλέπω παραγωγούς του πλούτου, εργαζόμενους και συνδικαλιστές, ανθρώπους από τα κινήματα στις γειτονιές και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Βλέπω ανθρώπους που απογοητεύτηκαν και σήμερα χαμογελούν ξανά.

Βλέπω τέλος, το προφανές: ότι σήμερα κάτι νέο γεννιέται.

Μέσα από τη συνάντηση των πιο δυναμικών, ανήσυχων και δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας. Και είμαστε χαρούμενες και χαρούμενοι που συμβάλλουμε σε αυτό.

Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών.

Αλλά έχουμε και συναίσθηση των δυνατοτήτων.

Και αν μπορούμε να δεσμευτούμε για κάτι, είναι ότι θα επιμείνουμε στη δυνατότητα.

Μέσα, αλλά κυρίως έξω από το κοινοβούλιο.

Στη δυνατότητα μιας νέας αριστεράς που μιλά αξιόπιστα και με ειλικρίνεια στους πολίτες, που επεξεργάζεται συγκεκριμένες θέσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, που δεν ετεροκαθορίζεται, αλλά προσδιορίζει η ίδια με σαφήνεια τους στόχους της.

Μια αριστερά του 21ου αιώνα, για μια κοινωνία ισότητας, δημοκρατίας και ελευθερίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη δύναμη των ιδεών και την υλική δύναμη της πολιτικής.

Με την αριστερά της ευθύνης και της ελπίδας.

Προχωράμε λοιπόν μπροστά με τη Νέα Αριστερά».

Δείτε εικόνες:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ομάδα των 11
Η ομάδα των 11
Αλέξης Χαρίτσης, 'Έφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου
Αλέξης Χαρίτσης, 'Έφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου
Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης
Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης
Η Έφη Αχτσιόγλου
Η Έφη Αχτσιόγλου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Αλέξης Χαρίτσης
Ο Αλέξης Χαρίτσης
Ο Αλέξης Χαρίτσης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
Ο Αλέξης Χαρίτσης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο Νάσος Ηλιόπουλος
Ο Νάσος Ηλιόπουλος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αλέξης Χαρίτσης, ο πρόεδρος της νέας ΚΟ, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο / Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Αλέξης Χαρίτσης, ο πρόεδρος της νέας ΚΟ, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο / Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος / Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος / Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Νίκος Βούτσης, Πέτη Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος
Νίκος Βούτσης, Πέτη Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος
Σε ευδιάθετο κλίμα οι Χαρίτσης και Τσακαλώτος / Φωτογραφία: Intime
Σε ευδιάθετο κλίμα οι Χαρίτσης και Τσακαλώτος / Φωτογραφία: Intime
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Πάνος Σκουρλέτης
Ο Πάνος Σκουρλέτης
Η Αννέτα Καββαδία
Η Αννέτα Καββαδία
Ο Νίκος Μπίστης στην εκδήλωση των «11»
Ο Νίκος Μπίστης στην εκδήλωση των «11»
Ο Δημήτρης Βίτσας
Ο Δημήτρης Βίτσας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Πάνος Λάμπρου
Ο Πάνος Λάμπρου
Ο Νίκος Φίλης
Ο Νίκος Φίλης
Ο Γιώργος Βαρεμένος
Ο Γιώργος Βαρεμένος
Κόσμος έξω από το Σεράφειο για την παρουσίαση του νέου φορέα των «11»
Κόσμος έξω από το Σεράφειο για την παρουσίαση του νέου φορέα των «11»
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ηλιόπουλος και Χαρίτσης σε τετ α τετ / Φωτογραφία: Intime
Ηλιόπουλος και Χαρίτσης σε τετ α τετ / Φωτογραφία: Intime

Αύριο θα σταλεί και η επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία οι 11 θα ανακοινώσουν τη συγκρότηση της ΚΟ και το όνομά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα δώσει το «παρών» στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου που εισάγεται για διήμερη συζήτηση στην ολομέλεια και πιθανότατα ο Αλέξης Χαρίτσης θα κάνει πρεμιέρα με την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος ΚΟ. Μετά το φορολογικό νομοσχέδιο θα ακολουθήσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Εκεί εκτιμάται ότι θα δοθεί «η μητέρα των μαχών», καθώς το βήμα της Βουλής θα είναι για τον κ. Χαρίτση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών πλέον, το πεδίο των «προγραμματικών δηλώσεων» της νέας προσπάθειας που γίνεται στη μετα-ΣΥΡΙΖΑ εποχή.

Φωτογραφίες: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ -EUROKINISSI - Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ